ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

HEM BABADAN HEM EŞTEN MAAŞ

HEM BABADAN HEM EŞTEN MAAŞ

Bu yazıda ölen yakınlarınızdan aldığınız maaşlar üzerinde duracağız. Bu yapılan yardım sosyal yardım parası olarak geçmektedir ve hem babadan hem eşten maaş olarak adlandırılır. Bu yazıda vereceğimiz bilgiler bu maaşları alma işlemi yani çift maaş almanızı sağlayan şartlar üzerine ayrıntılar içerecektir. Hem babadan hem eşten maaş için milat tarih 1 Ekim 2008’dir. Bu tarihten önceki başvuru işlemlerinizde çift maaş almanızda yani hayatını kaybeden baba/anne ya da eşinizin maaşlarının size bağlanmasında herhangi bir sakınca yoktu. Fakat çift maaş alabilmek için gerekli bir takım şartlarda bulunmaktaydı. Bu şartlar çift maaş alacağınız kişilerin sigortalılık türlerine göre belirleniyordu. Yani hem babadan hem eşten maaş alabilmeniz için her 2 kişinin de sigortalılık çeşidinin farklı olması gerekiyordu. Örnek verecek olursak hayatını kaybeden kişilerden birinin SGK‘ya bağlı olduğunu farz edecek olursak diğer kişinin SGK’lı olmaması yani Emekli Sandığına ya da Bağ-Kur’a bağlı olması durumunda çift maaş alabiliyordunuz. Aynı sigortalılık türüne sahiplerse bu maaşlardan biri otomatik olarak iptal ediliyordu. 1 Ekim 2008 öncesi hem babadan hem eşten maaş alma sürecinin korunması için 3 koşul gözetilmektedir. Bunlar; çalışmamak yani işsiz olmak, emekli olmamak yani emekli maaşı almamak ve son olarak sürekli bir biçimde iş göremezlik geliri bağlanmamış olmaktır. Bu koşullarda bulunmanız durumunda maaş almaya devam etmenizde bir sakınca yoktur.

Diğer bir ayrıntıda genç yaşta çift maaş alan kişilerin maaşlarının kesilme yaşları hakkında bilgi verelim. Erkek çocukları için 18 yaşına kadar, öğrenim durumu lise mezunluğu ise 20 yaşına kadar, üniversite mezunlarına 25 yaşına kadar çift maaş uygulaması devam edecektir. Kız çocukları için ise tek şart evlenme durumudur. Evlendikleri anda bu maaş kesilir.

Hem babadan hem eşten maaş için belirleyici tarihin 1 Ekim 2008 tarihi olduğunu söylemiştik ve bu tarihten öncesi için geçerli durumlar yukarıda verilmiştir. Şimdi de bu tarihten sonra uygulamaya konulan şartlardan bahsedelim. Bu tarihten sonra çift maaş uygulaması kaldırılmıştır. Tek maaş uygulamasına geçilmiştir. Yani bu tarihten sonra kişiler hem babadan hem eşten maaş alamamışlardır.

Yorumlar

  1. Harun Yücel dedi ki:

    Babam 01/11/2019 tarihinde vefat etti SGK emeklisi.Annemin Babasıda 1985 yılında Vefat etti Bağkur emeklisi. Annem şuan sadece babamın maaşını alabiliyor.Babasının maaşını alamıyor. Annem şuan toplam 3066 Tl maaş alıyor Eşinden kalan.Babasının maaşını Sgk alamassın dedi.Bilgi verirmisiniz.Aldığı emekli maaşı asgari ücret altı olursa Bağkur maaşıda alabilirmi.
    Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babadan maaş alabilmek için asgarinin bir önemi yok. Eğer 2008 öncesi eşten maaş alsaydı babadan da maaş alabilecekti. Eşin vefatı 2008 sonrası olduğu için alamaz.

  2. çiğdem yangöz dedi ki:

    Dedem ocak 2019 vefat etti anneannem dedemin sgk emekli maaşını alıyor. anneannemin kendi babası da bağkur emeklisi 1989 da vefat etti. anneanem hem babadan hem eşinden maaş alabilirmi.

  3. sakine coşkun dedi ki:

    mehaba,eşim ssk emeklisi 1995 yılında vefat etti.annem de ssk emeklisi 2002 yılında vefat etti .emekli değilim,çalışmıyorum .annemin emekli maaşını da alabilme şansım varmıdır.bilgilendirme yapabilirmisiniz teşekkürler….

  4. selami dedi ki:

    mrbalar ssk emeklisi babam 2007 yılında vefat etti anneme dul maaşı bağlandı daha sonra ssk kurumundan Tarım/Çiftçi Bağkurlu babasındanda maaş alabileceği söylendi ve bir süre sonra anneme babasındanda maaş bağlandı bir süre bu maaşı aldı. 2015 yada 2016 tarihinde Tarım/Çiftçi Bağkur babasından aldığı maaş kesildi ve geriye dönük olarak 20000 tl borç çıkardılar ve bu borcuda şimdi eşinden aldığı ssk maaşında kesiyorlar. bu konuda bilgi verebilimisiniz .iyi çalışmalar.

  5. emel yıldırım dedi ki:

    anneme sgk emeklisi babam öldüğü zaman maaşı bağlandı. aynı zamanda babasından da emekli maaşi almak için müracaat etti. alamayacağını söylediler. sonra evimize sigortadan olduğunu söyleyen bir kişi gelip maaşı alabileceğini söylemiş. yaklaşık 2 sene önce kadar. sonra tanıdığımız bazı kişiler maaşı alabileceğii söylediler. biz de gidip sgk ya sorduğumuzda 2016 yılından beri maaşın yattığını söylediler. bize böyle bir şey bildirilmedi. şimdi biz bu maaşı alabilmek için ne yapmalıyız, nereye müracaat etmeliyiz. lütfen bize yardım edin. saygılar.
    not; babam 2012, dedem 1983 yılında vefat ettiler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maaşı hangi hesaba nereye yatıığını ikametgahınızın bağlı bulunduğu sgm den öğrenebilirsiniz. Ayrıca Alo 170 SGK danışma hattından da yardım alabilirsiniz.

  6. Rukiye Yeşilyurt dedi ki:

    Annem Emekli Sandığı emeklisi idi 1990 da vefat etti. Ben 1957 de evlendim. Bir kızım oldu. Başka bir kadınla ilişkisi varmış. Kocamdan 2005 te ayrıldım. Annemin emekli sandığı maaşını bağladılar bana. Kocamdan nafaka istemedim.o da 2007de öldü.Öteki ilişkisinden 1 oğlu,1 kızı oldu. Oğlu çalışıyor. Kızıda evli. Öteki karısı da ölmüş. Kocam Askeriyeden Sağlık Memuru emeklisi idi. Şimdi almakta olduğum annemin emekli sandığı maaşının dışında boşandığım kocamın emekli maaşından kendime nafaka bağlatabilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef sağlığındayken nafaka davası açıp kazanmanız gerekirdi.

  7. Gülcihan Gürcan dedi ki:

    Annem babamın bağkur maaşını alıyor. Dedem SSk dan emekli 2007 yılında vefat etti. Dedemin maaşını ananem alıyordu oda 2018 yılında vefat etti. Annem ssk emeklisi olan dedemden de maaş alabilirmi kurumlar farklı bağkur ve ssk ve 2008 yılından önce öldü dedem bilgilendirirseniz sevinirim

  8. fatma dedi ki:

    Eşim 2006 yılında vefat etti trafik kazası sonucu malulen emekli olmuştu maaşı bana bağlandı SGK dan emekli babamda ssk emeklisi idi 2012 de vefat etti annemde hayatta olmadigindan babamın maaşınida alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Fatma Hanım merhaba,

      Her iki emeklilikte aynı kurumdan olduğundan tercih ettiğiniz yüksek olan maaşı alabilirsiniz.

  9. Zeynep dedi ki:

    Merhaba,

    Babam 1980 yılında vefat etti ve bağkur emeklisi, eşim 2017 şubat ayında vefat etti ve ssk emeklisi, bende şubat ayından beri ssk emeklisiyim ancak 3600 yaşlılık emkeliliği.

    Şuanda sadece kendi maaşımı ve eşimden %62 sini alıyorum. Öğrenmek istediğim babamdan da yetim maaşı alabilecek miyim.

    Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Zeynep Hanım merhaba,

      Siz SSK emeklisi olduğunuzdan Bağkur emeklisi babanızdan yatim maaşı alma hakkınız bulunmamaktadır.

  10. güldan dedi ki:

    merhabalar annem babamdan aylık alıyor 1994 yılında kendi babası vefat etmiş şimdi onada müracat etmek istiyor alabilirmi bilgi verireniz sevinirim teşekkürler

  11. Zafer dedi ki:

    Annem 1992 yılında ölen ,emekli sandığına tabi babamdan emekli maaşı almaktadır. Yine 2000 yılında ölen annesinden de Bağkur maaşı almakta idi.Fakat bir yıl önce annesinden almakta olduğu Bağkur maaşı kesildi ve geri ödenmesi istendi.Halen kesinti eşinden bağlanan maaştan yapılıyor.Yeni uygulamaya göre SGK ya başvurup uygulamanın iptalini ve her iki maaşı da alması gerektiğini bildirdim.Yorumunuzu almak istiyorum.Saygılarmla.

  12. AYSUN dedi ki:

    MERHABA BEN SGK EMEKLİSİYİM BEKARIM ÖLEN BABAMIN MAAŞINI ALABİLİRMİYİM ANNEMDE VAFAT ETTİ BABAMDA SGK EMEKLİSİYDİ
    BUNUN BU HAKKIMI NASIL ALABİLİRİM BANA SÖYLENEN ŞU OLDU BAŞKA KURUM OLUNCA ALIRSIN AYNI KURUM OLUNCA ALAMASSIN BU NASIL BİR ADELETSİZLİKTİR BUNU ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM KONU HAKKINDA BENİ BİLGİLENDİRMENİZİ ÖNEMLE RİCA EDİYORUM

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Yararlanmak için babanızın bağlı olduğu kuruma dilekçe göndermeniz gerekmektedir.

  13. Faik Ocaktar dedi ki:

    merhaba annem rahmetli babamdan SGk emekli maaşı alıyor babam 2015’te rahmetli oldu. ancak 2004 yılında rahmetli olan dedemden de emekli maaşı alabilir mi? dedem BAĞ-KUR emeklisi idi ? eğer böyle bir hakkı var ise yapılması gerekenler nelerdir? şimdiden yardımlarınız ve önerileriniz için teşekkür eder saygılarımı sunarım

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Hak sahiplerinin hakedilişliği için başvuru kuruma başvuruda bulunursunuz başvuru sonucu kurum tarafından belirlenir.

  14. Hülya Özmen dedi ki:

    Annem sgk dan hem kendi emekli maaşını hem yine sgk dan babamdan dul maaşı alıyor rahmetli dedemin bağkur maaşını alabilirmi.?

  15. Hülya Özmen dedi ki:

    972 de 11 yıl sgk lı iken iş kazası sonucu vefat eden babam dan yetim maaşı almaktayken (o yıllarda sadece iş kazası maaşı bağlanmış sgk maaşı hiç almadık 2008 de durumu öğrenene dek)1995 yılında evlendim dilekçe vererek çeyiz paramı aldım.2006 da eşim iş kazası sonucu vefat etti 1033 gün primi olduğundan sadece iş kazası maaşı bağlandı.2 oğlumdan 1 tanesi 20 yaşını doldurdu maaşı kesildi küçük oğluma 75 lirası aktarıldı ben eşimden değil babamdan yetim maaşı alıyorum bu durumda eşimin maaşınıda almaya hakkım varmıdır.Ve 972 ile 2008 yılları arasında babamın bağlanmayan maaşını geriye dönük talep ettik fakat o zaman bu maaş için talepte bulunmamışsınız diye bir cvp aldık bu konuda ne yapabiliriz saygılar.

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Mahkemeye müracaat edebilirsiniz.

  16. Pehlivan dedi ki:

    Babam 2004 yılında vefaat etti annem babamın maaşını aliyor. Dedemin maaşını alabilir mi. Dedem ve babam ssk emeklisi