ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama

2024 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama
SGK
14.02.2024

Yurtdışı borçlanmasına başvuru ve hesaplama işlemleri brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapılan aya göre belirlenen prim ödemelerini tamamlayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’den emeklilik hakkı elde edebilmektedir.

2024 yılı itibari ile ödenecek günlük prim tutarlarının değişmesi ile yurtdışı borçlanması hesaplaması değişmiş olup asgari ücret zammı sonrası güncel tutarlara göre yapılacak hesaplama detayları ve yurtdışı emeklilik hakkı hakkında merak edilenleri yazımızdan sizler için derledik.

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Two columns
Vertical
Horizontal
Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Aracı
Özet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurt dışı borçlanması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için getirilen ve yurtdışında geçirilen belgelendirilebilir süreler için isteğe bağlı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primlerdir. Bu süreçte Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürede SGK anlaşması olan ve uzun vade sigorta kolu statüsünde yer alan ülkelerde bulunmalıdırlar.

Bahsi geçen ülkeler aşağıda sıralamaktadır:

  • Almanya
  • Arnavutluk
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Belçika
  • Bosna Hersek
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Güney Kore
  • Gürcistan
  • Hırvatistan
  • Hollanda
  • Fransa
  • İngiltere
  • İsveç
  • İsviçre
  • İtalya
  • Kanada
  • Karadağ
  • Kebek
  • K.K.T.C.
  • Libya
  • Lüksemburg
  • Makedonya
  • Norveç
  • Romanya
  • Sırbistan
  • Slovakya

Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı borçlanma primlerinin hesaplaması belirlenen alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile gerçekleştirilir. Borçlanma hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar, kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si üzerinden günlük prim ödeyebilir. Belirlenen bu primin ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalması esastır. Yurtdışı borçlanma prim taban ve tabanları ise brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir.

Başvuru yapılacak yıla göre belirlenen alt limit, brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL’dir.

Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

2024 Ocak zamlı yurtdışı borçlanma tablosu;

Borçlanma GünüEn Düşük Tutar
150 Gün45,005 TL
300 Gün90,011 TL
450 Gün135,016 TL
540 Gün162,020 TL

Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?

Yurtdışı borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmak,
  • SGK’ya istenen belgeler ile müracaat etmek.

SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvuruları yapılırken doğru işlem sıralamasının takip edilmesi önemlidir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapacak bireyler başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte sırası ile aşağıdaki işlemleri takip ederek başvurularını iletebilirler:

  1. Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesini Doldurun

Yurtdışı hizmet borçlanması talep dilekçesi ilk olarak doldurulması gereken başvuru evrakıdır. Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinden ya da SGK web sitesinden talep dilekçesi temin edilebilir. Dilekçede, yurt dışında geçirilen sürelere ilişkin bilgilerin yer alması gereklidir. İstenen bilgileri doldurmanın sonrası başvurunun sıradaki aşamasına geçebilirsiniz.

  • Yurtdışı Hizmet Borçlanması Başvurusunda İstenen Belgeleri Toplayın

Yurtdışı borçlanma başvurusunda gerekli evraklar eksiksiz olarak toplanmalıdır. Talep dilekçesi ile başlayan başvuru evraklarında, yurtdışında geçirilen sürelerin ispatına ilişkin evraklar gereklidir. Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi, kimlik fotokopisi ve ev hanımları için belediye ya da benzer resmi kurumdan alınan ikametgah belgesi, başvurular esnasında hazır bulunmalıdır.

  • SGK’ya Başvurunuzu İletin

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusu şahsen yapılmaktadır. Daha önce SGK kaydı olan adaylar, kayıt oldukları müdürlük üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. SGK kayıtları yoksa herhangi bir SGK müdürlüğü aracılığı ile yurtdışı borçlanması başvurusu sürecini tamamlayabilirler.

2024 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?

2024 Yılı Ocak ayı zamlı yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen zamlala birlikte yükseldi. 2024 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 300,04 TL’dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 9.001 TL olarak hesaplanmaktadır.

Yurtdışında Geçirilen Sürenin Ne Kadar Borçlanılabilir?

Yurtdışında geçirilen borçlanılabilecek süreler için uygulanan kıstaslar şu şekilde paylaşılabilir:

  • Yurtdışında geçen sigortalılık süresi
  • Sigortalılık süreleri arasındaki ya da sonundaki her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
  • Sadece ev hanımlarına geçerli olmak üzere medeni durumuna bakılmaksızın sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirilen süreler.

Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?

Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır. Maaş aralıkları ise şu şekilde belirlenir:

  • Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 10.000 TL – 12.500 TL arasında,
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 10.000 TL
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 10.000 TL – 11.000 TL arasında olacaktır. 
  • Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 10.000 TL – 12.000 TL arası olacaktır. 

Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir?

Yurtdışı borçlanma primlerinin ödemeleri peşin olarak yapılır. Borçlanma tutarının tebliğ edildiği tarihi takiben en geç 3 ay içinde tüm primlerin tek seferde SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. Primler için taksitlendirme yapılmaz.

3 ay içinde primler peşin olarak ödenmediğinde ise işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Yeni başvuruda ise prim hesaplaması yeniden yapılmakta ve güncel hesaplamaya göre ulaşılan tutarın ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi?

Ödenen yurtdışı borçlanma primlerinin geri alınması mümkün değildir. SGK, prim iadesi yapmamaktadır. Bu nedenle borçlanma başvurusu yapmadan önce durumun iyi tartılması, prim hesaplamasının önceden yapılarak başvurunun her şeyden emin olunması ardından yapılması önemlidir.

Yurtdışı Süresinin Bir Kısmı İçin Borçlanılabilir Mi?

Yurtdışında geçirilen sürenin bir kısmı için borçlanmak mümkündür. Yaşlılık aylığı ya da eksik kalan primlerin tamamlanması gibi nedenlerle başvuru sahipleri, yurtdışında geçirdikleri sürenin tamamı yerine bir kısmı için borçlanma başvurusunda bulunarak, daha düşük prim ödemesi ile emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.

Hem Yurtdışında Hem Türkiye’de Emeklilik Mümkün Mü?

Yurtdışı ve Türkiye’de aynı anda emeklilik mümkündür. SGK ile sözleşmeli olan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, bu hakkı tanımaktadır. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı hakkı kazanan Türk vatandaşları, gerekli şartları yerine getirerek Türkiye’den de emekli olabilmektedirler.

Bu konunun istisnası malulen ya da erken emekli olan vatandaşlardır. Bazı istisnalar dışında bu grupta yer alan vatandaşlarımız, normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkı elde edememektedirler.

Yurtdışı Borçlanma Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı borçlanma başvurusunun takibi için doğrudan tanımlanmış bir online işlem kanalı bulunmamaktadır. Bu süreç için SGK iletişim kanalları üzerinden irtibata geçilerek bilgilendirme alınabilir. Ayrıca başvuru sahipleri, sürece ilişkin bilgi almak adına e-Devlet Kapısı üzerinden farklı sorgulamalar aracılığı ile dolaylı olarak başvurunun ne şekilde sonuçlandığı bilgisine ulaşabilirler.

e-Devlet’ten başvuru takibi için emekli aylık bilgisi menüsü kullanılmalıdır. Emekli aylık bilgisine ulaşıldığında sürecin tamamlandığı bilgisine ulaşılabilir. Ek olarak yurtdışı borçlanması başvurusu takibi için “Evrak Takibi” adresi üzerinden ulaşılabilen “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetini kullanabilirsiniz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olan süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.

Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış ya da çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.

İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.

Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Ev kadınlığı sürelerinin borçlanmasında Türkiye’de geçirilen süreler dikkate alınmaz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olmayan süreler; 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.

Ayrıca, ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerin de 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

E-Devlet Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Sorgula

Geriye Dönük Emeklilik Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

Yorumlar

  1. Şenay dedi ki:

    E devlette çıkan hesaba göre 1515 gün eksiğim var eyt den faydalanmak için başvuru yaptım bana 2513 günlük borç çıkardılar fakat bağ kurdan emekli olabilmek için ev hanımı olarak 7200 güne ihtiyaç var
    Ben sadece 1515 günü hesaplayıp ödeme yapsam 7200 günümü doldurup emekli olabilirmiyim sigorta başlangıcım 11/1994

  2. İshakBozkurt dedi ki:

    Merhaba,05-10-1981 Hollandada doğdum
    Sırasıyla
    28/06/1999dan 02/07/1999a kadar
    31/07/2000den 30/09/2000e kadar
    04/06/2001den 24/06/2001e kadar
    24/09/2001den 14/09/2004e kadar
    15/09/2004den 15/01/2016a kadar yurtdışında çalıştım.Hollandada 2016a malulen emekliye ayrıldım.2019 da Türkiye’ye temelli döndüm 2023e kadar isteğe bağlı bağkurluyum.Hollandada toplam 5233 gün çalıştım.Türkiyede toplam 1461 gün bağkurluyum.Türkiyede ssk lı işte çalışamam yasak malulen emekli olduğum için.Bu şartlarda EYT den nasıl yararlanırım.
    Saygılar İshak Bozkurt

  3. Fatma gul öztürk dedi ki:

    Merhaba,
    01.05.1995 sigorta girisim var 688 gün sigortalik sürem mevcut 25 yildir Almanya da ikamet etmekteyim 3 cocuk annesiyim eyt den faylanabilmek icin ne kadar ücret odemeliyim?

  4. Hakan yesil dedi ki:

    1978 dogumluyum, 1995de ssk girisim var 1998 ve 1999 da askerlik yaptim ve 2001 yilinin sonunda almanyaya gittim. Ve hic durmaksizin 2022 yilina kadar calistim. 31.12.2022 de borclanma yaptim, 2001 yilina kadar türkiyede yaklasik 1100 günüm vardi. Ve yapilan hesaplamalarla 5400 güne beni borclandirdilar ve ödememi yaptim. 2 kez basvuruda bulundum ama 58 yasinda emakli olabilirsin diye evrak takipte yazi geldi. Almanyada yasayanlar eytli olamiyormu? Kimseden dogru bir cevap alamadim. Kime sorduysam resmi makamlardq dahil kimse dogru bir cevap vermedi. Yurt disinda yasayanlar kac gün ile emekli olabiliyor?? Yada eytden yararlanabiliyormu? Yararlanabuloyorsa nasil?

    1. Sayip dedi ki:

      Merhaba Hakan Bey,
      5400 gün 58 yaş kısmı Emeklilik için Borçlanma yapmışsınız, Yurtdışında yaşıyanlar Eyt kapsamından yararlanıyor siz yararlanıyorsunuz ama bunun için 4600 gün daha borçlanmalısınız 9000 günden hemen Emeklisiniz Simdiden Hayırlı olsun 😉😊 parayı yatıracaksınız ama Çalışmayacak sınız Almanya’da, Çalışmaya devam ederseniz maaşınız kesilir SGK sizden her yıl hizmet cetveli isteyecek kontrol amaçlı Çalışmadığınıza dair

  5. Ismail gündogdu dedi ki:

    1977 ise girisim Almanyada Türkiyede calismisligim yok 45 sene Almanyada calismisligim var Türkiyeden 3600 günden emekli olabilirmiyim 1960 dogumluyum.

  6. Mülkiye balci dedi ki:

    1996-1997 yılları arasında Türkiye sigorta girişim daha sonra Hollanda sekiz sene calismisligim çalışmadan önce beş sene sekiz sene çalıştıktan sonra sekiz sene ev hanimligim var üç çocuk annesiyim 45 yaşındayım kaç yaşında emekli olabilirim buna göre emeklilik başvurusu yaparsam ne kadar odemeliyim nasıl bir yol izlemeliyim cevaplarsanız sevinirim

  7. mehmet ali aktaş dedi ki:

    Merhalar kolay gelsin.
    Benim ssk girişim 1993,
    4300 primim var.
    Askerliğimi 1995/1997 arası 18 yıl yaptım.
    2010/2015 yılları arasında türmenistanda işçi olarak iş kur üzerinden gittim.
    Askerliğimi ve yurt dışı borçlanması yapabilirmiyim.
    Nsıl bir yol izlemeliyim.
    Şimdiden çok teşekkürler

  8. Ismail Gündogdu dedi ki:

    Iyi günler
    Benim Almanyada ise giris tarihi 1977 hala calismaktayim 2025 in ocak ayindan itibaren emekliyim.Türkiyeden 3600 günden emekli olabilirmiyim.Dogum tarihim 09.08.1960 Türkiyede calismisligim yok.
    Ayni soru hanimim icinde gecerli 31.01.1963 dogumlu 2 cocugumuz var o yüzden 1 cocuk 1981 dogumlu 2 ci cocuk 1985 ve 1988 itibaren calismisligim var sigorta girisim 1981 gözüküyor.2018 den beri malulen emekliyim Almanyada.3600 günden emeklilik hakkim varmi.lutfen bizi bilgilendiriniz.

  9. Ali dedi ki:

    Merhaba
    Dogum tarihi : 1971
    sigotra baslangici : 1989
    toplam prim gun sayisi : 3885
    eksik 1565 gunu 2000 – 2005 yillari arasi yurtdisi borclanmasi yapip 2023 yilinda odersem, 5450 gun ile SSK’dan emekli olabilirmiyim?

  10. ibrahim dedi ki:

    Merhaba,
    nereye gittiysem net bir bilgi alamadım yada soruma net cvp veren olmadı. ben Kuzey Kıbrısta Temmuz 1999 da ssk girim var.
    toplamda 4500 günüm var. 2016 da Türkiye ye giriş yaptım ve şu aN 2019 GİRİŞLİ SSK var toplam 550 gün. Şimdi bana ssk dan diyorlar ki burada en az kıbrısta çalıştığın gün kadar borçlanman gerek o da yaklaşık 600 bin tl tutuyor.
    soru şu
    1 ) bana yanlış bilgi mi veriliyor?
    2) ben kıbrısta ki günlerimi buraya aktardıktan sonra neden bu kadar gün borçlanıyorum ve neden bu akılalmaz 600 bin tl yi ödüyorum bunu bir turlu anlamıyorum.
    3.) bu konuda bana açıklayıcı öneriniz ne olur.
    şimdiden çok teşekkür ederim. lütfen yardımcı olunuz

    1. Hacer yiget dedi ki:

      Selamün aleyküm ben 1969 doğumlu adım Hacer soyadım yiğit ben yurt dışına 1986 16 02 de Fransa’ya giriş yaptım ve üç çocuk annnesiyim ve burdada üç sene bir calimam var Türkiye’de emekli olmam için nasıl yapmam gerekir ve ne kadar para ödemem gereki bilgi verirseniz sevinirim tedekkkurle iyi calismalar

1 4 5 6