ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2023 Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır?

2023 Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır?
SSK
19.01.2022

2023 Yılında kamuda ve özel sektörde çalışanların süt ve doğum izni ne kadar ? Doğum sonrası çalışma hayatına devam eden anneler, kamuda yada özel sektörde süt izinlerini bebekleri için kullanırlar.

Başlıklar

SSK Süt İzni Hakkı Hangi Yönetmelikle Tanınmıştır?

10.02.2016 tarihli ve 29620 sayılı kanunun Resmi Gazetede T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği ile birlikte doğum yapan kadın kamu çalışanlarına süt izni hakkı tanındı.

Süt izni yönetmeliği olarak da bilinen bu tebliğ ile birlikte;

  • Analık İzni, süresi ve kullanım koşulları,
  • Süt izni, süresi ve kullanım koşulları,
  • Ücretsiz izin, süresi ve kullanım koşulları,
  • Yarım gün izin ve kullanma koşulları

İle ilgili düzenlemeler karara bağlanmıştır. Kamuda çalışan bayan memurları doğum sonrası pek çok konuda garanti altına alan düzenleme sonrası özel sektörde çalışan bayanların mağduriyeti gündeme geldi ve bu mağduriyet İş Kanunu’nda yapılan düzenleme ile geride bırakılmaya çalışıldı. 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen kamu ve özel sektörde çalışan bayan çalışanlar olarak revize edilen madde ile birlikte özel sektörde çalışan kadınların doğum sonrası süt izninden yararlanmasının önü açıldı.

Getirilen bu hak eşitliği ile birlikte Devlet’in vatandaşları arasında gözetmek zorunda olduğu eşitlik ilkesi de yerine getirilerek tüm toplumda aile birliğine ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesine verilen önem bir kez daha gösterilerek uygulamaya geçilmiş oldu.

Kamu Çalışanlarının (Memur) Süt İzni Ne Kadar?

Memurlarda süt izni 2023 tebliği yayınlandığı tarih itibari ile pek çok konuya açıklık getirdi. Düzenlemeye göre analık izni sonrası kullanımına izin verilen süt izninin;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • İkinci altı ay günde 1,5 saat

Olacak şekilde verilmesi yönünde karar kılınarak tebliğde yerini aldı. Kamu çalışanlarının süt izninin kullanımı ile ilgili muallakta kalan noktalarına da açıklık getiren düzenlemeye göre;

  • Süt izninde sadece kadın memurlar yararlanır.
  • Süt izninin hangi günler ve saatler arasında kullanılacağına hak sahibi karar verir.
  • Süt izni ile birlikte yarım gün izin hakkı aynı anda kullanılamaz.
  • Çocuğun emzirilmesi için tanınan bu hak birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.
  • Süt izni hakkı elde edildiği esnada emzirme iznine sebep olan çocuğun vefat etmesi durumunda süt izninin kalan süresi kullanılamaz.

Görüldüğü gibi süt izni ile ilgili yönetmelikte pek çok nokta aydınlatılmış olup kamu çalışanı okurlarımızın analık izni süresini bilmeleri halinde ne zaman ve nasıl süt izni kullanabilecekleri sorusu tüm ayrıntılarıyla yanıtlanmış olacaktır. Analık izni bilindiği üzere doğum öncesi ve sonrası dönemi kapsamak üzere bayan kamu çalışanlarının faydalanabilecekleri bir haktır.

Doğum yapacak kamu çalışanı;

  • Doğumdan önceki 8 hafta,
  • Doğumdan sonraki 8 hafta

Olmak üzere analık izni kullanabilmektedir. Analık izni sonrası ister kamu çalışanları 657 sayılı Kanun’a göre tanınan yarım gün izin hakkından veya analık izni hakkından faydalanabilmektedir.

Özel Sektör Çalışanlarının Süt İzni Ne Kadar?

Her ne kadar uygulamada sorunlar yaşanıyor olsa da 4857 sayılı İş Kanunu’na göre özel sektörde çalışan bayanların da tıpkı kamu çalışanlarına olduğu gibi analık izni ve süt izni hakları bulunmaktadır.

Özel sektörde çalışan bayanlar gebelik sürecinde;

  • Doğum öncesinden 8 hafta,
  • Doğum sonrasından 8 hafta

İçerisinden analık izni kullanabilmekte ve erken doğum yaşanması halinde 8 haftalık süreden kalan analık izin hakları doğum sonrasına eklenebilmektedir. Analık izni bitimi ile süt izni haklarını kullanabilmektedirler. Özel sektörde süt izni kaç saat 2023 sorusuna kamuda çalışan bayanlarla benzer saatlerden söz edilmektedir.

Analık izni sonrası doğum yapmış özel sektör çalışanı bayanlar;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • İkinci 6 ayda günde 1,5 saat

Süt iznine sahiptirler. Verilen hakların kullanımı ile ilgili bir anlaşmazlığa düşülmesi halinde İş Mahkemelerine başvurmanın yolu açıktır.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği Nasıl Kullanılır ?

Doğum yapan annenin, doğum yaptığı tarihten önce ki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortası varsa eğer, ücretli analık izni bittikten sonra birinci çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve üzeri çocuk için ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışma yapabilir. Yarı zamanlı çalışmaya başlayacak annenin maaşının yarısını çalıştığı firma diğer yarısını ise İŞKUR ödeyecektir.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Nasıl Kullanılır ?

Doğum yapan anne, ilk hakkı olan analık izin süresini tamamladıktan sonra isterse eğer 6 ay süre ile ücretsiz izne ayrılabilir. Ücretsiz izin doğum yapan anne için tanınan kanuni bir hak olduğundan dolayı işveren bu hakkın kullanımında her hangi bir söz sahibi değildir.

Toplu Süt İzni Kullanılır mı?

Süt izni günlük olarak verilmiş bir haktır ve 10.02.2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği’nde belirtildiği gibi bu hakkın birleştirilerek sonraki dönemlerde kullanılmasına müsaade edilmemektedir. Bazı kurum ve kuruluşlar aynı tebliğde yer alan süt izninin hangi tarihler ve saatler arasında kullanılacağına hak sahibi karar verir maddesine dayanarak süt izni toplu kullanma hakkına sahip olunduğu görüşünü savunmaktadırlar.

Bu kurumlarda çalışan personeller izinlerini birleştirerek haftanın belirli günlerinde tam gün veya yarım gün işe gitmeyerek süt izinlerini toplu olarak kullanabilmektedirler. Tebliğde yer alan madde açıklayıcı olmasına karşın toplu olarak süt iznini kullanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanı bayanlar, analık izni sonrası bağlı olarak çalıştıkları kurumlar ile görüşerek süt izinlerini toplu kullanmak istedikleri taleplerini ileterek gelecek cevaba göre harekete geçebilirler.

Süt İzni İçin Başvuru Dilekçesi

Doğum öncesi veya sonrası bağlı olarak çalıştığı kurumla görüşerek süt iznini toplu kullanmak isteğini ileten çalışanlar, bu isteklerine olumlu cevap almaları halinde çalıştıkları kuruma süt izni toplu kullanma dilekçesi ile başvuruda bulunabilmektedirler.

Kurumu ile görüşerek bu isteğine olumlu cevap alan bayan çalışanlar, analık izni sonrası süt izinlerini toplu kullanmak için;

  • Süt izni kullanacağı tarihleri,
  • Hangi tarihte başlayıp hangi tarihte bitirmek istediklerini,
  • Süt iznine çıkmayarak kurumda çalışma gerçekleştirecekleri günleri,
  • Süt izni bitim son tarihini

Belirterek çalışmakta oldukları kurumun insan kaynaklarına hitaben dilekçe ile bildirmelidirler. Verdikleri imzalı dilekçe işleme alınarak belirttikleri dönemlerde çalışmak ve belirttikleri dönemlerde izne çıkmak yöntemi ile süt izinlerini toplu olarak kullanma haklarını kullanabilirler.

Toplu Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Kanun’da belirtildiği üzere analık izni bitimi sonrası yarım gün izin hakkı yerine;

  • İlk 6 ay günde 3 saat,
  • Sonraki 6 ay günde 1,5 saat

Şeklinde hesaplanan süt iznini kullanmak isteyen bayanların herhangi bir hesaplama yapmasına gerek bulunmamakta, yukarıda belirtilen sürelerde süt izinlerini düzenli olarak kullanabilmektedirler. Toplu süt izni hesaplama işlemi de bu hakların tespit edilerek hangi dönemlerde kullanılacağının belirlenmesi usulü ile kolayca hesaplanabilmektedir.

Dilekçe ile başvuruda bulunacak bayan çalışanlar, toplu olarak kullanmak istedikleri süt izni için sırası ile aşağıdaki şekilde hesaplayabilir:

  • Süt izni başlangıç ve bitiş ayları tarihleri belirlenir.
  • Çalışılan günler hesaplanır.
  • İlk 6 ay için 3 saat, sonraki 6 ay için 1,5 ile günler çarpılır.
  • Bulunan sonuç 7,5 ile bölünerek hak edilen toplam gün sayısı bulunur.

Bulunan gün sayısı dilekçe ile çalışılan kuruma bildirilerek toplu olarak süt izni kullanılabilmektedir. Bu hakkın kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise takvimin hesaplama sonrası oluşturularak kuruma bildirilmesidir.

Verilen hesaplama ile elde edilen gün bazında süt izni hakları net bir şekilde çalışılan kuruma verilen dilekçede belirtilerek bu takvime uymak kaydı ile toplu olarak süt izni kullanımı gerçekleştirilmelidir.

Yarım Gün Süt İzni Nasıl Alınır ?

Süt iznini, yarım gün kullanmak isteyenler, 657 sayılı kanunun değişik 104’üncü maddesinin (f) fıkrasında düzenlenen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren kullanabilecek yarım gün iznin uygulanmasına ilişkin açıklamalara şöyle yer verilmiştir.

A Maddesi = Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe vererek talepte bulunmasına bağlıdır. Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir.

B Maddesi = Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aydır.

C Maddesi = Yarım gün izin süresinin tespitinde memurun doğum yapması esas alınacak olup, bu süre memurun yaşayan çocuğunun sayısına göre belirlenmeyecektir.

Örnek = Memurun ölü doğum yapmasını müteakip bir çocuğunun doğması ve yarım gün izin talep tarihinde çocuğunun hayatta olması halinde bu memurun yarım gün izin süresi dört aydır.

Süt İzni Kaç Saat?

Kadın Çalışanların Süt İzni Kaç Saat? – 4857 sayılı İş Kanunu madde 74 düzenlemesine göre kadın çalışanın 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için gün içerisinde toplam 1,5 saatlik süt izin süresi verilir. Verilen 1,5 saat emzirme süresini, gün içerisinde parça parça kullanılır veya hangi saatlerde kullanılacağını kadın çalışan belirler. Ancak bu belirlemeyi yaparken dürüstlük kurallarına uymak ve işverene olan sadakat yükümlülüğüne göre bir belirleme yapmak durumundadır. Bu bahsettiğimiz haklardan, İş Kanunu’na tabi olmayan kadın çalışanlar da yararlanır.

Memurların Süt İzni Kaç Saat? – 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104 düzenlemesine göre kadın memurların emzirme süresi, ilk 6 ay, günde 3 saat, sonraki 6 ay ise günde 1,5 saat olarak belirlenmiştir. Güm içerisinde kullanılacak süt izninin zamanını kadın memur belirlemektedir.

Öğretmenler İçin Süt İzni Ne Kadar?

Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında kadın öğretmenler için süt izni süreleri belirtilmiştir. Doğum sonrası analık iznini kullanan öğremenler “Analık İzni” bittikten sonra süt izinlerini kullanmaya başlarlar.

Kadın öğretmenler için Analık izni bittikten sonra ki ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci altı ay için ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler. Kadın öğretmenler, süt izinlerini günün hangi saatlerinde kullanacağını kendisi belirlemektedir.

Süt İzni Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Kamuda çalışan memurlar ve özel sektörde çalışan işçiler için süz izni bebeklerş 1 yaşına gelene kadar kullanılmaktadır.

Süt İzni Ne Zaman Başlar

4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışan annelerin süt izinlerini, analık izni bittikten sonra kullanmaya başlar. Analık izni doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadır.

Doğum İzni Kaç Gün

Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve iş etiği gereğince hamile olan kadınlar doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 12 hafta doğum izni yapma haklarına sahiptirler. Hamile bireyler için 8 hafta aslında bir izinden çok bir kuraldır.

Fakat kendisini iyi hisseden ve çalışmak isteyen kadınlar için doktordan alınacak rapor ile 37. haftaya kadar anne adayı çalışma hakkına sahiptir. Ama 37. haftadan sonra anne adayının çalışmasına izin verilmemektedir.

İkiz veya üçüz gibi birden fazla bebeğe sahip olacağı düşünülen ve resmi olarak kanıtlanmış olan anne adaylarında ise bu süre 2 hafta daha uzatılabilmektedir. En az iki çocuk bekleyen anne adayı hamilelik süresindeki doğum iznini 2 haftada daha uzatarak toplamda 10 hafta hamileyken, 8 hafta da doğumdan sonra izin yapabilmektedir.

Doğum İzni Hesaplaması Nasıl Yapılır

Doğum izni babalar için 2 – 5 gün arasında çalıştıkları sektöre göre değişkenlik göstermektedir. Anneler için ise bu süre 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olarak toplamda 16 haftadır. Eğer isterse anne adayı doğum öncesi iznini 3 hafta olarak yapıp geri kalan süreyi doğum sonrasına ekleyebilmektedir.

Memurların Doğum İzni Ne Kadar

Devlet memurları için doğum izni kadın memura; doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle doğum izni verilmektedir.

Öğretmenlerin Doğum İzni Ne Kadar?

Doğum izni tüm çalışanlar için aynıdır. Öğretmenler için de doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olarak belirlenmiştir.

Annenin Doğum İzni Kaç Gündür?

Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve iş etiği gereğince hamile olan kadınlar doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 12 hafta doğum izni yapma haklarına sahiptirler. Hamile bireyler için 8 hafta aslında bir izinden çok bir kuraldır. Fakat kendisini iyi hisseden ve çalışmak isteyen kadınlar için doktordan alınacak rapor ile 37. haftaya kadar anne adayı çalışma hakkına sahiptir. Ama 37. haftadan sonra anne adayının çalışmasına izin verilmemektedir.

İkiz veya üçüz gibi birden fazla bebeğe sahip olacağı düşünülen ve resmi olarak kanıtlanmış olan anne adaylarında ise bu süre 2 hafta daha uzatılabilmektedir. En az iki çocuk bekleyen anne adayı hamilelik süresindeki doğum iznini 2 haftada daha uzatarak toplamda 10 hafta hamileyken, 8 hafta da doğumdan sonra izin yapabilmektedir.

Babanın Doğum İzni Kaç Gün

Babalık izni olarak da bilinen eşinin doğum yapmasıyla izni ayrılma hakkına sahip olan babanın izin süresi çalıştığı sektörün özel sektör veya kamu olmasına göre değişkenlik göstermektedir.

57 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eşi doğum yapan erkeğin on gün babalık izni yapmasına hakkı vardır. Bu izin babaya eşi doğum yaptıktan sonra verilmektedir. Özel sektörde çalışan babaya ise verilen izin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında belirtilmektedir. Kanuna göre, özel sektörde çalışan baba eşi doğum yaptığı taktirde toplamda 5 günlük ücretli izine ayrılma hakkına sahiptir.

Sözleşmelei personel olarak çalışan babanın babalık izni ise 2 gündür. Taşeron işçilerde ise bu süre 5 gündür.

Kadınların Doğum İzni Şartları Neler?

Kadınların doğum iznini ayrılabilmesi için gebeliğin en az 32. haftada olması gerekmektedir. Anne adayı 32. haftadan itibaren doğum izni yapabilmektedir. Eğer çalışmak isterse de doktordan alacağı gebeyken çalışabileceğinin herhangi bir soruna neden olmayacağına ilişkin raporla 37. haftaya kadar çalışabilme hakkına sahiptir.

Erkekler İçin Babalık İzni Şartları Neler

Erkeklerin babalık izni olarak bilinen doğum iznine ayrılabilmesi için 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek Madde 2’deki şartları sağlaması gerekmektedir.

Ek Maddde 2 şu şekildedir;

“Mazeret İzni EK MADDE 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…”

Kanunda açıklandığı üzere erkeklerin babalık iznine ayrılabilmeleri için sağlamaları gereken şartlar şunlardır:

  • Evlenmek
  • Evlat edinmek
  • Eşinin vefat etmesi
  • Çocuğunun vefat etmesi
  • Annesinin vefat etmesi
  • Babasının vefat etmesi
  • Kardeşinin vefat etmesi
  • Eşinin doğum yapması

Babalık İzni Ne Zaman Başlar

Eşi doğum yapan erkekler doğum anından itibaren, hatta doğum günü babalık iznine ayrılabilmektedirler. Babalık iznine ilişkin kanunda iş günü ifadesi bulunmadığı için doğum resmi tatillere denk gelse bile babalık izni sayılmaktadır. İzin süresi ise babanın çalıştığı sektöre göre değişkenlik göstermekle beraber en az 2 – 5 gün arasındadır.

Doğum Sonrası Doğuma Eklenen İzin Süreleri

Doğum sonrasında izne eklenen süreler, bebeğin veya annenin sağlık durumunun iyi olmaması durumlarıdır. Doktor raporu ile annenin sağlık durumunun görev yapmaya elverişli olmadığı kanısına varılıra, bunun için izin süresinin uzatılmasına karar verilir.

Özellikle doğum sonrasında bu raporun alınması için annenin eğer fiziksel bir rahatsızlığı yoksa, doğum sonrası depresyon yaşıyor olması gerekmektedir. raporun doğum sonrası depresyon tanısı bulunan anne için ek olarak 3 hafta doğum sonrası izin verilebilir. Anneye verilecek fizyolojik raporun süresi en fazla 5 hafta, psikolojik içerikli raporların içeriği en fazla 3 hafta olabilir.

Doğumdan sonra bebeğin sağlık durumu nedeniyle annenin hastanede kalması gerekirse, anneye refakatçi raporu yazılır. Böylece anne de bebekle birlikte 5 haftaya kadar hastanede kalabilir. Rapor süresince bebek ve annenin durumunda iyileşme gözlenirse, raporun iptali söz konusu olabilir.

Ölü Doğum Durumunda Doğum İzni Verilir Mi?

Ölü doğumda doğum izni kullandırılmaktadır. Anne eğer düşük yaptıysa doğum izni kullanamaz. Ancak bebek doğmuş ve doğduktan sonra vefat etmişse, doğum olayı gerçekleştiği için izin kullanabilir. Kadın memurun düşük yapması durumunda rapor alarak iş izni istemesi normaldir. Bu durumda rapor süresince anne izinli sayılabilir. Ancak ölü doğumda, doğum izninin tamamının kullanılmasına karar verilir. bu izin, bebek ne durumda doğarsa doğsun annenin hakkıdır.

Annenin Vefat Etmesi Durumunda Babaya Doğum İzni Verilir Mi?

Anne vefat ederse babaya doğum izni verilmektedir. Bu durumda annenin kullanmadığı doğum izni, babaya devredilir. Anne, doğum öncesinde 4 hafta izin kullanmış ve doğum sırasında vefat etmişse, babaya kalan 12 haftalık dönem  devredilir. Ancak bu devrin gerçekleşmesi için babanın bu durumu en yakın sigorta müdürlüğüne bildirmesi gerekir. Bildirme işlemleri yazılı ve sözlü olarak yapılmalıdır.

Doğum İzninde Maaş Kesintisi Yapılır Mı?

Doğum izni kullanımında maaş kesintisi yapılması söz konusu olamaz. Doğum izni almış bir anneye doğum izni süresince maaş kesintisi uygulanması yasal değildir. Anneye verilen doğum sonrası 16 haftalık izin süresince, anne iznini istediği şekilde kullanabilir. 16 haftayı geçmediği sürece anneye herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz.

Doğum İzni Almak İçin Ne Yapılması Gerekmektedir?

Doğum zamanı yaklaşan anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de doğum izinin nasıl alınması gerektiğidir.

Doğum izni almak için yapılması gereken şeyler şunlardır:

  • İlk olarak doktordan gebelikten dolayı çalışılmayacağına ilişkin rapor alınmalıdır.
  • Doktordan alınan çalışamaz raporu anne adayının çalıştığı kuruma iletilmelidir
  • Anne adayının izinli sayılabilmesi için çalıştığı yerdeki yetkili kişinin doktor raporunu SGK’nın internet sitesine işlemesi gerekmektedir.

Doğum İzni Ücreti Ne Kadardır?

Doğum dolayısıyla işten geçici olarak ayrılan annenin hayatını devam ettirebilmesi için ödeme almaya devam etmesi gerekmektedir. Doğum izni ücreti olarak karşımıza çıkan bu ücret, annenin işini kolaylaştırmaktadır.

Doğum iznine ayrılan anneye verilen ücret her sene asgari ücretteki artış miktarıyla birlikte değişiklik göstermektedir.

Çalışan annelere sunulan kolaylıklardan bir diğeri ise emzirme yardımı olarak bilinen doğum sonrası yapılan maddi yardımdır.

Annenin Doğum Sonrası Part Time Çalışma Olanağı Var Mıdır?

İş etiği gereği anneye doğum izni verilmektedir. Anne adayına sunulan bir başka kolaylık da doğum sonrası yarım gün çalışma imkanıdır. Doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna bağlı olarak farklı sürelerde anneye part time çalışma imkanı verilmektedir. Anne yarım gün çalışarak tam gün çalışıyormuş gibi maaş almaya devam etmektedir.

Annenin Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışması Hakkı Kaç Gündür?

Çalışan anneler için yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna göre yarım gün çalışma hakkı süresi değişkenlik göstermektedir.

