ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kötü Niyet Tazminatı Nedir?

Kötü Niyet Tazminatı Nedir?
25.08.2017

Kötü niyet tazminatı işçilerin mutlaka bilmesi gereken, onların lehine olan bir durumdur. İş güvencesinden yararlanamayan işçilerin sözleşmeleri işveren tarafından haksız bir şekilde feshedilebilir. İşte bu durumda İş Kanunu işçilerin hakkını Kötü Niyet Tazminatı ile koruma altına alır. İş güvencesinden yararlanan işçiler için Kötü Niyet Tazminatı söz konusu değildir.

İş Güvencesinden Kimler Yararlanabilir?

İş güvencesinden yararlanabilen işçiler, 30 ve üzeri sayıda işçi çalıştıran ve bu işçilerin en az 6 aylık kıdem süresine sahip olması, iş sözleşmesinde belirsiz süreli iş şeklinde belirtilmesi gerekiyor. İş sözleşmesinde çalışma süresi hakkında bilgi var ise yani işin bitiş tarihi belirtildiyse işçi kötü niyet tazminatında bulunamaz. Kıdem süresini dolduran, 30 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerindeki işçiler iş güvencesinden yararlanabilir. Ancak çoğu işyerinde 30 çalışan olmamakla birlikte işçiler en az 6 aylık kıdem süresini de dolduramadan işten çıkarılmaktadırlar. Bu işçiler iş güvencesine sahip değillerdir. Bu işçilerin haklarını İş Kanunu Kötü Niyet Tazminatı ile koruma altına almıştır. İşçilerin böyle durumlarda karşılaştıklarında haklarını arayabilmeleri için bu bilgiyi bilmeleri gerekir.

Kötü Niyet Tazminatı Nasıl Alınır?

İşçinin Kötü Niyet Tazminatı alabilmesi için yukarıda belirtilen iş güvencesinden yararlanmaması ve haklarının işveren tarafından feshedilmesi gerekir. İş sözleşmesini işçinin kendisi feshederse kötü niyet dava dilekçesi yazamaz.

Kötü Niyet Tazminatı Hangi Durumlarda Geçerlidir?

İşçinin kötü niyet tazminatında bulunabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar, işverene herhangi bir sebepten dolayı dava açması, işverene dava açan arkadaşına şahitlik etmesi, işvereni SGK’ya veya başka kurumlara şikayet etmesi gibi durumlar sonrasında işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedildiği iddia edilebilir. Bu sebeplerden herhangi biri kötü niye tazminatı için geçerli olabilmektedir.

Kötü Niyet Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İş sözleşmesi işveren tarafından haksız olarak feshedilip Kötü Niyet Tazminatına hak kazanan işçilerin ne kadar tazminat alacağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu maddeye göre işveren, bildirim sürelerine ait olan ücretin üç katı olacak şekilde Kötü Niyet Tazminatı ödemek zorundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.