KOSGEB

KOBİ Destek Kredisi Başvuru Nasıl Yapılır, Kimlere Verilir?

KOBİ destek kredisi, hem bankalardan hem de devlet destekli kurumlardan alınabilmektedir. Bankaların KOBİlere sunduğu fırsatlar dönem dönem değişebilmekte ve çeşitli kampanyalar oluşturulabilmektedir. Ayrıca KOSGEB üzerinden KOBİ Finansman Desteği de talep edilebilmektedir. İşletmelerden destek kredisi başvurularında; vergi levhası, mali verileri içeren evraklar, mali tablo, yıllık bilanço, gelir belgesi, işletme kaydı bulunan ticari gazete sicil kaydı ve ikametgah belgesi istenmektedir.

KOBİ Destek Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

KOBİlerin destek kredisi alabilmeleri için işletmenin kredi notunun yüksek olması istenmektedir. İşletme adına daha öncesinde alınan kredilerin ödeme devamlılığı, kredi ve kredi kartı taksitlerindeki ödeme davranışlarına göre işletmenin kredi notu belirlenmektedir. İşletmelerin kredi notlarının yüksek olması, bankaların ticari geçmişlerinde işletmeler ile herhangi bir problem yaşamadıkları anlamına gelmektedir.

Dolayısı ile kredi notu yüksek olan işletmelerin kredi başvurularını onaylamaktadırlar. Mikro, orta veya küçük ölçekli bir ticari işletme olunması durumunda; KOBİ destek kredisi verilmektedir. Ayrıca hangi alanda kredi alınmak isteniyor ise; bankaların o alan için özelleştirmiş olduğu şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir.

KOBİ Destek Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

KOBİ destek kredisi için başvuru yapılabilecek özel ve resmi bankalar bulunmaktadır. Bu bankalar ise aşağıda verilmiştir:

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Denizbank
  • İş Bankası
  • Akbank
  • QNB Finansbank

Bankalardan KOBİ Destek Kredisi Almak İçin Başvuru Yaptıktan Sonraki Süreç Nasıl İşlemektedir?

Ticari işletmeler bankalara KOBİ destek kredisi için başvuru yaptıktan sonra öncelikle KOBİ kapsamında olup olmadıkları bankalar tarafından değerlendirilmektedir. Ardından kredinin hangi amaç için talep edildiği ve ne için kullanılacağı gibi bilgiler işletmeden istenmektedir. Ticari işletmenin bilançosu, yıllık mali tablosu, kredi notu, kredi kullanım amacı gibi bilgiler değerlendirilmektedir. Banka yaptığı incelemeler için işletmelerden bazı evraklar talep etmektedir.

Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer KOBİ destek kredisi için onay verilmez ise; işletmeye neden onay verilmediği ile ilgili geri dönüş yapılmaktadır. Onay verilir ise; işletme sahipleri banka şubesine davet edilmektedirler. Kredi şartları görüşüldükten sonra kredinin kabul edildiğine dair gerekli evraklar imzalanmakta ve geri ödeme süreci başlamaktadır.

Devlet Destekli KOBİ Kredisi Başvurusu Nereden Yapılır?

Ticari işletmeler hem bankalardan hem de KOSGEB’den KOBİ destek kredisi alabilmektedirler. Ticari işletmelere belirli bir kısmı hibe ve bir kısmı da düşük faizli olacak şekilde KOSGEB kredi vermektedir. KOBİ Destek Programı kapsamında KOSGEB’e başvuru yapılmalıdır. Ancak bunun için işletmenin ticari sicil kaydının olması, işletmenin KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı olması gerekmektedir. İşletmenin kendi meslek grubunun ticari odasına üye olması ve kendi şehrindeki KOSGEB kurumuna bizzat giderek başvuru yapması istenmektedir. Çalışan sayısının 50’den az olan ve yıllık mali bilançosu 8 milyon TL’nin altında olan işletmeler bu destek kredisinden yararlanabilmektedir.

KOSGEB KOBİ Destek Kredisi Başvuruları Nasıl Yapılır?

KOSGEB’den destek kredisi almak isteyen KOBİlerin ilk etapta KOSGEB’in faaliyet gösterecekleri sektörü destekleyip desteklemediğine bakmaları gerekmektedir. KOBİ destek kredisi almak isteyenlerin https://www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden işletmelerini KOSGEB’in veri tabanına kayıt ettirmeleri ve KOBİ beyannamesini doldurmaları gerekmektedir. KOBİ beyannamesinin güncel olması ve beyannamede verilen bilgilerin doğru olması oldukça önemlidir. Vergi borcu bulunmayan ve gerekli şartları sağlayan işletmeler KOSGEB’in KOBİ Finansman Desteklerinden yararlanabilmektedir.

KOSGEB KOBİ Destek Kredisinin Ödeme Olanakları Nelerdir?

KOSGEB’den destek kredisi alan KOBİler, ilk 12 ay geri ödeme yapmak zorunda değillerdir. 36 aya kadar vade seçeneği ile destek kredisinin geri ödemesini yapabilmektedirler. Ayrıca her ay eşit taksitler halinde ödeme zorunlulukları bulunmamaktadır. 3 aylık periyotlarda da geri ödeme yapabilmektedirler. Teminat sıkıntısı çeken KOBİler için de Kredi Garanti Fonu devreye girmektedir.

KOSGEB 100 Bin TL Sıfır Faizli Acil Destek Kredisi Şartları

KOSGEB Maaş Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır ?

Teşvik Kredisi Ne Kadar, Nasıl Alınır, Başvuru Şartları

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir