ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Mobil İmza Nasıl Alınır, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom

E-Devlet Mobil İmza Nasıl Alınır, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom
22.04.2020

E-devlet mobil imza e-devlet platformuna giriş yapmak için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Yeni düzenlemeyle birlikte kullanıcılar, kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmak yerine mobil imza kullanarak da sisteme giriş yapabilirler. E-devlet mobil imza almak için bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde düzenleme ile birlikte mobil imza almak için gerekli olan belgeler de kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Bireyler alacakları mobil imza ile mobil cihazları üzerinden e-devlet sistemine kolaylıkla giriş yapabilirler.

Mobil İmza Özelliği Nedir?

Mobil imza özelliği ıslak imza ile eşdeğer geçerliliğe sahip olan ve mobil cihazlar aracılığıyla kullanılabilen bir imza şeklidir. Mobil imza, bireylerin imzasının gerekli olduğu işlemleri SIM kartları aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirebilmesini sağlayan sistemdir. Mobil imza işlemleri yalnızca mobil imza desteği olan uygulamalarda veya internet adreslerinde kullanılabilmektedir. Teknolojinin günlük hayattaki yerinin son derece arttığı bu dönemde e-devlet sistemine giriş işlemi gibi bazı işlemlerde mobil imza sistemi ve bu sistemin özellikleri kullanılmaktadır.

Mobil İmza Nerede Kullanılır?

Mobil imza kullanmak için ilgili internet sitesi veya mobil uygulamanın bu sisteme izin veriyor olması gerekmektedir. Anlaşmalı operatörlerden alınacak mobil imza ile yine bu sistemi barındıran uygulamalarda mobil imza kullanımı ile giriş veya mobil imza kullanarak belge onaylama, imzalama gibi işlemler yapılabilir. GSM operatörleri tarafından verilen mobil imza hizmeti ücrete tabidir. Bu ücretler aylık olarak uygulanmakta ve abonelik şeklinde sunulmaktadır. Mobil imza ücretleri operatörlere göre farklılık göstermektedir ve mobil imza başvurusu sırasında sunulan şartlar ile birlikte imzalanacak olan taahhütnamede bu ücretin tutarı belirtilir. Kullanıcının onaylaması halinde taahhütname işleme konur ve ilgili işlemler yapılarak mobil imzanın kullanımına başlanır.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza almak için bireylerin GSM SIM kartı sahibi olması gerekmektedir. 5070 sayılı Elektronik imza kanunu gereğince ıslak imza yerine kullanılabilen bu uygulamayı edinmek için bazı operatörlere konuyla ilgili başvurunun yapılması gerekir. Mobil imza uygulamasını kullanmak için Vodafone, Turkcell veya Türk Telekom operatörlerinden birinin seçilerek ilgili müracaatın gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer başvuruda bulunmak isteyen birey SIM kartı kullanmıyorsa öncelikle üzerine tanımlı bir SIM kartı edinmelidir. SIM kartı almak için seçeceği operatör aracılığı ile mobil imza başvurusunu gerçekleştirerek mobil imzasını alabilir ve kullanabilir. Her operatör için mobil imza kullanımında farklı ücretler olduğu gibi her operatör için farklı başvuru şartları bulunmaktadır ve başvuruda kullanılacak evraklar da her operatör için farklıdır.

E-devlet Mobil İmza Nereden Alınır?

E-devlet mobil imza almak için anlaşmalı olarak bulunan 3 GSM operatöründen herhangi birine başvuruda bulunmak gerekir. Bu başvuru sonrasında operatörler tarafından gerekli belge ve bilgiler başvuran bireyden istenerek işlemlere başlanır. İşlemler tamamlandığında bireyin mobil imzası oluşmuş olur ve birey bu imzayı elektronik ortamlar için ıslak imza yerine kullanabilir. Buna göre mobil imza alınabilecek operatörler şunlardır:

  • Turkcell
  • Vodafone
  • Türk Telekom

E-devlet Mobil İmza Nasıl Kullanılır?

E-devlete mobil imza ile giriş işlemi yapılabilmesi için bireyin adına tanımlı mobil imzasını edinmiş olması ve gerekli şartları sağlayarak bu mobil imzayı kullanabiliyor olması gerekir. E-devlet sistemine https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresi üzerinden ulaşım sağlandıktan sonra giriş seçeneklerinden mobil imza seçeneği seçilerek operatör tarafından belirlenen kullanım şekilleri ile mobil imza kullanılır ve e-devlet sistemine giriş sağlanır.

Turkcell Mobil İmza Nasıl Alınır?

Turkcell mobil imza almak için Turkcell yetkili bayi ve şubelere müracaat edilmesi gerekir. Aynı şekilde anlaşmalı bankaların internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla ve 532 ya da 0532 532 0000 numaralı Turkcell Müşteri Hizmetleri sistemi telefonla aranarak da başvuruda bulunulabilir. Bunlara ek olarak Turkcell SIM kartı üzerinden T.C. kimlik numarası yazılıp 2929 numaralı adrese SMS yoluyla ileti gönderilerek de ön başvuru işlemi yapılabilir.

Turkcell Mobil İmza İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Turkcell mobil imza için gerekli belgeler yapılacak ön başvuru sonrasında bireyden istenerek mobil imza tanımlama hizmeti gerçekleştirilir. Turkcell mobil imza için gerekli şartlar ve gerekli belgeler şunlardır:

  • Bireyin 128K 4G LTE sim karta sahip olması gerekir.
  • Başvuru sırasında bireyin kimlik belgesi, pasaport veya sürücü belgesini yanında bulundurması gerekir.
  • Turkcell mağazalarından temin edilecek olan mobil imza kullanım taahhütnamesinin imzalanması gerekmektedir.
  • Mobil imzanın kullanıma açılması maksimum 2 hafta sürmektedir.

Türk Telekom Mobil İmza Nasıl Alınır?

Türk Telekom mobil imza almak için Türk Telekom mağazalarına başvuru yapılması gerekir. Aynı şekilde anlaşmalı bankalar ve Türk Telekom Müşteri Hizmetleri aracılığı ile ön başvuru yapmak mümkündür. Türk Telekom mobil imza başvurusunun ardından mevcut SIM kartı mobil imza uyumlu SIM kartı ile değiştirilir. Bu işlem esnasında telefon numarası değişmez. Daha sonra yapılacak başvuru için gerekli olan belgelerin sağlanması için gerekli adımlar atılır. Mağaza yetkilileri ve görevlileri aracılığı ile Türk Telekom tarafından hazırlanmış olan anlaşma ve taahhütnameler birey tarafından dikkatlice okunarak imza altına alınmalıdır. Bu işlem sonrasında satış gerçekleşmiş olur ve son adıma geçilir. Son adımda bireyden satış sonrası formunun doldurulması ve onaylanması istenir. İşlem tamamlandıktan sonra başvuru işlemi son bulur. Mobil imzanın kullanıma açılması için gerekli olan süre yaklaşık 2 haftadır.

Türk Telekom Mobil İmza İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türk Telekom mobil imza için gerekli belgeler ön başvuru esnasında bireye bildirilir. Ön başvuru onaylandıktan sonra mağazalar aracılığı ile başvurunun yapılması sürecine geçilir. Bu süreçte mobil imza için gerekli şu belge ve şartlar sağlanmalıdır:

  • Bireyin kimlik belgesi, pasaport veya sürücü belgesini yanında bulundurması gerekir.
  • E-güven Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) taahhütnamesinin onaylanması gerekir.
  • Türk Telekom mobil imza bireysel taahhütnamesinin onaylanması gerekir.
  • Satış sonrası formunun doldurularak onaylanması gerekir.

Vodafone Mobil İmza Nasıl Alınır?

Vodafone mobil imza almak için gerekli belge ve bilgilerle Vodafone mağazalarına müracaat etmek gerekmektedir. Gerekli olan bu belgelerin birey tarafından doldurulmasının ardından noter tarafından onaylanması gerekir. Vodafone mobil imzanın kullanılacağı SIM kartı Vodafone Shop aracılığı ile temin edilir. Alınacak mobil imza ile e-devlet, internet bankacılığı ve benzeri dijital ortamlarda işlem yapılabilir. İşlem yapılabilecek yerlerin güncel listesi Vodafone internet adresi üzerinden öğrenilebilir. Mobil imzanın alınması için gerekli olan belgeler noter tarafından onaylandıktan sonra bireyler Vodafone mağazalarına şahsen başvuru yaparak mobil imzalarını temin edebilirler.

Vodafone Mobil İmza İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vodafone mobil imza için gerekli belgeler kurumun internet sitesinde detaylı biçimde açıklanmıştır. Buna göre gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Turktrust Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi
  • Kimlik ibrazında noter onaylı belgenin de ibrazı zorunludur.
  • Ön Başvuru Formu birey tarafından mağaza veya bayide doldurulmalıdır.
  • Vodafone Mobil İmza Taahhütnamesi birey tarafından mağaza veya bayide doldurulmalıdır.

Vodafone Mobil İmza Nasıl İptal Edilir?

Vodafone mobil imza iptal işlemi için kurum tarafından mobil imzanın kullanımı esnasında verilecek olan Mobil İmza Servisi bağlantısı veya Vodafone Çağrı Merkezi kullanılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.