Genel

İşçi İşveren Uyuşmazlıklarında Arabulucuya Başvurma Zorunluluğu

İşçi ve işveren görüşleri alınarak yaşanan uyuşmazlıklarda mahkemeye başvurmadan arabulucuya gidilmesi zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluğa işçi işveren uyuşmazlıkları konusunda dava edilen dosya sayısının fazla olması sebep olarak gösterildi. Arabulucuya başvurulmadan direkt mahkemeye gidilir ve arabulucuya başvurulmadığı ortaya çıkarsa dava reddedilir. Reddedilen dava için iki hafta içinde tekrar arabulucuya gitmek gerekiyor. Ancak arabulucuya gidildiği halde çözümlenemeyen uyuşmazlıklar için dava açılabilir. Dava açılabilmesi için de anlaşmaya varılamadığını gösteren arabulucu tarafından imzalanmış bir dava dilekçesinin olması gerekiyor.

Arabuluculuk Nedir?

Arabulucu, anlaşmaya varamayan işçi işveren arasındaki sorunun çözümünü sağlayarak tarafları ortak paydada birleştirip belirlenen maddeler çerçevesinde dilekçenin taraflar tarafından imzalanmasını sağlar.

Arabulucuya Hangi Durumlarda Gidilir?

İşçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, ayrımcılık tazminatı, sendikal tazminat, ücret, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil günü ücreti konularında arabulucuya başvurabilir. İşveren ise ihbar tazminatı, cezai şart, avansın iadesi ve eğitim gideri kapsamlarında arabulucuya gitmeyi talep edebilmektedir. İşçi ve işverenin arabulucuya gidebilmeleri için uyuşmazlığın iş ilişkisinden dolayı olması gerekmektedir.

Arabulucuya Nasıl Başvurulur?

Arabulucuya başvuracak olan taraflardan birinin bağlı bulunduğu yerdeki Arabuluculuk Bürosu’na gitmesi gerekiyor.

Arabulucu Masrafları Nasıl Karşılanacak?

Arabulucuya başvurmuş olan işçi ve işveren masrafları eşit bir şekilde paylaşarak birlikte öderler.

Arabulucuda Sonuç Ne Zaman Alınır?

Getirilen zorunluluk ile arabulucunun başvurusu yapılan uyuşmazlığı 3 hafta içinde sonlandıracağı belirtilirken en fazla 1 hafta uzatma talebinde bulunabileceği hükmü de getirildi.

Arabulucuya Başvurmanın Faydası Nelerdir?

İşçi işveren arasında yaşanan uyuşmazlığı çözmek için mahkemeye başvurup uzun süre devam eden davalar yerine artık arabulucuya başvurup kısa sürede çözüm bulmak mümkün hale gelmiştir. Bu durum hem işveren hem de işçi lehine olan bir durumdur. Uyuşmazlığın, arabulucuya başvurularak daha kısa sürede sonuca gitmesi adli masrafların da daha az olması demektir. Her iki tarafı karşılıklı dinleyerek sorunun nereden başladığını çözmeye çalışan arabulucu tarafların ortak bir noktada anlaşmalarını sağlar.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir