Sınavlar

2017 Yılında Sınav Yapacak Bankalar

Üniversite eğitimini iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin dört yıllık bölümlerinde tamamlayan ya da iki yıllık üniversitelerin bankacılık ile ilgili bölümlerinde yapan kişiler, genellikle kariyerlerini finans sektöründe devam ettirmek istemektedirler. Ancak, bankaların büyük bir kısmı, bünyesinde çalıştıracağı personellerin tecrübeli olmasını aramaktadır. Üst kadrolarda geçerli olan bu şartın beraberinde ise, ilk defa bankacılık sektörüne adım atacak kişilerin işe alınması için bazı sınavlar yapılmaktadır. 2017 yılı bankacılık sınavları için yaptığımız araştırmalarda, finans sektöründe kariyer planı yapan kişilerin başvuru yapacakları bankaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Türkiye İş Bankası
  2. Halkbank
  3. Ziraat Bankası
  4. Vakıfbank
  5. Vakıf Katılım Bankası
  6. Ziraat Katılım Bankası

Araştırmalarımız sonucunda sizler için belirttiğimiz 6 banka, Türkiye genelinden adayların başvurularını kabul etmektedir. Ancak, sınavlara katılacak adayların bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan ilki de, sınava katılan kişilerin nasıl bankacılık sektöründe işe başlayacaklarıdır.

Öncelikle, 2017 yılı bankacılık sınavları için tarihler kesinleştiğinde, adayların sınav paralarını yatırıp gereken kayıt işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Katılacakları sınav, ne yazık ki bazı il merkezlerinde yapılmaktadır. Bundan dolayı da sınav tarihinden önce ulaşımın nasıl sağlanacağı, hangi şehirde sınava girileceği ve sınav merkezine nasıl gidileceği konusunda araştırma yapılması gerekmektedir. Sınav merkezi konusunda yapılan araştırmalar sonrasında ise, kesinlikle bankacılık sınavlarında hangi tür soruların onlara yöneltileceğini araştırmaları gerekmektedir.

Sınava katılım gösteren kişiler, belirlenen baraj puanının altına düşmedikleri taktirde, banka tarafından yapılacak mülakatlara çağrılacaktır. Bu mülakatlarda, kişilerle birebir görüşmeler yapılmakta ve hangi adayın bankacılık sektöründe faydalı olacağı seçilmektedir. Bundan dolayı adayların sınavlarda başarılı olmak kadar, finansal sektörde işe girebilmeleri için mülakat görüşmelerine de hazırlanmış olmaları gerekmektedir.

Banka İş İlanlarına Nasıl Ulaşılır?

2017 yılı bankacılık sınavları dışında, genellikle özel bankacılık kurumları tarafından sınavsız personel alımı da yapılabilmektedir. İnterneti aktif bir şekilde kullanan ve hizmetlerini daha hızlı bir şekilde sunan bankalar, personel alımı konusunda da hem internet siteleri hem de bazı iş ilanı sitelerinden kişilere ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bunun için, bankacılık sektörü ile ilgilenen kişilerin çok farklı alanlarda araştırma yapmaları gerekmektedir.

Bankalar tarafından açık bulunan pozisyonlarda istihdam edilecek kişiler, öncelikli olarak bankanın internet sitesinden ilan edilmektedir. Burada hangi pozisyonlarda personel alımı yapılacağı, hangi şehirlere yönelik eksiklerin bulunduğu ve adayların taşımaları gereken özellikler açık bir şekilde ifade edilecektir. Kişiler burada başvuru yapacaklarında, kesinlikle bilgisayar ortamında bir CV oluşturmalıdırlar. Daha önce bir kurumda çalışıp çalışmadıkları, kişisel özellikleri, eğitim aldıkları kurum, almış oldukları ve ülkemizde geçerli olan sertifikalar ile kendilerine referans olacak kişiler hakkında bilgilerin de bu CV’de yazılması gerekmektedir. Ardından başvuru sırasında CV gönderilerek, bankanın incelemesi için beklenmelidir. Bir bankaya CV üzerinden başvuru yaptığınızda, o an geçerli olan pozisyonlara kabul edilmeseniz bile, devam eden dönemlerde bir açık olduğunda yine işe girme şansınız bulunmaktadır.

Son dönemlerde bankaların sosyal medya hesapları üzerinden Kariyer sayfaları oluşturduklarını ve kişilere hem bankacılık sektörü hem de işe alım süreçleri hakkında bilgi verdiklerini görmekteyiz. Bankanın genel merkezi tarafından kesinleşen bir personel alımı söz konusu olduğunda da, adaylar bu sosyal medya hesapları üzerinden yönlendirilecekleri sayfadan başvuruda bulunabilmektedirler.

İnternet ortamında yapılacak başvurularda, kriterleri uygun olan adaylara yine internet üzerinden katılacakları bir sınav yapılacaktır. Sayısal ağırlıklı bir sınava giren kişiler geçer not aldıktan sonra, mülakat görüşmeleri için aranacak ve başvuruda belirttikleri şehirdeki banka şubelerine giderek, mülakatlara katılmaları gerektiği anlatılacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir