ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2018 Yılı Yapılacak Zam Oranları Belli Oldu

2018 Yılı Yapılacak Zam Oranları Belli Oldu
18.09.2017

Geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeler, toplu sözleşmeler ve bakanlıklar tarafından yapılan açıklamalar sonrasında, Ocak ayından itibaren birçok çalışan ve emeklinin maaşlarına zam geleceği belirtilmişti. Ancak, son gelişmeler sonrasında, Ocak ayından itibaren tek bir kesimin değil, emekliler, yaşlılar, işçiler ve çalışanlara yönelik bir maaş artışı olacağı görülmektedir. Memur zamları ile birlikte tekrar gündeme gelen bu gelişmelerde, hem alınan kararlar doğrultusunda yüzdelik artışlardan hem de ek olarak enflasyon farklarından kaynaklanan zamlar yapılacaktır. Her kesim için ayrı ayrı belirlenmeye başlayan maaşlarda ise detaylar şu şekildedir.

Memur Maaşlarında Artış

Sendikalar ile birlikte yapılan görüşmeler sonrasında, memur maaşlarına %4 oranında zam yapılacağı kararlaştırılmıştı. Ancak, yapılacak olan %4 oranındaki zamlar, enflasyon rakamlarına göre farklılık gösterebilecektir. Eğer 2017 yılının son dönemlerinde enflasyon rakamları %4’lük oranın üzerinde sonuçlanırsa, bu durumda %4 seviyesi ile yeni enflasyon değerleri arasındaki fark, yine memur zamları içerisine dahil edilerek kişilere verilecektir.

Memurların 2017 yılında elde edecekleri zamlar ise sadece %4 ve enflasyon farklarından kaynaklanacak şekilde olmayacaktır. Bunun haricinde kamu görevlileri ile yapılan toplu sözleşmeler ile birlikte de ek zam yapılması söz konusu olacaktır. Memurlara yönelik uygulanacak zam politikaları, 2018 Ocak ayından itibaren geçerli olacak ve kişiler bu tatrihten itibaren alacakları ilk maaşlarında zamlı olarak kullanım sağlayabilecek.

2018 Yılı Maaş Zamları

Memur zamları ile birlikte, emekliler, işçiler, çalışmayan ve bakıma muhtaç olan kişilerin de aldıkları ücretlerde ciddi artışlar söz konusudur. İlk olarak aile yardımından söz edecek olursak, hem eşler hem de 6 yaş sınırının üzerinde ve altında olan çocuklar için verilen yardım paralarında artışlar olacak. Buna göre, eş için verilecek olan yeni ücret 227,94 TL, 6 yaşın üzerindeki çocuklar için 26,70 TL ve 6 yaş altındaki çocuklar için de 51,35 TL yeni ödemeler yapılacaktır. Geçmiş dönemde verilen ücretlere baktığımız zaman eşlere 219,17 TL, 6 yaş üstü çocuklara 25,68 TL ve 6 yaş altı çocuklara da 51,35 TL verildiği bilinmekteydi. Böylelikle, 2017 rakamlarına göre yeni ücretler kıyaslandığında, aile yardımlarında 321,71 TL’den 334,74 TL’ye bir artış söz konusu olmuştur.

65 yaş aylığı olarak da bilinen maaşlarda, 2017 yılında alınan ücretlere göre yine bir artış söz konusudur. Buna göre, kişilerin aldıkları 65 aylığı, 754,45 TL’den 784,64 TL’ye çıkartılmıştır. Son artış ile birlikte 65 yaş aylığı alacak olan kişiler, yine 3 ayda bir olacak şekilde yeni miktarlardaki maaşlarını alabilirler.

Evinde bakıma muhtaç olan yaşlılarımız ya da engelli yakınına bakmakta olan kişilere verilen evde bakım parası için de yeni bir artış ortaya çıkmıştır. Buna göre, devlet tarafından evinde yüzde 50 rapora sahip olan kişilerin yakınlarına ya da bu kişilere bakan kişilere bin 27 TL ödeme yapılıyordu. Yapılan zam sonrasında bu ücret bin 68 TL’ye çıkarılmış oldu. Ayrıca, evde bakım parası doğrudan memur maaşlarındaki artışa bağlı olarak otomatik arttırılacaktır.

En az memur zamları kadar merak edilen diğer bir durum da asgari ücretin ne kadar olacağıdır. Şuan net olarak bin 404 TL 6 kuruş olarak ödenen asgari ücret, brüt olarak da bin 777 lira 50 kuruş olarak kayıtlara geçiyor. Yapılan zam ile birlikte 2018 Ocak itibari ile asgari ücretin %8 artması ve brüt bin 919 lira 70 kuruşa yükselmesi bekleniyor.

Son olarak işsizlik maaşı rakamlarına bakacak olursak, bu yıl en az 705 lira 60 kuruş olarak ödenen işsizlik maaşının 762,05 TL’ye yükselmesi kesinleşmiş durumdadır. Yine bu artışlar 2018 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacaktır.

Yorumlar

  1. kemal atay dedi ki:

    iki çocuk eşi çalışmayan

  2. kemal atay dedi ki:

    4/c geçici sözleşmeli personel 2018 yılında ne kadar maaş alacak