ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

EYT Konusunda En Çok Merak Edilen Konuların Cevapları

EYT Konusunda En Çok Merak Edilen Konuların Cevapları
07.03.2023

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi meclisten geçmesi ve Resmî Gazete’de yayınlanması ile birlikte yasalaştı. Bununla birlikte EYT ile ilgili öğrenilmek istenilen bazı hususlar da ortaya çıktı. İşte EYT konusunda öğrenilmek istenilen hususlar ve çok daha fazlası…

Hitap verilerini kim güncelleyecek ve bu işlem ne kadar sürede yapılmalı?

SGK Hitap programı, kurumların girdiği veriler doğrultusunda yaş hesabını yapar. Bu konuyla ilgili SGK ile görüşmek yerinde bir karar olabilir. Ancak herhangi bir güncelleme olmadan da Kurumlar tarafından tutulan kayıtlarında kişilerin EYT kapsamına girdiği belli ise, yani kişilerin 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi, esnaf, memurluk gibi hizmetlere başladıkları kayıtlarda bulunuyor ise kurumlarca da emekli edilmelerinde bir sakınca olmayacağını söylemek mümkündür.

Kurum Hitap verilerini güncelleme işlemini bilinçli ya da bilinçsiz olarak geciktirebilir mi? Bu durumda emeklilik isteyecek personelin hakları nelerdir?

EYT kapsamına giren personellerin yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi, esnaf, memur fark etmeksizin çalışmaları olanların SGK Hitap programında yaşları görünmüş olsa da emekliye sevk etme işleminde bir sıkıntı olmayacağını, SGK’nın bu hususları dikkate alarak işlem yapacağını söylemek mümkündür.

Kurum, emeklilik talebinde bulunan personelin emeklilik işlemlerini geciktirebilir mi? Böyle bir durumda süreç nasıl işler? Memur ne yapmalıdır?

Emeklilik talepleri kişilerin kendilerine ait bir tercihtir. Bu nedenle kurumlar da 5510 sayılı Kanun Madde 48 hükmüne göre işlem yapmakla mükelleftir. Bu hükümde, emeklilik işlemlerinin geciktirilmesi halinde dahi kişilerin en az 1 ay beklemek şartıyla görevlerini bırakabilecekleri hususu bulunmaktadır. Bu madde kapsamında 1 ay beklemenin ardından kişinin emeklilik işlemlerinin başlatılacağının ve emekli olabileceğinin söylenmesi mümkündür.

Emeklilik talebinde bulunmak isteyen ve kullanmamış olduğu yıllık izinleri olan memur ne yapmalı nasıl bir yol izlemeli?

Madde 103- Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.” Bu hükümde belirtildiği üzere yıllık izinler, amirin uygun bulduğu zaman dilimlerinde kullanılabilmektedir.

Devlet Memurları Kanunu’nda, Devlet memurlarına, kullanılmayan izin süreleri için ödeme yapılmasına imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle izinlerinizi kullanıp kullanmamak sizin inisiyatifinize bağlıdır. Kalan izinlerinizi kullanabilir veya emeklilik hakkınız olduğunda herhangi bir izin talep etmeden ve başka bir şart aranmadan emekli olabilirsiniz.

Emeklilik başvuru tarihinde (ay içinde) ideal bir gün var mıdır? En ideal tarih ayın 16 sı deniliyor bu doğru mudur?

Memurların hizmet süreleri aybaşı ve ay sonu olarak hesaplanır. Ayın 15’inde görev maaşını alıp 16’sında emekli olan bir memurun hizmeti, bir sonraki ayın 14’ üne kadar esas alınır ve ayın 15’i itibariyle de emekli maaşı ödenmeye başlanır. Bu hesap genellikle memur maaş katsayılarının uygulandığı Ocak ve temmuz ayları itibariyle yapılan bir işlemdir.

Emekli olacak memur, başvurusunu kurumuna mı yapacaktır? SGK dan emekli olabilir yazısı almasına gerek var mıdır?

SGK’dan herhangi bir yazı alınmasına gerek olmadan sadece kuruma gidilerek emeklilik başvurusunda bulunulabilir. Olası durumlarda ve problem çıkması halinde SGK’ya gidilebilir ancak SGK’dan emekli olabilir yazısı alınmasına gerek yoktur.

Kurum emekli olacak personeli, sizin yerinize bu işi yapacak personel yok deyip! Başvurusunu erteler ya da bilinçli olarak geciktirebilir mi? Memur bu durumda ne yapmalıdır?

657 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde memurların görevlerinden ayrılma durumlarıyla ilgili hükümler bulunmaktadır. Yine kurum da kanunlarda belirlendiği üzere kişilerin emeklilik talebini dikkate almak zorundadır. Bu nedenle memurun emeklilik işlemlerini başlatması durumunda kurum tarafından erteleme veya geciktirme yapılamaz.

Emeklilik öncesinde yıllık iznini kullanmak isteyen memura, kurum yıllık izin vermezse! Memurun izlemesi gereken yol nedir?

657 sayılı Kanun hükümlerinde ve memurlarla ilgili diğer ilgili mevzuatlarda yıllık izin kullandırılma veya kullanma zorunluluğuna ilişkin hükümler bulunmamaktadır. Amirin uygun gördüğü zaman dilimlerinde yıllık izinler kullanılabilmektedir.

İşverenler EYT’de Nasıl Bir Yol İzleyecek?

EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerinden farklı bir prosedür izlenmeyecek. 8 numaralı kod kullanılarak işten çıkarma işlemi yapılacak. İşveren emekli olacak olan çalışana hakkı olan kıdem tazminatını da ödeyecek. EYT’lilerin kıdem tazminatı için Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek. EYT ile emekli olan kişiler 30 gün içerisinde aynı işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından faydalanabilecek.

EYT kapsamında emekli olanlar ne kadar aylık alacak?

Asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira ancak mevcut sistemde prim ödemesi gün sayısı, çalışılan sigorta kolu, kazanç ve hizmet yılına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle kişilerin alacağı maaş da birbirinden farklı oluyor. Aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 lira olmakla birlikte bu oran SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için farklılık göstermektedir. SSK emeklileri için 7 bin 797 lira, Bağ- Kur’dan emekli olanlar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için maaş 12 bin 389 lira olacaktır.

EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • EYT başvurusu için önce E-Devlet sistemine girilir.
  • Ardından “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesini” ardından da yeni başvuru sekmesini tıklanır.
  • Tahsis talep türünde “yaşlılık aylığı” seçilir ve başvur butonuna basılır.
  • Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına maaş almak istenilen şube yazılır.
  • Son aşamada “ileri” butonu ardından “başvur” butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olur.
Yorumlar

  1. Aylin dedi ki:

    İyi günler

    FHZ lerle birlikte toplam emekliilk toplam gününü ucucuna doldurdum görünüyor Artık bir gün bile çalışacak şevk ve gücüm kalmadı.Yıllık izinlerimide alıp emekli olmayı düşünüyorum. Hiç çalışmaya başlamadan nasıl ayrılış yapabilirim. Nisan Ayının 16 sında emeklilik dilekçesi versem o gün çalışmayı bırakabilirmiyim. Nisan ayına ait primlerim de emekliliğme yansırmı. Emeklilik onayı gelene kadar çalış diyebilirlermi Sağlık personeliyim emeklilik onayı ildeki sağlık müdürlüğünden mi geliyor. Ayrılış yapabilmek için onay gelmesimi bekleniyor bu süreç çok uzarmı kaç günde ayrılabilirim ?

    Eğer olmazsa Ücretsiz izine çıkmayı düşünüyorum ücretsizi izinde emeklilik dilekçesi verebilirmiyim onay gelince ücretsiz izni kesipmi ayrılış yapacağım Bu şekilde çalışmama gerek kalmaz değilmi.

    Son olarak FHZ lerde herzaman hataların çıkabileceği ilerde eksik yada eklenmemiş prim gününüz var denilebileceği söyleniyor Eksik prim günü çıkarsa Ücretsiz izinlerinde ilerde herhangi bir zamanda primlerini ödeyip bu eksiklikleri böylece kapatabilirmiyim

  2. Aksu dedi ki:

    Merhaba,
    Sizlere mesaj attim bana email gondermissiniz sorunuza cevap verildi diye. Ancak mailde cevabi gormek icin tiklayin a bastigimda malesef cevap goremedim ayrica mesaji attiğim linkinize geldim oradada goremedim. Yardimci olursaniz sevinirim. Tesekkur ederim.

  3. Aksu dedi ki:

    Merhaba,
    Eyt kapsaminda emekli olmak istiyorum
    42 yasindayim Hizmete baslama tarihim 25.04.1997
    5849 gun primim var 51 gunum eksik.
    2014 yilinda evlenip almanyaya yerlestim aile birlesiminden dolayi 2015 dogumlu cocugum var( Alman vatandasi).
    Benim sizlere sormak istedigim dogum borclanmasi yapabilirmiyim. Ben Turk vatandasiyim. Yurtdisi borclanmasi yapmak istemiyorum cunku Almanyada yardim aliyoruz ve calismak istiyorum. Bilgi verirseniz cok sevinirim. Saygilarimla