ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2023 Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır?

2023 Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır?
SSK
19.01.2022

2023 Yılında kamuda ve özel sektörde çalışanların süt ve doğum izni ne kadar ? Doğum sonrası çalışma hayatına devam eden anneler, kamuda yada özel sektörde süt izinlerini bebekleri için kullanırlar.

Başlıklar

SSK Süt İzni Hakkı Hangi Yönetmelikle Tanınmıştır?

10.02.2016 tarihli ve 29620 sayılı kanunun Resmi Gazetede T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği ile birlikte doğum yapan kadın kamu çalışanlarına süt izni hakkı tanındı.

Süt izni yönetmeliği olarak da bilinen bu tebliğ ile birlikte;

  • Analık İzni, süresi ve kullanım koşulları,
  • Süt izni, süresi ve kullanım koşulları,
  • Ücretsiz izin, süresi ve kullanım koşulları,
  • Yarım gün izin ve kullanma koşulları

İle ilgili düzenlemeler karara bağlanmıştır. Kamuda çalışan bayan memurları doğum sonrası pek çok konuda garanti altına alan düzenleme sonrası özel sektörde çalışan bayanların mağduriyeti gündeme geldi ve bu mağduriyet İş Kanunu’nda yapılan düzenleme ile geride bırakılmaya çalışıldı. 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen kamu ve özel sektörde çalışan bayan çalışanlar olarak revize edilen madde ile birlikte özel sektörde çalışan kadınların doğum sonrası süt izninden yararlanmasının önü açıldı.

Getirilen bu hak eşitliği ile birlikte Devlet’in vatandaşları arasında gözetmek zorunda olduğu eşitlik ilkesi de yerine getirilerek tüm toplumda aile birliğine ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesine verilen önem bir kez daha gösterilerek uygulamaya geçilmiş oldu.

Kamu Çalışanlarının (Memur) Süt İzni Ne Kadar?

Memurlarda süt izni 2023 tebliği yayınlandığı tarih itibari ile pek çok konuya açıklık getirdi. Düzenlemeye göre analık izni sonrası kullanımına izin verilen süt izninin;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • İkinci altı ay günde 1,5 saat

Olacak şekilde verilmesi yönünde karar kılınarak tebliğde yerini aldı. Kamu çalışanlarının süt izninin kullanımı ile ilgili muallakta kalan noktalarına da açıklık getiren düzenlemeye göre;

  • Süt izninde sadece kadın memurlar yararlanır.
  • Süt izninin hangi günler ve saatler arasında kullanılacağına hak sahibi karar verir.
  • Süt izni ile birlikte yarım gün izin hakkı aynı anda kullanılamaz.
  • Çocuğun emzirilmesi için tanınan bu hak birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.
  • Süt izni hakkı elde edildiği esnada emzirme iznine sebep olan çocuğun vefat etmesi durumunda süt izninin kalan süresi kullanılamaz.

Görüldüğü gibi süt izni ile ilgili yönetmelikte pek çok nokta aydınlatılmış olup kamu çalışanı okurlarımızın analık izni süresini bilmeleri halinde ne zaman ve nasıl süt izni kullanabilecekleri sorusu tüm ayrıntılarıyla yanıtlanmış olacaktır. Analık izni bilindiği üzere doğum öncesi ve sonrası dönemi kapsamak üzere bayan kamu çalışanlarının faydalanabilecekleri bir haktır.

Doğum yapacak kamu çalışanı;

  • Doğumdan önceki 8 hafta,
  • Doğumdan sonraki 8 hafta

Olmak üzere analık izni kullanabilmektedir. Analık izni sonrası ister kamu çalışanları 657 sayılı Kanun’a göre tanınan yarım gün izin hakkından veya analık izni hakkından faydalanabilmektedir.

Özel Sektör Çalışanlarının Süt İzni Ne Kadar?

Her ne kadar uygulamada sorunlar yaşanıyor olsa da 4857 sayılı İş Kanunu’na göre özel sektörde çalışan bayanların da tıpkı kamu çalışanlarına olduğu gibi analık izni ve süt izni hakları bulunmaktadır.

Özel sektörde çalışan bayanlar gebelik sürecinde;

  • Doğum öncesinden 8 hafta,
  • Doğum sonrasından 8 hafta

İçerisinden analık izni kullanabilmekte ve erken doğum yaşanması halinde 8 haftalık süreden kalan analık izin hakları doğum sonrasına eklenebilmektedir. Analık izni bitimi ile süt izni haklarını kullanabilmektedirler. Özel sektörde süt izni kaç saat 2023 sorusuna kamuda çalışan bayanlarla benzer saatlerden söz edilmektedir.

Analık izni sonrası doğum yapmış özel sektör çalışanı bayanlar;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • İkinci 6 ayda günde 1,5 saat

Süt iznine sahiptirler. Verilen hakların kullanımı ile ilgili bir anlaşmazlığa düşülmesi halinde İş Mahkemelerine başvurmanın yolu açıktır.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği Nasıl Kullanılır ?

Doğum yapan annenin, doğum yaptığı tarihten önce ki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortası varsa eğer, ücretli analık izni bittikten sonra birinci çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve üzeri çocuk için ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışma yapabilir. Yarı zamanlı çalışmaya başlayacak annenin maaşının yarısını çalıştığı firma diğer yarısını ise İŞKUR ödeyecektir.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Nasıl Kullanılır ?

Doğum yapan anne, ilk hakkı olan analık izin süresini tamamladıktan sonra isterse eğer 6 ay süre ile ücretsiz izne ayrılabilir. Ücretsiz izin doğum yapan anne için tanınan kanuni bir hak olduğundan dolayı işveren bu hakkın kullanımında her hangi bir söz sahibi değildir.

Toplu Süt İzni Kullanılır mı?

Süt izni günlük olarak verilmiş bir haktır ve 10.02.2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği’nde belirtildiği gibi bu hakkın birleştirilerek sonraki dönemlerde kullanılmasına müsaade edilmemektedir. Bazı kurum ve kuruluşlar aynı tebliğde yer alan süt izninin hangi tarihler ve saatler arasında kullanılacağına hak sahibi karar verir maddesine dayanarak süt izni toplu kullanma hakkına sahip olunduğu görüşünü savunmaktadırlar.

Bu kurumlarda çalışan personeller izinlerini birleştirerek haftanın belirli günlerinde tam gün veya yarım gün işe gitmeyerek süt izinlerini toplu olarak kullanabilmektedirler. Tebliğde yer alan madde açıklayıcı olmasına karşın toplu olarak süt iznini kullanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanı bayanlar, analık izni sonrası bağlı olarak çalıştıkları kurumlar ile görüşerek süt izinlerini toplu kullanmak istedikleri taleplerini ileterek gelecek cevaba göre harekete geçebilirler.

Süt İzni İçin Başvuru Dilekçesi

Doğum öncesi veya sonrası bağlı olarak çalıştığı kurumla görüşerek süt iznini toplu kullanmak isteğini ileten çalışanlar, bu isteklerine olumlu cevap almaları halinde çalıştıkları kuruma süt izni toplu kullanma dilekçesi ile başvuruda bulunabilmektedirler.

Kurumu ile görüşerek bu isteğine olumlu cevap alan bayan çalışanlar, analık izni sonrası süt izinlerini toplu kullanmak için;

  • Süt izni kullanacağı tarihleri,
  • Hangi tarihte başlayıp hangi tarihte bitirmek istediklerini,
  • Süt iznine çıkmayarak kurumda çalışma gerçekleştirecekleri günleri,
  • Süt izni bitim son tarihini

Belirterek çalışmakta oldukları kurumun insan kaynaklarına hitaben dilekçe ile bildirmelidirler. Verdikleri imzalı dilekçe işleme alınarak belirttikleri dönemlerde çalışmak ve belirttikleri dönemlerde izne çıkmak yöntemi ile süt izinlerini toplu olarak kullanma haklarını kullanabilirler.

Toplu Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Kanun’da belirtildiği üzere analık izni bitimi sonrası yarım gün izin hakkı yerine;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • Sonraki 6 ay günde 1,5 saat

Şeklinde hesaplanan süt iznini kullanmak isteyen bayanların herhangi bir hesaplama yapmasına gerek bulunmamakta, yukarıda belirtilen sürelerde süt izinlerini düzenli olarak kullanabilmektedirler. Toplu süt izni hesaplama işlemi de bu hakların tespit edilerek hangi dönemlerde kullanılacağının belirlenmesi usulü ile kolayca hesaplanabilmektedir.

Dilekçe ile başvuruda bulunacak bayan çalışanlar, toplu olarak kullanmak istedikleri süt izni için sırası ile aşağıdaki şekilde hesaplayabilir:

  • Süt izni başlangıç ve bitiş ayları tarihleri belirlenir.
  • Çalışılan günler hesaplanır.
  • İlk 6 ay için 3 saat, sonraki 6 ay için 1,5 ile günler çarpılır.
  • Bulunan sonuç 7,5 ile bölünerek hak edilen toplam gün sayısı bulunur.

Bulunan gün sayısı dilekçe ile çalışılan kuruma bildirilerek toplu olarak süt izni kullanılabilmektedir. Bu hakkın kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise takvimin hesaplama sonrası oluşturularak kuruma bildirilmesidir.

Verilen hesaplama ile elde edilen gün bazında süt izni hakları net bir şekilde çalışılan kuruma verilen dilekçede belirtilerek bu takvime uymak kaydı ile toplu olarak süt izni kullanımı gerçekleştirilmelidir.

Yarım Gün Süt İzni Nasıl Alınır ?

Süt iznini, yarım gün kullanmak isteyenler, 657 sayılı kanunun değişik 104’üncü maddesinin (f) fıkrasında düzenlenen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren kullanabilecek yarım gün iznin uygulanmasına ilişkin açıklamalara şöyle yer verilmiştir.

A Maddesi = Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe vererek talepte bulunmasına bağlıdır. Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir.

B Maddesi = Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aydır.

C Maddesi = Yarım gün izin süresinin tespitinde memurun doğum yapması esas alınacak olup, bu süre memurun yaşayan çocuğunun sayısına göre belirlenmeyecektir.

Örnek = Memurun ölü doğum yapmasını müteakip bir çocuğunun doğması ve yarım gün izin talep tarihinde çocuğunun hayatta olması halinde bu memurun yarım gün izin süresi dört aydır.

Süt İzni Kaç Saat?

Kadın Çalışanların Süt İzni Kaç Saat? – 4857 sayılı İş Kanunu madde 74 düzenlemesine göre kadın çalışanın 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için gün içerisinde toplam 1,5 saatlik süt izin süresi verilir. Verilen 1,5 saat emzirme süresini, gün içerisinde parça parça kullanılır veya hangi saatlerde kullanılacağını kadın çalışan belirler. Ancak bu belirlemeyi yaparken dürüstlük kurallarına uymak ve işverene olan sadakat yükümlülüğüne göre bir belirleme yapmak durumundadır. Bu bahsettiğimiz haklardan, İş Kanunu’na tabi olmayan kadın çalışanlar da yararlanır.

Memurların Süt İzni Kaç Saat? – 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104 düzenlemesine göre kadın memurların emzirme süresi, ilk 6 ay, günde 3 saat, sonraki 6 ay ise günde 1,5 saat olarak belirlenmiştir. Güm içerisinde kullanılacak süt izninin zamanını kadın memur belirlemektedir.

Öğretmenler İçin Süt İzni Ne Kadar?

Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında kadın öğretmenler için süt izni süreleri belirtilmiştir. Doğum sonrası analık iznini kullanan öğremenler “Analık İzni” bittikten sonra süt izinlerini kullanmaya başlarlar.

Kadın öğretmenler için Analık izni bittikten sonra ki ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci altı ay için ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler. Kadın öğretmenler, süt izinlerini günün hangi saatlerinde kullanacağını kendisi belirlemektedir.

Süt İzni Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Kamuda çalışan memurlar ve özel sektörde çalışan işçiler için süz izni bebeklerş 1 yaşına gelene kadar kullanılmaktadır.

Süt İzni Ne Zaman Başlar

4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışan annelerin süt izinlerini, analık izni bittikten sonra kullanmaya başlar. Analık izni doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadır.

Doğum İzni Kaç Gün

Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve iş etiği gereğince hamile olan kadınlar doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 12 hafta doğum izni yapma haklarına sahiptirler. Hamile bireyler için 8 hafta aslında bir izinden çok bir kuraldır.

Fakat kendisini iyi hisseden ve çalışmak isteyen kadınlar için doktordan alınacak rapor ile 37. haftaya kadar anne adayı çalışma hakkına sahiptir. Ama 37. haftadan sonra anne adayının çalışmasına izin verilmemektedir.

İkiz veya üçüz gibi birden fazla bebeğe sahip olacağı düşünülen ve resmi olarak kanıtlanmış olan anne adaylarında ise bu süre 2 hafta daha uzatılabilmektedir. En az iki çocuk bekleyen anne adayı hamilelik süresindeki doğum iznini 2 haftada daha uzatarak toplamda 10 hafta hamileyken, 8 hafta da doğumdan sonra izin yapabilmektedir.

Doğum İzni Hesaplaması Nasıl Yapılır

Doğum izni babalar için 2 – 5 gün arasında çalıştıkları sektöre göre değişkenlik göstermektedir. Anneler için ise bu süre 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olarak toplamda 16 haftadır. Eğer isterse anne adayı doğum öncesi iznini 3 hafta olarak yapıp geri kalan süreyi doğum sonrasına ekleyebilmektedir.

Memurların Doğum İzni Ne Kadar

Devlet memurları için doğum izni kadın memura; doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle doğum izni verilmektedir.

Öğretmenlerin Doğum İzni Ne Kadar?

Doğum izni tüm çalışanlar için aynıdır. Öğretmenler için de doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olarak belirlenmiştir.

Annenin Doğum İzni Kaç Gündür?

Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve iş etiği gereğince hamile olan kadınlar doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 12 hafta doğum izni yapma haklarına sahiptirler. Hamile bireyler için 8 hafta aslında bir izinden çok bir kuraldır. Fakat kendisini iyi hisseden ve çalışmak isteyen kadınlar için doktordan alınacak rapor ile 37. haftaya kadar anne adayı çalışma hakkına sahiptir. Ama 37. haftadan sonra anne adayının çalışmasına izin verilmemektedir.

İkiz veya üçüz gibi birden fazla bebeğe sahip olacağı düşünülen ve resmi olarak kanıtlanmış olan anne adaylarında ise bu süre 2 hafta daha uzatılabilmektedir. En az iki çocuk bekleyen anne adayı hamilelik süresindeki doğum iznini 2 haftada daha uzatarak toplamda 10 hafta hamileyken, 8 hafta da doğumdan sonra izin yapabilmektedir.

Babanın Doğum İzni Kaç Gün

Babalık izni olarak da bilinen eşinin doğum yapmasıyla izni ayrılma hakkına sahip olan babanın izin süresi çalıştığı sektörün özel sektör veya kamu olmasına göre değişkenlik göstermektedir.

57 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eşi doğum yapan erkeğin on gün babalık izni yapmasına hakkı vardır. Bu izin babaya eşi doğum yaptıktan sonra verilmektedir. Özel sektörde çalışan babaya ise verilen izin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında belirtilmektedir. Kanuna göre, özel sektörde çalışan baba eşi doğum yaptığı taktirde toplamda 5 günlük ücretli izine ayrılma hakkına sahiptir.

Sözleşmelei personel olarak çalışan babanın babalık izni ise 2 gündür. Taşeron işçilerde ise bu süre 5 gündür.

Kadınların Doğum İzni Şartları Neler?

Kadınların doğum iznini ayrılabilmesi için gebeliğin en az 32. haftada olması gerekmektedir. Anne adayı 32. haftadan itibaren doğum izni yapabilmektedir. Eğer çalışmak isterse de doktordan alacağı gebeyken çalışabileceğinin herhangi bir soruna neden olmayacağına ilişkin raporla 37. haftaya kadar çalışabilme hakkına sahiptir.

Erkekler İçin Babalık İzni Şartları Neler

Erkeklerin babalık izni olarak bilinen doğum iznine ayrılabilmesi için 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek Madde 2’deki şartları sağlaması gerekmektedir.

Ek Maddde 2 şu şekildedir;

“Mazeret İzni EK MADDE 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…”

Kanunda açıklandığı üzere erkeklerin babalık iznine ayrılabilmeleri için sağlamaları gereken şartlar şunlardır:

  • Evlenmek
  • Evlat edinmek
  • Eşinin vefat etmesi
  • Çocuğunun vefat etmesi
  • Annesinin vefat etmesi
  • Babasının vefat etmesi
  • Kardeşinin vefat etmesi
  • Eşinin doğum yapması

Babalık İzni Ne Zaman Başlar

Eşi doğum yapan erkekler doğum anından itibaren, hatta doğum günü babalık iznine ayrılabilmektedirler. Babalık iznine ilişkin kanunda iş günü ifadesi bulunmadığı için doğum resmi tatillere denk gelse bile babalık izni sayılmaktadır. İzin süresi ise babanın çalıştığı sektöre göre değişkenlik göstermekle beraber en az 2 – 5 gün arasındadır.

Doğum Sonrası Doğuma Eklenen İzin Süreleri

Doğum sonrasında izne eklenen süreler, bebeğin veya annenin sağlık durumunun iyi olmaması durumlarıdır. Doktor raporu ile annenin sağlık durumunun görev yapmaya elverişli olmadığı kanısına varılıra, bunun için izin süresinin uzatılmasına karar verilir.

Özellikle doğum sonrasında bu raporun alınması için annenin eğer fiziksel bir rahatsızlığı yoksa, doğum sonrası depresyon yaşıyor olması gerekmektedir. raporun doğum sonrası depresyon tanısı bulunan anne için ek olarak 3 hafta doğum sonrası izin verilebilir. Anneye verilecek fizyolojik raporun süresi en fazla 5 hafta, psikolojik içerikli raporların içeriği en fazla 3 hafta olabilir.

Doğumdan sonra bebeğin sağlık durumu nedeniyle annenin hastanede kalması gerekirse, anneye refakatçi raporu yazılır. Böylece anne de bebekle birlikte 5 haftaya kadar hastanede kalabilir. Rapor süresince bebek ve annenin durumunda iyileşme gözlenirse, raporun iptali söz konusu olabilir.

Ölü Doğum Durumunda Doğum İzni Verilir Mi?

Ölü doğumda doğum izni kullandırılmaktadır. Anne eğer düşük yaptıysa doğum izni kullanamaz. Ancak bebek doğmuş ve doğduktan sonra vefat etmişse, doğum olayı gerçekleştiği için izin kullanabilir. Kadın memurun düşük yapması durumunda rapor alarak iş izni istemesi normaldir. Bu durumda rapor süresince anne izinli sayılabilir. Ancak ölü doğumda, doğum izninin tamamının kullanılmasına karar verilir. bu izin, bebek ne durumda doğarsa doğsun annenin hakkıdır.

Annenin Vefat Etmesi Durumunda Babaya Doğum İzni Verilir Mi?

Anne vefat ederse babaya doğum izni verilmektedir. Bu durumda annenin kullanmadığı doğum izni, babaya devredilir. Anne, doğum öncesinde 4 hafta izin kullanmış ve doğum sırasında vefat etmişse, babaya kalan 12 haftalık dönem  devredilir. Ancak bu devrin gerçekleşmesi için babanın bu durumu en yakın sigorta müdürlüğüne bildirmesi gerekir. Bildirme işlemleri yazılı ve sözlü olarak yapılmalıdır.

Doğum İzninde Maaş Kesintisi Yapılır Mı?

Doğum izni kullanımında maaş kesintisi yapılması söz konusu olamaz. Doğum izni almış bir anneye doğum izni süresince maaş kesintisi uygulanması yasal değildir. Anneye verilen doğum sonrası 16 haftalık izin süresince, anne iznini istediği şekilde kullanabilir. 16 haftayı geçmediği sürece anneye herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz.

Doğum İzni Almak İçin Ne Yapılması Gerekmektedir?

Doğum zamanı yaklaşan anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de doğum izinin nasıl alınması gerektiğidir.

Doğum izni almak için yapılması gereken şeyler şunlardır:

  • İlk olarak doktordan gebelikten dolayı çalışılmayacağına ilişkin rapor alınmalıdır.
  • Doktordan alınan çalışamaz raporu anne adayının çalıştığı kuruma iletilmelidir
  • Anne adayının izinli sayılabilmesi için çalıştığı yerdeki yetkili kişinin doktor raporunu SGK’nın internet sitesine işlemesi gerekmektedir.

Doğum İzni Ücreti Ne Kadardır?

Doğum dolayısıyla işten geçici olarak ayrılan annenin hayatını devam ettirebilmesi için ödeme almaya devam etmesi gerekmektedir. Doğum izni ücreti olarak karşımıza çıkan bu ücret, annenin işini kolaylaştırmaktadır.

Doğum iznine ayrılan anneye verilen ücret her sene asgari ücretteki artış miktarıyla birlikte değişiklik göstermektedir.

Çalışan annelere sunulan kolaylıklardan bir diğeri ise emzirme yardımı olarak bilinen doğum sonrası yapılan maddi yardımdır.

Annenin Doğum Sonrası Part Time Çalışma Olanağı Var Mıdır?

İş etiği gereği anneye doğum izni verilmektedir. Anne adayına sunulan bir başka kolaylık da doğum sonrası yarım gün çalışma imkanıdır. Doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna bağlı olarak farklı sürelerde anneye part time çalışma imkanı verilmektedir. Anne yarım gün çalışarak tam gün çalışıyormuş gibi maaş almaya devam etmektedir.

Annenin Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışması Hakkı Kaç Gündür?

Çalışan anneler için yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna göre yarım gün çalışma hakkı süresi değişkenlik göstermektedir.

Bu süre şu şekilde 3’e ayrılmaktadır:

  • Eğer yeni doğan çocuk ilk çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 60 gündür.
  • Eğer yeni doğan çocuk ikinci çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 120 gündür.
  • Eğer yeni doğan çocuk üçüncü çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 180 gündür.

Yukarıdaki net sürelere ek olarak doğan çocuğun engelli olması durumunda belirtilen sürelere 30 gün daha eklenebilmektedir. Halihazırda engelli bir çocuğu olan anneler ise yarım gün çalışma imkanından dilerlerse bir yıl yararlanma hakkına sahiptirler.

Yarım gün çalışma izninde anneler tam maaş almaktadır. Maaşın yarısını İŞKUR yarısını da işveren karşılamaktadır.

Doğum Sonrası Part Time Çalışma İzni İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Doğum sonrası izinden sonra part time çalışma hakkını kullanmak isteyen annelerde aranan şartlar şunlardır:

  • Çalışan kadın adına yönelik olarak, doğumdan önceki 680 günde işsizlik sigortası priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • Annelik izninin son bulmasının ardından annenin 30 gün içerisinde İŞKUR’a part time çalışma izni için müracaat etmiş olması gerekmektedir.
  • Toplam haftalık çalışma saatinin yarısı kadar fiilen annenin çalışmış olması gerekmektedir.

Doğum İzni İçin Dilekçe Nasıl Yazılmalıdır?

Resmi kurumlarda izin veya çeşitli talepler için dilekçe yazılması gerekmektedir. Dilekçe yazma konusu sadece kamu alanında değil, özel sektörde çalışan anne ve babalar için de geçerlidir.

Doğum izni dilekçesi yazılırken şu adımlar uygulanmalıdır:

  • Dilekçenin başına çalışılan kurumun adı yazılmalıdır
  • Daha sonra sicil numarası yazılmalı ve alt satıra izin alırken hitap edilen kişinin adı “Sayın” ibaresiyle birlikte yazılmalıdır
  • Ardından dilekçeye hamileliğin 32. haftasına girildiği bilgisiyle devam edilmelidir ve izin konusu işverene açılmalıdır.
  • Dilekçenin sonunda ise anne adayının adı ve soyadı bilgileri yer almalıdır
  • Dilekçenin son derece resmi ve açık bir dil ile yazılması gerekmektedir.

Dilekçe yazdıktan sonra işverenin gerekli işlemleri SGK’nın internet sitesine işlemesiyle anne doğum izni yapabilmektedir.

Doğum İzninin Kullandırılmaması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Doğum iznini kullandırmayan işveren şikayet edilmelidir. Bu konuda mobbinge maruz kalan işçinin bunu ilgililere bildirmesi yeterlidir. İşçiye doğum izni kullandırılmaması yasal değildir. Öğretmenlerin bu durumu ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirmesi gerekir. Eğer sağlık sektöründe iseniz sağlık bakanlığına bağlı birimlere, diğer sektörler için de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu durumu bildirmek gerekmektedir. Bu sayede doğum izni başlığı altında tazminat ve şikayet hakkı elde edersiniz.

Çocuk Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk Yardımı Parası Nereden Alınır?

Doğum Yardım Parası Sorgulama Ekranı

Yorumlar

  1. Gülce dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünde çalışıyorum Doğum sonrası ücretsiz izin hakkımı kullanıyorum ekim ayında iş başı yapacağım işe başladığımda günlük 1 buçuk saatlik süt iznimi kullanabilirsiniz yoksa bu hakkım ücretsiz izin dolayısıyla yanıyormu

  2. Yildiz dedi ki:

    Merhaba . Süt izninde isveren tarafından maaslarimizi tam alabliyormuyuz . Ve sigortamiz tam yatiyormu . Yoksa 1.5 saat toplu olarak sigortamizdan dusuyormu . Tesekkurler

  3. Nurcan Aydoğdu dedi ki:

    Merhaba,
    Arefe günü yarım gün çalışma saatleri içinde süt izni nasıl kullanılabilinir?

  4. yeliz dedi ki:

    yurtdisi sozlesmeli personelim sut iznin dogumdan itibaren basladigini one surerek 3 saatlik sut izni hakkimi 6 ay yerine 4 ay kullanmis oldum sut izni tarihi tam olarak ne zaman baslar?

  5. merve dedi ki:

    16 haftalık izin süresi bitiminde yarım gün çalışma hakkıından faydalandıktan sonra 1 yaşına gelene kadar süt izni kullanabilirmiyiz ? belediyede işçi olarak çalışmaktayım.

  6. nejla avcı dedi ki:

    yarım gün çalışma hakkımız dolduğunda süt iznimizden faydalanabiliyor muyuz yoksa, yarım gün çalışma hakkını kullanan çalışan sonrasında süt izni kullanamıyor mu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      yarım gün çalışma hakkını kullandıktan sonraki sürede süt izninizi kullanabilirsiniz.

  7. nejla avcı dedi ki:

    calisan sgkli isci kadin yari zamanli calisma hakki bittiginde cocuk 1 yasina girinceye kadar sut izni hakki olacak midir kurumlar izin vermiyorda

  8. aysu dedi ki:

    Evet Doğru Pelin hanım memurlar için bu süreler farklı belki bu yüzden karıştırıyorsunuz.

    1. merve dedi ki:

      yani kullanabiliyormuyuz? yarı zamanlı çalışma bitttikten sonra süt izni hakkını?

  9. Canan çelik dedi ki:

    Merhaba özel hastane de 5.5 gün çalışıyorum Çalıştığı günlerde 1.5 saat süt izni diyor Cumartesi günüde yarım gün çalışıyorum erken çıkabilirmıyım

  10. nergiz dedi ki:

    merhaba
    1,5 saat olan günlük süt iznimi 1saat olarak kullanmak zorunda bırakılıyorum bunun için ne yapabilirim.
    ayrıca günde 8,5 saat çalışıyorum molasız

  11. leyla dedi ki:

    merhaba
    1,5 saat olan günlük süt iznimi 1saat olarak kullanmak zorunda bırakılıyorum bunun için ne yapabilirim

  12. Pınar dedi ki:

    Bir tanıdığım 2. bebekten dolayı dört ay yarım gün hakkını kullandı, sonra kalan iki aylık (doğum izni sonundaki 6 aylık 3 saat süt izninin 4 ayını yarım çalıştı bitirdi)kalan iki ayı da sabah sekizde gelerek öğlen arası da çalışarak 13:00 da gitti. Yani süt izni için bu iki ay 12 de gidip 13:00- 14:00 arası çalışması gerekirken 12:00 -13:00 arası çalıştı, dilekçe yazmış ve amirinin imzası var, emekli sandığına bağlı kadrolu memur. Bu 12:00 dan 13:00 a kadar öğlen arası çalışarak, 5 saati tamamlamak YASALARA / KANUNLARA uygun mudur? Amirin onayı ile böyle bir hak var mıdır.

  13. Done dedi ki:

    Merhaba.ozel bir hastanede çalışıyorum.6 aylık bebeğim var.calisma saatleri 08-20/20-08 olarak düzenlenecek.yani12 saat olacak.sut iznim yine 1.5 saat mi olacak yoksa aratacakmi

  14. Sevcan dedi ki:

    İyi günler admin
    Benim sorum yakın zamanda doğum iznim bitecek. Yarı zamanlı çalışma hakkımı kullanmak istiyorum ve bu hakkımı kullandıktan sonra çocuğum yaşını doldurana kadar olan süt iznimide kullanabiliyormuyum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet 1 yaşına kadar süt iznini kullanabilirsiniz.

  15. didem dedi ki:

    merhaba ben ozel bir sirkette satis temsilcisi olarak calisiyorum dogum iznim bitti ve ise donecegim oglum 7 aylik 1.5 saat sut izni 7.5 saatin icinde peki bu 7.5 saatin icinde gun icerisinde ki 1 saatlik mola suremiz dahil mi yok 7.5 +1 8.5 saat den mi dusuyorlar molayi

  16. duygu dedi ki:

    merhaba,

    ben suna sut iznimi kullaniyorum. 8.5 — 17.30 calisma saatleri olarak 5 gun calismaktayim. her gun 1.5 saat erken cikis kullaniyorum.
    ayda bir kez cumartesi gunu calismami istiyor isyerim. ama ben gelmek istemiyorum. sut izni kullandigim surece calistirabilir mi beni ?

  17. duygu dedi ki:

    merhaba,

    ben 4 ay dogum izni kullandim .işe basladigimda 1.5 saat sut izni verildi. ama simdi okudugum kadarıyla 6.aya kadar 3 saat oldugunmu gordum. işverene itiraz hakkim varmşidir bana 1.5 saat kullandırıyorlar cunku.
    bide sut izni olan birinin resmi tatilde calistirilmasi yasal midir

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Duygu Hanım merhaba,

      Makalede bahsedilen Hak Memur çalışanlar için geçerlidir. Ssk çalışanları için günde 1,5 saat olarak belirlenmiştir.

    2. duygu dedi ki:

      tsk ederim. peki resmi tatillerde sut iznim devam ettigi surece calistirabilirler mi beni. ve bazi haftalar cumartesi gunu calismami istiyorlar. buna itiraz edebiliyor muyum

  18. Esra dedi ki:

    Merhaba emzirme saati yemek molasının dışında mıdır birde emzirme saatine başvuru nasıl yapılır

  19. Esra dedi ki:

    Merhaba kurumsal bir firmanın bayi mağazasında calisan bir işçiyim 5 aylık bebeğim var izindeydim işe başlıcam ama bayiyiz deyip süt iznimi kullandirmiyorlar benim emzirme hakkım var mı acaba cevap verirseniz çok memnun olurum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Esra hanım,

      Bayi veya şube olması birşeyi değiştirmez. Kanunlar her çalışana aynı şekilde işler. günde 1,5 saat süt izni vermek zorundalar.

  20. esra dedi ki:

    Merhaba,

    Günlük 1,5 saat olan süt izni hakkımı birleştirip haftada 1 gün olarak kullanmak istiyorum, işveren fiilen 4 gün çalışacağım için 6 saat süt izni hakkım olacağını bu durum da ayda ortalama 3 gün olarak kullanabileceğimi haftada bir güne denk gelmeyeceğini belirtti.Bu durumda itiraz hakkım var mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Esra Hanım merhaba,

      Normalde Hafatada 5 gün çalışıp 45 saati tamalıyorsanız günlük 1,5 satten 7,5 saat yapar ki zaten 7,5 saatte 1,5 saat izbiniz oluyor. İş veren 5. günün 1,5 saatini neden hesaplamıyormuş bunu sorun. Normal şartlarda kanunen toplu kullanamazsınız. ancak çalışanlar iş verenle anlaşarak kullanıyor. Kullanan çalışanlar da 1 gün gelmeyerek kullanıyor.

    2. esra dedi ki:

      Merhaba,
      İş veren 5. gün fiilen çalışmadığım için 5. günün 1,5 saatini hesaplamadığını belirtiyor.
      İş veren 5. günün 1,5 saatini neden hesaplamıyormuş bunu sorun

  21. Arzu dedi ki:

    Merhaba 14.12.2016 dogum yaptım süt iznimi kullanıyorum ama şimdi tekrar hamile kaldım bu durumda süt iznim biter mi yoksa çocuk yaşına girinceye kadar kullanabilir iyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Arzu Hanım merhaba,

      Hamile kalmanız süt izni kullanmanıza engel değil. Süt iznini kullanmaya devam edebilirsiniz.

  22. Cengiz dedi ki:

    Merhabalar,
    Özel sektörde süt iznin 1,5 saat olmasına rağmen iş veren 1 saat olarak süt iznini belirleyebilir mi?
    Kolay gelsin, iyi çalışmalar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğumdan sonra işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saatlik süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağına işçi karar verir. Bu süreler günlük çalışma süresinden sayılır. Ara dinlenmeler bu süreye dahil edilemez. Süt (emzirme) izninin kullanılabilmesi için; bebeğin sağ doğması gerekmektedir. Bebek 1 yaşından evvel vefat ederse bu tarihten itibaren süt izni sonlanmış olur. Anne yarım çalışma yaparsa bu süre içinde süt izni kullanamaz.

      Yukarıdaki açıklama sonrasında iş veren 1,5 saat süt izni verme zorunluluğu anlaşılmaktadır.

  23. Keriman dedi ki:

    Merhaba. Şu an doğum sonrası ücretsiz iznimi kullanmaktayım. Bir şehir dolayısıyla iş değişikliği süşünmekteyim. Yapacağım iş değişikliğinde süt iznim günlük 1.5 saat olarak devam eder mi? Yeni iş yerim bunu çocuğum 1 yaşına gelene kadar kabul etmek zorunda mıdır?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Keriman Hanım merhaba,

      İşe yeni başlamış olsanız da 1,5 günlük süt izninizi kullanma hakkınız var. İş veren bu izni vermek zorundadır.

  24. Funda dedi ki:

    Özel bir şirkette çalışıyorum 5.5 aylık bir kızım var sut iznimi vermek istemiyorlar insan kaynakları müdürümüz şirket bu izni vermek zorunda deil biz kurumsal bir şirket deiliz sut iznini vermek zorunluluğumuz yok diyor böyle bisey varmıdır birde sabah 9 akşam 17 30 çalışıyorum ve mesaide almiyorum sadece haftada birgün izin hakkım var bu dogrumudur ne yapmaliyim

    1. Funda dedi ki:

      Pardon sabah 9 akşam 19 30 calışıyorum

  25. kübra dedi ki:

    işçi olan bir anne süt izni 1 yaşına gelene kadar 1.5 saat kullandı. 1yaşını doldurdu çoçuk ama halen anne süt izni adı altında erken çıkıyor. şikayet etsek birşey uygulanırmı

  26. özlem dedi ki:

    Merhaba özel bir şirkette çalışıyorum 4 aylık bebeğim var gün de 1.5 saat sut iznimle beraber gün de 8.5 saat çalışıyorum. gün de 7.5 saatten fazla çalışamaz kanununa öğle yemeği molası dahil mi yoksa haricmi onunla ilgili bilgi almak istiyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba;

      7,5 saat mola süreleri hariç olarak hesaplanmaktadır.

  27. MURAT CANER dedi ki:

    Cumartesi Çalışması 08.00-13.00 arası dahil Haftalık Toplam 45 Saat çalışan personelim için,Günde 1,5 Saat süt izinine Cumartesi günleri de dahil midir ? Yoksa sadece Hafta içi 5 gün günde 1,5 saat süt iznimi verilecektir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süt izni haftalık 7,5 saattir hafta içinde 5 gün süt izni kullanıyorsanız cumartesi kullanamazsınız. ancak isterseniz izninizi cumartesi günü kullanmak istediğinizi belirtebilirsiniz

  28. ilksen dedi ki:

    süt iznim devam ediyor ama yasada emziren anneler 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz ibaresi var. Benim mesaim 8.00 da başlayıp 17.30 da bitiyor. Ben işyerimden saat 16:00 da çıkıyorum. özel bir okulda çalıştığım için öğle tatili gibi bir işleyişimizde yok. Benim iş yerinden kaçta çıkmam gerekir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sözleşmenizde dinlenme süreleri belirtilmiştir. dinlenme süreleri hariç 7,5 saat olarak düşünülmektedir. Çalışma saatiniz uygun görünüyor. Ancak sözleşmede belirtilen dinlenme saatleriniz talep edebilirsiniz

  29. şennur dedi ki:

    özel bir şirkette çalışıyorum. bebeğim 7 aylık ve işe başlayacağım. fakat cumartesi günleri de yarım gün çalışıyorum. günlük geçerli olan 1,5 saatlik süt iznim cumartesi için de geçerli mi.

  30. nurcan dedi ki:

    merhaba doğum izni bittikten sonra senelik izinlerimi kullanıp daha sonra ücretsiz izne ayrılabiliyor muyum? bir arkadaşım doğum izni bittikten sonra rapor veya izin alıp daha sonra ücretsiz izne ayrılırsam, bu izinlerimin geçersiz olduğunu ve ücretsiz izinden düşeceğini ayrıca maaşımı da iade etmem gerektiğini söyledi. doğruluk payı nedir acaba? teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum izni sonrasında rapor ve yıllık izninizi kullanbilirsiniz. Fakat bu kullanılan süreler yani rapor ve yıllık izin gün toplamı kullanmak istediğiniz 6 alık ücretsiz izinden düşer. Örnek verecek olursak doğum sonrası 14 gün izin 16 gün rapor aldınız. toplamdaki 30 gün ücretsiz izinden düşülerek 5 ay ücretsiz izin kullanım hakkınız kalır.

    2. Nurcan dedi ki:

      Peki dogum izni sonrasında raporlu veya izinli olduğum surecte aldigim maasi, izin ve rapordan sonra ucretsiz izin aldigim taktirde iade ediyor muyum? (Devlet memuruyum) Teşekkürler…

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hayır böyle bir durum söz konusu değil. Sadece ücretsiz izin sürenizden eksilme olur.

    4. Aylin dedi ki:

      Bende bi markette çalışıyorum ama süt iznimi kullandırma k istemiyorlar sekiz ayda toplam bir ay kullanmisimdir napmam gerekiyor.

    5. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İş kur müdürlüklerine veya ALO 170 hattına şikayette bulunabilirsiniz.

  31. Aylin dedi ki:

    Merhabalar süt izini bazı yayınlarda ilk 6 ay 3 saat ikinci 6 ay 1.5 saat olarak kullanilir diyor. Bazi yayinlarda da 1 yıl 1.5 saat diyor. Hangisi dogrudur. Ozel sektorde çalışan bir bayanin sut izin suresi nedir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Özel sektörde çalışan SSK lı çalışan kadınlarımız için süt izni çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saattir.

  32. Tutku dedi ki:

    Merhaba. Dogum sonrasi sut iznimi cuma gunleri kullanmaktayim. Haftanin herhangi bir gunu ornegin sali gunu aldigim yillik izinden dolayi cuma gunu kullanacagim sut izni yanar mi? Yanarsa haftanin kalan gunleri icin 1,5saatlik haklarimi kullanabilir miyim ? Tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yıllık izin ve süt izni farklı statülerde değerlendirilir. Bu nedenle Cuma günü ve haftanın diğer günleri süt iznini kullanabilirsiniz.

  33. İrem Temel dedi ki:

    Merhaba özel bir okulda öğretmenim. Ekimde doğum yapacağım için sözleşmeyi yenilememiştik. 30.10.2016 da doğum yaptım. Bu yıl tekrar çalışmaya başlayacağım süt iznim var mı? Doğum yaptığım dönemde çalışmadığım için doğum izni, ücretsiz izin falan kullanmadım.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      4857 Sayılı İş Kanunu 74. Maddesine göre; “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

      Dolayısıyla Süt izni için doğum izni kullanmanız şartı bulunmamaktadır. Bebeğinizin 1 yaşına kadar 1,5 saat süt izni kullanabilirsiniz.

  34. Funda dedi ki:

    Merhaba ben doğum iznimden sonra 2 mayısta iş başı yaptım süt iznimi kullanıyorum fakat saglık sorunu nedeniyle emzirmeyi kesmek zorunda kaldım bu durumda süt iznimi isveren kesebilir mi kullanmaya devam edebilir miyim teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süt izni kanuni olarak verilmiş bir haktır. Emzirme-memeniz bu hakkı düşürmez.

  35. aykut dedi ki:

    eşim 10.4.2015 tarihinde doğum yaptı. 5.6.2017 tarihinde ücretsiz izni bitecek. 6883 sayılı kısmı süreli çalışma hakkından yaralanabilir mi?

  36. gözde dedi ki:

    merhaba 02.09.2016 doğumlu bebeğim var beklenen tarihten erken doğdu eylülde yaşına girdiği zaman süt iznimde bitmiş oluyor mu ? özel sektörde vardiyalı çalışıyorum , çocuğumun süt izni için yasal haklarım var mı ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süz izni Analık süt izninden sonra başlayarak 1 yaşını doldurana kadar devam eder. 1 yaşını doldurduğunda süt izniniz biter. Erken doğum süt izninizi uzatmaz.

  37. MÜŞERREF AYDIN dedi ki:

    mrblar kamu hastanesinde ssklı şirket personeliyim doğum yaptıktan sonra başka bir hastanede farklı bir şirkette işe başlarsam süt iznimden yararlanabilir miyim acaba

  38. Beril dedi ki:

    Merhabalar. Benim oğlum 1 yaşına girdi ve süt iznim bitti. 🙁 ama emzirme dönemim devam ediyor. Bunun için günlük çalışma saati sınırı var mı? Bazı yerlerde emziren kadınlar günde 7,5 saatten fazla çalışamaz dıyor. Bu bebeği 1 yaşını geçse bile emziren kadınlar için de geçerli mi? Lütfen desteğinize ihtiyacım var çünkü çalışma saatlerim çok fazla :(:(:(

  39. HÜLYA KINALI dedi ki:

    MERHABA DOGUMDAN ÖNCE ÇALIŞMIYORDUM, DOGUMDAN BEŞ AY SONRA İŞE GİRDİM SÜT İZNİ KULLANABİLRMİYİM.ÇALIŞTIĞIM KURUM DOGUMDAN SONRA İŞE GİRDİĞİM İÇİN SÜT İZNİ HAKKIM OLMADIĞINI SÖYLÜYOR.NE YAPABİLİRİM.

  40. Tugba dedi ki:

    Merhaba
    Dogumiznim sonrasi 1ay toplu olarak sut iznimden kullanacagim. Diledigim takdirde bu 1aydan sonra kalan ucretsiz izin hakkimi kullanabilir miyim?
    Tesekkurler

  41. Buse dedi ki:

    Merhaba
    Doğum iznim bitti ve şimdi süt iznimi toplu olarak kullanmak için işyerimle görüştüm. Onaylandı. Ancak çocuğum bir yaşına gelene kadar istifa edersem kullandığım bu toplu izinle ilgili hak talep ederler mi.. Sonuçta çalışmadığım zamanın iznini kullanmış olacağım..

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Süt izninin toplu olarak kullandırılması yasal değildir.Bu nedenle kanuna aykırı işlem yapılmamaktadır.Toplu izinle ilgili olarak işverenin talep edeceği hükümler var ise bunu talep edebilir.

  42. YASEMİN dedi ki:

    İYİ GÜNLER ANALIK RAPOR BİTİM SONRASI 2 AY KISMI YARI ZAMANLI CALISMAYA BASLADIM BITINCE SUT IZNIM OLUYOR DEGIL MI 1.5 SAAT

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      YASADA kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

  43. Serap dedi ki:

    Merhabalar ben 7 yıldır özel sektörde çalışıyorum 5 yıl önce doğum yaptım süt izni ile alakalı çalıştığım uerde kimse beni bilgilendirmedi kullanılmayan süt iznini geri alabilirmiyim

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Beşinci yılınızı gün ve ay olarak doldurmadıysanız ve diğer şartları da sağlıyorsanız alabilirsiniz.

  44. Arzu dedi ki:

    Merhaba benim cocugum 6 aylik oldu ve yarın is başı yapıcam süt iznim günde 1.5 saat mi yoksa 3 saatmi

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.…” hükmü yer almaktadır.
      Konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için TIKLAYINIZ

  45. Hande dedi ki:

    Merhaba normalde sabah 8 akşam 20 saatleri arasında çalışıyordum hamile kalınca sabah 8 akşam 16 saatleri arasında çalıştım 3ay ücretsiz izin aldım ise baslama zamanım geldi kacta işten cikicam bu konuda yardımcı olurmusunuz ayrıca resmi tatil ve haftasonlari çalışmama gibi şansım varmi

  46. Elif Senem Özkan dedi ki:

    Analık raporunun ikinci kısmı olan 8 haftalık raporla birlikte nasıl süt izinli olabiliyoruzki. Yani raporluyken aynı zamanda nasıl süt izinli olabiliyoruz. Bunu anlayamıyorum. Süt izninin analık raporundan sonra başlaması daha mantıklı değilmi?

  47. Gülşah dedi ki:

    Merhaba,
    Belediyede sözleşmeli personel olarak çalışıyorum. Süt izni hakkım nasıl, öğrenebilir miyim ? En son mevzuat ne zaman yayınlanmış bulamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

  48. Esin Acar dedi ki:

    Mrb ben özel bir şirkette çalışıyorum eleman yetersizliğinden dolayı süt iznimi kullanamıyorum bu konu hakkında şikayetimi nereye yapabilirm. Tşk ederim şimdiden iyi akşamlar

  49. Alkan dedi ki:

    Kamu da tasoren isci olarak calismaktayim. 10 kasim 2015 de dogum yaptim. Sut iznim 10 kasim 2016 da mi bitiyor?

  50. Gülşah dedi ki:

    Merhaba Doğum iznim bugün bitti ama bebeğim emmiyor özel bi firmada calisiyorum süt izninden gene faydalanabilir miyim

  51. esra dedi ki:

    Süt izini analik izninin bitiminden sonra 6+6 seklinde olmasi sadece devlet memurlari icin mi gecerli? Biz ozel sektörde calisanlar icin sadece bebegin 1 yasina kadar mi?

  52. emel dedi ki:

    İşe 1 eylül 2015 te girdim 11 nisan 2016 da doğum iznine çıktım 28.05.2016 doğum yaptım iznimde 2.8.2016 da bitiyor daha önce çalıştığım yerde toplu 52 gün süt izni almıştım yıl nedeniyle şimdide alamammı toplu eğer alınmıyorsa 6 ay ücretsiz hakkınız varmı? Bilgi alabilirmiyim teşekkürler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  53. Zeynep dedi ki:

    Ozel sektorde calismaktayim biir yil boyunca gece nobetine yazilamayan hamile bayan acaba pazar gunleri nobetten sayilirmi pazar gunleri calistirilmasi yasal mi sut iznini kapsayan donemde

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  54. Ece dedi ki:

    Merhaba,
    Aldığım bir duyuma göre bebek 7 aylık olana kadar haftanın yarısı (2,5) gün çalışıp tam maaş alınabiliyormuş. Böyle bir şey var mı? Acil yardımlarınızı rica ederim…

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  55. serap dedi ki:

    merhabalar

    4 aylık doğum iznimden sonra toplu olarak süt iznimi 33 gün olarak kullanıp daha sonrasında 3 ay ücretsiz izin kullanmak istiyorum fakat arkadaslarım yasalara gore doğum iznimden sonra ücretsiz iznimi kullanımam gerektiğini ve bu durumda en son süt iznimi azalmış şekilde 33 günden az olarak kullabileceğimi söylüyorlar. bu doğru mudur? süt iznimi ücretsizden sonra kullanmam yasal bir gereklilik midir?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izniniz doğumdan sonra çocuğunuz 1 yaşına gelene kadardır. Toplu izinlerde bu tür karışıklıklar olabilmektedir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  56. zeynep kaya dedi ki:

    657 devlet memuruyum. 4 ay yarım gün çalıştım. yarım gün çalışmamın ardından süt iznim (9. ayına kadar 3 saat 15.ayına kadat 1.5saat diye kullanmıştım ilk çocuğumda) devam edecekmi? son yasada bu hakla ilgili bir madde göremedim. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar süt izniniz devam edecektir. Daha önce kullandığınız gibi kullanabilirsiniz.

  57. Hatice dedi ki:

    Merhaba, işçilerin süt izin hakkı daha önce günlük 1,5 saatti. Daha sonra memurlarla aynı oldu. Bunun tarihi hakkında bilgi verir misiniz. Teşekkür ederim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  58. Bilgen dedi ki:

    Iyi günler ben 25 Mayıs 2015 te doğum iznine ayrıldım 23 Haziran 2015 te doğum yaptım. 2 Mayıs’ 2016 da tekrar işe dönüş yaptım. Sün iznimin ne kadar olduğunu öğrenebilirmiyim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar süt izniniz bulunmaktadır.

  59. ayse dedi ki:

    6663 torba yasada çocukları ilköğretim cağına gelene kadar annelere yarım gün çalışma hakkı yasası 10 subatta resmi gazetede yayınlandı. yarım calısma, yarım maas ve sgk prim ödemesinde kesinti yapılacak,özel sektör çalışanları için de geçerli. resmi gazetede yayınlanmış olmasına rağmen işkura gidip sorduğumda, hala bu kanunun yürürlüğe girmediğini hiç bir bilgileri olmadığını söylediler.. çıkmış bir kanun neden uygulanmıyor olabilir ?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  60. ayse dedi ki:

    merhaba
    6663 torba yasada çocukları ilköğretim cağına gelene kadar annelere yarım gün çalışma hakkı yasası 10 subatta resmi gazetede yayınlandı. özel sektör için şartlar var. son 3 yılda 600 gün prim odemiş olmalı ve analık izni bitiminden itibaren 30 gün içerisinde başvurmalı. ben analık iznimi bitirdim. süt iznim 13.haziranda bitecek. analık izni ve süt izni ayrı seyler midir ve ben bu yasadan faydalanamayacak mıyım ?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Analık izni doğum sonrası süreçteki 2 aydır. Süt izni ise çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar çalıştığınız her gün için 1.5 saat emzirme iznidir. Şartları sağlıyorsanız faydalanabilirsiniz.

  61. Tugba cinar dedi ki:

    Merhaba ziraat odasında çalışıyorum. İşyeri ile sozlesmem doğum izninde iken bitti.03.02.2016 da doğum yaptim. 26 nisan doğum raporum bitiyor.Yeniden ise başladığımda süt izni hakkım varmi?varsa ne kadar?teşekkür ederim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar çalışmalarınızda süt izni hakkınız bulunuyor.

  62. ben 8 kasım 2015 de doğum yaptım.analık iznimi kullanırken operasyon geçirdim..analık iznim 7 ocak da bitti devamında 1 er aylık olmak üzere iki ay heyet raporu aldım.süt iznim nezaman başlaması gerekir.ben 657 salı devlet memuruyum.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar süt izniniz bulunmaktadır.

  63. Ayşe Akiz dedi ki:

    Merhaba ben 17.02.2016 tarihinde doğum yaptım devlet memuruyum analık iznim bitince süt iznim 1 yıl mı yoksa 6 ay mı

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar izniniz bulunmaktadır, Ayşe Hanım.

  64. ilknur dedi ki:

    benim 19 martta dogum iznim bitti doktora gittim 1 haftalık bana rapor verdi 21 marttan 26 marta kadar 27 mart pazar gunune denk gelıyodu 28 martta ben tekrar 3 günlük rapor aldım işyeri bana diyoki 3 gün açığın var tazminat hakkını fes ediyoruz 3600 gunumu doldurdum resmi tatilde rapor almam gerekırmıydı

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Son aldığınız 3 günlük rapor işlenmemiş olabilir. Durumu SGK müdürlüklerine bildiriniz.

  65. esra selamsız dedi ki:

    31.08.2015 tarihinde doğum yaptım.05.03.2016 tarihinde yeni işe başladım ve sigorta girişim oldu.Yani çalışırken doğum yapmadım.Şuanda bebeğim 7 aylık bu koşullarda bebeğim 1 yaşına gelene kadar 1,5 saat süt izni kullanma hakkım var mı?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet süt izni hakkınız bulunuyor.

  66. Kübra dedi ki:

    Haziran 2015 te dogum yaptm hamileligimde calismiyordum sut parasini ve sut izinini kullanabilirmiyim .dogumdan snra bebeim 3 aylikken calismaya basladm hala emziriyorum.Ayica gss borcum ve baglur borcum mevcut fakat sigortam yatiyor

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar süt izninden faydalanabilirsiniz.

  67. Zuhal ozgun ortapolat dedi ki:

    Merhaba.ben hastanede sözleşmeli olarak işçi statüsünde çalışmaktayım. 17.04.2015 tarihinde doğum yaptım ve ise temmuz ayının 20 sine başladım. Şimdi yararlandığım süt izin tarihi bitmek üzere.sormak istediğim süt iznim nisanda mi bitecek yoksa ise başladığım tarih mi baz alınacak. Cevap verirseniz sevinirim.sonuçta doğum sonrası 2 ay evdeydim ve evdeyken nasıl süt iznimi kullanabilirim.işin içinden çıkamıyorum :((

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına girdiğinde süt izniniz bitecektir.

  68. DİLEK dedi ki:

    Merhaba,
    9 Kasım 2016 da doğum yaptım iznimi toplu doğumdan sonra kullandım 29 Şubatta iş başı yaptım günde 1,5 saat süt izni kullanıyorum.İş yeri değişikliği yaparsam bu süt izni hakkımı yeni başladığım iş yerinde kullanmaya devam edebilirmiyim.
    Saygılarımla.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet hakkınız devam edecektir, Dilek Hanım.

  69. Suheda dedi ki:

    Merhaba. Bebeğim tam 6 aylık olduğunda üniversite bünyesinde bulunan %50 üniversiteye bağlı, %50 belediye, ticaret odasi ve sanayi odalarına bağlı çalışan teknokentte işe başlayacağım. Süt iznim günde 1,5 saat mıdır 12 aya kadar? Süt izni için işyerinde çalışan kadın sayısı bir şey farkettirir mi? Sadece emzirme bebek bakim odasi için mi kadon çalışan sayısı önemlidir? Teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izniniz çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar günde 1.5 saattir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Suheda Hanım.

  70. BERRA dedi ki:

    Merhaba,
    2015 Nisan ayında doğum yaptım. süt iznini bebek kaç yaşına gelene kadar kullanıyoruz? bilgi için tşk.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Bebek 1 yaşına gelene kadar süt izni hakkınız bulunuyor.

  71. Ayşe dedi ki:

    Özel sektörde çalışıyorum benimde günlük 1.5 saat süt izni hakkım oluyor mu iş veren bunu vermek zorunda mı

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet böyle bir hakkınız bulunuyor, Ayşe Hanım.

  72. Ayla dedi ki:

    Merhaba 16.11.2015te doğum yaptım, 08.03.2016 da doğum iznim bitiyor. Günde 6 saat çalışan bir öğrermenim benim durumun için süt izni nasıl oluyor? Hangi tarihe kadar sürüyor?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Ayla Hanım.

  73. Elif dedi ki:

    07.03.2015 tarihinde dogum yaptim .04.08.2016 da ise baslicam ozel sektorde calisiyorum sut iznimi kac saat kac ay kullanicam

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşını geçtiği için süt izni hakkınız bulunmuyor, Elif Hanım.

  74. Umit dedi ki:

    Yukarıda vermiş olduğunuz bilgiler güncel midir? Ayrıca bu bilgiler memur içinmi işçi için mi?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izni 1.5 saattir. Yazı güncellenecektir. SSK kapsamında çalışanlar içindir, Ümit Bey.

  75. ebru dedi ki:

    Özel bir şirkette çalışıyorum.Doğum iznim bittikten sonra 6 ay ücretsiz izin kullandım.6 ay sonrası işe döndüm ,günlük 1,5 saat süt olan iznim bebeğim 1 yaşında olana kadar mı yoksa 6 aylık ücretsiz izinden sonra 1 yıl mı geçerli?teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadardır, Ebru Hanım.