• SSK DOĞUM PARASI SORU VE CEVAPLARI


    doğum yardımı

    Soru 1: Doğum iznine ayrıldım yalnız bu süreçte işverenim SSK primimi öderse doğum parası alabilir miyim? 

    Cevap: Prim yatarsa doğum parası alamazsınız.

    Soru 2: Özel hastanede ya da SGK anlaşması olmayan bir hastanede doğum yapmak doğum parası almaya engel midir?

    Sponsorlu Bağlantılar

    Cevap: Hayır engel teşkil etmez.

    Soru 3: İş göremezlik paramın yatıp yatmadığını nereden görebilirim?

    Cevap: E-Devletten görüntülenmektedir.

    Soru 4: Eşim benim üstümden sigortalı olarak yararlanıyor. Yakında çocuğum olacak. Doğum parası alabilir miyim? Babalık izni kaç gün?

    Cevap: Doğum parası alabilirsiniz. Babalık izni 5 gündür.

    Soru 5: Sezonluk bir işte çalıştım 32 haftayı doldurmadan işten ayrılmam gerekecek. Doğum parası almak için ne yapmalıyım? Doğum sonrasındaki rapor hakkımı öncesinde kullanabilir miyim?

    Cevap: Önce kullanmanız mümkün değil. Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 prim günü şartını sağlayacağınız için doğum parası alabilirsiniz.

    Soru 6: Rapor hakkım bitince işe tekrar başladım ancak doğum paramı hala alamadım. Nereye başvurmam gerekiyor?

    Cevap: SGK müdürlüklerine giderek durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Soru 7: Doğuma 3 hafta kalana kadar çalışıp iznimi rapor sonrası kullanacağım. Raporlu olduğum süre içerisinden doğum parası alabilir miyim?

    Cevap: Rapor sonrası doğum parasını alabilirsiniz.

    Soru 8: Hamileyken sadece 3 ay çalıştım. 90 gün primim vardı ama 6 ay çalışmadığım için başvurmadım. Şu an 1 yaşında çocuğum var, doğum parası alabilir miyim?

    Cevap: SGK’ya gerekli belgeler ile başvurunuz. Doğum parası alabilirsiniz.

    Soru 9: Hamileyken 70 günlük sigortam olacak. 32. haftada iş göremezlik raporu alırken sigortalı olmam şart mı?

    Cevap: Doğum parası alabilmeniz için 70 gün olacak sigortanızın 90 gün olması gerekmektedir.

    Soru 11: 32. haftadan önce işgöremez raporu kullandım. Doğum parası almama engel olur mu?

    Cevap: Hayır bir engel oluşturmaz.

    Soru 12: 27 haftalık gebeyim, sigortam var. Doğum parası alabilir miyim, alabilirsem doğum raporumu ne zaman almalıyım?

    Cevap: Evet alabilirsiniz. Raporu 32 ile 37.hafta arasında alabilirsiniz. Çalışabilirseniz 37.haftaya kadar çalışabilirsiniz. Doktorunuza danışarak tabi ki.

    Soru 13: 26 haftalık hamileyim 2 aylık sigortam var. Bu ay sigortam yatmadı. Bu doğum parası almama engel mi? Yoksa bu işverenimin şirket borcu olarak mı kalıyor?

    Cevap: Doğum parası alamazsınız. Doğumdan önceki 1 yılda 90 gün prim yatması gerekir. Parayı şirket vermiyor. Duruma itiraz ediniz.

    Soru 14: Doğum parası net ücretten mi brüt ücretten mi hesaplanıyor?

    Cevap: Brütten hesaplanmaktadır.

    Soru 15: Doğuma son 4 hafta kala izne ayrıldım. Doğum sonrası ne kadar izinliyim? Doğum parası için çalışmaya başlayınca mı başvuru yapacağım?

    Cevap: Doğum izni toplam 16 haftadır. Doğum için işten ne zaman ayrıldıysanız bu süre başlar. Doğum parası rapor bitince alınabilir.

    Soru 16: Doğum izni raporumu işyerime verdim. SGK’ya da gidip vermem gerekir mi?

    Cevap: İşyerinize danışınız işyerinin bildirmesi gerekiyor.

    Soru 17: Hamileyim, 80 günlük sigortam yattı. Sigortalılık şartı 90 gün mü 120 gün mü? Bir de çalışmadan kalan farkı kendim ödeyerek kapatsam doğum parası alabilir miyim?

    Cevap: Evet doğum parası alabilirsiniz. Kendiniz sigortalı olarak çalışıyorsanız 90 prim günü şartına bakılır. Eşiniz sigortalı olarak çalışıyorsa ve siz onun üzerinden sigortalı iseniz eşinizin 120 prim günü şartına bakılmaktadır.

    Soru 18: Doğum iznim bitti, işyerinden ücretsiz izin kullanıyorum. Doğum param ne zaman yatar?

    Cevap: E-Devletten paranın yatacağı tarihi öğrenebilirsiniz.

    Soru 19: 15 aydır sigortalı olarak çalışıyorum ancak hamile olduğum için beni çıkarmak istiyorlar. Ne gibi haklarım var?

    Cevap: İş yeri sizi çıkarırsa tazminat alabilirsiniz. Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 gün priminiz yatarsa doğum parası alabilirsiniz.

    Soru 20: Doğumdan önce 8 hafta değil de 3 hafta önce ayrılsam alacağım ücrette değişiklik olur mu? 

    Cevap: Ücrette değişiklik olmaz. Doğumdan sonra 13 hafta izin yapabilirsiniz.

    Soru 21: Eşim yeni doğum yaptığı için istirahat ediyor. Eşimin doğum parası başvurusunu ben yapabilir miyim yoksa direk kendi başvurusu mu gerekli?

    Cevap: Siz yapabilirsiniz. Doğum raporu ve sigortalılık belgesi ile SGK ya başvurabilirsiniz.

    Soru 22: 32 haftalık hamileyim 37 haftaya kadar çalışabilir raporu almıştım ancak çalışamıyorum. Yenisini alıp işten ayrılabilir miyim?

    Cevap: Doktorunuza başvurunuz yeni rapor çıkarabilirler.

    Soru 23: Doğum parasından Emekli Sandığı’na bağlı olanların yararlanamadığını söylediler. Bu doğru mu?

    Cevap: Böyle bir şey söz konusu değil doğum parası alabilirsiniz.

    Soru 24: 8 haftalık doğum iznini aldığımız zaman sigortamız yatmaya devam ediyor mu? Sigortamız devam etmiyorsa eğer 8 haftalık raporumuz bittiği zaman işe başlamama durumunda doğum parasını almaya hak kazanıyor muyuz? İşe tekrar başlama olmazsa işsizlik maaşı alabilme hakkımızda oluyor mu?

    Cevap: Doğum izni sırasında sigorta yatmıyor. Eğer yatarsa doğum parası hakkınız bulunmuyor. İzin bittikten sonra çalışmasanız bile doğum parası alırsınız. Doğum nedeni ile işten çıkma durumunda işsizlik maaşı alma hakkınız bulunmuyor. İşten çıkarılmış olursanız alabilirsiniz.

    Soru 25: Doğum parasını alabilmek için doğum yapmak şart mı? Parayı doğumdan önce alabilir miyim?

    Cevap: Hayır doğumun gerçekleşmesi gerekmektedir.

    Soru 26: 3. çocuk için para alabiliyor muyum? Alabiliyorsam nereden ve nasıl alabileceğim?

    Cevap: Evet bu yasa kesinleşti. Nereden nasıl alabileceğinizi Alo 170 SGK hattından öğrenebilirsiniz.

    Soru 27: Abimin işyerinden 90 gün sigortalı görünsem doğum parası alabilir miyim? Bir de doğum parası neye göre hesaplanıyor?

    Cevap: Evet alabilirsiniz. Hesaplama yöntemini size vereceğimiz linkten bulabilirsiniz. https://www.ssk.biz.tr/ssk-dogum-parasi/

    Soru 28: İki yerden sigortam yatıyor. Doğum parası alabilmek için işyerlerinden herhangi bir belge gerekli mi? Ayrıca bana ödenecek tutar iki firmanın ödediği prime göre mi belirlenecek?

    Cevap: İş yerinden alınacak belgeye ihtiyaç vardır. Tek firmaya göre belirlenir büyük ihtimalle.

    Soru 29: Doktorumun verecek olduğu raporu SGK’ya onaylatmam gerekiyor mu? Ayrıca oturduğum yere yakın olan SGK’ya mı gideceğim yoksa işyerinin bağlı olduğuna mı?

    Cevap: Ceylan Hanım, doktor raporu gereklidir. İş yeriniz ile anlaşmalı SGK daha iyi olur. İş yerinize belgelerinizi teslim edebilirsiniz kendileri de SGK ya götürebilirler.

    Soru 30: 16 haftalık doğum izn bittikten hemen sonra ücretsiz izne ayrılabilir miyim?

    Cevap: Evet ayrılabilirsiniz.



    tıkla sorunu sor

    SSK DOĞUM PARASI SORU VE CEVAPLARI İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.