Memur Haberleri

Memur Babaya Yarı Zamanlı Çalışma Fırsatı

Ülkemiz şartlarında eşlerin birlikte çalıştığı ve çocuk sahibi olan veya olmak isteyen çiftlerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuk sahibi olan çiftlerimizden bayanların kullandığı doğum iznin bitmesi üzerine kullandıkları yarım günlük süt izinleri ile çocuklarının yanlarında kalabiliyorlar. Ancak belli süre sonra süt izninin bitmesiyle asıl sıkıntı baş göstermektedir. Çocuğa kimin bakacağı konusunda yaşanılan sıkıntıları ya eve alacakları bakıcı yâda babaanne, anneanne ile bu işi çözüme kavuşturmaya çalışmaktadırlar. Kendi şehrinden farklı şehirde görev yapan eşler ise bakıcı bulmakta zorlandıkları için mecburen küçük yaşta olsa dahi çocuklarını kreşlere göndermek zorunda kalıyorlar. Son zamanlarda gündemde olan memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı babalara büyük bir imkân sağlamaktadır.

Çocuk olduktan sonra 672 sayılı kanuna göre baba 10 gün izin kullanırken, işçi kanunlara tabi bulunan işçiler için babalık izni 5 gün olarak belirlenmiştir. Ayrıca çocuğunun hastalığı durumunda yıl içerisinde 10 gün izin kullanmak hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte anneye hamilelik öncesinde ve sonrasında da izin verilmektedir. Hamileliğini son 8 haftası ile doğumdan sonraki 8 hafta boyunca izne ayrılabilmektedir. Bununla beraber 6 ay boyunca ücretsiz izne ayrılma hakkı bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte çocuğunun 1 yaşına gelene kadar günlük 1,5 saat emzirme hakkı bulunmaktadır. Bu emzirme hakkını ister özel sektör ister kamuda çalışsın verilemek zorundadır. Bunlar yeterli bulunmadığı düşünülerek memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı gündeme gelmiştir.

Yeni Yönetmeliğin Getirdikleri İle Memur Babaya yarı Zamanlı Çalışma Fırsatı

Yeni yönetmeliğin en büyük faydası anneler için tanınan yarımgün çalışma fırsatının babalara da tanınmasıdır. Özel sektör veya kamuda çalışan tüm babalar bu haktan yararlanacaklardır. 10 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan 6663 sayılı kanun yasalaşmasıyla çalışanlar ve işverenlerin aklında da birçok soru oluşmaya başladı.

  • En önemli sorunlardan bir tanesi olarak gözüken doğum iznine ayrılan eşinin maaşı yatmakta iken bulunduğu ilin görev süresi ile derece ve kademesi doğum izninde bulunduğu süre zarfında durmaktaydı. Artık bu yasa ile bu sorun ortadan kalkmış durumdadır.
  • Doğum iznine ayrılan eşin hakkından herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır. Özellikle görev süresine bağlı görev yapan memurlar bu hak kaybını yaşamamış olacaklardır. Memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı ile konularda bu yönetmelikte yer bulmuştur.
  • Doğum öncesi alınan 8 haftalık doğum izni içerisinde erken doğum olması halinde doğum sonrası 8 haftalık izin süresi başlar ve erken doğumdan kaynaklanan iznin yanması sonraki izne dâhil edilmezdi. Ancak bu yönetmelikle artık bu mümkün hale gelerek doğum öncesi kalan haftalar doğum sonrasına eklenmektedir.
  • Doğum yapan anneye isteği üzerine birinci doğumunda 2 ay, ikinci doğumunda 4 ay, üçüncü doğumunda 6 ay boyunca yarı zamanlı çalışma hakkı bulunmaktadır. Burada sadece bayanların doğumuna göre hak verilmiştir.
  • Memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı ile ilgili olarak çocuğunuzun ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma fırsatı tanınmaktadır. Ancak bu çalışma esnasında maaşlarının yarısını alırlar. Ayrıca kademe ilerlemesinde yıl boyunca alacağı kademeyi alamayarak yarım zamanlı çalıştığı süre esas alınarak hesaplanır.
  • Çocuk evlat edinmeniz durumumda ise eşiniz çalışsın veya çalışmasın sekiz haftalık izin uygun bulunmuştur. Bu durum çocuğu evlatlık aldığınız günden itibaren başlamaktadır.
  • Babanın sigortalı veya kendi işini yapmasında bile çocuğu olması durumunda süt parası almaktadır. Eşi çalışmayan kişilerin süt parası alması için 120 gün sigorta priminin olması gerekmektedir.

Memur Babaya Yarı Zamanlı Çalışma Fırsatı Avantajları ve Dezavantajları

Memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı yönetmeliği yeni getirdiği avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da olduğu bir gerçektir. Daha önce anneler verilen bu hak babalara da tanınmış olduğu büyük avantajlar sağladığı kesindir.

  • Ancak yarım zamanlı çalıştığınız dönemlerde maaşlarınızda kesintiler olduğu kadar kademe ilerlemesinde de kesinti olacaktır. Yani 400 TL maaşla çalışan bir baba iki yıl boyunca yarı zamanlı çalıştığı zaman 2000 TL maaş alacaktır. Ayrıca her yıl alacağı kademeyi iki yılda bir alacaktır. Bu durum sadece memurlarda geçerli değildir.
  • Ayrıca eşi çalışmayanlar bu fırsattan yaralanamayacaktır.
  • Yine özel sektörde çalışan ve bu haktan yararlanmak isteyenlerin maaşlarında da kesinti olacaktır.
  • Bunun yanında bilinmesi gereken hususlardan bir tanesi de; Özel sektörde çalışan ve doğum sonrası yarı zamanlı ücret almak isteyen bayanların doğumdan önceki süreçte 600 gün işsizlik priminin bulunması gerekmektedir.

Bu fırsattan yararlanmak isteyen babaların aynı çocuk için müracaat etmemiş olmaları gerekmektedir. Çocuğun sağlıklı doğması ve kendisinin veya eşinin doğum yapması gerekmektedir. Memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı yönetmeliğinden yararlanmak isteyen babalar bunu durumu dilekçe ile bulundukları işyerlerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Kurumu tarafından yapılacak inceleme sonucunda çalışma esasına göre günlük çalışma saatleri ayarlanarak, mesaisinin başlangıç ve bitiş zamanları belirlenir. Burada yaptığı iş göz önüne alınarak planlama yapılmaktadır. Yapılan planlamaya göre haftanın 3 günü ve 8 saati geçmeyecek şekilde ayarlama yapılır. Haftalık çalışma saatinin yarısı olarak hesaplama yapılmaktadır.

Memur babaya yarı zamanlı çalışma fırsatı anne ve babalar için en büyük kolaylığı sağlayacağı kesindir. Bu sayede her zaman çocuklarının yanlarında bulunma imkânı bulan ebeveynler çeşitli alternatifler aramak zorunda kalmayacaklardır. Belki biraz maddi anlamda sıkıntı yaşayacak olabilirler ancak dünya değerli çocukları için buna katlanmak zorunda kalacaklardır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir