• SSK ÇEYİZ PARASI SORU VE CEVAPLARI!


    SSK CEYIZ PARASI

    Soru 1: SSK çeyiz paramı almadığım için para geri gitmiş. Parayı tekrar almak için ne yapmalıyım?

    Cevap: SGK’ ya başvuru yaparak geri alabilirsiniz.

    Soru 2: Çeyiz parası için yaş sınırı var mı?

    Reklam

    Cevap: Yaş sınırlaması 18 yaş üstüdür. Evlendikten sonra gerekli belgeler ile SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

    Soru 3: Evlendikten sonra sigortalı bir işte çalışmam çeyiz parası almama engel olur mu?

    Cevap: Hayır herhangi bir engel olmayacaktır.

    Soru 4: Devlet dairesinde memurum. Evleneceğim zaman çeyiz yardımı alabilecek miyim?

    Cevap: Çalıştığınız için alamazsınız.

    Soru 5: Babamın vefatından sonra yetim aylığını ablam alıyordu ve o maaş üzerinden çeyiz parası aldı. Ablam şu an evli ve bizim yetim aylığını alamayacağımızı söylediler. Bu doğru mu?

    Cevap: Evet doğru, evlendikten 2 yıl sonrasına kadar maaş talep edemiyorsunuz.

    Soru 6: Aldığım yetim maaşı üzerinden banka kredisi çekmiştim. Çeyiz parası aldığımda maaşım kesilir mi? Bir de aldığım maaşı 24 ile çarparak mı çeyiz parasını hesaplayacağım?

    Cevap: Evet 24 x aldığınız yetim maaşı şeklinde hesaplanır. Bankayla durum hakkında görüşebilirsiniz.

    Soru 7: Sigortalı olarak çalıştığım için yetim maaşı alamıyordum. Ancak şu an alıyorum ve çeyiz parası almam için kaç ay öncesinde çeyiz parası alıyor olmam gerek?

    Cevap: Evlenmeden önce sadece 1 kez bile yetim aylığı almanıza yeterlidir.

    Soru 8: Ben yetim aylığı alıyorum. Evlendiğim zaman çeyiz parası almadığım takdirde benim maaşım anneme kalır mı ? Çeyız parası alırsam nasıl olur?

    Cevap: Çeyiz parası alırsanız, evlenmediğiniz zaman alacak olduğunuz 24 aylık yetim aylığını tek seferde alıyorsunuz. Bu yüzden çeyiz parası aldığınızda sizin maaşınız annenize aktarılmaz. 2 yıl sonra annenize maaşınız aktarılır.
    Çeyiz parası almazsanız, sizin payınız annenizin maaşına eklenir ve anneniz bundan sonra iki maaşı da alır.

    Soru 9: Ben çeyiz parası için başvurdum, alacağıma dair bilgi eve mi gelecek?

    Cevap: E-devletten durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

    Soru 10: Babam vefat etti. Ancak yetim maaşı almadım. Yine de çeyiz parası almam mümkün mü?

    Cevap: Hayır mümkün değildir. Çeyiz parası alabilmesi için yetim aylığı alıyorken evlenmesi gerekir.

    Soru 11: Eşimle boşandıktan sonra yetim maaşı almaya başladım. Şimdi tekrar evleneceğiz, çeyiz parası alabilir miyim?

    Cevap: Tekrar evlenmelerde çeyiz parası alma durumu olmuyor.

    Soru 12: Evlenmeden önce yetim aylığı alıyordum ancak çeyiz parasını yeni öğrendim. Şu an çeyiz parası alabilir miyim?

    Cevap: SGK’ya aylık belgesi ve evlilik belgesi ile başvurabilirsiniz.

    Soru 13: Çeyiz parası için başvuru yapalı birkaç ay oldu. Hala işlemde olduğunu söylüyorlar. Haketmeme ihtimalim olabilir mi? 

    Cevap: İşlemler biraz uzun sürebilmektedir. Beklemeniz gerekecek.

    Soru 14: Yetim aylığı alıyordum ama çalıştığım için kesilmişti. Çeyiz parası için işten çıkıp tekrar yetim aylığına başvuru yapmam gerekiyor mu? Bir de çeyiz parası aldığımda annemden kesinti olur mu?

    Cevap: Çeyiz parası almak için yetim aylığı alıyorken evlenmesi gerekir. Eğer annesi tek başına maaşı alıyorsa maaşın 3’te 1’i kesilir, kızına verilir. Bu miktarında 24 katı çeyiz parası olarak verilir.

    Soru 15: İki kız kardeşiz, ikimizde yetim aylığı alıyoruz. Ben evleneceğim ve çeyiz parası alacağım için kardeşim çeyiz parası alamaz mı?

    Cevap: Maaş alırken evlenirse kardeşinizde alabilir.

    Soru 16: Ablam evlendi ve çeyiz parası aldı. Aldığı yetim maaşını anneme devredebilir mi? Bunun için ne yapabiliriz?

    Cevap: Anneniz ve siz maaş alıyorsanız devir işlemi gerçekleşmez. Sadece anneniz alacaksa başvuru yapınız.

    Soru 17: Çeyiz parası için başvuru yaptıktan ne kadar sonra parayı alabilirim?

    Cevap: 1 ay kadar sürer ancak 1 aydan uzun da sürebilmektedir.

    Soru 18: Kuzenim anne ve babası sağ olmasına rağmen çeyiz parası aldı. Sadece yetimler alabiliyorsa bu parayı nasıl alabildi?

    Cevap: Bu mümkün değil. Çeyiz parası, yetim aylığı alırken evlenilmesi durumunda aylığın 24 katının tek seferde ödenmesidir. Başka bir ödeme olabilir.

    Soru 19: Yetim maaşı ve çeyiz parasının ne olduğunu evlendikten sonra öğrendim. Böyle bir hakkı hiç almamış olarak dilekçe yazsam alma şansım nedir?

    Cevap: Eğer evlenmemiş olsaydınız yetim aylığı için başvuru yapabilirdiniz. Ancak evlendikten sonra yetim aylığı verilmez. Çeyiz parası da yetim aylığı alırken evlenme durumunda ödenmektedir.

    Soru 20: Babamdan yetim aylığı alıyorum Türk vatandaşlığından çıksam maaşım kesilir mi? 

    Cevap: Türk vatandaşı olmayan yetim aylığı alamaz.

    Soru 21: Yetim maaşı alıyorken çalışmaya başladım ancak maaşım kesilmedi. Bunu alma hakkımın olduğunu söylediler. Bu maaşı almam normal mi ve çeyiz parasına başvursam alabilecek miyim?

    Cevap: Maaşı almanızda sakınca olmadığı söylenmişse ve maaş kesilmemişse sıkıntı olmaz. Maaş alıyorken evlenirseniz, çeyiz parası alabilirsiniz.

    Soru 22: Çeyiz parası aldığımda annemin maaşı belirli miktarda kesildi. Tekrar tahsil için başvuru dilekçe yazmanız gerek dediler. Ne yapmam gerekiyor?

    Cevap: Çeyiz parası yetim aylığı alan kişinin aylığına göre hesaplanır. Annenin aylığını etkilemez. Kesinti varsa duruma itiraz ediniz.

    Soru 23: Ablam evlendi ve çeyiz parası aldı. Ben de evleneceğim çeyiz parası hangi aylığa göre hesaplanır?

    Ablanız evlendikten 2 yıl sonrasına kadar maaşı size etkilemez. Bu 2 yıllık süre içerisinde evlenirseniz kendi aldığınız yetim aylığından çeyiz paranız hesaplanır. 2 yıl son bulduktan sonra evlenirseniz artan maaşınızdan hesaplanan çeyiz parasını alırsınız.

    Soru 24: Çeyiz parasının geri ödemesi var mı?

    Cevap: Çeyiz parasını aldıktan sonra herhangi bir geri ödeme yapmanıza gerek yoktur.

    Soru 25: Şu an SSK’lı olarak çalışıyorum çeyiz parası almak için işten ayrılacağım. Ancak işsizlik sigortası için de hak doğmuş olacak. Hem yetim maaşı hem de işsizlik maaşı alabilir miyim? Bir de çeyiz parasına ne zaman başvurmam gerek?

    Cevap: Çeyiz parası almak için yetim maaşı alıyor olmanız gerekmektedir. Yetim maaşı alıyorken işsizlik maaşı alamazsınız. Çeyiz parası almanız sizin için daha iyi olur. Nikahtan sonra istediğiniz zaman çeyiz parasına başvurabilirsiniz.

    Soru 26: Çeyiz parası nereye yatıyor?

    Cevap: Çeyiz parasına başvurduktan sonra birkaç ay içinde ziraat bankasına yatmaktadır.

    Soru 27: Çeyiz parasına başvurdum, sonucu nasıl öğreneceğim?

    Cevap: Çeyiz parasına başvurduktan sonra evrak takibini E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca SGK müdürlüklerinden de gerekli bilgileri alabilirsiniz.

    Soru 28: Çeyiz parası nasıl hesaplanır? 

    Cevap: Çeyiz parası, kişinin aldığı yetim aylığının tek seferde 24 katının verilmesiyle hesaplanır. Yani 500 TL yetim aylığı alan biri 24 x 500 = 12000 TL çeyiz parası almaktadır. Ancak bu paranın ufak bir kısmı vergi olarak kesilmektedir.

    Soru 29: Çeyiz parası almak için işten ne zaman çıkmam gerekiyor?

    Cevap: Çeyiz parası almak için sigortalı olarak çalışmayıp yetim aylığı almanız gerekir. Bu durumda işten çıkıp yetim aylığına başvurmalı ve ilk yetim aylığını aldıktan sonra evlenmeniz durumunda çeyiz parası alabilirsiniz.

    Soru 30: Çeyiz parasının yatması ne kadar sürüyor?

    Cevap: Çeyiz parası başvurusundan sonra işlemler 1 ay kadar sürebilmektedir. Bazen 1 aydan daha uzun da sürebiliyor.



    tıkla sorunu sor

    SSK ÇEYİZ PARASI SORU VE CEVAPLARI! İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.