Bu süre şu şekilde 3’e ayrılmaktadır:

  • Eğer yeni doğan çocuk ilk çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 60 gündür.
  • Eğer yeni doğan çocuk ikinci çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 120 gündür.
  • Eğer yeni doğan çocuk üçüncü çocuksa yarım gün çalışma izni toplamda 180 gündür.

Yukarıdaki net sürelere ek olarak doğan çocuğun engelli olması durumunda belirtilen sürelere 30 gün daha eklenebilmektedir. Halihazırda engelli bir çocuğu olan anneler ise yarım gün çalışma imkanından dilerlerse bir yıl yararlanma hakkına sahiptirler.

Yarım gün çalışma izninde anneler tam maaş almaktadır. Maaşın yarısını İŞKUR yarısını da işveren karşılamaktadır.

Doğum Sonrası Part Time Çalışma İzni İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Doğum sonrası izinden sonra part time çalışma hakkını kullanmak isteyen annelerde aranan şartlar şunlardır:

  • Çalışan kadın adına yönelik olarak, doğumdan önceki 680 günde işsizlik sigortası priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • Annelik izninin son bulmasının ardından annenin 30 gün içerisinde İŞKUR’a part time çalışma izni için müracaat etmiş olması gerekmektedir.
  • Toplam haftalık çalışma saatinin yarısı kadar fiilen annenin çalışmış olması gerekmektedir.

Doğum İzni İçin Dilekçe Nasıl Yazılmalıdır?

Resmi kurumlarda izin veya çeşitli talepler için dilekçe yazılması gerekmektedir. Dilekçe yazma konusu sadece kamu alanında değil, özel sektörde çalışan anne ve babalar için de geçerlidir.

Doğum izni dilekçesi yazılırken şu adımlar uygulanmalıdır:

  • Dilekçenin başına çalışılan kurumun adı yazılmalıdır
  • Daha sonra sicil numarası yazılmalı ve alt satıra izin alırken hitap edilen kişinin adı “Sayın” ibaresiyle birlikte yazılmalıdır
  • Ardından dilekçeye hamileliğin 32. haftasına girildiği bilgisiyle devam edilmelidir ve izin konusu işverene açılmalıdır.
  • Dilekçenin sonunda ise anne adayının adı ve soyadı bilgileri yer almalıdır
  • Dilekçenin son derece resmi ve açık bir dil ile yazılması gerekmektedir.

Dilekçe yazdıktan sonra işverenin gerekli işlemleri SGK’nın internet sitesine işlemesiyle anne doğum izni yapabilmektedir.

Doğum İzninin Kullandırılmaması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Doğum iznini kullandırmayan işveren şikayet edilmelidir. Bu konuda mobbinge maruz kalan işçinin bunu ilgililere bildirmesi yeterlidir. İşçiye doğum izni kullandırılmaması yasal değildir. Öğretmenlerin bu durumu ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirmesi gerekir. Eğer sağlık sektöründe iseniz sağlık bakanlığına bağlı birimlere, diğer sektörler için de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu durumu bildirmek gerekmektedir. Bu sayede doğum izni başlığı altında tazminat ve şikayet hakkı elde edersiniz.

Çocuk Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk Yardımı Parası Nereden Alınır?

Doğum Yardım Parası Sorgulama Ekranı

Yorumlar

  1. irem dedi ki:

    Merhaba ben özel bi hastanede calismaktadayim.maaş+prim usulü calisiyorum. Süt izninden dolayi primi vermiyo.böyle bi hakları varmı?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Böyle bir hakları olamaz. Priminizin yatması gerekir. SGK müdürlüklerine danışabilirsiniz, İrem Hanım.

  2. Kezban Öztürk dedi ki:

    Merhaba ben banka çalışanıyim.01.12.2015 doğum yaptim.yeni çıkan yasadan biz işçiler faydalanabiliyor mu? Ornegin ilk 4 ay yarim gün çalışma hakkindan.haklarim neler bilgi verebilirmisiniz.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Kezban Hanım.

  3. ÜMMÜ GÜLSÜM dedi ki:

    İYİ GÜNLER.GECEN HAFTALARDA BİR YAZI OKUMUSTUM.İLK DOĞUMA 2 AY ,İKİNCİ DOĞUMA 4 AY ,ÜÇÜNCÜ DOĞUMA 6 AY HİÇBİR SOSYAL VE MADDİ HAKLARDAN MAHRUM KALMAKSIZIN ÖĞLEDEN ÖNCEYE KADAR ÇALIŞMA HAKKI TANINMIŞTI MEMURLARA.BENİM SORMAK İSTEDİĞİM ŞU: YUKARIDA YAZDIĞIM YARI ZAMANLI SÜT İZNİNİ KULLANDIKTAN SONRA SÜT İZNİMİZ BİTİYOR MU? İLK 6 AY 3 SAAT İKİNCİ ALTI AY 1,5 SAAT OLAN SÜT İZNİMİZ DEVAM EDİYOR MU?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Hayır Ümmü Hanım, devam etmiyor süt izni yerine geçiyor zaten bu yeni yasa.

  4. betül dedi ki:

    taşörn da çalışmaktayım süt iznim kaç saat ? memurlarla işçiler eşitlenmiş peki süt izinlerimizde ilk 6 ay 3 saat mi?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yazımızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz, Betül Hanım.

  5. zeynep dedi ki:

    ben bir eğitim araştırma hastanesinde asistan doktor olarak görev yapmaktayım. bölüm başkanı süt izni süresince beni her hafta sonu haftanın yedi günü boyunca çalısmaya zorluyor. böyle bir hakkı var mıdır ögrenebilir miyim acaba

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Zeynep Hanım.

  6. HANDAN dedi ki:

    merhaba benim 17 temmuz 2015 te ananalık iznim bitti ve süt izinklerin başladı, mart ayındada süt izinleim bitiyor.Yuakarıdaki konuşmalarda bahsetmiş olduğunuz yarım gün süt izninden 3 ay bende yararlanabiliyormuyum.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Bu konuda henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Handan Hanım.

  7. iclal bakarr dedi ki:

    Merhaba ben iskurun gondermis oldugu TYCP programindan yararlanan bir isciyim.bizim calisma suremiz toplam 8 aylik bir sure.benim suan 8 aylik bebegim var.yadal olarak bu sut izninden bende faydalanabiliyormuyum haklarim nedir bilmiyorum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet süt izni hakkınız bulunmaktadır. İş yeriniz ve SGK müdürlüğü ile iletişime geçmelisiniz.

  8. sevil dedi ki:

    ben 20 mart 2015te doğum yaptım 1 haziranda işe başladım özel bir şirkette çalışıyorum süt iznim ne zaman biter bilgi verirseniz sevinirim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Sevil Hanım.

  9. Serpil dedi ki:

    Merhaba Özel sektörde süt izni çocuk 1 yaşına gelene kadar mı yoksa doğum izni+ücretsiz izin dönüş tarihinden sonra mı 1 yıldır? Ben ücretsiz izindeyken süt izni hakkımı kullanmış gibi mi oluyorum?
    Bir de yeni torba yasa 2015 de doğum yapanları kapsayacak mı acaba?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izni çocuk 1 yaşına gelene kadardır. Yasanın geçerli olduğu tarihten itibaren kapsayacaktır, Serpil Hanım.

  10. Umran dedi ki:

    İs yeri süt izinindeki bir anneyi vardiyalı çalıştırabilirmi ?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Mesai saatleri içerisinde annenin süt izni saatleri bulunmalıdır. İzin saatleri içerisinde anne çalışamaz.

  11. NURŞEN dedi ki:

    Merhabalar
    Ben ozel sektorde calismaktayim dogum izinlerim bitti haftaya ise basliyacagim 6ay sut izni hakkim var onu kullanacagim.ben sabah ise gidip erken cikmak istiyorum peki isyerim beni aksam vardiyasina cagirirsa sut izninin bi anlami kalmiyo.sut izni olan anneler saat kacdan kaca calistirilabilir?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izin saatlerinizi kendiniz belirliyorsunuz. İş vereniniz ile görüşme yapıp kararlaştırabilirsiniz, Nurşen Hanım.

  12. nisanur dedi ki:

    Merhaba ozel sektorde 13 yildir laborant olarak calisiyrm.02/12/2015 te dogum iznim bitiyor
    ,01/10/2015 te dogum yaptim bir yilda 1,5 saat toplu izin olarak kullanicam yani yilda 52 hafta olduguna gore 52 gun dogrumudur.isveren bana dogumdan sonra yani ben raporluykende sut iznini kullaniyorms gibi gostermesi dogrumu yasal midir ?bu hesaplama rapor bitince
    02/12/2015 ten itibaten hesaplamak mi dogru ?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Toplu kullanım yasal değildir. Gün içinde kullanılması gereken bir haktır. Rapor bittikten sonra hesaplama yapılır.

  13. yasemen dedi ki:

    Merhabalar,

    Isyerim uzak oldugundan sut iznimi isverenim izin verdigi icin haftada bir gun olarak kullaniyorum. Ancak gelmedigim her gun icin sodekso yemek kartimdan kesinti yapilmis. Sut izni yasal hakkimsa ve calisma saatim olarak görülüyorsa isverenimin ise gitmedigim gunler icin yemek ucretimi kesme gibi bir hakki bulunuyor mu?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGk hattını arayabilirsiniz.

  14. gül tunca dedi ki:

    özel sektörde ve memurlarda süt izni süresi değişirmi
    ben işyerine analık izni bittiği tarihten itibaren bir yıl diye biliyorum
    onlar cocuk 1 yasına geldiğinde biter dediler hangisi doğru acaba

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuk 1 yaşına gelene kadardır süre.

  15. Nur dedi ki:

    Merhaba,ben doğumdan sonra ücretli iznimden sonra ücretsiz izne çıktım,oğlum 9 aylık,işe döndüğümde süt iznini kullanabilir miyim,hiç kullanmadım

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar süt izni kullanabilirsiniz.

  16. Haticey dedi ki:

    27 eylülde ikiz doğum yaptım memurum süt iznim tek doğum yapanlarla ayni mu oluyor

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet süt izni tek ve çoğul doğumlarda aynıdır.

  17. Şule TINKILIÇ dedi ki:

    Merhaba; 4857 sayılı kanun kapsamında Devlete bağlı bir anaokulunda çalışmaktayım. Haziran ayında bir bebeğim dünyaya geldi. doğum sonrası izinlerimi kullandım ve 01/11/2015 tarihi itibariyle tekrar çalışmaya döndüm. Şu anda bebeğimi emzirmek için süt iznimi kullanmak istiyorum. Ancak süt izni süresi ile ilgili ihtilaf söz konusu. Bazı kaynaklarda süt izninin ilk 6 ay boyunca 3 (üç) saat sonraki 6 ay ise 1,5 (birbuçuk) saat olarak kullanılabileceği bildirilirken bazı kaynaklarda bu durumdan sadece devlet memurlarının yararlandığı bizlerin süt izninin 1 yıl boyunca 1,5 saat olarak kullanabileceği yazmaktadır. Süt izni ile ilgili yasal mevzuat nedir. Olması gereken nedir. Detaylı bilgi ile aydınlatabilir misiniz.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGk hattını arayabilirsiniz.

  18. tuba onat dedi ki:

    selamlar ben sözleşmeli olarak mart ayında görevime başladım ben başladığımda bebeğim 4 aylıktı bebek doğduğunda memur olmadığım için süt iznim bebğim 1 yaşına geldiğinde bitti dediler bu doğru mu cevap verirseniz çok sevinirm yani doğum iznini baz almadılar.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet 1 yaşında bitmektedir.

  19. selin dedi ki:

    mrb
    süt izni süresince hangi saatler arasında çalışabilmekteyim acaba ? mesela saat 20:00den sonra mesaiye gidebilirmiyim ??
    tşk

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izin saatlerinizi kendiniz belirliyorsunuz.

  20. Mehtap ç dedi ki:

    “”Yarim gün mesai olan gunlerde”” (28 ekim , bayram arifesind gibi)2,5 saatlik sut izni olan annenin sut izni ne kadar olur.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  21. Metin dedi ki:

    Mrb benim bi arkadaşım var doğum raporu bitti ve işyerine gitti işyeri ücretli 2 ay süt Hakkı verdi bu her yer için geçerli mi yoksa sadece o iş yerinin verdiği bir hak mıdır? Birde anne doğum raporu bitince işe başlayınca yarım gün çalışabiliyor mu?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Rapor sonrası 6 ay çalışılan her gün için 3 saat, sonraki 6 ayda her gün 1.5 saattir. Toplu bir şekilde alınması uygun değildir.

  22. leyla özlem dedi ki:

    iyi günler,
    yarım gün süt izni 01 ocak 2016 tarihinde yürürlüğe geçecek mi?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    2. selver lalaalp dedi ki:

      merhaba ,

      yarım gün süt izni 01 ocak 2016 tarihinde yürürlüğe geçecek mi?haziran 2016 da dogum yapacağım bu durumdan faydalanabilecekmiyim?

    3. Yusuf Karataş dedi ki:

      Kabul edildi büyük ihtimalle yararlanacaksınız.

    4. ayşe ünver dedi ki:

      iyi günler.kabul edildiğini belirttiğiniz yarım gün süt izni hangi yasa ile kabul edildi.

    5. ayşe ünver dedi ki:

      Yarım gün süt izninin TBMM ‘den geçerek kanunlaştığı hakkında bilgi almak için Alo170 aradık ancak görüştüğümüz kişi böyle bir yasa maddesinin yürürlükte olmadığını söyledi. bildiğimiz kadarıyla bu madde torba yasa çerçevesinde 2015’ in başında meclise sevkedildi, komisyondan onaylandı ancak mecliste bu madde torba yasa kapsamından çıkarıldı. Konuyu açıklığa kavuşturmanızı rica ediyoruz.Teşekkürler.

    6. Yusuf Karataş dedi ki:

      Aile Paketi olarak belirtilmektedir.

  23. ayşenur dedi ki:

    Mrb.ben halk eğitimde usta öğreticiyim yani kadrolu değilim.günde 6 saat derse giriyorum sabah başlıyor öğlen 1 buçuk gibi bitiyor.kuruma süt iznimi sordum bilgileri yok ssk ya sorun dediler.yani benim de süt izni hakkım var mı nasıl kullanabilirim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  24. Nilay Yılanlı dedi ki:

    Merhaba,
    özel sektör çalışanıyım. cumartesi günü yarım gün çalışıyorum. 1,5 saattlik süt iznimi cumartesi günü de kullanabiliyor muyum?

    teşekkür ederim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  25. Feyza dedi ki:

    Merhaba,

    Doğum iznim bitti ve işe başladım. Yöneticimle konuşmamıza istisnaden yarım gün olarak çalışmaya karar verdim. Fakat bu durumda süt iznim ne olacak? Yasal olarak yinede bunu kullanmam benim hakkım değil mi? Zaten tam yarım gün gelmiyorum insan kaynakların bana verdiği saat 09:00-15:00. Bu durumda günlük süt iznimi de kullanmam benim hakkım değil mi?

    Teşekkürler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  26. tuğba sarıahmet dedi ki:

    ben özel okulda çalışan bir öğretmenim.18 ağustos 2015 de doğum yaptım ve 13 ekim 2015 de goreve başlayacağım.acaba süt izniyle ilgili kamuda çalışan öğretmenlerle aynı haklara sahip miyim?iznimi ne şekilde kullanabilirim?teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet aynı haklar geçerlidir. Yazımızda gerekli bilgiler mevcuttur.

  27. fatma dedi ki:

    Süt izni süresince kullanılan senelik izin süt iznine dahilmidir?Yoksa kullanılan izin kadar uzar mı? Acil cevap yazarsanız sevinirim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  28. Seval dedi ki:

    Merhaba 28.4.2015 ten itibaren sigortalı olarak çalışmaktayım. Engelli Çocuğumun tedavi ve eğitimi için ücretsiz izin almak istiyorum. Bu süre en fazla ne olabilr ?bu durumda pirimlerim ve emekliliğimde olumsuzluk olusurmu ? Tesekkur ediyorum.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  29. cengiz dedi ki:

    merhabalar birbuçuk saat olan süt iznine kumrumsal bir firmada yemek saatinide birleştirmesi yasalmıdır insiyatifmidir teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Kişinin günlük izin saati istendiği zaman kullanılabilir.

  30. sevda dedi ki:

    akut bey bu yasal bir yazımı ben hastane çalışanıyım ssk li taşaron işçi oldugum için bu haktan yararlanıyormuyum. cvp verirseniz sevinirim

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Evet bu haktan yararlanabilirsiniz.

  31. selin yüksel dedi ki:

    merhaba.02.07.2014 tarihinde doğum yaptım.8 haftalık dogum sorası izin hakkımı kullandıktan sonra 1 yıl ücretsiz izine ayrıldım.1 hafta sonra tekrar işe başlayacağım.kızım 15 aylık süt izninden yararlanabilirmiyim.teşekkür ederim.

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar bu izin kullanabilir.

  32. ayşe dedi ki:

    süt izni toplu kullanılırsa maaş kesintisi olurmu

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Herhangi bir kesinti olmaz. Ancak iş yeriniz ile görüşünüz.

  33. FATMA dedi ki:

    Merhaba

    Gebelikte günlük çalışma saatinde fazla çalışıyorum ve şirketi fazla süreyi günlük erken çıkış olarak kabul ediyor. Fakat evimin uzak olması nedeni ile fazla çalışma süresinin günlük olarak değil haftanın bir günü gelmeyerek kullanabilir miyim.

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      İş yeriniz ile görüşüp kararlaştırabilirsiniz. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  34. Tuba dedi ki:

    Mrb ben işçi olarak çalışan bir anneyim doğum iznim yarın bitiyo tekrardan doktordan rapor almam gerekiyormu doğumdan önce aldığım rapor bitiyor muhasebecıye sordum bir bilgisi yok bide bu süt izin hakkını nasıl kullanıcaz süt izni için yarım maaş ödenecekmiş bunu nerden alıcaz bilgisi olan arkadaslar yardımınız için şimdiden tesrkkurler

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  35. Canan tepe dedi ki:

    Ücretli doğum iznim haziranda bitti ama ben 6ayrılık ücretsiz izne ayrıldım bu 6ayda süt izni paramı iş yerinin bana ödemesi zorunlumudur

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  36. Elif dedi ki:

    Merhabalar
    Özel sektörler için süt izni saatlerini öğrenebilir miyim?
    2. Çocukta bir farklılık var mı?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      1.5 saattir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  37. fatm dedi ki:

    12.09.2014 tarihinde Doğum yaptım 21.11.2014 tarihinde raporum bitti iş kanununa göre 12.09.2015 de süt iznin bitiyor diyorlar akşam vardiyada yazacaklar bir yasal dayanak bulamadım yardımcı olurmusunuz 21.11.2015 tarihinde bitmesi gerekmiyormu

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  38. Ozan ÖZEN dedi ki:

    Merhaba,
    Süt izni çocuk doğduktan sonra 1 yaşını doldurana kadar mıdır yoksa anne izin almaya başladıktan sonra 1 sene sonrasına kadar mıdır ?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Süt izni çocuk 1 yaşına gelene kadar geçerlidir.

    2. Ozan ÖZEN dedi ki:

      Peki çeşitli SSK sitelerinde doğumdan sonra 1 yaşına kadar değil annenin izni bittikten sonra 1 sene diyorlar. bunun için resmi kaynak iletebilir misiniz ?

  39. bahar dedi ki:

    Merhaba 17 şubatta doğum yaptım analık iznim bitince 3 ay ücretsiz izin aldım bu 3 aylık zamanda ku sut iznini kullanabilir miyim

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Maalesef kullanamıyorsunuz.

  40. elif dedi ki:

    Bebegim 7 aylikken işe girdim. Isyerim sut iznimi kullanmama izin vermedi. Ama izin vermedigine dair yazi yok elimde. Temmuz 2015 te oğlum 1 yasini doldurdu. Sut izinimi kullanmadigim icin is yerine dava acabilir miyim?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  41. bahar dedi ki:

    Merhaba 21/07/2014 tarihinde doğum yaptım Kasım 2014 tarihinde de doğum iznim bitti. süt iznim 21 temmuz 2015 temi bitiyor.

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Evet çocuğunuz 1 yaşına bastığında süt izni bitiyor.

  42. Demet yildiz dedi ki:

    Merhaba ben 2015 kasımda doğum yapicam. Ben özel sektörde sgk calisanim. Acaba benim süt iznim kaç saat olarak kullanicam

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Mesai günlerinde günlük 1.5 saattir.

  43. YASEMİN TOKGÖZ dedi ki:

    merhaba;
    ssk lı özel sektörde çalışanım 13/11/2014 tarihinde doğum yaptım 25/02/2015 de analık iznim bitti iş başı tarihimdi. süt iznimin bittiği tarih ne zaman olmalı analık iznimin bittiği tarihmi yoksa doğum yaptığım gün mü?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      İzin bittikten sonra çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar olan süre süt izni. Günde 1.5 saat olarak belirlenmiştir. Çalıştığınız günler için

  44. YASEMİN TOKGÖZ dedi ki:

    merhaba;
    ssk lı özel sektörde çalışanım 13/11/2014 tarihinde doğum yaptım 25/02/2015 de analık iznim bitti iş başı tarihimdi. ama ücretsiz izne ayrıldım. 4 mayıs 2015 tarihinde çalışmaya başladım. süt iznimin bittiği tarih ne zaman olmalı analık iznimin bittiği tarihmi yoksa doğum yaptığım gün mü?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Analık izni bittikten sonra çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar olan süre süt izni.

  45. melis dizman dedi ki:

    Mrb benim doğum iznim 07.07.2015 de bitiyor fakat işyerim süt iznimi günlük olarak kullandırmıyor.haftada 1 gün veriyor.yine bebeģim 1 yaşına gelene kadar mı kullanma hakkım var.

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Evet 1 yaşına gelene kadar süt izni kullanabilirsiniz.

  46. Sude Demir dedi ki:

    Merhaba, SSK lı calısanım.Isverimiz sut izninin toplu kullanımı konusunda sıkıntı cıkarmıyor. Yasal dogum iznim 8 haftalık sure bittikten sonra cocugumun 1 yasına gelmesine 44 hafta kalıyor. Bu durumda 44hafta * 5 gun =220 gun * 1,5 saat =330 saat toplu kullanım hakkım oluyor Bu da gunluk 7,5 saat calıstıgım dusunulurse 44 gun yapıyor dogru mudur?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Doğru bu şekilde yapabilirsiniz.

  47. ayse dundar dedi ki:

    Eylulde dogum yaptim temmuzda ise basliycam bana haftalik sut iznimin birleştirilemeyecegi soylendi ama benimle ayni donemde dogum yapan is arkadasim 4 ay once ise basladi ve o birlestirebiliyor ve ben ise basladgmda bu durum devam edecek onunda iznini gunluk kullanmasi gerekmez mi

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Birleştirme işlemi mümkün değildir. İş yerinin hoşgörüsü olabilir ama böyle bir durum olmuyor.

  48. gözde dedi ki:

    Merhaba ben özel hastanede hemşireyim 9temmuzda ia başı yapıyorum bebegim 6aylik olana kadar 3saat sut izni 6aydan sonra bir yaşına kadar 1.5 saat süt izni doğru mu anladım yoksa bu sadece devlet memurlari için mi geçerli

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      1 yaşına gelene kadar günlük 1.5 saat süt izni bulunmaktadır. Devlet memurları için durum farklı olabilir. Detaylı bilgi almak için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  49. arzu birand dedi ki:

    Dogum iznim bitti sut izinlerimi toplu almak istiyorum kac gun bilen var mi ayrica yillik iznimi mi once alsam

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Süt izni; çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar çalıştığınız günler için günlük 1.5 saattir. Bu duruma göre hesaplama yapabilir ve iş vereniniz ile anlaşırsanız toplu olarak izin kullanabilirsiniz.

  50. tulay dedi ki:

    öğretmenım yarım gün calışayorum sut iznim var mı varsa ne kadar

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      İzin zamanlarınızı siz belirliyorsunuz. Günlük 1.5 saat hakkınız bulunuyor.

  51. Koray Bozkuş dedi ki:

    iyi günler dilerim eşim doğum yaptıktan sonra 8 + 8 olayını ertettik çaşışabilir raporu alarak işe başlama tarihi 21/09/2014 oldu emzirme süresi bu tarihten itibarenmi başlar yoksa 8+8 olan tarihten itibarenmi. yada doğum yaptığı tarih 17/06/2014 1 yaş tarihindemi son bulur emzirme izni teşekkür ederim

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Doğumdan sonra çocuk 1 yaşına kadar.

  52. yasin etike dedi ki:

    Merhaba esim analik iznine ayrildiktan 3 gun sonra erken dogum yapti. 115 gun dogum sonrasi izin kullandi. Bebegimizin dogum tarihi 22.06.2014. Sut izni esimin 22.06.2015 de mi bitiyor. Yoksa isbasi yaptigi tarihten 1 yil sonra (15.10.2015)mi bitiyor?

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  53. sibel dedi ki:

    Merhabalar

    Ben yeni torba yasa ile kabul edinlen sut izinlerini sormak istiyorum. Basbakanin bahsettiği ilk 6 ay yarim gün istenirse yari zamanli calisma, ücretsiz iki yol izne ayrilinca kademe derece ilerlemesinin devam etmesi…ne zaman yürürlüğe girecek ben 18.02.2015 de doğum yaptim kapsamli 1 ocak 2015 sonraki doğum yapanlar diye duymuştum beni kapsar mi.

    İkinci sorunda ise basladik lakin bir jac ay spnra yurutemedim diyerek 2 yiillik ücretsiz iznimi başlatabilir miyim.

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  54. Buse dedi ki:

    Merhaba ben özel bir okulda öğretmenim. Bütün yasal haklarım MEB teki gibi. Fakat kurum ilk 6 ay süt iznini 1,5saat kullanabileceğimi 3 saat kullanamayacağımı söylüyor. Doğru mudur sizce

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Süt izinleri 1.5 saattir. Ancak detaylı bilgi almak isterseniz Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    2. Karataş dedi ki:

      Merhaba süt izni yemek saatinin haricinde midir

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğumdan sonra işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saatlik süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağına işçi karar verir. Bu süreler günlük çalışma süresinden sayılır. Ara dinlenmeler bu süreye dahil edilemez. Süt (emzirme) izninin kullanılabilmesi için; bebeğin sağ doğması gerekmektedir. Bebek 1 yaşından evvel vefat ederse bu tarihten itibaren süt izni sonlanmış olur. Anne yarım çalışma yaparsa bu süre içinde süt izni kullanamaz. Dolayısıyla yemek saati haricinde 1,5 saat olarak kullanılır.

  55. Nalan dedi ki:

    Merhaba 8 Haziran tarihinde 37. haftada olacağım için (iş görebilir rapor bitiş tarihi) zorunlu Annelik iznine ayrılıyorum. Süt iznini de kullanacak olursam ne zaman işe dönmem gerekir? Teşekkür ederim

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere izin kullanabilirsiniz. İsterseniz doğumdan 3 hafta öncesine kadar çalışabilir, doğum sonrası 13 hafta izin kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  56. arzu dedi ki:

    mrb ben daha önce çalışmıyordum .doğum yaptım.şimdi işe başlayacağım.bebeğim şimdi 5 aylık . çalışmaya başlayacağım iş yerinde süt izni kullanabilirmiyim ? yardımcı olurmusunuz

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Kullanabilirsiniz.

  57. sukriye ozcelik dedi ki:

    merhabalar benim sorum su süt izin parası aliniyormu dogum parası ile verilen 100 tl disinda bir arkadsm yüklü miktarda aldığını soyledi tesekur ederim

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Süt parası adı altında bir ödenek ödenmektedir. Detaylı bilgi için SGK müdürlüklerine başvurunuz.

    2. hanim dedi ki:

      İyi gunlet bu sut parasi rapor parasindan haric olan para mi acaba.16 haftalik dogum izninden sonra once cocuk fogdunda yarisi yarisida ise basladiktan sonra alinan para degil demi

    3. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt parası ayrıdır evet.

  58. gonca dedi ki:

    Merhaba 11:11:2014 de dogum yaptım ucretli ücretsiz butun izinlerimi kullandim 01:07:2015 te ise basliycam sut iznim kac saat olacak bir de is degisikligi yaparsam süt iznim iptal olur mu

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Süt izni 1.5 saattir. Süt izni iptal olmaz.

  59. FATİH dedi ki:

    Eşimin çalıştığı iş yeri bugüne kadar tüm çalışan kadınlara süt izni 1,5 saat yerine 2 saat süt izni kullandırıyor. Eşim de yaklaşık 1 aydır 2 saat süt izni kullandı. Fakat işyeri bundan sonra 1,5 saat kullanacaksın diyebilir

  60. duygu dedi ki:

    Merhaba özel sektörde çlışıyorum hergün 1,5 saat erken çıkıyorum fakat cumartesi günleri de erken çıkıyormuyuz is verenim çıkmıyorsuz zaten yarım gün diyor doğru mu

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Süt izin saatlerinizi siz belirleyebilirsiniz. Cumartesi yarım gün ise çıkmıyorsunuzdur.

  61. s.apaydin dedi ki:

    Merhaba;24/12/14 ‘de doğum yaptım. 15/04/2015’de doğum sonrası bitiyor. Özel sektörde çalışıyorum. Bebek 1 yaşına gelene kadar mı 1,5 saat kullanılacak yoksa rapor sonrası mı 6+6 yıl olacak? özel sektörde sadece 1,5 saat mi?
    (Yukarıda ki cevap kafamı karıştırdı. Aşağıda alıntısı mevcut)Teşekkürler

    SGK Merkezi
    Mart 21, 2014, 1:09 pm
    Nuray Hanım yukarıda da belirttiğimiz gibi doğumdan sonraki 8 haftalık analık izninin bittiği tarihten itibaren ilk 6 ayda günde üç saat, ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat SSK süt izni verilir. Yani analık izni bittikten sonra süt izni başlıyor zaten.

  62. ayse dedi ki:

    Merhaba selahattin bey ben SSK bir isciyim 24:07:2014 tarihinde doğum yaptim 041:2014 raporum bitti ise basladim isverenim günde 1’5 saat sut izni veriyor ilk alti ayim bitmedi daha bizimde 3saatsut izni kullanma hakkimiz yokmu ?şimdiden tesekkurler

    1. Selahattin Demir dedi ki:

      günlük 1,5 saat süt izni hakkınız var.

  63. Aysun dedi ki:

    Mrhlar 13.05.2014de dogum yaptım işe ise 19.01.2015de başladım hergün 1.5saat erken çıkıyorum benım süt iznim ne zaman bitmesi gerekiyor?şimdiden teşk ederım .

    1. Selahattin Demir dedi ki:

      1 yaşına kadar devam eder.

  64. elveda özen dedi ki:

    Bir avukatın sitesinde torba yasayla birlikte bebek 1 yaşına gelene kadar süt izninin ilk 6 ay günde 3 saat sonraki 6ay ise günde 1,5saat çıkartıldığını okudum doğru mudur.
    Bir de haftada 6gün çalıştığım için süt iznimi haftanın pazartesi günü kullanmak istiyorum ama işyerim cuma günleri kullanmamı istiyorum. Süt iznimi nasıl kullanacığı işveren belirleyebilir mi ?

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Süt iznini nasıl kullanacağınızı siz belirlersiniz.

  65. hilal ozturk biskiner dedi ki:

    merhaba,
    ozel bir bankada sgk li calismaktayim.
    10.10.2014 tarihinde dogum yaptim.ucretli analik iznim 29.12.2014 tarhnde bitiyor.sut iznimi de toplu kullanacagim.sut iznim ne kadar ve Sut iznimin nasil hesaplanmasi gerekiyor?6 ay ucretsix izin ve 20 is gunude yillik iznim bukunmaktadir?Toplu sut izni ,ucretsix ixin ve yillik izni hangi sirayla kullanabilirim.Bu bilgiler dahilinde ise baslama tarihim nedir? Degerli bilgilerinizi arz ederim.Tesekkurler,

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Durumunuzu Alo 170 SGK hattına detaylı olarak anlatabilirsiniz.

  66. duygu dedi ki:

    mrb bende tasorende calsıorum.14 aylık bebegım war gece nöbetıne yazabılır ler mı nöbet.2 yasına kadar nöbet yazamazlar dıe bılıorum.tesekkurler

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Çalıştığınız yerdeki yetkili biriyle bu konuyu konuşmalısınız. Anlayışla karşılarlar.

    2. NESLİ dedi ki:

      MERHABA SÜT İZNİ 6 AYA KADAR 3 SAAT SADECE MEMURLAR İÇİNMİ GEÇERLİ

    3. Hürcan Karataş dedi ki:

      Evet sadece memurlar için geçerli.

  67. feride ozcan dedi ki:

    Sut iznini kullanabilmem icin dogum iznine ayrldgm yerde mi calismam gerrkiyor… Ben dogmdan snra calismaya basladm kullanablrmym izin

    1. sukufe kalay dedi ki:

      Feride Hanım, izninizi çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar günde 1.5 saat olmak üzere kullanabilirsiniz. Bu sizin yasal hakkınızdır. herhangi çalıştığınız yerde kullanabilirsiniz.

  68. sena kaya dedi ki:

    sgk linin gunde 6 saat uzerinden 6 gun calismasi durumunda sut izni bir yasa kadar kac saattir?

    1. feyza dedi ki:

      Sena Hanım bu sorunuzun cevabı için yazımızı okumanız gerekmektedir.

  69. ezgi dedi ki:

    sut iznini birlestirip alabilirmiyiz ben bir senelik sut iznimi toplu sekilde kullanmak istyrm boyle biseye hakkim varmi

    1. feyza dedi ki:

      Süt izni ile ilgili birleştirme yapılmamaktadır Ezgi Hanım.

  70. AYLİN dedi ki:

    BEN DE 02.06.2013 TE DĞUM YAPTIM .02.06.2014 TARİHİNDE DE SÜT İZNİM BİTTİ DOĞRUMU? BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Aylin hanım sizinle ilgili bilgileri biz cevaplayamayız. Ne kadar izin kullandıysanız o şekilde hesaplayabilirsiniz.

    2. yeliz dedi ki:

      Merhaba ben dgum yaptm ve işyerine geri dndüm bana 3 saat değil 1 buçuk saat hesaplıyolar

    3. Yusuf Karataş dedi ki:

      Süt izni 1.5 saattir, Yeliz Hanım.

  71. ayşe dedi ki:

    süt izni torba yasada sadece memurları kapsıyor sgk lı çajlışanlar eski usülden devam ediyor doğumdan sonra 1 yaşa kadar sgk bursa il müdürlüğünü aradım bana bölge çalışmayı aramamı söylediler bölge çalışma ise süt izninin sadece memurlar için analık izninden sonra bir yıl sgk lılariçin 1 yaşa kadar olduğunu söyledi yasal kaynak nedir torba yasa sadece memurlardan bahsediyor.Şu an on aylık bebeğim var bu kaynağa ihtiyacım var.

  72. burcu c dedi ki:

    Merhaba, sut izinleri toplami kac gun yapiyor.

  73. nuray dedi ki:

    işyerim süt iznimin bebeğin doğdu tarihi baz alarak hesaplıyor.
    Yani 21.05.2013 Tarihinde doğum yaptım.
    Süt iznimin de 21.05.2014 Tarihinde biteceğini iletiyor.
    Analık izninin bitişinden sonra süt iznini başlatmıyor.
    bilgi alabilirmiyim

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Öyle şey olamaz Nuray Hanım şikayette bulunabilirsiniz. Süt izni dediğimiz izin zaten doğumdan sonra olması gereken bir izin. Böyle bir hakkı bulunmuyor işverenin.

  74. nuray dedi ki:

    21.05.2013 tarihinde doğum yaptım analık iznim 24.08.2013 Tarihinde bitti.
    Süt iznim 21.05.2014 Tarihinde mi biter , yoksa analık izninin bittiği tarihe kadar devam edermi ?

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Nuray Hanım yukarıda da belirttiğimiz gibi doğumdan sonraki 8 haftalık analık izninin bittiği tarihten itibaren ilk 6 ayda günde üç saat, ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat SSK süt izni verilir. Yani analık izni bittikten sonra süt izni başlıyor zaten.

  75. pelin dedi ki:

    bu doğrumu yoksa çoğu yerde 1.5 saat yazıyor yasal olan bir yazı yok mu

    1. Aykut Otu dedi ki:

      Yukarıda verdiğimiz yazıda yazılanlar geçerlidir Pelin Hanım.