ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK İşyeri Sicil No Sorgulama Nereden ve Nasıl Yapılır?

SGK İşyeri Sicil No Sorgulama Nereden ve Nasıl Yapılır?
SGK
20.05.2020

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescilli işyeri olan yani sigortalı işçi çalıştıran tüm işverenlere her bir iş yeri için ayrı dosya tescili verilmektedir. Açılan her bir dosya için iş yeri sicil numarası bulunmaktadır. SGK iş yeri sicil numarası 26 haneden oluşmaktadır. Bazen prim borcu ödemek ya da borç sorgulamak için iş yeri sicil numarasına ihtiyaç duyulur. Eğer sicil numarası bilinmiyor ise SGK iş yeri sicil numarası sorgulaması internet üzerinden yapılabilmektedir.

SGK İş Yeri Numarası Nedir?

SGK iş yeri numarası, 4A yani SSK kapsamında sigortalı çalışanı bulunan işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na açtırmak zorunda oldukları dosyaların tescil numaralarıdır. Dolayısıyla SGK işyeri sicil numarası alma, kurulan iş yerinin sigortaya bağlanmasının ardından otomatik olarak gerçekleşmektedir. Bu sicil numarası yani işveren sicil numarası 26 rakamdan oluşur. Söz konusu iş yerinin adeta kimlik numarası görevini görmektedir. İş yeriyle alakalı sosyal güvenlik ve sigorta hizmetlerinden faydalanmak, iş yerinde çalışan kişilerin sigorta kayıtlarının yapılması gibi pek çok işte kullanılması gereken bir numaradır. Bazı durumlarda da işyeri numarası ile adres sorgulama da yapılabilmektedir. Bunun için iş yerine ait sicil numarasının tamamının bilinmesi ve iş yerinin bağlı olduğu ili ticaret odası sisteminde kayıtlı olması gerekmektedir.

İş Yeri Sicil Numarası Kaç Haneden Oluşur?

Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numarası 26 haneden oluşmaktadır. Örneğin 2 1084 02 02 9999999 034 99-05 000 gibi numaralar iş yeri sicil numarasıdır. Eğer alt taşeron bir firma bulunuyorsa alt taşeronu tescil sırasına göre 001, 002 gibi devam etmektedir. Borç sorgulaması yapılırken ya da prim borcu ödenirken bu numaraların aralarında boşluk olmadan yazmak gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sicil Numarasının Açılımı Nedir?

SGK sicil numarasında bulunan her bir sayının farklı bir anlamı bulunmaktadır. Üst başlıkta verilen sicil numarası örneği üzerinden devam edilecek olursa her bir sayının anlamı aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • 2: Devamlı mahiyetindeki özel sektör işverenleri için mahiyet kodudur. Resmî dairelerde bu kod 1 ile başlamaktadır. Geçici işlerde ve inşaatlarda, özel sektörde 4 ile başlanırken Kamuda ise 3 ile başlamaktadır.
  • 1084: İş yerinin faaliyet kodudur. Diğer adı ile nace kodudur. Nace kodu listesinden iş yeri faaliyet kodunun doğru olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.
  • 02 02: Bu kodlar eski ve yeni şube kodu olarak geçmektedir.
  • 9999999: 7 haneden oluşan bu kod iş yerinin Sosyal Güvenlik Kurumu dosya numarasıdır. Dosya bu numara ile arşivlenmektedir. 7 haneli iş yeri sicil numarası bu koddur.
  • 034: Bu kod il kodudur. İlin plaka koduna göre belirlenmektedir. İş yeri dosyasının tescilli olduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun bağlı olduğu ili belirtmektedir. Örnekteki tescil İstanbul iline bağlıdır.
  • 99: Bu kod kontrol numarası olarak geçmektedir.
  • 05: İş yerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bağlı olduğu ilçenin kodudur.
  • 000: 3 sıfır ise ana dosyadır. Alt taşeron firması varsa 001, 002 gibi devam edebilmektedir.

İş Yeri Sicil Numarası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İş yerine ait sicil numarası sorgulama işlemi, iş yerinin kayıtlı olduğu ilin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden yapılabilir. Bunun yanı sıra iş yerine ait 26 haneli SSK sicil numarasını öğrenmek için internetten de sorgulama yapılabilmektedir. İnternet üzerinden sorgulama yapılabilmesi için bağlı bulunulan ilin ticaret odası internet sitesine girip “Firma Bilgileri / Sicil Kayıtları / Sicil Numarasına Göre Arama” bağlantısına tıklanmalıdır. Ardından hızlı bir şekilde sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca telefonla arayarak Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numarası sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir. İstanbul Ticaret Odası’nın ilgili telefon numarası 0312 444 0 775’dir.

e-Devlet Üzerinden SGK İş Yeri Sicil Numarası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden iş yeri sicil numarası sorgulama işlemi yapılabilmesi için e-Bildirge bilgileri gerekmektedir. e-Bildirge bilgileri bulunuyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu işveren sistemi üzerinden işveren sicil numarasına ulaşılabilmektedir. e-Bildirge şifresi bulunmayanlar öncelikle e-Devlet üzerinden şifresini görüntüleyebilmektedir. e-Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra e-Bildirge şifresi kişinin adına olan tüm işyerlerinin şifresi ve sicil numaraları görüntülenebilmektedir. Böylece işveren SGK iş yeri sicil numarası sorgulama işlemini kolayca yapmış olacaktır.

e-Bildirge Nedir?

e-Bildirge sayesinde işverenler iş yerlerine ait sigorta prim belgelerini verebilmektedir. Verilerin elektronik sisteme aktarılmasıyla vatandaşlara ve çalışanlara büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Ayrıca işverenlere bu sistem ile sigorta prim ödemelerini internet üzerinden ödeme imkânı sunmaktadır.

Tüm İşletmeler e-Bildirge Kullanmak Zorunda Mıdır?

Bazı iş yerlerinde e-Bildirge kullanma şartı getirilmiştir. Eğer bir işletmenin 3 ve üzeri çalışanı bulunuyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu bu şirketlere e-Bildirge kullanma zorunluluğunu getirmiştir. Ancak işletmede çalışan sayısı 3’ün altındaysa işverenlerin e-Bildirge kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer isterlerse 3 işinin altında çalışana sahip işverenler de e-Bildirge sistemini kullanabilmektedir.

e-Bildirge Nasıl Alınır?

e-Bildirge kullanabilmek için yapılması gereken birkaç adım bulunmaktadır. İlk olarak bir e-Bildirge formu edinilmesi gerekmektedir. Bu form işveren tarafından ya da vekalet verdiği, imza yetkisi olan biri tarafından doldurulmalıdır. SSK Sicil numarasında olduğu gibi e-devlet üzerinden form temin edilememektedir. İkinci olarak ise iş yerinin bağlı olduğu İl Sigorta Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru yapılır. Kullanıcı adı ve şifre talep edilir. Bu kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapılabilmektedir.

SGK İş Yeri Bildirgesi Nedir?

İş yeri bildirgesi ilk defa sigortalı bir işçi çalıştıracak firmanın vermesi gereken bildirgeye verilen isimdir. Aslında sigortalı işçi çalıştırma başlandığının belgesidir. Bu belgenin verilmesiyle iş yeri sahibi üzerinde SGK yükümlülükleri de başlamış olur. İş yeri bildirgesinin işçinin işe başladığı ilk gün verilmesi gerekmektedir. Aksi halde Sosyal Güvenlik Kurumu cezai yaptırım uygulama hakkına sahiptir.

İş Yeri Bildirgesiyle Birlikte Verilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?

İş yeri bildirgesi verilirken yanında başka belgelerin de getirilmesi gerekmektedir. İş yeri bildirgesi ile birlikte verilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Devamlı bir işletme ise işletmenin adresi bilgilerinin belirttiği yerleşim belgesi,
  • İşletme gerçek bir kişi adına kurulduysa o kişinin, tüzel kişi adına kuruldu ise tüzel kişiliği temsil eden kişilerin imzaları,
  • İşveren ve işçi arasında yapılan sözleşmenin bir örneği,
  • Tüzel bir kuruluş ise, Ticari Sicil Gazetesi,
  • Varsa ortaklar arasında yapılan ortaklık sözleşmesi,
  • İhale amacıyla kurulmuş işlerde iş sözleşmesi ya da ihalenin kazanıldığına dair idare yazısı,
  • İnşaat sektöründe yapı ruhsat fotokopisi, varsa arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme.

Yukarıda maddeler halinde sıralanan belgeler iş yeri bildirgesi ile verilmesi gereken belgelerdir.

Ticaret Odası İnternet Sitesi Üzerinden SGK İş Yeri Sicil Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticaret Odası web sitesinden SGK iş yeri sicil numarası sorgulaması yapılabilmektedir. Sorgulamanın yapılabilmesi için bazı adımları izlemek gerekmektedir. bu adımlar ise aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Sorgulama yapılacak iş yerinin bulunduğu ile ait Ticaret Odası web sitesine giriş yapılır.
  • Sitede istenen bilgilerin girişi yapılır. Bu aşamada istenecek bilgiler SGK sicil numarası sorgulanacak firmanın bilgileri ve firmaya ait sicil kayıtlarıdır.
  • Bilgilerin girilmesinin ardından “Sicil Numarasına Göre Arama” yazısına tıklanmalıdır.
  • Ekranda sorgulama yapılan sicil numarası görüntülenir.

Yukarıdaki adımların sırasıyla izlenmesi halinde Ticaret Odası İnternet Sitesi üzerinden SGK iş yeri sicil numarası sorgulama işlemi yapılmış olacaktır.

Hangi Kodla Çıkışım Verilirse Kıdem Tazminatı Alabilirim?

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırma İhbar Hattı, Nasıl İhbar Ederim

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

Yorumlar

  1. deniz dedi ki:

    Ticaret Odası web sitesinden SGK iş yeri sicil numarası sorgulaması yapılamamaktadır.Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayın.

  2. çağdaş dedi ki:

    ltd ştimin merkez naklini istanbula almış idim vergi nom değişmedi ama sgk işyeri sic.nosu ile ticaret sic.no değiştiği için yeni sicil no ile borcu yoktur yazısı nasıl alabiliriz eski ile değil e borcu yokturun dışında saygılarımla