ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilik Şartları

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilik Şartları
14.08.2019

Hem Türkiye hem de yurtdışından emekli maaşı alınabilir. Ayrıca yurtdışında çalışıp emekli olamayan kişiler de Türkiye’de emekli olabilir. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında emeklilik isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru ile yurtdışı borçlanması yapmaları gerekir. Yurtdışı borçlanması ile çalıştıkları ya da yurtdışında kaldıkları durumları, gerekli şartları sağladıkları hallerde, emekli olmak için saydırabilirler. Gerekli şartları sağlayan ve yurtdışı borçlanması ödeyenler Türkiye’den emekli olarak, maaş almaya başlayabilirler.

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilikten Kimler Yararlanabilir?

Hem Türkiye’den hem de yurtdışından emekli olabilmek için ilk şart Türk vatandaşlığıdır. Ayrıca çifte vatandaşlıkları bulunanlarda bu haktan yararlanabilir. 18 yaşından büyük olan dönemler emeklilik için Türkiye’de saydırılabilir. Erkekler 18 yaşından büyük çalıştıkları süreleri ve 1 yıldan fazla olmayan işsizlik sürelerini borçlanarak Türkiye’de emekliliğe saydırabilirler.

Kadınlar ise 18 yaşından sonra çalışsalar da çalışmasalarda yurtdışında geçirdikleri süreyi emeklilik için saydırabilirler. Türk vatandaşlığı kazanılmadı süreler için borçlanma yapılamaktadır. Yani hem 18 yaşından büyük hem de Türk vatandaşı olunan süreler emeklilik için saydırılabilir. Genel olarak yurtdışında çalışı emekli olaakları iki gruba ayırabilirz.

Birincisi; Türkiye’de sigortası bulunup, sonradan yurtdışına gidip çalışanlar ya da e hanımı olanlar. İkincisi; Türkiye’de hiçbir sigortası olmadan yurtdışına gidip çalışan ya da emekli olanlar. Her iki gurupta bulunanlar da hem yurtdışından hem de Türkiye’den emekli olabilirler. Yurtdışında çalışan Türk vatandaşları bunun için yurtdışı borçlanması yapmalıdır.

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurtdışı hizmet borçlanması, yurtdışında geçirilen sürelerin Türkiye’de sigorta süresine sayılması için yapılan borçlanma türüdür. 3201 sayılı “Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun” ile yurtdışı borçlanmasına dair nitelikler belirlenmiştir. Bu nitelikler kapsamında Türk vatandaşları, yurtdışında geçirdikleri süreleri sigorta primlerine saydırarak sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olabilirler.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler İçin Borçlanma Yapılabilir?

Yurtdışında geçirilen sürelerin emekliliğe sayılabilmesi için Türk vatandaşı olunması gerekir. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler 18 yaşından sonraki süreçte;

  • Sigortalı olarak çalıştıkları zamanı,
  • Sigortalılık araları ya da sonunda ki her biri 1 yıla kadar olan süreleri,
  • Yurtdışında ev hanımı olarak geçen zamanı yurtdışı borçlanması ile emekliliğe saydırabilir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Şartlar Nelerdir?

Yurtdışı borçlanması yapmanın koşulları başında Türk vatandaşı olunması gelir. Türk vatandaşı olanlar ya da doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kabedenler Türkiye’de emeklilik için yurtdışı borçlanması yapabilirler. Borçlanma emeklilik, moalullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde geçimiş hizmet değerlendirmesi için yapılabilir.

Yurtdışı borçlanması için başvuru yapacak kişilerin hem borçlanma için gösterecekleri tarihlerde hem de başvuruyu yaptıkları tarihte Türk vatandaşı olmaları gerekir. Yapılacak olan borçlanma için yazılı dillekçe ile başvuru yapma şartı bulunur. Bu şartları taşıyanlar yurtdışında çalıştıkları ya da ev hanımı oldukları süreleri borçlanma ile ödeyerek Türkiye’den emekli olabilirler.

Yurtdışı Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurtdışı hizmet borçlanması başvurusu yapacak kişilerin yazılı bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracat etmeleri gerekir. Yurtdışı borçlanma için dilekçe Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebilir. Bu dilekçe dışında yazılı olarak hazırlanan dilekçelerde başvuru için kullanılabilir. Eğer hazırlanan dilekçede yer alan bilgiler eksik ya da yetersiz ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi” doldurulması istenir. İsterseniz hem Türkiye’de hem de yurtdışından emeklilik ile ilgili örnek dilekçeleri http://www.sgk.gov.tr adresinden indirebilirsiniz.

Yurtdışı Borçlanması Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yutdışı hizmet borçlanması için gerekli belgeler ile birlikte hazırlanan Yırtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile başvuru yapılmalıdır. Yurtdışında geçen sürenin de borçlanma için belgelenmesi gerekir. Dilekçeye ek olarak yurtdışı çalışmalarını gösterir hizmet belgeleri de istenir.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerden istenen diğer belgeler;

  • Çalışılan ülkedeki sigorta kurumundan alınan hizmet cetveli ya da sigorta kartı,
  • Bağlı olunan vergi dairesi ya da meslek kuruluşu tarafından verilne hizmet belgesi,
  • Bulunan ülkedeki Türk temsilciliklerinden alınan ve yurtdışı hizmet borçalnması için kullanılacağı belirtilen hizmdtin niteliğine uygun belge ile başvuru yapılmalıdır.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden istenen diğer belgeler;

  • Bulununulan ülkedeki Türk konsolosluklarından alınacak, borçlanma için kullanılacak hizmet belgeleri,
  • Yurtdışında çalıştıkları yerlerden alacakları bonservisleri ve pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri le başvurmalıdırlar.

Yurtdışında Yaşayan Ev Hanımları Türkiye’de Emekli Olabilir Mi?

Yurtdışında yaşan ev hanımları Türkiye’de emekli olabilir. Bu haktan yararlanmak için ev hanımlarının daha önce bir işte çalışmasına veya sigorta kaydının olmasına gerek yoktur. Yurtdışında ikamet ettiği süreyi yurtdışı emeklilik içerisinde ödeyerek bu imkandan yararlanır. Yurtdışı emekli borçlanması ile emekli olmak isteyen ev hanımları için belirlenen kriterler şu şekildedir;

  • 18 yaşını doldurmak
  • Yurtdışında sigortalı bir işte çalışmıyor olmak veya 30 günden az çalışmış olmak
  • Kendi sigortası ile başka bir yerden emekli maaşı almamış olmak
  • Başvuru yapan bireyin Türkiye’ de yaşaması
  • Türkiye Cumhuriyeti bireyi olarak yabancı ülkede yaşadığı süreleri belgelemek

Yurtdışı Borçlanması Süresi Nasıl Değerlendirilir?

Yurtdışı emeklilik başvurusunda süre tespiti kişinin içerisinde bulunduğu duruma göre değişmektedir. Başvuru için kullanılan yurtdışı borçlanma tespit dilekçesinde borçlanmak istenilen süre yazıldıysa eğer bu süre, belirtilmemişse kişide bulunan yazılı kaynaklarda ki gün hesaplanarak kişinin ödeyeceği süre hesaplanır.

Eğer borçlanma başvurusu yapan kişinin SGK kaydı varsa yurtdışında geçirdikleri süreler daha önceki prim günlerine eklenir. Kişinin sigorta öncesi yurtdışı ikameti varsa sigorta başlangıcı ikamet ettiği günün başlangıcı yapılır. Kişinin daha önce SGK kaydı bulunmuyorsa borcun ödendiği günden ne kadarlık bir süre için ödeme yapıldıysa o kadar geri götürülerek kişinin sigorta kaydı belirlenir.

Yurtdışı Borçlanması Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı hizmet borçlanması ödemesi Türk Lirası olarak yapılır. Ödeme tebliğ tarihi itibari ile 3 ay içerisinde toplu olarak yapılmalıdır. 3 ay içerisinde eğer ödeme yapılmazsa başvuru iptal edilir. Ancak iptal edilen başvuru sonrası kişiler Türkiye’den emeklilik haklarını kaybetmezler. Sadece bir daha başvuru yapmaları gerekir. Ancak borçlanma yapıldığı tarihteki asgari ücret baz alındığından, en son yapılan arihteki asgari ücrete göre borçlanma hesaplanarak artış gösterecektir.

Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Anlaşması Yaptığı Ülkeler

Türkiye sosyal güvenlik anlaşmalı ülke sayısı 23’tür. Bunlar; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, K.K.TC., Kanada, Kebek, Libya, Lüksemburg, Makeonya, Norveç, Romanya, Sırbistan’dır. Sosyal güvenlik anlaşmalı olunan ülkelerde işe başlama tarihi ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.

Böylece yurtdışında çalışan kişilerin erken emekliliklerinin yolu açılmış olur. Yani anlaşmalı olan ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının ilk işe başladıkları tarih Türkiye’de de ilk işe başlama tarihi olarak sayılmaktadır. Özellikle Türkiye’de hiç sigortası olmayan, yurtdışında çalışan kişiler bundan olumlu olarak etkilenecektir. Ya da Türkiye’de sigortası olmasına rağmen yurtdışında sigorta tarihi daha erken olanlar da bundan pozitif şekilde yararlanabilir. Böylelikle hem Türkiye’de hem de yurtdışında emeklilik için prim gün sayısı düşmüş olur ve de yaş şartı geriye çekilir.

Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar ?

BABADAN EMEKLİ MAAŞI ALMA KOŞULLARI

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Yorumlar

  1. Fatima dedi ki:

    Merhaba, Almanyadan malulen emekliyim.SSK yurt disi borclanmama mi yapmistim fakat yasa takilmistim. Simdi EYT cikinca emekli maasinin baglanmasi icin dilekce verebilirim. Benim sorum, buradan malulen emekli oldugum icin bir sorun cikar mi?

  2. Kazım dedi ki:

    Merhaba ben almanyada yaşıyorum ve buradan emekli olmama az kaldı ayrıca türkiyeden de emeklilik şartlarımı gerçekleştirdim. İlk olarak türkiyedeki Emeklilik aylığımı bağlatmam daha sonra Almanyadaki emekliliğime engel olur mu? Yada oradan emekli olunca buradaki kesilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik işlemlerini başlatabilirsiniz. Ancak Almanya dan emekli olmadan Türkiye den maaş bağlanmaz.

  3. güney naci dedi ki:

    Merhabalar 1996 yılında turkıyede sıgorta girişim var 2005 ten 2019 yılına kadar ingilterede calıstım.suan türkiyede sigortalı çalışıyorum. her iki ülkeden de emekli olabilirmiyim ve olabilmem için ne yapmalıyım. teşekkür edrim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yurt dışında çalıştığınız süreleri Türkiye de borçlanarak emekli olabilirsiniz. İngiltere kanunlarına hakim değiliz

  4. Yakup dedi ki:

    1966dogumluyum ..10yasindan beri almanyada yaşamaktayım..2017de turkiyede ilk sigorta girişim 30gunluk yaptırdım..ve 3600prim ödeyerek borçlanarak 4a para odedm ..normalde 60yasi beklemem gerekiyor emekli olmam için ve tabiki Almanya’daki iş ilişkimi kesersen turkiyeden aylık alacagm..benim merak ettiğim konu 58 yas varmış 5400prin günü ile erkeklere oluyormu ..yani 58yasinda emekli olma gibi bir durum söz konusumudur..birde 2017de SSK girişinden ötürü genel sağlık borçlanması çıkmış onu nasıl sildirelbilirim ..1ay turkiyede kaldı ve geri almanyaya döndüm

  5. Mustafa dedi ki:

    Kolay gelsin
    Benim ilk işe girişim Almanya 1982, ve tahmini beş yıl çalışmışligim var 1992, de Türkiye’ye Temelli döndüm ve şimdi burdan emekliyim.almanyadanda emekli olabilirmiyim?
    Veya oradaki hakkımı nasıl alabilirim?
    Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da bulunan günleri bura da borçlanarak emekli olma hakkınız vardı. ancak siz zaten emekli olmuşsunuz. almanya Şartlarında emeklilik ile ilgili bilgimiz bulunmuyor.

  6. Hasan BALCI dedi ki:

    Merhaba
    Ben suan aktif olarak Almanya da calismaktayim,benim sorum ben Türkiye den emeklilik sartlarimi yerine getirdim, fakat bana söyldikleri almanya da sigortali calisirken Türkiye den emekli maasi alamazsiniz dediler, bende bu sebepten dolayi yaklasik iki yildan beri maas icin bir basvuruda bulunmadim.Oysa ben Türkiye de emekli hakkimi kazanmis biri olarak neden
    Almanya da calisiyorum diye hakkim olan bir maasi alamiyorum. Bu konu da beni aydinlatirsaniz sevinirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kanun bu şekilde. Bunun sebebi ile ilgili bir yorum yapabilme şansımız yok.

    2. Yeliz demirbas dedi ki:

      Bu konuda pek bilgim yok ben de arastiriyorum . Ama anladigim kadariyla emeklilik sartlarini yurtdisi borclanma olarak tamamlamiyorsaniz, tamami Turkiye de calisilan surelere aitse Turkiye den emekli olma sansiniz ve maasinizi Almanya da calisiyor olsaniz da almak hakkiniz var. Bir arastirin derim.

  7. Hulya dedi ki:

    Sayin Danisma Birimi ben ingiltere de ikamet etmekteyim engelliyim ama ingilterede gecici engellik suresi oluyor yani ulke kanunlarina gore kimseyi tam emekli yapmiyorlar her bes yada on yilda bir kontrol ediyorlar yani malulen gecici is goremez parasi aliyorum bu durumda turkiye den emekli ayligi alabilirmiyim

  8. sezai dedi ki:

    Merhaba

    Ben alman vatandaşıyım ve ikinci vatandaşlığım Türk
    Almanyadan emekli maaşı alıyorum (Almanyadaki Bankama geliyor.) artık gidip gelmek zor oluyor,şayet Türkiyede bulunan bir bankaya döviz hesabı açtırsam,sonrada alman emekli kasasına bildirdikten sonra bunun masrafı olurmu ve olursa ne kadar olur ve gelen euro’yu,döviz olarak alabilirmiyim,birde İBAN no’su ile gelmesi ne kadar sürer.Saygılar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bu bilgiyi en iyi şekilde bankalardan öğrenebilirsiniz. Türk bankalarına gelirken mutlaka bir kesinti uygulanır diye düşünüyorum.

  9. Mustafa dedi ki:

    Merhaba 1989 yılında belcikaya geldim daha önce türkiyede sigortalı çalışmadım 2015 den beri belcikada hastaliktan emekliyim turkiyedende emekli olma şansım varmı teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet borçlanma yaparak emekli olma hakkınız bulunmaktadır.

  10. Nevzat Bilgin dedi ki:

    Ben Almanya’dan emekli oldum Türkiye’den de işlemlerimi bitirip beklemede idim şimdi emekli maaşı bağlanması için başvuru yaptım ama hep bir belge isteyip emekli maaşı bağlanmıyor

  11. Vahap dedi ki:

    Selam Benim bir sorum olacakti kaynanam Almanyada yasiyor ve cok az sigortali calisfigi icin cok az birmiktarda emekli maaşi aliyor ama ayni andada türkiyeden ssk dan emekli bir süre sonra esini yani kayin babayi kaybetti ve dul maasi baglandi, simdi ise
    Kendi emekliligi
    Kendi emekliligi türkiyeden
    Dul maasi almanyadan aliyor

    Sgk ile almanya arasinda bir anlasma var mi türkiyedeki emeklilik almayadaki emekliligiyle birlikde sayilacak diye bizde türkiyedeki emekliliginden belge istiyorlar ve aldigi emekliligi burdan alacagi emeklilikle beraber sayip en az emeklilik yani almanyada 1400€ mindes rente varmis sözde onu düzenliyorlarmis ne kadar dogru bilmiyorum belgeleri verelimmi yoksa hic bir anlaşmalari yok mu selamlar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya Sosyal güvenlik sistemi ile ilgili maalesef bilgi sahibi değiiz.

  12. Onur Gulmez dedi ki:

    Merhaba, Ben Amerika’da yaşıyorum Türkiye de istege bağlı sigorta yapabilirmiyim? Maksadım buradan emekli olunca TR den den emekli olmak. Burdan emekli olunca ordan olmak Mümkün müdür? Teşekkürler.

  13. İSMAİL dedi ki:

    2005 Yılında Türkiye den Emekli sandığından emekli oldum.
    2006-2013 Yılları arasında Romanya da çalıştım.( 6 Yıl , 10 Ay , 7 gün ).
    Kasım 1956 doğumluyum.Yani 65 yaşı doldurdum.Ikili anlaşma çerçevesinde Romanya’dan da yaşlılık aylığı bağlattırabilirmiyim ?
    Önceden aynı 2 soruma henüz cevap alamadım.
    Lütfen cevabınızı bekliyorum.
    Saygılarınla .

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Romanya sosyal güvenlik emeklilik şartları ile ilgili mevzuat bilgimiz bulunmamaktadır. Bu nedenle size yardımcı olamıyoruz.

  14. İSMAİL dedi ki:

    2005 Yılında Türkiye den Emekli sandığından emekli oldum.
    2006-2013 Yılları arasında Romanya da çalıştım.( 6 Yıl , 10 Ay , 7 gün ).
    Kasım 1956 doğumluyum.Yani 65 yaşı doldurdum.Ikili anlaşma çerçevesinde Romanya’dan da yaşlılık aylığı bağlattırabilirmiyim ?
    Selam ve saygılarımla

  15. Mehmet dedi ki:

    Ben Avustralyadan emekli maasi aliyorum, ayni zamanda Turkiyeden’de emekli maasi alabilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Türkiye den de borçlanarak emekli olabilirsiniz.

    2. Fahri dedi ki:

      Ben Türkiye’deyim Australya 34 yıl çalıştım gidip geliyordum ama kalp kapakçığı ameliyatı oldum şu an gidemiyorum 9/2/1956 yaş 66 buçuk Australya Konsolosluğu yapmıyor Türkiye’den bereye baş vurmam lazım

  16. dilanur dedi ki:

    merhaba, babam 2019 yılında kktc den borçlanarak tr de emekli oldu kıbrıstan da emekli olabilir diye duyduk bunun için tr de ki primlerini kıbrısa tasıtabilir miyiz? ya da ne yapmamız gerekli acaba, teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Aynı primlerle Kıbrıs’ ta da borçlanarak emekli olabilir.

    2. Hacer dedi ki:

      Türkiye deki primler ile kktc de borçlanma kabul etmiyorlar Türkiye deki sigorta başlangıcıda kktc geçerli değil

  17. Seval dedi ki:

    Merhabalar
    Ben yaklaşık 15 yıldır Almanya da çalışıyorum ve Türkiye ‘ye kesin dönüş dönüş yapıp orda çalışmaya devam etmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla iki ülkede birden emekli olunulabiliyor. Ancak Almanya sağlık sigortası prim kesiyor ve her 6 ayda Almanyaya giriş yapılması gerekiyor. Bu durumda izlenmesi gereken yol nedir. Sürekli Almanya ya giriş yapilmasimi gerekiyor

  18. Erkan dedi ki:

    Mrb almanyadan malulen emekliyim. Turkiyede hiç calismisligim yok ama para yatirip emekli olabilirsin diyorlar. Almanya bu konuda maasimi keser mi ? Turkiyeden de emekli olabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya’ da ki başlangıc tarihiniz Türkiye de de geçerli prim ödemelerini yaparak emekli olabilirsiniz. Çalışmadığınız sürece Almanya ve Türkiye’de alacağınız emekli maaşları kesilmez.

  19. Turgut Serçe dedi ki:

    Merhaba, isviçrede yaşıyorum 1 sene önce yurtdışı borçlanmasını ödedim fakat hala maaşım bağlanmadı, ne yapmam gerekir?
    Teşekkürler

  20. mehmetaly dedi ki:

    Merhaba Almanyada yaşıyorum hem Türkiyeden hemde Almanyadan emekli maaşı alıyorum. Bunun için sigortaya her iki yerden maaş aldığımı bildirmek zorunda mıyım?

  21. Resul dedi ki:

    Merhabalar, Finlandiya da 18 sene işçi ve
    İşveren olarak çalıştım. Türkiye’ye kesin
    Dönüş yaptım. Finlandiya’dan emeklilik maaşı
    Alabilirmiyim zamanı gelince.
    Teşekkürler; sağlıklı günler diliyorum.

  22. Ahmet yıldırım dedi ki:

    A Yıldırım 1966 doğumluyum Türkiye’de 1985 sgk girişileyim İsviçre’ye işçi olarak yurtdışına gittim askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması yaptım Türkiye’de emekliliğe hak kazandım hangi şartlarda emekli olabilirim (dönercide de çalışıyorum ortak olup iş veren olabilirim)

  23. Fatih dedi ki:

    Merhaba ben Isvecte yasiyorum. Sorum:Turkiye de saglik hizmetlerinden ucretsiz faydalanabiliyormuyuz? Isvec ile böyle bir anlasma varmi?

  24. Yasar dedi ki:

    Merhabalar. Ben Avusturya da 6 yıldır çalışıyorum ve bu yurtdışı borçlanma sistemiyle emekli olunacağını henüz öğrendim. Türk vatandaşıyım. Benim sorum bu dediğiniz başvuruyu yaptıktan ve başvurunun kabülünden sonra Türkiye de de sigortalı olabiliyor muyuz? Yani Türkiye’deki sağlık imkanlarından aynı bir Türkiye’deki vatandaş gibi faydalanabiliyor muyuz ? Teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Türkiyede sadece emekli olabilmek için bu borçlanmayı yapabilirsiniz. Zaten ülkelerarası anlaşmalar gerği Türkiyede sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

  25. Emrah dedi ki:

    Merhabalar 1990 yilinda avusturya ya gittim 26 yildir sigortali calisiyorum. Turkiye de 2011 tarihinde 4a sigorta girisi yaptirdim. Turkiyede emekli olabilir miyim ayni anda iki ulkeden de emekli maasi alabilir miyim. Turkiyede emekli olursam yurtdisindaki emeklilik haklarim zarar gorur mu ? Tsk ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Aynı anda iki ülkeden de maaş almanız mümkün. Ancak Türkiyeden emekli maaşı alabilmek için yurt dışında çalışıyor olmamanız gerekiyor. Türkiye den aldığınız maaş Avusturya maaşınızı düşürmez.

  26. ahmet dedi ki:

    slm

    belcikadan emekli olacam ve arastirma evraklarim geldi

    esim tr den emekli oldugunu bildirmeliyim mi

    bildirmesem ileride ogrenebililermi

    saygilar

  27. Metin Temiz dedi ki:

    iyi gunler,

    2 sorum olacakti;

    1- Dort yildir Turkiyeden emekliyim ve Turkiyede, Alman bir sirketin, Istanbul subesinde calisiyorum. Sirket beni Almanyaya transfer etmek istiyor. Bu durumda Almanyada Alman yasalarina gore calisacagim ve eger devam edersem 67 yasinda Almanyadanda emekli olacagim. Su durumda Turkiyedeki emekli maasim kesilirmi (sigortali baslangicim 1985)?

    2- Ayni sirketimizde Almanyada calisan is arkadasim (sigorta giris 1981) Turkiyede 3600 is gunu ve 15 yil yasasina gore sartlari 1999 yilinda doldurdu ve emekli olabiliyor ancak Almanyada calismaya devam edecek. Turkiyeden hemen emekli olabilirmi herhangi bir sinirlama varmi (yas siniri vs)

    Tesekkurler.
    Metin

  28. Serdar dedi ki:

    Merhaba,
    Yurtdisi Isvecten 1999 yilinda Saglik sorunlari nedeni ile malulen emekli oldum her ay garanti emekli maasi aliyorum. Turkiyede duydygum kadarda emekli olunuyormus acaba ne kadar gerceklik payi var eger böyle bir imkan varsa ön sartlar nelerdir.
    Tesekur ederim vereceginiz cevap icin.

  29. cevdet ULUOCAK dedi ki:

    CEVDET ULUOCAK
    Merhaba. benim sorum hem yurt ici hem yurt disindan emekli maasi alanlarin yurt disi maaslarindan, yurt icinden adiklari Maas miktarini dustuklerini duydum.
    Bu dogru mu acaba. Tesekkurler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yurt içi ve yurt dışı maaşları ayrı primlerden hesaplanır bu nedenle ikisinde de bir düşüş olmaz.

  30. Serin dedi ki:

    Merhaba Almanya da %60 engelli emekliliğim onaylandı ve yaşım doluncaya kadar
    Yaklaşık 3 aydır emekli aylığımı alîyorum.Sorum şu ki Türkiyeden de emekli
    olabilirmiyim olursam nasıl olabilirim ?

    Not: çifte vatandaşlığım var
    Tesekkürler iyi günler …..!

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      MErhaba,

      Erkekler yurt dışında çalışmış olduğu kadınlar ise hem çalışmış hem de ev hanımlığı yaptığı süreleri borçlanarak emekli olabiliyor. Konsolosluklarda bulunan sgk brimleri ile irtibata geçerek borçlanma ve eemkli olma hakkınız mevcut.

  31. Bahrikonyali dedi ki:

    Benim sorum şu ben türkiyeden 60 yaşında emekli olacağım ama alman vatandaşlığına başvurmak istiyorum bu bana ilerde benim emekliliğime bir sorun olurmu aydınlatırsanız memnun olurum daha başvurmadım sorup anlamak için eğer engel olursa başvurmaktan vazgeçeceğim

  32. Hasan dedi ki:

    Merhaba
    Halen almanyada yaşıyorum ve bir firmada çalışıyorum. Hem çalışıp aylık maaşımı alıp hemde türkiye den emekli maaşımı alıyorum yaklaşık 5 yildir. Arkadaşlarım ssk ödediği tüm parayı senden geri alır diyorlar bu doğrumu?
    Şimdiden çok teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanyadan çalışması nedeni ile maaş alanlar Türkiye den maaş alamamaktadır. İade istenebilir.

  33. Shayanbay dedi ki:

    Merhabalar,
    Türkiye´den alinan emekli maasi, Almanya´daki emekliligimin aylik miktarini etkiler m?
    selamlar…

  34. oktay dedi ki:

    Merhaba Turkiyede 3 yil gibi ssk liydim ama simdi 15 tildan beri amerikada calisiyorum turkiyeden emekli olabilirmiyim..

  35. Recep sinan yavuz dedi ki:

    Türkiye den emekliyim .emekliliğimi durdurup yurtdışın da sigortalı çalışıp oradan emekli olabilirmiyim.

  36. CİYAN dedi ki:

    merhaba. Almanyada işveren sahibi bir kişi hem Türkiye hem Almanya da emekli olmak istiyor. bunun yolu nedir. iki ülkede de emekli olabilir mi? ayrıca Türkiye de emekli olduktan sonra Almanya ya geri dönebilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,
      X
      Şartları sağlar ise hem Türkiye den hem de Almanyadan emekli olabilir. Ancak Almanyada aktif çalışarak geliri olduğu sürece Türkiyeden emekli maaşı alamaz. Almanyada emekli olduğunda iki maaşı da alabilir.

  37. sukru dedi ki:

    2003 yılı yurt dışı 1993 yurt içi sigorta girişim var ikisindende nasıl emekli olabilirim.

  38. Hakan Gökdemir dedi ki:

    Merhabalar ben Türkiye’de 2017 de 5434 sayılı kanuna tabi olarak sağlık nedeniyle malulen emekli oldum şuan KKTC de halen çalışmaktayım burada ne kadar yıl daha çalışırsam ikinci emekliliği haketmiş olurum? Burada çalıştığım süreleri Türkiyeye işleterek mi yoksa buranın kanunlarına göre buradaki kuruma başvurarak mı emekli olurum?

  39. Adem Demir dedi ki:

    Turkiyede yurt dışı borçlanması yaparak yüzde 51 engel oranıyla, vergi indirimi yoluyla emekli oldum . Buradan sgk üzerinden başvuru yaparak aynı engelli raporuyla avusturyadan da engelli emekli olabilirmiyim. Avusturya vatandasiydim aynı zamanda türk vatandasida olduğum için avusturya vatandaşlığını kaybettim. Çünkü avusturya cifte vatandaşlığını kabul etmiyor

    1. Emre dedi ki:

      Hayırlı akşamlar.
      Ben işverenim. Ben almanyada iş kazası geçirdim
      Türkiyede çalışmışlığım var.Şirkete ortaklık dolayısıyla.
      Ama aynı zamandada Almanyada işverenim. Kazadan dolayı
      Mallulen emekliliğe müracaatta bulundum günlerim yetmediği için ret geldi. Acaba Türkiye deki sigorta süremi almanyaya bildirebilirmiyim bir mahsuru varmı.

    2. Metin Uçan dedi ki:

      Merhaba Metin uçan ben 1971 doğumluyum 1988sskgiriş var TC den 2021 gün pirimim var 6 ay sonra yaşımı dolduruyorum KKTC dendaha 4.5 senem var emekli olmama TC den yaşım dolduğunda emekli olabilirmiyim burdaki günlerimi aktar dığımda yine borçlanmak gerkiyormu teşekkürler

  40. Ilhan dedi ki:

    Ilhan
    Merhaba ben Almanyada ve Türkiyede emekliyim Almanyada mini Jop yani 450.00 Euro luk iste çalisabilirmiyim? Tessekkürler

  41. Ali İhsan Kılınckaya dedi ki:

    1.12.1961 doğumluyum, 1986 yılından,2002 yılının haziran ayina kadar Belcika’da sigortali calistim,2002 de Belçika’lı eşimle,Turkiye’de yaşamaya karar verdik.2008 yılında 230 gün sigortalı çalışmam var,1982,83 yıllarında 18 ay askerliğimi yaptım. 5400 prim günü yurtdışı borçlanması yaparak Turkiye de emekli olmak için de istenilen evrakları hazırladım . Soru 1 . Turkiye de Nüfusta T.C Vatandaşı olarak gözüküyorum. 16 Şubat 1990 yılında Belcika’da eğlendiğim eşimin Belçikalı olması sebebiyle Belçika vatandaşı oldum .Belcika vatandaşı olmak için Türk makamlarından izin istemedim.Benim bu durumumum Türkiye de yurtdışı borclanmama engel teşkil edermi Soru 2. Yukaridaki 1. Sorumdaki eşimin belcikali olmasi sebebiyle esten dolayi belcika vatandasi olmam sorun , engel olusturmaz ise !! Yurtdışı prim borçlanması ile emeklilik başvuruma bir engel yok ise de , 5400 prim gününden borclanarak emekli olursam ,emeklilik aylığı ne kadar olacaktır . Iyi calismalar

  42. Hülya dedi ki:

    Merhaba,
    ben Berlin’de yaşıyorum, Türkiye’den emekliliğim kabul edildi herşey hazır sadece ödeme kaldı.
    Fakat ödemem gereken ücreti Berlin’den Türkiye’ye nasıl ve hangi banka aracılığıyla ödeyebilirim. Bu konuda hiç bir fikrim yok malesef.
    Aydınlatıcı cevap verirseniz çok sevinirim.
    Teşekkür ederim
    Sevgiler
    Hülya

  43. karampa dedi ki:

    Almanyada 25yıl kadar çalışıp geldim Türkiye’den emekli oldum, yıllardır Türkiye’den emekliyim. Yurtdışından da emeklilik maaşı almam için ne yapmam gerekir ? ya da alabilir miyim ?

  44. Yusuf Akkaya dedi ki:

    Merhaba ;
    Babam 1971 yılından 1984 yılına kadar Almanya da çalışmış , daha sonra 1984 yılında ve o dönemde kesin dönüş kanunu olarakda bilinen Helmud Kohl Türk işçilerini ve ya yabancı işçileri ülkeden azaltma adına bir yasa çıkarmış tüm ilişiğini kesen kişilere tazminat ödemiş ve ülkeden bir miktar yabancı işçinin gitmesini sağlamıştı.
    Babam da bu dönemde tazminatını alarak Türkiyeye kesin dönüş yaptı şu an sgk dan emekli aynı zamanda Almanyadan da emekli olma hakkı varmıdır ? Emekli olursa tazminat ve ya başka hakları var mıdır? Eminim bu durumda olan bir çok kişi vardır . Cevap verirseniz müteşekkir oluruz .İyi çalışmalar

  45. Yeliz dedi ki:

    Merhaba babam 1970 ve80yılları arasında 7yıl fransada çalışmış Türkiyeden 2007yılından beri hem bağkur hemde belediye başkanlığından emekli maaşını alıyor. Babam geçen yıl vefat etti şimdi annem onun yurt dışında çalıştığı günlerin birikmiş prim günlerini almak istiyor başvuruda bulunduk ama oradaki çalıştığı günleri fransa öderse Türkiyede aldığı bağkur ve diğer maaşı kesilirmi? Teşekkür ederim.

  46. Yasemin dedi ki:

    Merhaba, ben 1979 dogumluyum ve cifte vatandasim (Alman-Türk) 2011 den beri almanyada malulen emekliyim, her 2 senede emeklilik uzatiliyor. Türkiye de 2010 da 1 ay calismisligim var. Emekli maasim yetersiz oldugu icin sosyal yardim aliyorum. Türkiyeden emekli olabilirmiyim, olabilirsem hangi yolu izlemem gerekir. Emeginiz icin tesekkür ler. Saygilarla

  47. Mehmet bozdogan dedi ki:

    Yurtdisinda erken emekli olup grundsicherung alanlar trde emekli olabilirmi

  48. Sedef kaymak dedi ki:

    iyi günler.
    ben almanyaya 1981 yılında geldim.
    iki çocuk tan sonra çok az bir sigortalı calismisligim var. Türkiye den üç sene önce emekli oldum,, buradan emekli olmak için de müracaat da bulundum. yanlız LVA dan bana bir mektup geldi.bunu doldurup geri gönderme mi yazıyor du.mektupta tr de calişmişligin varmı ,prim odedin mi,emekli maaşı alıyor musun ve kimlikbilgilerimi istiyor.bunu LVA ya bildirmek zorudamiyim LVA bunu neden bilmek istiyor.

  49. Hüseyin Yılmaz dedi ki:

    İyi günler,bilgi almak istiyorum.Ben Avusturya da Malulen Emekliyim.70% Raporun var.sizofrani hastasıyım.28.03.1975 doğumluyum.turkiyede 1994 başlangıçlı sigortam var.251 gün

  50. Muammer Şen dedi ki:

    Ben 11.06.1964 doğumluyum .Almanyada 35 yıl çalıştım. Şuan 3 yıldır işsizim.Türkiyeye kesin dönüş yapmak istiyorum ve yurtdışı sürelerini borçlandım.Kesin dönüş yaptıktan sonra ssk dan emekli olabiliyorum.Daha sonra 63 yaşında Almanyadan emekli olabiliyorum ve aynı zamanda iki emekliliği alabilirmiyim?Muammer Şen

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da fiili olarak çalışmadığınız sürece hem Türkiye den Hem de Almanyadan emekli maaşı alabilirsiniz.

  51. Kamile Özen dedi ki:

    1 mart 2019 da Almanya dan emekli olacağım.Türkiyede de kasım 1972-Eylül 1985 yılları arasında öğretmen olarak çalıştım.Türkiye de ne kadar borçlanmam gerekiyor.Tşk.ederim

  52. Yüksel ERDOĞAN dedi ki:

    Belçikada yaşıyorum ve sigortalı olarak çalışmaktayım. Türkiyede şirket ortağı ve müdürü olduğum limited şirketinin sahibiyim. Türkiyede şirket ortaklığım nedeniyle Bağkur primi ödemekteyim. Belçikada sigortalı olarak çalışmam Bağkur primini ödememi durdurur mu? Ben bağkur primini ödemek istemiyorum, böyle bir hakkım var mı?

  53. Ali Aytekin dedi ki:

    Iyi Aksamlar
    Uzun yillar Almanyada calistiktan sonra Türkiyeye borclanma yapip
    01.04.2008 de Türkiyede emekli oldum. 01.12.2020 yilinda Almanyadan emekli olmam icin bes ay eksik günüm var eger bu bes ayi istege bagli ödersem altmisüc yasinda emekli olacagim,yalniz Tekirdag SGK ya bu sorunu sordugugumda bana söyledikleri, Türkiyede emekli ayliginizi donduracaksiniz.Ondan sonra bu islemi yapabilirsiniz dediler. Hala hazirda emekli olup yurt disinda calismayip hicbir kurumdan para almiyorum sadece Türkiyeden emekli maasi aliyorum. Bu konuda yardimci olusaniz ve hangi yolu takip etmem gerektigini bilgilendirirseniz sevinirim. Iyi calismalar diler saygilar sunarim.
    Ali Aytekin

  54. Akgün dedi ki:

    Merhaba.

    % 81 Engelliyim. Vergi indirim belgesi ile 2014 yılında SGK 4/A’dan yurtdışı borçlanması yapmadan emekli oldum. Daha sonra EKPSS ile 657’ye tabi kadrolu (emekli sandığı) devlet memuru oldum. Dolayısıyla emekli haklarım saklı kaydı kalmak koşuluyla emekli maaşım kesildi. Benim Almanya’da 2013 yılına kadar 11 yıl primim var. Türkiyede engellilikten dolayı ssk emeklisi olduğum için almanyadaki devlet emeklilik kurumuna başvursam almanyadan da emekli olabilir miyim?

  55. esra dedi ki:

    Merhaba, Almanya’da sigortası olan bir kişinin Türkiye’de bağkur yapmasının bir faydası olur mu? Sadece Almanya’da sigortası olması yeterli olur mu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yurtdışı borçlanması için Almanya da çalışmış olması yeterli. Türkiye de sigorta başlangıcı eğer Almanya dan önce olsaydı etkisi olurdu.

  56. Hüseyin dedi ki:

    Merhabalar Ben 1949 doğumluyum. Fransaya 03.051974 de fransaya işçi olarak gittim ve ordan emekli oldum. Türkiyeden de emekli olmam için Sgk ya ne kadar tutar ödemek zorundayım .. İyi Günler

  57. Osman Akın Arkuç dedi ki:

    Hem Almanyadan malülen, SGK dan da Mart 2018 de (Emeklisandığı) borçlanarak emekli oldum ve şu an Almanyada ikametim yok kapattım ve Türkiyede ikamet etmekteyim. Nisan 2018 den beride sağlık güvencem SGK tarafından karşılanmaktaydı. SGK den 20.11.2018 de aldığım mektupla masraflarımın yurt dışındaki sağlık sigortasınca karşılanması gerektiği ve eşim için TA11 ve benim içinde TA 9 belgeleri temin etmemin gerektiği belirtilmektedir.
    Bu işlemin doğru olup olmadığını tarafıma bildirmenizi arz ederim…

  58. ali dedi ki:

    merhabalar,
    Ben Almanyadan,ayni zamanda Türkiyeden de emekliyim. Türkiyede 6 aydan fazla kalmak istiyorum. Almanyadaki saglik sigortami iptal edsem olurmu.Cünki Alman saglik sigartasi,hem Almanyadaki, hem Türkiyedeki maasimdan pirim istiyor. Türkiyedeki sigortamla, Almanyada muayene olabilrmiyim. Nasil bir yol izlemeliyim.

  59. neslihan dedi ki:

    almanyadan emekliyken turkiyeden babamdan da emekli yetim aylıgı almaya basladım ve ve 10 senedir babamdan emekli aylıgı almaktayken yurt dısı sagblık sigortam turkiyede hep aktif oldu ve onu kullandım. daimi ikametim turkiye yasıyorum. yurt dısı saglık sigortası turkiyede sgk emekli gorundugum icin nicin bizim sigortayı kullandın diye benden geriye donuk para istermi

  60. Sema Coşkun dedi ki:

    Annem 1973 senesinde almanyaya gitti ve işe başldı. şuan 69 yaşında ve emekli. Türkiyede ayrıca emekli olunabilirmuş 3600 günden. Takrini 77 bin tl toplu para öderse. Benim sorum şu. Bu durumda aylık kaç tl emekli maaşı alır kapaca.Bilgi verirseniz memnun olurum

  61. Bedriye Mirza dedi ki:

    Almanyadan %50posentle emekliyim yașim69 turkiyede emekli nasıl olurum türkiyede sigorta girişi yapmalimiyim

  62. Memduh Ö. dedi ki:

    Merhabalar. Türkiye’den isteğe bağlı ssk emeklisiyim. Emekliliğimden sonra Belçika’ya yerleştim ve orada çalışmaya başladım. Şu anda 63 yaşındayım ve 2 yıl daha çalışıp yaş itibarıyla Belçika’dan da emekli olmaya çalışıyorum. Ancak 1 Eylül 2018 tarihinde yenilenen Türkiye – Belçika arasındaki sosyal güvenlik anlaşmasıyla emekliliğin her iki ülkedeki toplam çalışmışlığın birleştirilmesiyle olacağı düzenlenmiş. Peki bu durumda halihazırda Türkiye emeklisi olan ben Belçika’dan da emekli olabilecek miyim merak içerisindeyim. Cevaplayabilirseniz sevinirim , teşekkürler.

  63. Fatma Akgül dedi ki:

    Almanyada hastaliktan dolayi süreli(3 sene) emekliligimi onayladilar 58 yanindaydim Türkiyede ödemeli emekliligimi yatirmistim ve dondurmustum simdi almanyada süreli emekli iken Türkiyedeki emekliligimide almaya baslarsam Türkiyede veya Almanya sorun yasarmiyim.Vereceginiz bilgi icin Tesekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da emekli durumunda iken Türkiye den emekli maaşı almanızda bir sakınca bulunmuyor. Başvuru yapabilirsiniz.

    2. Neslihan dedi ki:

      İki emekliliğinde saglık sigortasını kullanabiliyormuyuz.turkiyede ikamet ediyorum .suan sadece turkiye emeklilik sigortasını kullanıyorum.almanya sigortam iptal olurmu

    3. neslihan dedi ki:

      almanyadan emekliyken turkiyeden babamdan da emekli yetim aylıgı almaya basladım ve ve 10 senedir babamdan emekli aylıgı almaktayken yurt dısı sagblık sigortam turkiyede hep aktif oldu ve onu kullandım. daimi ikametim turkiye yasıyorum. yurt dısı saglık sigortası turkiyede sgk emekli gorundugum icin nicin bizim sigortayı kullandın diye benden geriye donuk para istermi

  64. selva dedi ki:

    babam 1981 yılında arabıstanda sıgortalı olarak calıstı yaklasık 20yıl orda kaldı suanda arabıstanda calısmıs oldugu sıgortadan emeklı olabılırmı

  65. nebahat dedi ki:

    1972 /1984 yılları arasında işci cocuğu ve öğrencı olarak almanyada yassadım . hiç calışmadım stajım var oda orta okuldan .almanyadan bır sekılde sıgortadan faydalanabılırmıyım tşk,

  66. NECMETTIN ZENGIN dedi ki:

    Merhaba,

    Ben Türkiyeden emekli oldum.
    Kusadasinda yerlesik olarak oturuyoeum.
    Avusturyada20 yil calistim.Ayrica Mavi Kartliyim.
    Avuaturyadan yaslilik ayligi almak icin müracaat etmek istiyorum.
    10 Mart 2019 da yaslilik tan emekli ayligi almaya hak kazaniyorum.(65 yasini doldurdugumdan dolayi) müracaat etmek icin temin etmem ya da getirmem gereken belgeler varmidir, varsa hangileridir?
    Bir de Dogum tarihi 10.03.1954
    Gec kaalmamis olmak icin ne zaman emeklilik müracaati yapmam gerekiyor.
    Bu konud beni bilgilendirmenizi saygi ile rica ediyorum.

    Necmettin Zengin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Avusturya Sosyal Güvenlik mevzuatı hakkında bilgimiz bulunmamaktadır.

  67. Yıldız dedi ki:

    İyi günler,
    Bir yakınım Avustralya’da yaklaşık 23 yıldır çalışıyor. Türkiye’de sigorta başlangıcı yok. Şuanda 43 yaşında. Türkiye’den emekli olması için ne yapmalı. Türkiye’den emekli olursa Avustralya’da emekli olunca alacağı maaşı olumsuz etkiler mi?
    Teşekkürler,
    Saygılar.

  68. Tolga Kalpa dedi ki:

    Merhaba;
    İş görüşmesine gittiğim şirket beni, Sırbistan da yeni açılacak lokasyonun da yönetici konumunda görevlendirmek istiyor. İnternetten bilgi bulamadım.
    Türkiye de borçlanmaya gerek kalmadan, (55-58 yaşında emekli oluyorum sanırım) genel merkezi Türkiye de olan firmaya hem Türkiye de hemde Sırbistan da (sgk) prim ödetebilirmiyim? (çünkü işim gereği hem genel merkez hemde sırbistandaki fabrika da görev yapacağım)
    iki ülkenden de emekli olabilirmiyim?
    Teşekkürler
    Doğum:1977
    Sgk başlangıcı: 1994
    Ödenen Prim Gün Sayısı: 3100

  69. betül betül dedi ki:

    merhaba,

    Babam 40 yıl Almanya’da çalıştıktan sonra emekli oldu.28.06.2016 da vefat etti. Sonrasında emekli maaşı anneme bağlandı. Annemde şuan Türkiye’de.

    Şuan biz Türkiye’den de emekli olması için başvuruda bulunabilir miyiz ?

  70. Tolga A. dedi ki:

    2008 yılından önce sigortalı olmuş ve 2017 yılı sonunda %40 üzeri engelli raporu ile erken emeklilik ve maaş hakkı kazanmış birisi olarak Türkiyenin sosyal güvenlik anlaşması imzalamış olduğu bir ülkede ikamet ediyor ve çalışmaya devam ediyorum. TŞu an çalıştığım ülkede emeklilik primlerim kesilmeye devam ediyor.

    1) Bu durumda Türkiye de herhangi bir bildirim yapmam gerekir mi?
    2) Bidiğim kadarı ile borçlanma gibi bir durum olmadığından hali hazırda ödenen emekli maaşının kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil.
    3) Bulunduğum ülkede prim ve gün sayımı doldurmam durumunda ikinci bir emeklilik hakkı elde eder miyim.

    Teşekkürler.

  71. yücel dedi ki:

    memur emeklisiyim 2015 ekimde türkiyeden emekli oldum 2 yıldır yurt dışında işçi statüsünde sigortalı olarak çalışıyorum bunun bana faydası olurmu olursa nasıl olur bu konuda bilgi talep ediyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik açısından bir faydası olmaz.

  72. Gokhan altay dedi ki:

    Merhabalar, Ben avustralyada yasamaktayim % 20 ile malulen emekliyim. Turkiyede 1985 yilinda sgk ya girisim ve 250 gun calismisligim var 1992 de yurt disina isci olarak gittim.Turkiyede emekli olma hakkina sahip oldum simdi acaba hem Turkiyde emekli maasi hemde Avustralyadan malulen emekli maasi alabilirmiyim?

    Tesekkurler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Gökhan Bey merhaba,

      Türkiyede malülen emeklilik için en az %60 rapor gerekiyor. ancak normal emeklilik için başvuru yapabilir iki maaşı da alabilirsiniz.

  73. Halef Sungur dedi ki:

    Türkiyeden emekliyim.İsviçrede 32 yıl çalıştım ve prim transferi yapmadım.isviçreden emekli olabilmek için kime ve nereye başvurmalıyım tabi yaşım dolduğunda

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Konu isviçre iş hukuku ile alakalı. Bu konuda yurt dışı iş hukuku uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

  74. Gül dedi ki:

    Selam,
    Ağustos 1991-Mayıs 2015 tarihlerinde devlet memuru statüsünde çalıştım ve istifa ettim.son 12 yıldır yurt dışında yaşıyor ve çalışıyorum. Her iki ülkeden emekli olmak istiyorum ancak Türkiyeden emekli olur isem yurt dışında çalışmamam gerektiği söyleniyor nedenini anlayamadım. Her iki ülkeden çalışma hayatım engellenmeden emekli olmam münkün değil mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. İyi günler dilerim.

  75. ari hasibe dedi ki:

    eylul 2016.muracat etmistik islemlerden bilgi rica ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hangi kuruma müracaat edip borçlanma yapıp ödeme yaptıysanız o kurumdan bilgi alabilirsiniz.

    2. Vedat ÖNGÜN dedi ki:

      20 yılıdan fazla süredir Belçikada yaşayan bir ev kadınıyın
      Belçikads siğortalı bir işte çalışmadım. İli çocuğum var iliside Belçika doğumlu
      Türkiyeden emekli olmak için ne yapmalıyım hangi belgeler gerekli
      Halen Belçikada yaşıyorum

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yurt dışı borçlanması için gerekli belgelere http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/yurtdisi_islemler linkinden ulaşabilirsiniz.

    4. Mustafa oflaz dedi ki:

      Merhaba, Fransada maluliyet sebebiyle sosyal sigorta gecici mais odemelte, ve 62 yasima kadar, maluliyet yonunde bir degisiklik olmazsa, maisim odememesi saglanacak ve erken emeklige alinmis olacagim. 48 yasindayim bu esnada turkiyeden borclanip emekli olmak istiyorum. Fransiz sgk almis oldugum maluliyetlik maisi 62 yasima kadar bir engel olustururmu? Boyle bir hakkim varmi? Tesekur ederim. Mustafa oflaz