ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SSK Birikmiş Paramı Almak İstiyorum, Nasıl Alabilirim?

SSK Birikmiş Paramı Almak İstiyorum, Nasıl Alabilirim?
SSK
22.04.2021

SSK biriken paranın alınması için başvuruların şahsen yapılmasını ister. Sosyal Güvenlik Kurumunda biriken paranın alınabilmesi için kişilerin dilekçe ile kuruma başvuru yapması gerekir. SSK biriken para iadesi kişinin banka hesabına yatırılır.

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile birikmiş para iadeleri kontrol edilir ve süreç takibi yapılır. SSK birikmiş parasını geri almak isteyen kişilerin primlerini hesaplaması ve başvurularını buna bağlı olarak gerçekleştirmesi önemlidir.

SSK Primi Nedir?

SSK primi Sosyal Güvenlik Kurumu altında çalışan işçiler için geçerlidir. Emekli olmak için gereken şartlar arasında sadece yaş değil aynı zamanda prim gün sayısı da bulunur. Bir yerde çalışmayan kişiler emekli olmak için kendi primlerini yatırabilirler. Eğer emeklilik için primleri yetmiyor ise bunun iadesini talep edebilirler.

SSK primleri çoğunlukla iş veren tarafından, işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılan bir meblağdır. Kişinin maaşına ve çalışma süresine bağlı olarak prim miktarı hesaplanır. Prim miktarı asgari ücret ile çalışan işçiler için aynıdır.

Hizmet Dökümünde Hangi Bilgiler Yer Alır?

Hizmet dökümü bir kişinin sigortalı olarak çalıştığı süreyi ve diğer bilgileri gösteren bir dokümandır. Kişinin prim ödemeleri ve sigortalı olduğu zaman dilimini takip edebilmek için oldukça önemlidir. Hizmet dökümünü almak isteyen sigortalı çalışanlar e-devlet sistemini kullanabilecekleri gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesini de tercih edebilirler. Aynı zamanda bağlı bulundukları iş yerlerinden de bordro olarak hizmet dökümünü talep etmeleri mümkündür.

Hizmet dökümü belgesi üzerinde yer alan bilgiler şunlardır:

  • Sigorta ile ilgili bilgiler
  • İşe giriş ve çıkış tarihleri
  • Toplam sigortalı gün sayısı
  • Sigortalı dönem bilgileri
  • Sigortanın yattığı tarih
  • Prim miktarı
  • Prim tarihi
  • Çalışılan iş yerinin bilgileri
  • Sigortanın kim tarafından ödendiği (şirket – iş yeri bilgisi)

SSK Nedir?

Sosyal Sigortalar Kurumu olarak bilinen SSK, işçilerin haklarını korumak ve emekli olabilmelerini sağlamak amacı ile kurulmuştur. 1946 yılı itibari ile hizmet vermeye başlayan Sosyal Sigortalar Kurumu, günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bilinir.

SGK’nın birçok farklı görevi ve sorumluluğu bulunur. İş yerlerinin denetlenmesi, emeklilik süreçlerinin takibi ve maaşlar konusunda da SGK tarafından denetleme ve takip işlemleri yapılır.

SSK ile SGK Aynı MI?

SSK ve SGK farkı temelde yoktur. SSK, bağkur ve emekli sandığı gibi tüm sigorta ve prim süreçleri Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu tüm sigorta ve prim süreçlerini tek elden yürüten, denetleyen ve değiştiren bir kurumdur.

SGK bünyesinde çalışan herkes gerekli şartları yerine getirdiği takdirde emekli olabilir. Tüm sigorta kollarına yer veren Sosyal Güvenlik Kurumu, tüm emeklilik çeşitleri ile de ilgilenen tek kurum olması ile bilinir. Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu olarak bilinen ismi günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumudur.

SSK Birikmiş Para Nedir?

SSK birikmiş para emekli sandığına bağlı olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Ancak SSK ve emekli sandığının tek bir çatı altında birleşmesi ile birçok kişi birikmiş paradan yararlanabilmeye başlamıştır. SGK kapsamında alınan birikmiş para Türkiye Cumhuriyeti’nde devlet memuru olarak çalışan kişilere verilir.

Aynı zamanda kamuya bağlı iş yürüten kişiler ve işçiler için de geçerli bir paradır. Birikmiş para emekli olmak isteyen ancak emeklilik için gerekli şartları henüz tamamlamamış olanlara yöneliktir. Fazla prim ödemesi ile ilgilidir.

SSK Birikmiş Parayı Almak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

SGK birikmiş para başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. SSK’da birikmiş parasını geri almak isteyen kişilerin başvurularını SSK’ya yapması gerekir. Başvurular şahsen yapılmalıdır. Bir başkası adına yetki olsa dahi başvuru yapılmasına izin verilmez.

Ayrıca başvurular telefon veya dijital kanallar aracılığı ile de yapılamaz. SSK birikmiş para başvurularının doğrudan kurum üzerinden bir dilekçe ile gerçekleştirilmesi beklenir.

Sigortaya Ödenen Prim Geri Alınır Mı?

SGK prim iadesi alınabilen bir özelliğe sahiptir. Sosyal Güvenlik Kurumuna emekli olmak için yatırılan primler eğer yetmiyor ise primi geri almak için başvuru yapılabilir. Primi geri almak için yapılacak olan başvurunun Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekir.

Ayrıca başvuruların şahsen yapılması da önemli bir şarttır. Bir başkası adına SSK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez. Başvuru yapacak olan kişilerin kendi adlarına işlemi gerçekleştirmesi gerekir.

Prim iadesini alabilmek için bir dilekçe hazırlanması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvurular şahsen ve kuruma gidilerek yapılır.

Dijital ortamdan veya e- devlet üzerinden SGK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez. SSK birikmiş para iadesi almak için başvurunun SGK’ya yapılması gerekir.

SGK Prim İadesi Yaş Şartı Nedir?

Prim iadesi yaş şartı emeklilik durumuna ve cinsiyete göre belirlenir. Emekli olmak isteyen ancak primleri yetmeyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna iade işlemi için başvuru yapabilir. Prim iadesi almak isteyen kişilerin başvuruyu SGK’ya yapması gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iade işlemi için belirlenen yaş şartları şu şekildedir:

  • Kadınlar için 58 yaş
  • Erkekler için 60 yaş

Sınırı bulunur. Prim iadesi almak için kadınların 58 ve erkeklerin 60 yaşını doldurmaları gerekir. Belirtilen yaşlardan daha genç olan kişiler prim iadesi için SGK’ya başvuru yapamaz.

SGK Prim İadesi Nasıl Hesaplanır?

SGK prim iadesi hesaplama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bir işlemdir. Brüt maaş üzerinden hareket edilerek hesaplama yapılır. Ayrıca sigortalılık türü olan 4A ve 4B’ye göre de prim hesaplaması değişir.

Sigorta türlerine göre belirlenen prim yüzdeleri şu şekildedir:

  • Sigortada 4A mensubu olanlar için: yüzde 14
  • Sigortada 4B mensubu olanlar için: yüzde 20

Oranları belirlenmiştir. Ayrıca aylık brüt ücretin yüzde 34,5 kadarı sigorta masrafı olarak kabul edilir. Sigorta masrafını ve sigortalılık türünü göz önünde bulundurarak iade alınacak primin hesabı yapılır.

Sosyal Güvenlik Kurumundan Toplu Para Nasıl Alınır?

SGK toplu para ödemesi yapan bir kurumdur. Ancak toplu para alabilmek için emekli olmak veya prim iadesi istemek gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu toplu para vermek için başvuru yapacak kişilerin şartları yerine getirmesini ister. Aynı zamanda başvuruların bir dilekçe ile doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekir.

SGK için hazırlanan toplu para talep dilekçesi ve diğer şartların da yerine getirilmesi ile SGK tarafından toplu para ödemesi yapılır. Toplu para ödemesi şahsen başvuru yapan kişinin banka hesabına aktarılır. Sosyal Güvenlik Kurumu elden ödeme yapan bir kurum değildir bu neden ile de kişinin var ise banka hesabı kullanılır. Eğer kişinin bir banka hesabı yok ise ödeme PTT şubeleri aracılığı ile gerçekleştirilir.

Emekli Olmak İstemeyen Parasını Geri Alabilir Mi?

Emeklilikten vazgeçenler para iadesi almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapabilir. Eğer yaşlılık toptan ödemesi alınmamış ise para iadesi almak mümkündür. Ancak SGK tarafından verilen toplu para alınmış ve emekli olma durumu resmiyet kazanmış ise prim parası iadesi alınamaz. Başvuru sahiplerinin haklarını ve uyması gereken şartları bilmesi gerekir.

Emekli olmaktan vazgeçenler veya emekli olmak istemeyen kişiler için belirlenen yaş sınırı bulunur. Kadınlar 58 yaşını ve erkekler ise 60 yaşını doldurmamış ise para iadesi alamazlar. Yaşlarını dolduran ve prim günlerini tamamlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak para iadesi isteyebilirler.

Hizmet Dökümü İptali Ne Demek?

4A hizmet dökümü iptali bir işçinin sigortalı olarak çalıştığı sürenin ve verdiği hizmetin silindiğini gösterir. 4A hizmet dökümünün iptali çalışan kişi tarafından yapılamaz. Hizmet dökümünü iptal etmek için Sosyal Güvenlik Kurumunun ve çalışılan iş yerinin yetki kullanarak yapabileceği bir işlemdir.

Hizmet dökümünün iptal edilmesi kişinin iptal edilen süre boyunca çalıştığı sürenin silinmesi anlamına gelir. Sürenin silinmesi ise prim gün sayısını ve sigortalılık süresini etkiler. Hizmet dökümünün iptal edilip edilmediğini e-devlet sisteminde yer alan 4A hizmet dökümü sayfasından kontrol etmek mümkündür. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi de kullanılarak işlem yapılabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Yaşı Nasıl Hesaplanır?

SGK emekli yaşı hesabının yapılabilmesi için bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Malulen emeklilik ve yaştan emeklilik gibi durumlar söz konusu olabilir. Aynı zamanda prim süresini doldurmak için de bekleyen kişiler olabilir. Tüm şartlar yerine getirilse dahi prim sayısını beklemeden emekli olmak istemeyenler vardır.

Prim gün sayısını tamamlamak için çalışmaya devam eden kişiler, gerekli şartları tamamlamış ise erken emekli olabilir. Erken emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen koşulların yerine getirilmelidir. Erken emeklilik için SGK’ya bir başvuru dilekçesi ile başvuru yapmak yeterli olur. 

Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli Olanlar Toplu Para Alabilir Mi?

SSK emeklilere toplu para ödemesi yapan bir kurumdur. Ancak bunun için belirlenmiş bazı şartlar bulunur. Eğer bir kişi tüm şartları yerine getirmesine rağmen emeklilik için yaşı bekliyor ve bu neden ile de emekli olamıyor ise ödeme yapılır.

Ödemenin yapılacağı yer kişinin banka hesabı olabileceği gibi PTT şubesi üzerinde de toplu ödeme gerçekleştirilebilir. Toplu ödeme, henüz emekli olamamış kişiler için geçerlidir. Bunun için SGK’ya bir dilekçe ile başvuru yapılması ve ödenilen primlerin iadesinin talep edilmesi gerekir. SGK primlerini talep etmek için ise başvuru dilekçesi ile şahsen başvuru yapılması istenir.

SSK Primi Başkasına Devredilir Mi?

SGK primini devretmek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından izin verilmeyen ve yasaklanan bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup SGK kapsamında çalışan ve prim iadesi almak isteyenler sadece kendi adlarına başvuru yapabilir. Aynı zamanda SGK priminin bir başkasına devredilmesi, satılması veya kiralanması söz konusu değildir.

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yetmeyen kişiler erken emekli olabilecekleri gibi prim günlerini doldurmak için çalışmaya da devam edebilir. Ancak eksik prim günü için bir başkasının primini devralamaz, satın alamaz veya kiralayamaz. Primlerin bir başkasına devredilmesi mümkün değildir. Her prim, kişiye özeldir ve sadece ona aittir.

Fazla Prim Ödemesi Geri Alınır Mı?

Fazla prim ödemesinin iadesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. SSK’ya bağlı çalışan kişilerin emekli olmak için primleri yetmiyor ise prim ödemesi almaları mümkündür. SSK birikmiş para iadesi yapılmasına izin verir ve bunun için bir dilekçe ile başvurunun yapılması gerekir.

SSK birikmiş para iadesi için başvuru yapan kişilere primleri geri ödenir. Bunun için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi ve emeklilik süreçleri hakkında bilgi alması gerekir. İlk işe giriş tarihi ve ilk sigorta başlangıcı emeklilik hesaplama noktasında önemli olan bilgiler arasında yer alır.

Prim Günü Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir ?

Emeklilik Yaş Hesaplama Tablosu (Erkek – Kadın)

E-Devlet Ölüm Aylığı Başvurusu, Şartları ve Belgeleri

Yorumlar

  1. Mehmet Faruk kan dedi ki:

    Merhabalar ben 1990 yılında SSK lı olarak işe başladım benim 3800 SSK pirimim var ancak yeterli değil ben içerideki paramı alabilir iyim ve nasıl alabilirim benim yaşım 54 şimdiden teşekkür ederim

  2. Hasan dedi ki:

    Mrb bende ssk primlermi almak istyorum 1710 gun primim var sskya odenn pra ise 12000 bn tle nasil alablirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaş şartını sağladıysanız iade talep edebilirsiniz. Aksi halde alamazsınız.

  3. Mahmut dedi ki:

    merhaba 08.04.2011 ilk işe giriş tarihim 05.04.1993 doğumluyum toplamda 1800 günüm var ben emekli olmay bekliyemem yani 65 yaşşi 1800 günün parasn alabilirmiyim

  4. Ceyhun dedi ki:

    10.02.1983 doğumluyum sigorta açılış tarihi 01.11.1999 fakat prim 2002 yılında yatırılmış. 4543 gün sigorta primim var. Sgk sitesine girdiğimde kazanç kısmında bu zaman kadar yatan para 506 bin gözüküyor. Ben b emekli olmayıp bu paranın yüzde kaçını alabiliyorum

  5. GÜNER NAYAL dedi ki:

    02.04.2019 tarihinde (varide no 5077636 konusu 17786 )15.08.1973/16.05.1977 tarihleri arasında 1319 gün sigorta primimin iadesi için başvurdum,06.04.2019 tarihinde /varide no 5341463 k0nusu RED 17786) giden evrakla reddedildiğini e-devlet kayıtlarından öğrendim..1947 doğumluyum,acaba yukarıda belirttiğim tarihlerdeki ödenen primler güncelleme katsayısı ile güncellenip,netice tespit edilememiş olabilirmi ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilerden anladığımız kadarı ile prim güncellemesi ie ilgisi yok. Aslında şartları da sağlıyorsunuz. Alo 170 i arayarak sorgulama yaptınız mı?

  6. Doğan dedi ki:

    Merhaba, 23.05.2003 benim sigorta giriş tarihim, bu tarihe göre emeklilik yaşımı öğrenebilirmiyim mümkünse eğer. Bu arada 1981 doğumluyum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken yaş 60 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 7000’dir.

  7. Danışma Birimi dedi ki:

    Merhaba,

    Evet iade alabilirsiniz. Emekli olabilme durumu kalmamış gözüküyor. Ödenecek bedel ile ilgili hesaplama yapmamız mümkün değil.

    1. Kumsal dedi ki:

      Ben 1981 doğumlu bir bayanım sigorta başlangıcımda 1997 .Prim günüm 303 gün sadece.. Ben bu 303 günlük primimi geri almak istiyorum şartlar ve yaş vs benim için uygunmudur… Bu yaştan sonra primlerimi doldurmak imkansız olsa gerek ve babadan malul maaşı alıyorum.. Kendi sigorta primimde çok az ve buyüzden primlerimi çekmek istiyorum.. Nasıl bir yol izlemeliyim

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yaşınız iade almanız için uygun değil. 1997 sigorta başlangıcına göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1996 ile 23.05.1997 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dür.

      dolayısıyla 53 yaşından önce iade alamazsınız. ayrıca en az 3600 günü tamamlamak için süreniz de yeterli

  8. GÜNER NAYAL dedi ki:

    19.04.2019 de sorunumu yazdım bugün ayın 24′ ü cevap alamadım..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sorunuz yanıtlanmıştır.

    2. Mustafa dedi ki:

      1970 doğumluyum. 01.04.1986 tarihinde SSK baslangicim. 49 yaş emeklilikte faydalanıyorum ve1678 gün prim günüm var toplu para alabilirmiyim? Alabiliyorsan tahminen ne kadar alabilirim? Teşekkürler

  9. Ali dedi ki:

    15 10 1992 ise giris tarihim var birikmis gün sayısı ise 1841 25 07 1976 doğumluyum primini geri alabilirmiyim

  10. AYŞE KELEŞ dedi ki:

    Merhaba
    Ben 1969 dogumluyum 2008 den itibaren sigortali calisiyorum. Sağlık sorunlarim dolayisiyla artik calisamiyorum. Bende sigorta parami geri alabilirmiyim. Teşekkürker

  11. mürvet dedi ki:

    MERHABALAR

    1957 doğumlu bir kadın olarak 2002 yılında sigortaya girişim var. 4000 gün prim ödenmişliğin var. Sağlık sorunlarım olduğundan çalışamıyorum. biriken primlerin iadesine başvursam alabilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşınızı doldurmuşsınız. 1999 sonrası sigorta başlangıcı olanlarda kısmi emeklilik 4500 gün. Bunu sağlayamıyorsanız iade için başvuruda bulunabilirsiniz.

    2. mürvet dedi ki:

      teşekkür ederim 500 gün prim ödemem olsa ssk 25 yılı doldurmadan nasıl emekli olurum 2027 yılında emekli olmam gerekmiyor mu

  12. Ayşe dedi ki:

    Mrb 1980 doğumluyum ssk girişim 1995 ten şuan 1000 günüm var geri alabilirmiyim parami

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşınız 52 bu tarihten önce alamazsınız.

  13. hasan dedi ki:

    2002de sigorta başlangıcım 10 yıldır çalışmıyorum 53 yaşına girdim paramı nasıl çekerim

  14. Serdar paketoglu dedi ki:

    1979 doğumluyum 3735 gün primim var geri iyadesi alabilirmiyim

  15. Hatice varan dedi ki:

    2008 sigorta girişim.1342 günüm var.1974 doğumluyum geri iradem alabilirmiyim.emekli olmak istersem nekadar gün ve yaş gerekmiyor.ama özellikle geri ödeme hakkında bilgi istiyorum saygilar

  16. Hatice varan dedi ki:

    1974 doğumluyum 1100 günüm var sigorta parami alabilyirmuyum

  17. Meltem dedi ki:

    Selam 1987 kasım girişim var .1969 doğumluyum pirim günüm 1900 prim iade hakkı doğuyormu. Tskkr ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1987 tarihli sigorta başlangıcına göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1987 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 44 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5225’dir.

      Bahsedilen şartlara göre prim iadesi alabilirsiniz

  18. Özlem dedi ki:

    Yaşım 41 1350 gün sigortam var emekli olma şansım yok yatırılmış pirimlerimi geri alabilir miyim

  19. Yusuf Özeken dedi ki:

    iyi çalışmalar ben emekli olmaktan vaz geçmek istiyorum ve birikmiş pirim parasını alabilirmiyim

  20. sinan dedi ki:

    merhaba ben 3 sene once 1 senelık sgortalı calısdım suan sgortam yok 1 senelık yatan sogortamın prımlerını geri alabilirmıyım

  21. Ali dedi ki:

    Merhaba. 1998 Doğumluyum. 2016’nın 9.Ayında işe girdim “Toplam uzun vade gün sayısı 155” toplam 9.476TL. Şuan bu paraya ihtiyacım var ve çekmek istiyorum yapabilir miyim? Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      emeklilik yaşını doldurmadan prim iadesi yapılmaz.

  22. Güner Nayal dedi ki:

    1318 gün prim ödemişliğimi müraacat ederek geri alabileceğimi söylediniz iade tutarını yaklaşık olarak öğrenebilirmiyim

  23. Güner Nayal dedi ki:

    1947 doğumluyum 1318 gün prim ödemişliğim var geri iadesini alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet müracaat ederek iade alabilirsiniz.

  24. Pınar dedi ki:

    1973 doğumluyum 2005 yılında işe girişim 744 günüm var parasını alabilir miyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşınızı doldurmadan prim iadesi alamazsınız.

  25. Nesrin dedi ki:

    1983 doğumluyum 2003 sigorta girişim var 369 gün sayisi sigortam var maddi durumum ıyi deyi deyil yatırılmış olan sigorta paramı alabilirmiyim

  26. Mehmet Hanifi dag dedi ki:

    Ben 48 yaşındayım 4 defa belinden ameliyat oldum birikmiş paramı alabilirmiyim 3930 günüm var lütfen yardımcı olun

  27. Hafize dedi ki:

    1961 doğumluyum 1997 başlangıcım 2000 günüm var içerideki birikmiş günümü alsam ne kadar alabilirim yaşım geldi öğrenmek istiyorum sgk ya gidiyorum ilgilenmiyorlar hesaplamıyorlar yardımcı olabilirmisiniz lütfen

  28. Serkan dedi ki:

    Merhaba, 2004 Temmuz SSK girişliyim. 1461 toplam gün sayım var. Prim ödemelerini geri alabilir miyim? Yada ne yapmalıyım?

  29. Feyyaz dedi ki:

    Mrb lar babam 1949 doğumlu yaklaşık suan ssk 705 günü var ssk birikmiş parasini almak istiyo ne kadar para alabilir ve ayrıca bu genel sağlık sigortası ödeme yapıyo o ibtal olurmu olursa sıkıntı olur teşekkürler

  30. Yusuf dedi ki:

    1600 günün var ben emekli olmak istemiyom 1600 günün parasını alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşını doldurmadan iade alabilmeniz mümkün değil.

  31. Sennur dedi ki:

    Ben 10.08.1981 dogumluyum sgorta girisim 20.10.1998 sgorta pirmim 5200 fakat maddi olarak kotu durumdayim isten ciktim sgorta pirimlerimi almam mumkunmu acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1998 ile 23.05.1999 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dir.

      Normal emeklilik için prim günü eksiğiniz var. Ancak kısmi emeklilik için 3600 günü doldurmuşsunuz. Prim iadesi emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olma durumu kalmayan sigortalılara yapılmaktadır. Mevcut durumda size iade yapılmaz.

    2. Bayram dedi ki:

      1963 doğumluyum 2014 ssk girişim var prim iade alma şansım varmı

    3. Tulay dedi ki:

      Merhaba ben 1972 doğumluyum 760 gün sigrtam var fakat emeklilik yaşımı dolduramam ve paraya ihtiyacım var sigorta primini alabilirmiyim başvuruda bulunsam ..

  32. Büsra dedi ki:

    Merhaba adım Büşra 1996 sigorta girişim var 1986 dogumluyum birikmiş primi alabilirmiyim teşekkürler

  33. Mustafa doğan dedi ki:

    Bugünekadar yatan pirimlerimi almak istiyorum 1997 girişim var 3533 günümvar

  34. Volkan dedi ki:

    Merhaba annem 50 yasinda ve ilk sigorta girisi 2009. Suan sigortasiz calisiyo yaklasik 1400 gun primi var. Prim iade hakkina sahipmidir

  35. derya dedi ki:

    merhaba adım derya. 12.01.1998 doğumluyum 15.07.2017 sigorta girişim var 131 gün sigortam var toplam . şuan maddi sıkıntılardan dolayı paraya ihtiyacım var sigorta paramı çekebilir miyim 21 yaşındayım. bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef emeklilik yaşını doldurmadan prim iadesi alma hakkınız bulunmuyor.

  36. Fatih dedi ki:

    2010 sigorta girişim bozdurursam parasını alabilirmiyim

  37. Hasan kaya dedi ki:

    Merhaba annem 1951 doğumlu 01.02.2008’den beri aktif sigortalı iade alabilirim?

  38. Erkan dedi ki:

    1974 1984 yılları arasında 1520 gün sigortam var 70 yaşındayım para mi geri almak istesem ortalama ne kadar verirler

  39. Mustafa dedi ki:

    1959 doğumluyum 1986 SSK girişim 1242 günüm var iade alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1986 yılı sigorta başlangıcına göre yaş hizmet süresini doldurmuş görünüyorsunuz. Başvuru yaparak emeklilik için ödenen primleri iade alabilirsiniz. Ya da kalan primleri 1800 güne tamamlayarak %60 iş gücü kaybı raporu alarak emekli olabilirsiniz.

    2. Mustafa dedi ki:

      1959 doğumluyum SSK girişim 1986 1292 günüm var ne kadar iade alabilirim nasıl hesaplanıyor

  40. Baris turk dedi ki:

    Merhaba. Babamin 980 gun primi var. Babam 1959 dogumlu ve 1990 dan oncesine ait bu primler. Suan bu prim odemesini geri almak istiyoruz. 980 gun icin ne kadar geri odeme alabiliriz.

  41. fatma şen dedi ki:

    merhaba ,1964 doğumluyum sigorta girişim 2008 ekim ayından ve 1600 günüm ödenmiş durumda .lakin artık çalışamıyorum geri alma sansım nedir veya ben bunu 3500 e tamamlayıp emekli olabilirmiyim dışardan toplu ödemeyle ..şimdiden teşekkürler

  42. Ahmet dedi ki:

    Yaşım 27 SSK paramı alabilirim

  43. Sehat dedi ki:

    Merhaba; Ekim 1965 doğumluyum, 1981-1995 yılları arasında işçi olarak çalıştım ve 2394 gün primim var. 1996 yılında memuriyete başladım ve 2018 yılı şubat ayında kamudan emekli oldum. Emekli ikramiyesi hesaplanırken SSK dikkate alınmadı. SSK primlerimi geri alabilirmiyim?

  44. mahir dedi ki:

    merhaba sigorta başlangıcım 10 haziran 1988,,doğum tarihim 1972 ,3800 prim günüm var.primlerimi geri alabilirmiyim..

  45. Saban yavuz dedi ki:

    Esimin 1600 gunu var ama daha calismayi dusunmuyo geri alabilirmiyiz 1989 dogumlu 2 tanede cocugumuz var

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaş süresini doldurmadan iade alamazsınız.

  46. Kutbetin dedi ki:

    Merhaba ssk baslangic 2003 gun sayisi 4377 biriken paranin tumunu veya bi kismini alabiliyormuyum . Kolay gelsin.

  47. Gamze dedi ki:

    Merhaba 1991 doğumluyum 1500 günüm var prim para mı alabilirmiyim

  48. ayşe assfour dedi ki:

    selam 1984 te sigortalı oldum 1968 doğumluyum 1000 gün prim ödemem var geri almak istiyorum mümkünmü alabiliyormuyum

  49. Hayri dedi ki:

    Merhaba 1979 dan sgklıyım yaşım 56 yatırdığım prim 1780 gün askerlik muaf sigorta primimi nasıl geri alırım bilgi verirseniz sevinirim

  50. Fahrettin ugur dedi ki:

    Merhaba ilk işe giriş tarihim 31.08.1989 prim günüm 6654
    Sgk birikmiş parası alabilirmiyim

  51. gülizar dedi ki:

    Merhabalar, 1965 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 1984 toplam 549 günüm bulunmakta 1987’den beri çalışmıyorum prim alabilir miyim ? Teşekkürler.

  52. Kamil MURATOĞLU dedi ki:

    Merhabalar sigortam 1995 doğumluyum Emekli falan olamak istemiyorum. Şimdiye denk sizde biriken paramı hakkım olaraktan nasıl alabilirim.?
    Ve selâm.

  53. Serap Öztürk dedi ki:

    Merhaba ben 79 dogumluyum 01.11.1990 sigorta baslangicim 580 günüm var sigortadan sonra iki dogumun var ama dogumdan sonra sogortam yok 47 yas diyo emeklilik yaşı ben yasim doldugunda emekli olabiliyormuyum borclanma falan yada odeme yaparak ne olmasi gerekiyor tam olarak

  54. Serap Öztürk dedi ki:

    Merhaba ben 79 dogumluyum 01.11.1990 yilinda baslangic olmak uzere 580 gun sigortam yatmis iki dogum yaptim ama dogum aonrasi sigortam yok sorguladigimda 47 yaş bes bin küsur gün diyo ben yasimi doldursugumda borclanmayla gun tamamlaya biliyormuyum yada toplu odeyip emekli olamiyor muyum tam olarak ne olmasi gerekiyo anlamiyorum cevap verirseniz sevinirim tesekkurler

  55. Recep dedi ki:

    Sayın yetkili; Babam 1966-1977 yılları arasında YSE teşkilatında çalıştı. İstifa ederek kurumdan ayrıldı. 1982-1999 yılları arasında BAĞKUR/SSK kapsamında bulundu ve emekli oldu. Sorum 1966-1977 yılları arasındaki kamu görevi esnasındaki ödentilerini iade alabilirmi veya herhangi bir hak kazanımı (ikramiye vs.) sözkonusu olabilirmi? Saygılarımla

  56. Sennur dedi ki:

    2014 ssk girisim 1983 dogumluyum sikortadaki parami ala bilirmiyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşı dolmadan prim iadesi alamazsınız.

  57. Ferhat dedi ki:

    02 11 1987 dogumluyum sigorta girisim 2002 gun sayim 1971 pirim parami alabilirmiyim suan icin bagkurluyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaşı dolmadan prim iadesi alamazsınız.

  58. Nedime dedi ki:

    1994ten ssk girişim var ama 550gün kadar ödenmişim var eşimden ayrıldığım içinde babamın emekli maaşını alıyorum çalışıp ödeme imkanımda yok 44yaşındayım paramı geri ala bilirmiyim

  59. ufuk 1970 dedi ki:

    Iyi günler
    1970 ağustos doğumluyum.
    Ssk primin 1400 ve ilk girişim 1995
    Biriken primlerimi almak istiyorum.
    Şartlar uymuyorsa ne zaman alabilirim.

  60. nur dedi ki:

    merhaba.1973 doğumluyum.1992 ssk girişim var.436 günüm var ödenmiş olarak.yatirilan ssk primlerini geri alma şansım var mi.bir de babamdan yetim maasi aliyorum.geri alınacak primlere bu bir engel midir.teselkur ederim.iyi aksamlar

  61. Doğan dedi ki:

    1976 doğumluyum, 27.10.2000 sigorta girişim var. Prim gün sayım 6232. Birikmiş ödeme’lerimi alabilirmiyim. Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kısmi emeklilik için gerekli olan 4500 günü doldurmuşsunuz. Emeklilik yaşınız 60. prim geri ödemeleri emekli olma imkanı olmaması durumunda yapılıyor. Sizin prim iade almanız mümkün değil.

  62. Sema dedi ki:

    Merhaba benim rahmetli babam 19 sen önce vefat etti ama yatan sigorta paraları boşa gitti onları alabiliyomuyuz

  63. Semra dedi ki:

    Merhaba ben 1961 doğumlu bir bayanın. .1981 sıg baş. tarihli 1304 gün ödenmiş primlerinin iadesi için dilekçe posta ile gönderdim. Gelen cevap pul parasını bile karşılamadığından dosyanız kaldırılmıştır oldu. SGK ya bizzat gittim 58 yaş doldur gel denildi. Aldığım cevaplar kafamı karıştırıyor. O yıllara göre emeklilik yaşım dolmuyormu? Pul parası etmiyorsa neden 58 de gel deniliyor? Cevap verirseniz sevinirim.

  64. Osman dedi ki:

    Emekli olma ihtimalim olmadığı için ssk birikmiş paramı almak istiyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bunun için sigorta başlangıcına göre emeklilik yaşını da doldurmuş olmanız gerekmektedir.

  65. Erdal özyurt dedi ki:

    SSK biriken kesintilerini nasıl alabilirim

  66. ahmet dedi ki:

    annem 1989 1993 yılarında ev kadını olarak bağkur a istege bağlı siğorta sını 1100 gün yatırmış ve 1992 tarihinden beli ödemiyor bunun geri iade olarak alabilirmiyiz birde annem 2 tane ölüm maaşı alıyor biri eşinden kalan emekli maaşı biride babasından kalan bağkur maaşı iade söz konusu olabilirmi.

    1. Huseyin dedi ki:

      Babam 1955 doğumlu 1080 gün prim yapmış bunu nasıl toplu alabiliriz alırsak da tahmini ne kadar verirler.?

  67. Hayri Rüstem bingöl dedi ki:

    1966 doğumluyum 1986 SSK girişim var 1659 günüm var 17 aydır işsizim 10 ay önce pay paşa oldum 3 damar değişti malülen emeklilik baş vurusunda bulundum engelli raporumun yüzdesi yetmediğinden emekli olamadım.bu durumda yaşlılık toptan ödemesi alabilirmiyim .? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Kolay gelsin hayırlı işler..!

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.

      Siz bu durumda emeklilik hak ve sürenizi doldurmuş oluyorsunuz. Prim iadesi talep etme hakkınız var.

  68. hayri rüstem bingöl dedi ki:

    1966 doğumluyum 1986 ssk girişim 1659 günüm var toptan ödeme alabilirmiyim .? cevaplarsanız çok memnunolurum.

  69. Huseyin dedi ki:

    Sigortadan para alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik yaş ve süresini doldurduğunuz halde emekli olma imkanınız kalmadı ise alabilirsiniz.

  70. Yasin dedi ki:

    24.04.1992 sigorta başlangicim 6400 ödenmiş gunum var ve emekli olmak için 53 yası beklemek zorundayım birikmiş pirimleri alamayacakmıyim teşekkürler

  71. hayri rüstem bingöl dedi ki:

    1966 doğum tarihim 1986 ssk başlangıcım 1659 günüm var 17 aydır işsizim prim iademi alabilirmiyim ? bilgilendirirseniz sevinirim.saygılarımla…

  72. Kazim dedi ki:

    Ssk birikmis parami ògrenmekistiyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      e devlet şifresi ile hizmet dökümünden toplam yatan prim tutarını öğrenebilirsiniz. Ya da SGM lerden öğrenebilirsiniz.

  73. hayri rüstem bingöl dedi ki:

    1966 doğumluyum 1986 ssk girişim var 1650 gün ödenmiş primim var 17 aydır işsizim yaşlılık toptan ödemesi alabilirmiyim.? saygılarımla.

  74. Mehmet ali dedi ki:

    Meraba 2013 sigorta girişim bar 722 günüm var 7 aydır kesintisiz sigortam yatıyor işsizlik maaşı ala bilir miyim teşekkürler

  75. Songül dedi ki:

    Merhaba. 1971 dogmluyum. Ssk girisim 1988. 1150 gunum var. Babamdan yetim maasi aliyorum.800 tl. Yetim maasi aldigim icin pirim iadesini alamazsin diyorlar. Bu dogrumu acaba.