SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

Related Posts

5.133 Comments

  • Elif
    09.05.2020 at

    Doğumdan itibaren mi 1 yıl öncesine bakılıyor prim gününe

    Reply
  • Burcu
    09.05.2020 at

    Merhaba, 35 haftalık hamileyim. 32. Haftada işe devam raporu aldım. 37. Haftada doğum iznine ayrılacağım. Sorum şu 32. Hafta devam raporu aldıktan sonra iş yeri kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Şuan bu ödeneği alıyorum. 37. Hafta doğum iznine ayrıldığımda kısa çalışma ödeneğinin kesileceği söyleniyor. Birde doğum parası ücreti son 3 aylık prime esas kazanç üzerinden hesaplanıyormuş. Şuan kısa çalışma ödeneği aldığım için işyeri prim ödemesi yapmıyor. Bu durumda doğum parası eksikmi yatacak?

    Reply
  • Hatice
    09.05.2020 at

    Merhaba doğum yardımı parası hesaplamasında 1 yıl önce derken, doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl önceyi mi kastediyor

    Reply
  • Halime
    29.04.2020 at

    Merhaba
    Subat sonu 2020 de işten cikarildim haziran başı yani bayram sonu tekrar işe gireceğim ve işe basladigimda 28. Haftalık gebe olmuş oluyorum 32. Haftamda rapor alıp doğum parasından yararlanabilirmiyim?

    Reply
    • Danışma Birimi
      29.04.2020 at

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre hem 90 gün hem de aktif sigortalık şartlarını sağlayabileceğiniz gözüküyor. Bu nedenle analık izni ödeneğini alma hakkınız var. 32. hafta rapor alarak ödemelerinizi alabilirsiniz.

    • Büşra deniz
      10.05.2020 at

      Ben 32.haftamda çalışır raporu almıştım ama sağlığım el vermedi 35.haftamda izne ayrıldım bu bnim doğum paramı yada iznimi etkilermi

    • Danışma Birimi
      11.05.2020 at

      Merhaba,

      Etkilemez. Doğumdan sonra 3 hafta fazla izin kullanabilirsiniz.

  • Türkan
    27.04.2020 at

    Part- time çalışanım ve hamileyim.sigortam aylık 12 gün yatmaktadır. Son bir yıl içinde 90 gün primim vardır.Asgari ücret alıyorum.Doğum parası hesaplamamı nasıl yapacağım.eksik ödenek alacağım değil mi? bir de izin süresi part time için de toplam 8+8 16 hafta mı oluyor?

    Reply
  • Ebru
    25.04.2020 at

    Merhaba ben halk eğitim merkezi usta öğretici olarak çalışıyorum ama corono sebebiyle kursum kapatıldı 2020 yılında 77 gün primim var 2019 var primim şuan sigorta çıkışın verildi 32 hafta gelmeden bı ise başlayıp 90 tamamlasam doğum yardımı alabilirmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      26.04.2020 at

      Merhaba,

      Doğumdan önceki 1 sene içinde 90 gün primi sağlar ve rapor alacağınız 32. haftada aktif sigortalı olursanız rapor ödeneği alabilirsiniz. Ayrıca raporlu olduğunuz süre boyunca iş akdinizin de fesih edilmemesi gerekir

  • Fatma
    22.04.2020 at

    Merhaba,
    31 haftalık hamileyim. Şubatta 30 gün 2943 TL, Martta (15 gün raporlu olduğum için= 15 gün 1471,50, Nisan ayında Virüsten dolayı kısa çalışma ödeneğine başvurduğu için şirket hiç prim yatmamış olacak. Yani 32 haftalık rapordan önce son 3 ay da 45 gün prim yatmış olacak. Eksik doğum parası mı alacağım? Yoksa 45 gün Şubattan önceki aylara bakılıp 90 güne mi tamamlanacak? Normalde asgari ücretle çalışan bir kadın en düşük 7.324,30 TL alıyor. Benim 45 gün primim var son 3 ayda, eksik mi ödeme alacağım. Bilgi rica ediyorum. Teşekkürler.

    Reply
    • Danışma Birimi
      24.04.2020 at

      Merhaba,

      Tam olan ayların ortalaması alınacağı için eksik ödeme almayacaksınız.

  • Emine
    20.04.2020 at

    Merhaba,ben daha önce özel eğitim rehabilitasyon merkezinde çalışıyordum.Bu sırada devlete atamam gerçekleşti 18 ekim de özel eğitimden ayrıldım ve 23 ekim itibari ile de atandığım kurumda çalışmaya başladım.Hamileydim ve doğum tarihime yasal olan son üç haftaya kadar çalıştım ve 6 ocak itibari ile izne ayrıldım 8 ocak da erken doğum sebebiyle doğumum gerçekleşti.Ancak ocakta doğum yapmama rağman Mart ve Nisan ayında aldığım maaşlarda kesinti oldu bu kesintinin Mayıs ve Haziran ayında da gerçekleşeceği söylendi.Yapılan bu kesintileri alabilir miyim?

    Reply
  • Nurcihan
    20.04.2020 at

    Merhaba, 2019 ağustos ayında özel bir şirkette işe girdim. Ekim ayında hamile olduğumu öğrendim. İkinci çocuktu ve ilk çocuğumda olduğu için preklemsi hastalığı nedeniyle tansiyon sıkıntıları vardı. Aralık ayında tansiyon 16 /10 olunca iş yeri doktoru beni hastaneye sevk etti. 23 aralık itibari ile doktorum stresden uzak durman gerek dedi ve bana rapor verdi. 4 gün hastanede yattım degerlerimi düşürmeleri için. İşim stresli bir işdi.23 nisana kadar raporluydum hastalığım sebebi ile. Doğum mayıs da ben 24 nisan itibari ile 32 haftalık olacağım için doğum iznine ayrılacam. 36 haftalık yani erken ve tehlikeli bir doğum planı var. Ben doğum sonrası bu 6000 tl lik doğum parasını alabiliyormuyum?

    Reply
    • Danışma Birimi
      20.04.2020 at

      Merhaba,

      Eğer doğumdan önceki 1 yıl içine 90 gün prim doluyor ise ki öyle gözüküyor. rapor ödemenizi alabileceksiniz. Önceki raporlar bunu etkilemez.

  • Emine
    17.04.2020 at

    Merhaba ben 18 ekime kadar özel eğitimde çalıştım ve çalışırken atamam oldu 23 ekimde de göreve başladım.Sigorta da arada beş günlük boşluk var.doğuma son 3 hafta kalana kadar çalışmıştım ancak erken doğum olduğu için izne çıktıktan 2 gün sonra 8 ocakta doğum yaptım ocak ve şubatta maaşım devam etti ancak mart ve nisanda maaşımda kesinti oldu.Bu kesintinin mayıs ve haziranda da devam edeceği söylendi ben bu kesintileri alabilir miyim?

    Reply
  • Hilmi YILDIZ
    17.04.2020 at

    32 ve 37 inci haftalarda rapor almadık bilmediğimiz için 15.04.2020 de doğum oldu hastane eskiye dair raporlama yapamam diyor. Bu durumda doğum yardımı alabilmenin yolu imkanı var mı.

    Reply
  • Evin kocaman
    15.04.2020 at

    Merhaba bende 6 mayıs 2020 de 32. Haftalık oluyorum. O zamana kadar kısa çalışma ödeneği ile devam etsem doğum paramı alabilirmiyim. Şu anda farklı bir durum söz konusu sonuçta. İş verende bende bu durumdan memnun değiliz.

    Reply
    • Danışma Birimi
      16.04.2020 at

      Merhaba,

      İş kurun kendi sayfasında Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir. ibaresi ve bu yazıdan anlaşılan ise rapor ödeneğinin alınabilecek olması.

  • Damla
    12.04.2020 at

    merhaba, doğum parasini son 3 aya göre alıyoruz heralde peki simdi malum hastaliktan dolayi kisa calisma odenegi cikti. ve sigorta primlerimiz odenmeyecekmiş neye göre peki alacagimiz para belli olacak peki?

    Reply
    • Danışma Birimi
      13.04.2020 at

      Merhaba,

      Kısa çalışma ödeneği alındığı dönemde geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici
      iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibarıyla kısa çalışma ödeneği
      durdurulur. Durdurulan dönem için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. İşverenlerin bu durumu
      İŞKUR’a bildirmesi gerekmektedir.

      Bu hesaplama kısa çalışma ödeneğine geçilmeden önceki son 3 ayın ortalamasına göre yapılmaktadır.

  • selcan
    12.04.2020 at

    merhaba. .
    haziran ayından beri özel sektörde ssk lı çalışıyorum. toplamda 900lerde bir ssk durumum var.
    yalnız son işyerimde 30 30 tam yatarken şubat ve mart ssk 5er günden yatırıyor. ve şuan tam 32 haftalık geneyim. doğum izin param nasıl olacak yada olacak mı? 30gun olmaması etkiliyor ücreti dimi
    birde şuan hastaneye gidip izin rapor alamıyorum bu nasıl olacak ?? yardımcı olursanız sevinirim. birde izin gününden mi bu son 3aya göre hesaplama doğumun oldgu zamandan geri 3aymi

    Reply
    • Danışma Birimi
      13.04.2020 at

      Merhaba,

      Eksik günlerin öncesindeki günlerin günlük ortalamasına göre ödeme yapılacaktır.

  • Afife
    11.04.2020 at

    16 mart 2020 itibariyle ücretsiz izne ayrıldım. Şuan 38 haftalık hamileyim. Doğum parası alabilir miyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      13.04.2020 at

      Merhaba,

      9 günü geçen ücretsiz izinlerde sigortanız pasife düştüğünden rapor ödeneği alamazsınız. Ancak işyeriniz sigortanızı tekrar başlatır ise rapor alabilir ve ödenek alabilirsiniz. bunun için 2-3 gün prim yatırması yeterli. Rapor aldığınızda sizi raporlu olarak beyan edeceği için yine işyerine bir yükünüz olmayacak. İşverniniz ile görüşmenizde fayda var.

  • Tuğba
    10.04.2020 at

    Merhaba Ben ücretli öğretmenim. Ve mayıs sonu haziran başı gibi doğumum var. 32. Haftamdayım. Malum virüs sebebi ile kıpırdayamıyoruz yerimizden. Nisan ayı için bize ödeme yapıcak lar tüm ücretlilere. Nisan ayı sigortam la 90 gün oluyor şu an mart ayında 81 gün oldu. Son bir yıl için. Benim sorularım şunlar. Ben doğum iznine başvuruynu 32. Değil de 36. Haftamda yapsam. Bunun için doğum param kesilir mi?
    2. Sorum da doğum yardımı parası için bebek doğduktan hemen sonra mı yapmalıyım? Ayrıca ücretli öğretmen olarak nereye başvurmalıyım ne zaman başvurmalıyım ne götürmeliyim? Teşekkür Ederim ilginiz için.

    Reply
  • faruk
    05.04.2020 at

    merhabalar eşim 26.11.2019 siğortalı çalışmaya başladı ve 25.02.2020 çocuğumuzun olacağını öğrendik bu şekilde doğum ödeneği alabilirmiyiz.

    Reply
    • Danışma Birimi
      06.04.2020 at

      Merhaba,

      Doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 gün prim var ise rapor alacağı tarihte ve rapor dönemlerinde de iş akdi fesih edilmemiş ise ödenek alabilir.

  • Beyza
    03.04.2020 at

    Merhabalar, özelde çalışan bir sağlık personeliyim , evliliğimin senesi dolmadan istifa edecektim bu günlerde,ancak devlet istifa yasağı getirdim diyor 3 ay boyunca. Eğer 3 ay sonra olursa istifam ben evlilik tazminatımı alamayacagım bu durumda devlet beni mağdur etmiş olacak nasıl olacak bu iş kıdem tazminatımı nasıl alacagım

    Reply
    • Danışma Birimi
      06.04.2020 at

      Merhaba,

      Bu mücbir sebep kapsamına girdiği için iş yeriniz evlilik nedeni ile istifa kodu ile çıkış yaparak tazminatınızı ödemek zorundadır.

  • Rabia
    02.04.2020 at

    Merhaba;
    Ben özel sektörde çalışıyorum ve şu an ki durumdan dolayı çalıştığım yer kapandı zorunlu olarak. 3 yıldır çalışıyorum. 25 haftalık gebeyim ve iş yerim ücretsiz izne çıkardığı için doğum parası hesaplanırken son 3 ay maaştan hesaplama yapılıyor ya bu durumda yatan bi durum olmadığı için nasıl bi uygulama yapılır. Doğumum Temmuz ortasına denk geliyor ama erkende olabilir bilemiyorum. Bu konu hakkında bilginiz var mı acaba?

    Reply
    • Danışma Birimi
      03.04.2020 at

      Merhaba,

      9 günü geçen ücretsiz izinlerde rapor aldığınızda ödenek alamazsınız. Rapor alacağınız 32. haftada işyerinizden rica edin sizi çalıştırıp 2- 3 gün sigorta günü göstersin. Sonra da rapor girer ve böylece yine işyerine yük olmazdan devam edersiniz. Hem bu sayede de rapor ödeneğinizden olmazsınız.

  • fatma
    30.03.2020 at

    merhaba
    ikiz bebek bekliyorum. 4A ya bağlı çalışıyorum. 5 ay ücretli izine çıkacağım yani 5 ay maaş alacağım. bu izindeyken doğum parası alabilecek miyim?

    Reply
    • Danışma Birimi
      01.04.2020 at

      Merhaba,

      Çoğul gebelikte 30. haftadan itibaren rapor alabilirsiniz. Doğum öncesi 10 doğum sonrası 8 hafta raporlu doğum izni kullanma hakkıznız var. Doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 gün priminiz var ise 18 haftalık ödenek alabilirsiniz.

  • Gamze
    28.03.2020 at

    Merhaba
    Şubat 3 te 32. Haftalıkta izine çıktım 19.03 doğum yaptım e devlette emzirme ödeneği yattı Analık ücreti ise kısmi işlemde 2bin küsür / diğer geri kalan ödeme ne zaman yapılıyor ? İzin bitimindemi acaba ?

    Reply
    • Danışma Birimi
      30.03.2020 at

      Merhaba,

      Doğum sonrası rapor ödeneği rapor bitimini takip eden 1 ay içinde ödenir. 300 tl doğum yardımını da Sosyal hizmet müdürliklerine başvuru yaparak alabilirsiniz.

  • Beril
    16.03.2020 at

    Merhabalar 01.10.2020 doğum yaptım ücretli izindeyim doğum paramın ilk kısmı yattı kalan kısmını bekliyorum ancak bu arada devlete atandım ve kurumdan istifa edeceğim ücretli izin döneminde istifa edersem param yanar mı ücretli iznim 6.4.2020 de bitiyor ya da 7.4.2020 de istifa dilekçemi versem yanar mı

    Reply
    • Danışma Birimi
      17.03.2020 at

      Merhaba,

      Rapor ödeneğiniz iş akdinizi fesih ettiğiniz tarihten sonra ki 10. güne kadar ödenir. Kalan günler ödenmez. Örneğin 20/03/2020 tarihinde iş akdiniz fesih edilir ise 30/03/2020 tarihine kadar olan raporunuz ödenir. 07/04/2020 tarihinde istifa ederseniz tüm rapor ödeneğini alabilirsiniz.

  • Gül
    16.03.2020 at

    İyi geceler şuanda 34 haftalık hamileyim 11 /26 2019 da üçretsiz izne ayrıldım ve 32 haftalıkolunca dogum izni olarak degiştirdim ve 04. 25.2020 de dogum yapıcam dogum parası ala bilirmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      16.03.2020 at

      Merhaba,

      10 günü geçen ücretsiz izin durumu oluştuğu için sigortanız pasife düşmüştür. Bu nedenle de rapor ödeneğinde sorun çıkar. Ödenek alamazsınız.

  • Tuğçe
    07.03.2020 at

    Merhaba bir kurumda kadrolu öğretmenlik yapiyorum. Rapor parasini kadrolu olanlar alabiliyormu acaba?

    Reply
  • gizem
    03.03.2020 at

    Merhaba
    ben 32. haftamda çalışabilir rapor aldım ama zorlanıyorum calışamıyorum simdi 34. haftamdayım çalışamaz raporu alırsam rapor ödeneğimde eksik olur mu 37. haftaya kadar beklemem mi lazım yoksa rapor ödeneğimi almam için

    Reply
  • emel
    02.03.2020 at

    merhaba iyi günler ben 36 haftalık hamileyim 90 günümüde tamamlamış bulunmaktayım ve 32. haftamda çalışabilir rapor aldım 37. haftaya kadar. iş yeri iflas ettiği için beni işten çıkardılar iş fesih verildi. şuan 36 haftalık hamileyim doğum paramı almam için başka işe mi girmem gerekiyor ne yapmam gerekiyor okadar çalıştım emeklerim boşa mı gidecek ?

    Reply
    • Danışma Birimi
      03.03.2020 at

      Merhaba,

      Rapor ödeneği alabilmeniz için iş akdinizin devam etmesi gerekiyor. Başka bir yerde işe başlamalısınız. Maalesef 2017 / aralık da bu kanunu çıkararak bir çok insanı mağdur ettiler… :(

  • Vesile Aksu
    02.03.2020 at

    İyi çalışmalar, 28.02.2020 tarihinde doğum yaptım. 37. Haftaya kadar çalışabilir raporum vardı. 90 günlük sigorta şartımda tamamdır. Şu an işten ayrılmak istiyorum. Eğer ayrılırsam analık rapor ödeneği alabilir miyim ya da ne kadar alabilirim? Okuduklarıma göre hem doğum öncesi rapor hem doğum sonrası rapor olarak 2 ödenek alınmış. Fakat ben ilk doğumumda (2016 yılı) doğumdan sonraki 10 gün içerisinde hesabıma toplu ödeme yatmıştı. Bu durum değişti mi? Artık 2 ödenek mi yatırıyor öncesi ve sonrası olarak?

    Reply
    • Danışma Birimi
      02.03.2020 at

      Merhaba,

      Raporlu olduğunuz dönemde iş akdinizi fesih ederseniz kalan raporlu günlerin ödemesini alamazsınız bu nedenle iş akdinizi rapor sonrası fesih etmeniz gerekecek. Evet 2 seferde yapılyor.

  • Fatih
    26.02.2020 at

    Merhaba,
    Eşim 30. haftasında yaklaşık 4 aydır özel sektörde çalışıyor.
    32. haftasına gelince rapor alacağız sorum şu olucak raporu aldıktan sonra işveren olurda çıkış verebilir mi böyle bir hakkı oluyormu ve para konusunda mağdur olur muyuz?

    Reply
  • Tuba
    24.02.2020 at

    Meraba ücretli öğretmenlik olarak görev yapıyorum 32. Haftam okulun kapandığı son haftaya denk geliyor doğum izni o zaman alsam acaba doğum parası alabilirmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      25.02.2020 at

      Merhaba,

      İş akdiniz fesih edileceği için rapor ödeneği alamazsınız.

  • Rabia
    17.02.2020 at

    Merhaba. Doğum sonrası rapor ücretimi aylık olarak talep ettim doğum 18 Ocak’ta oldu ne zaman yatar acaba

    Reply
    • Danışma Birimi
      18.02.2020 at

      Merhaba,

      Rapor ödemeleri Doğum öncesi raporu doğumdan sonra; Doğum sonrası ise rapor bitimini takip eden ayda ödenir. Aylık ödeme yok.

  • Saibe
    03.02.2020 at

    Merhabalar
    Ben 4 C Li çalışıyorum doğum parası ,doğum yardımı ve süt parasından hangilerini alabiliyorum. Almak için nereye başvuru yapmam gerekiyor?

    Reply
    • Danışma Birimi
      04.02.2020 at

      Merhaba,

      4/c li çalışan olarak rapor süresinde maaşınız yatacağı için rapor ödeneği alamazsınız. Emzirme ödeneği de hesabınıza yatar. Siz sadece Doğum yardımı (300 TL) için kaymakamlıklarda bulunan sosyal hizmetler müdürlüklerine başvuru yapacaksınız.

  • Halime
    03.02.2020 at

    Merhaba hazirana kadar aktif çalışandım ama temmuz itibariyle işten ayrıldım şuan 35. Haftadayım. Ücretli öğretmenliğe geri dönsem acaba bir ay çalışsam 6 binlik ödenekten yararlanabilir miyim?

    Reply
    • Danışma Birimi
      04.02.2020 at

      Merhaba,

      Rapor ödeneğini alabilmek için analık iznine ayrıldığınız tarihte ve raporlu olduğunuz süre boyunca iş akdinizin fesih edilmemesi gerekiyor.

  • Pembegül
    27.01.2020 at

    Merhaba İşbaşı eğitim programı değil bize söyledikleri işkur teşvikli yapılan bı uygulama imiş. işveren fabrikayi kapatmasin elemanları kaybetmesin diye uygulanan bir yöntem dendi bizlere. İşsizlik ödeneği olarak alıyoruz paramızı. Ama çıkış verilmedi dendi bize. Sigorta aktif görünüyor ama bnde bilemiyorum kafam çok karıştı. Peki bu durumda bn alamazsam doğum parasını izleyeceğim bir yol var mıdır. Mesela bu işkur u iptal ettirip direkt sigortam yapılsa alabilir miyim peki.

    Reply
    • Danışma Birimi
      27.01.2020 at

      Merhaba,

      Dediğinizi anladım. Ücret garanti fonundan 3 ay süreyle yararlanılan bir fon. Konuyu Alo 170 e bir danışın. Hemen cevap veremezlese de araştırıp mutlaka dönüş yaparlar.

  • Pembegül
    23.01.2020 at

    Merhaba ben 29 haftalık hamileyim. Çalıştığım yer küçülmeye gidiyor ve biz çalışanlari işkur üzerinden sigortalı olarak yaptılar. Çıkış verilmedi sadece sağlık sigortamiz var. Aynı iş yerinde bnm toplamda 720 gün sigorta primim var. 10 Şubat’ta 32. Haftam dolacak ve rapor alcam. Sorum şu sadece sağlık sigortası yattigi için şu anda bn doğum parasını alabilir miyim. Ben 27 haftalıkken bize bı iskur yapıldı.yanitlarsaniz çok sevinirim..

    Reply
    • Danışma Birimi
      25.01.2020 at

      Merhaba,

      Sadece sağlık ve iş kazası primi yatıyor ise rapor ödeneği alamazsınız. İş başı eğitim proğramı kapsamında çalışıyorsunuz galiba.

  • Gamze
    22.01.2020 at

    Merhabalar,
    90 günden fazla süredir sigortalı çalışmaktayım. Doğum iznimin tamamını yani 16 haftalık resmi iznimi doğum sonrası kullanmak istiyorum. 16 haftalık ödeme almam mümkün mü? Muhasebemizle görüştüğümde olabildiğini söylüyor. Ama cevaplarınıza bakınca, doğumdan sonra sadece 8 hafta ödeme veriliyor gibi anlıyorum. Umarım olabiliyordur. Teşekkürler.

    Reply
    • Danışma Birimi
      23.01.2020 at

      Merhaba,

      Doğumdan önce 32. hafta çalışabilir raporu alarak 37. haftaya kadar çalışabilirsiniz. 37. haftada izne çıkmak mecburiyetindesiniz. Doğum öncesi kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonrası kullanabilirsiniz. Yani doğum sonrası 13 hafta kullanma hakkınız var.

    • Fehime
      27.01.2020 at

      Ucretli ogretmen olarak gorev yapiyorum. 23nisanda 32.hafta doluyor ve dogum iznine ayrilacagim.19 haziranda okulun kapanmasi ile cikisim yapilacaktir 8 haftalik dogum parasini alabilirmiyim toplam 110 gun primim oluyor

    • Danışma Birimi
      27.01.2020 at

      Merhaba,

      Eğer çıkışınız haziranda yapılır ise o zamana kadar ki rapor ödemenizi alabilirsiniz.

  • Elif BEKİZ
    17.12.2019 at

    Merhabalar, Haziran ayında işten çıkarıldıgimda 75 günlük sigortaliydim daha sonra 24 haftalık hamileyken Ekim ayının ortasında tekrar sigortalı işe girdim.hamileligin 32.haftasinda 16aralikta iş göremezlik raporunu aldım. Benim sorum şu, “doğum parası çalışan kadınının izin almadan önceki son 3 aylık brüt ücretler toplamı üzerinden hesaplanmaktadır.” Bu durumda benim sadece son bİr buçuk ay sigorta primim görünüyor. ( Dogumdan önceki bir yil içerisinde 129 gün sigortam oluyor.) Doğum parası alma hakkına sahipmiyim, eğer alacaksam ödenecek tutarda eksiklik olacak mı? Teşekkür ederim

    Reply
  • TAMER ACAR
    11.12.2019 at

    merhaba,bayan sigortalı doğumun gerçekleştiği yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta primi yatırılmış oluyor,fakat eşi çalışmıyor eşinin sigortası yok,doğum parası alabilir mi ?

    Reply
    • Danışma Birimi
      12.12.2019 at

      Merhaba,

      Doğum yapacak kadının 1 yıl içinde 90 gün primi olması, rapor alacağı 32. haftada aktif sigortalı olması, ve raporu boyunca iş akdinin feshedilmemesi şartlarını sağlıyor ise eşinin sigortalı olup olmamasına bakılmaz.

  • ******
    07.12.2019 at

    19.08. 2019 da başladı 30.09.2019 da doğum yaptım 2385 tl yattı doğum sonrası raporum ise 08.12.2019 da bitiyor ne zaman yatar ve ne kadar alırım teşekkürler…

    Reply
    • Danışma Birimi
      10.12.2019 at

      Merhaba,

      İkinci rapor bitimi takip eden 25-35 gün sonrasında ödenmektedir.

  • esra
    04.12.2019 at

    merhaba 3 aylık brütüm 9,231,00 tl hesaplamaya göre 7.000 bin tl doğum rapor parası almam gerekiyor ama raporum bittikten sonra 3,160tl
    ptt ye para yattı geri kalanın almam için ne yapmam gerekli
    teşekkürler

    Reply
  • esra
    04.12.2019 at

    merhaba 37 haftalıkken doğum iznine ayrıldım rapor bittiğinde tekrardan işe başladım rapor paramın yarısı yatmış
    diger ödemesi ne zaman yatar teşekkürler

    Reply
    • Danışma Birimi
      16.12.2019 at

      Merhaba,

      Rapor bitimini takip eden 1 ay sonunda yatar.

    • Gülsüm
      27.01.2020 at

      Merhaba ben 22 haftalık hamileyım şuanda hiç sıgortam yatırımamış 3 ay sigortalı bir işte çalışsam dogum parası alabilirmıyım aceba

    • Danışma Birimi
      27.01.2020 at

      Merhaba,

      Sigortalı bir işte çalışmaya başlayıp 32. haftada çalışabilir raporu alarak 37. hafta izne çıkarsanız rapor ödemesi alabilirsiniz.

  • amine
    03.12.2019 at

    Merhabalar ben 34 haftalik.hamileyim. 11 haftalik hamileiken iş yerimden istifa ettim şu an tekrar baska bır işe girdim doğumdan önce 90 gün calismislik şartını yerine getirdim . 34.haftada baska bir işe girişim olduğunda çalışabilir raporumu.aldim.şu an 3u.haftaya kadar çalışacağım bu.şartlar da doğum ücreti alabilirmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      26.12.2019 at

      Merhaba,

      evet alabilirsiniz ancak 32 değil de 34. haftada çalışabilir raporu aldığınız için 2 hafta daha az ödeme alırsınız.

  • Yasin
    03.12.2019 at

    Merhaba,
    eşim part time çalışan. Yukarıda belirttiğiniz hesaplama part time için de mi geçerli yoksa farklı mı hesplanır? Çünkü bu şekilde hesaplanıyorsa günlük ücret bana göre yüksek çıkıyor. Bilgilerin tamamı e devletten alınan rakamlar. Cevap verirseniz sevinirim.

    Teşekkürler

    Reply
    • Danışma Birimi
      22.12.2019 at

      Merhaba,

      Eşinizin günlük ücreti ay içinde çalıştığı günlere bölünerek bölünür. Brüt 1500 ise 15 gün 1500/15=100

  • ayfer
    21.11.2019 at

    merhaba 32.haftada çalışabilir raporu aldım raporumda istiharat başlangıçı olarak 03.12.2019 gözükmektedir. O tarihe kadar çalışacağım ama ssk prim günüm 83 gün oluyor.İstiharat başlangıcından sonra 7 gün daha Ssk lı gözüksem 90 gün hesabına dahil edilir mi doğumdan önceki 1 yıl deniyor yoksa hiç bir şekilde hak kazanamaz mıyım

    Reply
    • Danışma Birimi
      22.11.2019 at

      Merhaba,

      İşyeriniz raporunuzu sistemden onaylayarak isterse 7 gün daha prim gösterebilir. bunda kanunu bir engel bulunmuyor.

  • Turkan
    07.11.2019 at

    Merhaba ben şuan 13 haftalik hamileyim özel bir kurumda çalışıyordum fakat hamileliğimin 5.haftasında işten ayrildim.bu durumda son bir yil icinde 90 gun pirimim var mayista dogum gerceklesecek bu durumda ocak ayinda sigorta girisim olursa dogum parasindan faydalanabilirim.

    Reply
  • Tugba
    07.11.2019 at

    Merhaba doğum yapan sskli çalışan birisi iş görmezlik rapor bedeli, süt yardımı ve doğum yardım parası hariç ilk çocuk için başka destek alabilir mi acaba

    Reply
  • ÜMİT
    31.10.2019 at

    MERHABALAR ESIM 33 HAFTALIK HAMILE RAPORUMUZUU ALDIK ESIM GUZLLIK UZMANI OLDUGU ICIN BIR DUKKAN ACMISTIK 7 AY ONCE SUAN BAGKURA HIC ODEME YAPOMADIK BORCUMUZ VAR BIZ NASIL FAYDALANABILIRIZ 90 GUN LUK KISMINI YATIRDIGIMIZ ZAMAN OLUYOR MU

    Reply
  • Semanur
    30.10.2019 at

    Merhaba ben şuan 14 haftalık hamileyim daha yeni ise girdim is göremezlik raporundan yararlana bilmem için belirli bi çalışma suresi varmi

    Reply
  • Nazmiyeacar
    29.10.2019 at

    Merhaba kizim icin yaziyoum 38 haftalik hamile bir hafta önce izne ayrildi ama 32.haftada rapor almadi dersanede ögretmen dogum parasindan yararlanirmi

    Reply
    • Danışma Birimi
      30.10.2019 at

      Merhaba,

      Diğer şartları sağlıyor ise Doğum izninden yararlanır. Ancak 32. haftadan değil. 38. haftadan itibaren yararlanır. Doğumdan önceki 2 haftayı ve doğumdan sonraki 8 haftanın ödeneğini alabilir.

  • Aliihsan
    27.10.2019 at

    2. engelli baba.72 anne 95 ağır engelli. Çocuk 8 yaşında öğrenci bir aile 1.derce yakinim evde bakım için evimize aldık 5 nufus olduk 1970tl emekli maaşı evde bakım maaşı aldığımda 2engelinin maaşı kesildi şimdi 2 engellinin durumu ne olacak Bilgi verirseniz memnun olurum selamlar

    Reply
  • Gülse
    27.10.2019 at

    Merhaba. Ben 4cli akademik personelim. Benim de 2 ay çalışmadığım sürenin işgöremezlik ücreti oluyor mu acaba? Ücretsiz izin aldım okuldan bilgi alamıyorum

    Reply
  • Esra
    26.10.2019 at

    Kolay gelsin. Ücretli öğretmenlik yapıyorum ve 33. Hafta itibariyle zorunlu olarak iş görmezlik raporu verdi doktorum. Doğum parasından bende faydalanabiliyor muyum? SGK da raporlu göründüğüm takdirde çalıştığım okulda işten çıkarılırsam ihbar tazminatı hakkım var mı ?

    Reply
  • Gamze
    25.10.2019 at

    Merhabalar sozlesmeli ogretmenim ve suan 31haftalik hamileyim sözleşmeli oldugum icin sigortamda giris cikislar oluşuyo 37.haftama kadar calisabilir raporu aldim ama sigortam 1hafta önce giris yapildi ama hamileligim suresince hesaplarsam 160gun sigortam var ama okullar tatil oldugunda otomatikmen sigortamiz kesiliyo acildiginda tekrar açılıyo ben bu giris cikislar doğrultusunda sgk dan ödenek alabilirmiyim ?????

    Reply
  • Kübra Sena AVSAR ERDEMIR
    24.10.2019 at

    Merhabalar. Ben 5 ayda çalışmaya başladım 1 kasımda doğum iznine ayrılacağım. Sigortamda girdi çıktım var iş yeri değişikliği olarak 90 iş gününü doldurdum ama farklı yerlerde oldu. Yani bi yerde değil 2 iş yerinde 90 iş gününden fazla günüm var hamilelik dönemimde. Buna rağmen acaba sigortadan analık vakasının ödeneğini alabilir miyim?

    Reply
  • Muammer
    24.10.2019 at

    Ekim 23, 2019, 6:58 pm
    İyi günler eşim şu an 26 haftalık hamile özel bir üniversite de çalışıyor. Bugün itibariyle ücretsiz izine çıkarmışlar. Sonra da doktor dan raporunu al gel sgk ya bildirelim demişler. Bu arada prim ödemeyecek 5hafta kadar yine de doğum parası alabilir mi. 1 yıldır çalışıyor.alırsa da eksik mi alacak son 90 gün sadece 1.5 ay prim ödenecek bu engel oluyor mu

    Reply
  • Dilek
    24.10.2019 at

    Merhabalar
    Son üç ayın 90 gün tam ve brüt 9488 TL buna göre ne kadar analık rapor ücreti alabilirim teşekkürler

    Reply
  • Hilal
    24.10.2019 at

    Merhaba
    Hamile kaldıktan sonra doğum parası alabilmek için hemen bi işe girmeye çalıştım ve girdimde 90gün pirimimi doldurup işten ayrıldım hamile olduğumu sölememiştim çünkü.. şuan 29uncu haftadayım bi tanıdığımızın şirketinde işe girdim 32inci haftama kadar burada çalışacağım sonrada doğum iznine ayrılacağım. Bu durumda doğum parası alabilir miyim.

    Reply
    • Danışma Birimi
      24.10.2019 at

      Merhaba,

      32 hafta rapor aldıktan sonra çıkışınız yapılırsa ödenek alamazsınız. Raporunuzu bildirim yapıp hizmet bildirgelerinde raporlu olarak görünmeniz gerekiyor. Rapor bitiminden sonra isterseniz işten çıkabilirsiniz. bu şekilde rapor ödeneğini hak edebilirsiniz.

  • muzaffer sahin
    22.10.2019 at

    ocak1970 dogumluyum 16 senedir abd de yasiyorum
    turkiyede ilk sigortali oldum 01.02.1988 ve 31.1.200 de ayrildim sonra 01 02 2000 de bagkurlu oldum ve 31 8 2004 de bagkurdan ayrildim ssk da 3365 gun bagkurda 4 til 7 ay gun var emekli olma durumum nedir 1 agustos 2019 torba yasasi onaylandi mi ssk dan erken emekli olabilirmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      22.10.2019 at

      Merhaba,

      son sigortalık durumu bağkur olduğu için bağkur borçlanması yaparak emekli olabilirsiniz.

  • İpek Sayar
    21.10.2019 at

    Merhaba,
    Bir yıl önceden 190 gün primim var. 4 ay işsiz kaldım. Yeni işe girdim, bu yeni iş yerinde de doğum öncesinde 60 gün primim var. Ne kadar doğum parası alabilirim? Brütüm 3500 tl. Teşekkürler.

    Reply
  • Nergis Nur
    18.10.2019 at

    Merhaba
    Belge kodum 43. Üniversitede yüksek lisans yapıyorum ve 30 Mayıstan beri üniversitede bursiyer olarak çalışıyorum. Doğum parasından yararlanabilirmiyim?

    Reply
  • seda
    16.10.2019 at

    3 aylık hamileyim bir yerde ssk lı calissirsam dogum parasından yararlanabilir miyim

    Reply
  • Kader
    16.10.2019 at

    32. Haftamda doğum izni aldım fakat bana doğumdan önce 8 hafta rapor verilmemiş 46 gün rapor vermiş doktor. ve rapor ücretim ilk ödeme 2615 yattı. Diğer kalan daha yatmadı. Yani doğum rapor iznimi doktor az vermiş bu düzeltilebiliyormu yada 2.ödemede fazla yatarmı

    Reply
  • bedriye
    04.10.2019 at

    merhaba,doğum sürecinde işyerinde 3 aylık sigortam yattı.sonra başka şirkette başladım.2aylık sigortam yattı,doğumuma 1hafta kaldı.hala aktif olarak çalışıyorum..doğum parası hakediyormuyum.tşkrler.

    Reply
  • Aylin
    01.10.2019 at

    Merhaba 2020 mayıs ayında dogum yapıcam 2019 ocak ayında sigortam 30 dıger aylar 15 gun yatıyor 2020 de dogum yapacağım ıcın dogum parası alabılırmıyım

    Reply
    • Volkan
      02.11.2019 at

      Merhaba Aylin hanım
      Doğum parası, doğum yardımı ve emzirme parası alabilirsiniz.

  • Seher
    01.10.2019 at

    Merhabalar ben şuan 7 haftalik hamileyim ücretli ogretmenlik yapiyorm doğumum Mayıs 2.haftasina denk geliyor ben ille 32.haftada izne ayrılmak zorunda mıyım
    Eşim iş yeri var kendi sigortasını yatırıyor bağkur olarak o benim doğum parası almamı engeller mi ve benm şuan ki süreden Mayıs’a kadar 90gun primim mi olmak zorunda herkes birşey diyor net bir bilgi verir misiniz

    Reply
  • Emir
    01.10.2019 at

    Merhabalar.
    Eşimin brüt maaşı 4700 . Son 3 aylık toplam 14100 yapmakta günlüğü brüt 156.6 yapıyor 3de 2 si 104.4 tl yapıyor 112 günün sonunda ise 11692tl yapıyor. Ancak işveren ile görüştüğümde brütten hesaplanıp sgk size neti yatırır dedi. Yani
    Eşimin net maaşı 3452. Son 3 aylık toplam 10356 yapmakta günlük net 115.06 yapıyor 3 de 2 si 76.7 tl yapıyor 112 gün sonunda ise 8591 tl yapıyor.
    İş veren bana 8591 tl yatacagını bürütten hesaplanıp nete çevrildiğini söyledi. Anlamadığım nokta. İşveren sgk ya brüt maaşınımı düşük gösteriyor(net maaşı brütmüş gibi mi gösteriyor? Bu mümkün mü ?) yoksa sgk gerçekten brütten hesaplayıp neti mi veriyor? Bu noktada çok ciddi kafam karıştı arada 3000 tl lik para söz konusu. Böyle birşey olması mümkün mü cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…

    Reply
  • ceylan
    30.09.2019 at

    merhaba

    doğum izni bitince ne kadar süre içerisinde işten çıkarılırsak işşizlik ödeneği alabiliriz

    Reply
  • Deryal
    30.09.2019 at

    Slm benim is gorememezlik parami yatirlimadi ilgili birimi aradigimda dosya arsive kaldirildi denildi ne yapmaliyim bilgi verirseniz sevinirim

    Reply
  • Özlem
    30.09.2019 at

    Merhaba,

    4 yıldır sigortalı olarak çalışıyorum.16. vrya 20. haftada işten ayrılıp, 32. haftadan bir kaç hafta veya bir ay önce kendimi başka bir yerde sigortalı gösterip prim ödemesi yaptırsam, rapor aldıktan sonra işten çıkışı yapsam doğum parası alabiliyor muyum? Son 1 yıl içerisinde 90 gün sigortalı olma şartı tek bir iş yerini mi kapsıyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    Reply
  • Gülhan
    30.09.2019 at

    Merhaba,
    1 Yıldır part time olarak çalışıyorum. Aylik 17 günlük sigorta yatışı oluyor. Üç aylik brüt sigortamın toplami 7300tl son 3 aylik sigorta günüm 48. Ne kadar doğum parasi alirim. Part çalışanlar icin ayri bir hesaplama var mi? Ayrica şöyle bir detay var. 37. Haftaya kadar calisinca son ay yarim maaş almış olucam. Yarim olan ay hesaba dahil olur mu?
    Teşekkürler.

    Reply
  • Coşkun
    29.09.2019 at

    Doğum parasını aylık alabilmek için işyeri ,çalışan için nasıl bir giriş yapması gerekiyor

    Reply
  • AYNUR
    26.09.2019 at

    Merhaba şu an hamileliğimin 6 . haftasındayım işten ayrılmayı düşünüyorum 2017 yılından bu yana sigortalı olarak çalışmaktayım . eğer işten ayrılırsam başvuru yapıp . doğum parası alabilir miyim doğumdan sonra .

    Reply
  • BİRSEN
    25.09.2019 at

    Merhaba, aktif olarak çalışmıyorum ama sigortam yatıyor. 32. haftamda doğum izni için hastaneden gerekli raporu aldım. Hastane raporu sgk sistemine işleyeceğini ama benim de işverene teslim etmem gerektiğini söyledi. Fakat şu an raporu işverene teslim etme imkanım yok. İşverene teslim etmezsem sgk doğum parasını alamaz mıyım ?

    Reply
    • MUSTAFA YILMAZ
      04.10.2019 at

      ALAMAZSINIZ ALABİLMENİZ İÇİN İŞVERENİN SGK SİSTEMİNE GİPİŞ YAPMASI GEREKİR

  • Selin
    24.09.2019 at

    Merhaba,

    Ben 28 haftalık gebeyim. 31.08.2019 tarihinde işten çıkarıldım. 2019 yılında 90 gün sgk primim mevcut. Bugün yeni bir işe sigortalı olarak başladım. Brüt ücretim 6000 tl, 30 gün sgk primi yatırdıktan sonra 32.haftada doğum iznine ayrılacağım. SGK’dan alacağım doğum rapor parası ne kadar olur?

    Reply
    • Derya
      11.11.2019 at

      Merhaba Doğum parası almak için Doğum öncesi 8 haftalık rapor ve sonrası içinde 8 haftalık rapor veriliyor acaba Doğum sonrasını öncesinden kullansam rapor hakkımı Doğum parası alabilir miyim

  • Özlem
    23.09.2019 at

    Kamuda kadrolu öğretmenim 13 haftalık hamileyim doğum izninden Sonra doğum parası alabiliyormuyuz ?

    Reply
  • Cansel yalçın
    23.09.2019 at

    Eylül 22, 2019, 10:01 pm
    Merhaba,

    Raporlu olduğunuz süre boyunca prim ödeme si de yaprsanız. Ödenek alabilirsiniz. AKsi halde raporlu olduğunuz dönemde prim ödemesi yapılmayacağından ödenek alamazsınız.

    Tam olarak anlayamadim cevapinizi.

    yani odeneki alabilcekmiyim yoksa alamayacakmiyim.
    Primim dogum gerceklestigi tarihlerde geriyr donuk oluyor rapor aldigim tarihte 90 olmuyor kanun da yazan dogum tarih inden geriye donuk 90 gun e bakiliyor yaziyor budurumda nasil olcak alabilcekmiyim yoksa alamayacakmiyim

    Reply
    • Danışma Birimi
      23.09.2019 at

      Merhaba,

      Normal şartlarda rapor alınan dönemde prim yatmaz. Bunu kasdediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir