• SSK YETİM AYLIĞI SORU VE CEVAPLARI!


    EMEKLİLİK HESAPLAMA SORU VE CEVAP

    Soru 1: Annem kendi babasından ben de babamdan kalan maaşı alsam bana ve anneme maaşın ne kadarı bağlıdır?

    Cevap: Maaşların %75’i sizlere bağlanır.

    Soru 2: Hem babamdan hem de eşimden maaş alıyordum. Babamdan aldığım maaş asgari ücretin üstünde diyerek kesildi ve borç çıkarıldı. Ne yapmam gerekiyor?

    Reklam

    Cevap: Kesilmemesi gerekir. Mahkemeye başvurunuz.

    Soru 3: 2 yıllık üniversitede okurken 4 yıllık kazandım ve kaydımı aldırdım. Bu sürede okumadığım için  yetim aylığımın kesildiğini öğrendim. Tekrar başvuru yapabilir miyim?

    Cevap: Evet öğrenci belgeniz ile SGK müdürlüklerine başvurarak tekrar maaş bağlatabilirsiniz.

    Soru 4: Yetim aylığı ne zaman kesilir?

    Cevap: 18 yaşını tamamladığınızda kesilir.

    Soru 5: 18 yaşındayım ancak üniversite okuyacağım maaşım kesilir mi? Kesilirse ne yapmalıyım?

    Cevap: Maaşınız kesilmez. Kesilirse öğrenci belgeniz ile SGK müdürlüklerine başvurunuz.

    Soru 6: Yetim aylığı alıyorum ancak Türkiye’de yaşamıyorum. Yurtdışında çalışmaya başlarsam maaşım kesilir mi?

    Cevap: Yurtdışında çalışma durumunda kesilip kesilmeyeceği hakkında detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    Soru 7: 18 yaşımı doldurduğum için öğrenci belgemi SGK’ya bildirdim. Ancak aylardır ödeme alamıyorum. Ne yapmam gerek?

    Cevap: Yanlışlık olup maaşınız kesilmiş olabilir. SGK müdürlüklerine başvurunuz. Eğer bir yanlışlık varsa ödenmeyen maaşları toplu olarak ödemek zorundalar.

    Soru 8: Babam vefat ettiği için annem dul aylığı alıyor. Ben de yetim aylığı talep etsem annemin maaşından ne kadar kesinti olur?

    Cevap: Maaşın 3’te 1’i kesilip size verilir.

    Soru 9: Ayda sadece 8 gün çalışıyorum. Bu yüzden yetim aylığım kesilir mi?

    Cevap: Ayda 10 günü geçmesi durumunda kesilebilir.

    Soru 10: Annem dul ben yetim aylığı alıyorum. 25 yaşımı doldurduğum için yetim aylığım nolur?

    Cevap: Sizin maaşınız annenizin maaşına eklenir.

    Soru 11: Eşim vefat etti ve emekliydi. 5 kızım var hepsi de yetim aylığı alabilir mi? Nereye müracaat etmemiz gerek?

    Cevap: Kızlarınızın hepsi yetim aylığı alabilir. SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

    Soru 12: Üniversite öğrencisiyim günlük sigortası olan bir işe girdim 5 günlük bir sigorta girişim oldu yetim aylığım kesilir mi? Kesilirse ne yapmalıyım?

    Cevap: Kesilecektir. SGK ya tekrar maaş bağlanması için dilekçe vermeniz gerekir.

    Soru 13: Babam iş göremez halde. Dedem ve babannemden kalan aylığı babam kullanabilir mi?

    Cevap:Aylık babaya bağlanamıyor.

    Soru 14: Annem, ben ve ablam dul ve yetim aylığı alıyorduk. Ablam işe girince maaşı kesildi. Ablam sigortalı çalıştığını beyan ederse maaşı anneme ya da bana devredilir mi?

    Cevap: Hem siz hem anneniz maaş aldığını için herhangi bir devir olmayacaktır.

    Soru 15: Çalıştığım için yetim aylığı almıyordum ancak annem dul aylığı alıyordu. Çeyiz parasından yararlanmak için evlenmeden önce yetim aylığı alacağım. Annemin maaşında kesinti olur mu? 

    Cevap: Maaşın %50’sini anneniz %25’ini de siz alırsınız.

    Soru 16: İşe girdiğim için yetim aylığım kesildi. Tekrar işten çıkarsam ne kadar sürede bağlanır. Anneme 7 ay bağlanmadı benimki de bu kadar uzun sürer mi?

    Cevap: 7 ay anormal bir süre SGK müdürlüklerine başvurunuz. En fazla 45 gün içerisinde bağlanmaktadır.

    Soru 17: Yetim aylığı başvurusundan hangi evraklar gerekli? Bir de üniversiteyi yeni kazandım okumaya başlayacağımı nasıl kanıtlayacağım?

    Cevap: Üniversite kaydı yaptırdıktan sonra öğrenci belgeniz ile SGK’ya başvuru yapabilirsiniz.

    Soru 18: Babam SSK emeklisiydi ve maaş alıyordum. Ancak Emekli Sandığı’na bağlı olarak devlet memurluğuna atandım. Babam SSK emeklisi ben Emekli Sandığı’na tabi olduğum için maaşımın kesilmeyeceğini söylediler. Bu doğru mu?

    Cevap: Doğrudur. SSK emeklisinden gelen maaş, siz emekli sandığına bağlı olduğunuz için kesilmeyecektir.

    Soru 19: Yetim aylığı almak için ölen kişinin sigortalı mı olması gerekir? Annem sigortalı değildi. Acaba bana da bu aylığın bağlanma imkanı var mıdır?

    Cevap: Bu aylık için vefat eden kişinin emekli olması veya belirli bir prim gününe ulaşması gerekir. Yine de detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    Soru 20: Staj yapacağım için sigortam yatacak. Yetim aylığım kesilir mi? Kesilirse tekrar başvuru yapmam gerekir mi ve tekrar ne kadar sürede alırım? 

    Cevap: Staj için 1 aylık sigortalılık durumunda maaşınız kesilecektir. Staj bittikten sonra maaş için tekrar başvurunuz. Maaşın bağlanması 1 aydan biraz fazla sürebilir.

    Soru 21: Sigortalı işe girmesem veya evlenmesem de yetim aylığımı anneme devredebiliyor muyum?

    Cevap: Devredebilirsiniz. SGK müdürlüklerine başvurmalısınız.

    Soru 22: Yetim aylığı için başvuru yaptığımda geriye dönük ödemeler de yapılıyor mu?

    Cevap: Geriye dönük maaş ödemesi mümkün değildir.

    Soru 23: Yetim aylığı için anne babanın ayrılmamış olması şartı var mı?

    Cevap: Böyle bir şart yoktur.



    tıkla sorunu sor

    SSK YETİM AYLIĞI SORU VE CEVAPLARI! İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.