Memur Haberleri

Hastalık İzni Almak Maaşları Etkiler Mi?

Kaç gün rapordan sonra maaş kesilir, rapor alınca maaş kesilir mi, rapor maaş kesintisi hesaplama gibi konular, yeni memur olan kişilerin kafasını kurcalayan sorular arasında yer almaktadır. Devlet memurlarının maaşları gösterge, kıdem aylığı, ek gösterge, makam tazminatı, zam ve sosyal haklarından oluşmaktadır.

2006 yılında yürürlüğe giren karar ile birlikte hastalık izni konusunda açıklama getirilmiştir.

Herhangi bir sağlık kurumundan verilen hastalık izinleri uzun süreli (kanser, verem, akıl hastalığı) ve yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedaviler haricinde, bir yıl içerisinde kullanılacak hastalık izni süresi toplamı 7 günü aşmamalıdır. Bu süre 7 günü aştığı takdirde, aştığı süreç boyunca ödenilecek zam ve tazminatlar kişiye %25 az ödenmektedir.

Hastalık İzni Hesaplama


Bu duruma örnek vermek gerekirse aylık 750 TL özel hizmet tazminatı alan bir memur, önceden 7 günlük iznini harcamış olsun ve bir ay içerisinde 10 günlük hastalık izni kullanmış olsun. Bu durumda, o 10 güne tekabül eden özel hizmet tazminatı hesaplanır.

750/3=250 yani bu bir ay içerisinde memurun izinli olduğu döneme denk gelen miktar 250 TL’dir.

Bu durumda 250 TL ‘nin %25’ini alırız. Bu da 62.50 TL’dir.

62.50 TL yi 750 TL den yani tüm özel hizmet tazminatından çıkarırsak geriye kalan miktar memura ödenecektir.

Bir yıl süresi boyunca bir doktordan en fazla 40 günlük rapor alınabilmektedir. 40 günün aşıldığı durumlarda resmi sağlık kurumlarından başka doktorlar tarafından onay alınması gerekmektedir.

Rapor Süreleri

Memura bir yıl içerisinde bir doktor tarafından verilecek rapor süresi 40 günle sınırlıdır. 40 günü geçemez. Geçtiği takdirde resmi sağlık kurumundan onay alınması gerekir. Aile hekimliklerinden alınan raporlar da bu 40 günlük sürecin kapsamına girmektedir.

Alınan hastalık raporu en geç, ertesi gün olan mesai saatinin bitiminde teslim edilmelidir. Aksi takdirde kamu kuruluşunun yönetimi esnasında bir takım aksaklıklar oluşabilir. Eğer kişi raporunu ertesi gün bildiremeyecek durumda ise telefonla arayarak durumunu bildirmelidir. Kişi hastalık raporunu başka bir ilden alamaz. Aldığı takdirde rapor geçersiz sayılacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir