ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuru Şartlar Nelerdir?

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuru Şartlar Nelerdir?
22.10.2017

Dünyada yaşanılan iş kazalarında maalesef dünyada üçüncü sırada bulunmaktayız. Dikkatsizlik ve tedbirsizlikten dolayı çoğu iş kazaları ölümle sonuçlanmaktadır. Bunları engellemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş hayatımızda bulunan eksiklikleri tespit etmek, iş sağlığını korumak, çalışanların haklarını korumak için faaliyet göstermektedir. Bunun yanı sırasında işyeri hekimliği ve işyeri güvenliği konularında bilgilendirmek ve gerekli kontrolleri sağlamakla yetkilidir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı çalışanları ile ilgili olarak gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. İş kur vasıtasıyla işyerlerine gerekli elemanları temin ederek, yaşanılan eksiklikleri ve hataları tespit ederek giderilmesi için gerekli adımları atmaktadır. İş kazaları ile yaşanılan gelişmelerin takiplerini yaparak, kurumların iş sağlığı ile gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığının denetlenmesi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra işveren ve işçilerin anlaşmalarını sağlamak amacı ile arabuluculuk faaliyetlerini de sürdürmektedir. Bu denetimleri ve arabuluculuk faaliyetlerini sürdürmek amacıyla Bakanlık bünyesinde personel alımı yapılmaktadır. ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Öğrenip iş başvurusu yapabiliriz.

Arabuluculuk Nedir?

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Sorusuna bakmadan bu arabuluculuk nedir? Öncelikle ona bakmalıyız. Arabuluculuk kavramı Türkiye’de 2012 tarihinde 6325 sayılı kanunla hayatımıza girmiştir. Bireysel veya toplu sözleşmelerde işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları çözülmek için kurulan arabuluculuk sistemi son zamanlarda iş mahkemelerinde de karşımıza çıkmaktadır. Mahkemelerin iş yükünü hafifletmek amacıyla yürürlüğe giren arabuluculuk sistemi, mahkeme önünde dileklerini rahatlıkla dile getiremeyen insanların arabulucu sayesinde taleplerini dile getirmeye başlamışlardır. İşçi işveren, esnaf tüketici, kiracı ve ev sahibi gibi birçok anlaşmazlıkların olduğu yerde arabulucular devreye girerek sonların çözümü yoluna gidilmiştir. Arabulucu tarafından çözüme kavuşulmadığı zaman kişiler mahkemeye müracaatlarını yapmaktadırlar. Bunun yanında daha önceden davalı olmuş kişilerde hâkim veya kendilerinin talepleri doğrultusunda arabulucuya gidebilirler. Arabulucu tarafsız olarak vereceği karar doğrultusunda kişilerin anlaşmaya varmazsıyla arabuluculuk kendiliğinden fesih edilmiş olur. Arabuluculuk yapan kişinin ücretini de arabuluculuk talep eden kişilerin anlaşması doğrultusunda ücreti ödenmektedir.

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Sorusunda kimler arabulucu olabilir? Öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca mesleğinizde beş yılınızı doldurmanız ve kasten işlenmiş bir suçtan mahkûmiyetinizin bulunmaması gerekmektedir. Bunun yanı sırasında Arabuluculuk Daire Başkanlığından izin alarak arabuluculuk eğitim kursları düzenlenmektedir. Arabuluculuk eğitimi düzenleyen bu kurumlar temel bilgilerin yanı sıra iletişim, müzakere, uyuşmazlık yöntemleri ve pratik bilgilerden oluşan 100 saatlik eğitim alırlarken, hukuk fakültesi mezunu olmayan ve bu kursa katılan kişiler 100 saatlik hukuk eğitimi almaktadırlar. Eğitimi başarılı ile tamamlayan adaylara arabuluculuk yetki sertifikası verilmektedir. Arabuluculuk sisteminin yaygınlaşması ile  alınan bu sertifika ile arabuluculuk daire başkanlığı tarafından düzenlenen sözlü ve yazılı sınavlara katılarak başarılı sağlayan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapmaya hak kazanmaktadırlar.

Arabuluculuk Şartları

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çeşitli illerde istihdam edilmek üzere 145 kişilik kadro açmıştır. Özellikle toplu iş sözleşmelerindeki uyuşmazlığı çözmek için istihdam edilecek arabulucular için bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar; Her kuruma girişteki aranan şartlarda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmanız gerekmektedir. Herhangi bir kısıtlılığınız bulunmaması, siyasi parti, sendika üyeliğinizin olmaması, kamu kurum ve kuruluşlarında görevinizin olmaması, Hukuk Fakültesi, maliye, Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkiler, işletme ve iktisat bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca, işçi ve işveren ilişkilerinde en az 5 yıllık çalışma hayatınızın olması, 10 yıllık iş hukuku deneyimizin olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından alınmış belgenizin de yer alması gerekmektedir. Başvurularınızı Arabuluculuk Daire Başkanlığına yapıldıktan sonra yılsonuna kadar seçici kurul tarafından atama yapılacaktır. Yılsonu yeniden sözleşme yapmak isteyenler yeniden başvuru yapabileceklerdir.

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Sorusundan sonra kendi şartları tutan ve arabuluculuk yapan kişiler başvurularını yapabilirler. Arabulucu olmak isteyen kişilerin hakkaniyete uyarak en doğru kararı vereceklerini tarafsız davranmaları gerekmektedir. Arabulucu olmanın bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da yer almaktadır. Avantajları arasında iş ve işveren arasındaki çoğu sorunların çözüme kavuşmasını sağlamaktadır. Sorunlar hızlı ve seri şekilde çözüme kavuşturulmaktadır. Ayrıca resmiyetten uzak olduğu için anlaşmalar daha rahat ortamda yapılmaktadır. Yapılan anlaşmalar ve görüşmeler gizlilik içerisinde yapıldığı için her şey arabulucu ile görüşme yapanların arasında kalmaktadır. Ayrıca arabulucu sayesinde daha esnek kararlar alınmaktadır. Bunun yanında zamandan tasarruf edilmektedir. Arabulucu sayesinde aradaki anlaşmazlıklar giderilerek kişiler arasında yeniden ilişkiler düzelecektir.

ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde alınacak olan arabulucular görevlendirilecekleri şehirlerde de işveren ve işçi arasındaki sorunların çözümünde arabuluculuk faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Arabuluculuk faaliyetlerinde dezavantaj olarak bir tarafın baskın olarak arabuluculara baskı kurması olabilir. İşverenlerin kendi istekleri doğrultusunda kararlar verilmesi istenebilir. Ancak görüşmeler karşılıklı ve birlikte yapılacağı için arabulucular hakkaniyete bağlı kalarak en doğru kararı vereceklerin konusunda bir güven bulunmaktadır. Arabuluculuk sistemi daha da gelişmeye başladıkça insanlar anlaşmadıkları konularda mahkemeler yerine arabuluculara giderek sorunlarını en kısa sürede çözüme kavuşturacaklardır. Çoğu kişilerin bilgisi olmadığı bu arabuluculuk sistemi şuan için aile ile ilgili sorunlarda sisteme dâhil değildir. Ama yakın zamanda aile için şiddet ailede geçimsizlik konusunda da arabuluculuk sistemi devreye girecektir. ÇSGB 145 Arabulucu Başvuruları İçin Şartlar Nelerdir? Öğrendiğimize göre atanmanız için bol şanlar diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.