ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır? Başvurusu ve Sorgulama

E-Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır? Başvurusu ve Sorgulama
20.11.2021

E-devlet gelir testi başvurusunu turkiye.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Gelir testi herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişi ya da ailelerin sosyal devlet anlayışı gereği hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak amacı ile oluşturulmuş olan bir testtir.

Gelir testinin sonucunda kişi devletten sağlık hizmetleri ve destek talep edebilir. E-devlet gelir testi yaptırma işlemi birkaç gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Maddi geliri düşük olan kişiler aynı zamanda bu test ile ödenmesi gereken prim sayısını ya da herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağını öğrenebilmektedir.

Gelir Testi Nedir?

Gelir hesaplama testi sosyal güvencesi bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının devletin kendilerine verilecek imkanlardan yararlanmak için yapılması gereken bir testtir. Sağlık sigortası primlerine dair belirlenme yapılması amacı ile bu testin olması gerekmektedir.

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak isteyen ve geliri düşük olan vatandaşlar bu test aracılığı ile primlerin devlet tarafından karşılanmasını sağlayabilirler. 18 yaşından büyük olan vatandaşların gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.

Bu test doğrudan E-devlet üzerinden yapılabilmekte ve kısa süre içerisinde sonuçlanmaktadır. Gelir testi sırasında hane halkına dair pek çok unsur göz önünde bulundurulmaktadır. Gelir testi için başvurunun kişinin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Ancak mücbir durumlarda birinci derede yakınlar tarafından da bu testin yapılabilmesi mümkün kılınmaktadır.

Gelir Testi Nerede Yapılır?

Gelir testi yapılan yer E-devlet olarak adlandırılabilir. Gelir testi için birçok kişi bulundukları il ve ilçelerde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’na da gidebilmektedir. Burada vatandaşlar için gelir testi için başvuru yapılsa da buradan doğrudan başvurular alınmaz. Gelir testi için kısa süre içerisinde sonuç alınacak başlıca yer E-devlet olarak bilinmektedir.

E-devlet sitesi aracılığı ile TC kimlik numarası ve şifreye sahip olan kimseler gelir testi yaptırabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yapılmakta olan başvurularda mutlaka söz konusu görevlinin tarafınıza vereceği gelir testi formu doldurulmalıdır.

Aynı zamanda kişinin yanında kendi kimliği ve fotoğrafının da bulunması gerekmektedir. E-devlet aracılığı ile yapılan başvurularda zaten kişinin her bilgisi sistem üzerinde kayıtlı olduğundan bu şart aranmamaktadır.

Gelir Testi Başvuru Evrakları

Gelir testi için evraklar SGK tarafından size verilecek olan başvuru formudur. Bu formun kişi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulması beklenmektedir. Hatalı bilginin verilmesi durumunda başvurunuz geçersiz olabileceğinden doğru beyan bu aşamada önemlidir. Bunun dışında mutlaka yanınızda 2 adet vesikalık fotoğraf ve TC kimlik belgesinin olması gerekmektedir. Kimlik belgesinin kaybolmuş olması durumunda inisiyatife bağlı olarak ehliyet ile de işlem yapılmaktadır.

E-Devlet üzerinden gelir belgesi testi dolduracaklar E-devlet sistemine erişip ‘Gelir Testi’ yazdıktan sonra karşılarına ilk çıkacak olan seçenek aracılığı ile gelir testi sistemine ulaşabilir ve buradan gerekli bilgileri doldurup sonucu beklemeye başlayabilir.

E-devlet üzerinden gelir testi ortalama olarak 10 dakika içerisinde tamamlanmakta ve kişinin SGK aracılığı ile başvuru yapmasına gerek kalmamaktadır. Sonuçlar da kısa süre içerisinde hesaplandıktan sonra ilan edilmektedir.

E-Devlet Gelir Testi Başvurusu

E devlet gelir testi yaptırma için kişinin bizzat kendisinin kendi E-devlet ekranına ulaşarak buradan gerekli bilgileri doldurması gerekmektedir. Ancak mücbir sebepler ya da ileri yaş yol ile bu sistemi kullanamayacak olan kişiler birinci derece yakınlarından destek alarak E-devlet için gelir testi yaptırabilmektedir.

  • E-devlet sistemine bilgisayarlar ya da cep telefonları aracılığı ile erişim sağlandıktan sonra TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılması gerekmektedir.
  • Açılan sistemde arama butonuna ‘Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar’ yazılması sizi gelir testine yönlendirecektir. Bu ekran üzerinde solda bulunan kısımdan ‘Gelir testi hesaplama’ seçeneğine tıklanır.
  • Açılan ekranda kendinize ait bütün bilgilerin doğru şekilde doldurulması gerekmektedir. Özellikle aile reisleri hem kendilerinin hem de bakmakla yükümlü oldukları çocukların ya da eşin bilgilerini girmelidir.
  • E-devlet gelir testi yaptırma bu aşamalar tek tek bilgi girildikten sonra tamamlanmaktadır. Test sonrasında devlet tarafından inceleme sağlanacak ve GSS primleri ve sağlık hizmetleri ile geri dönüş yine aynı ekran üzerinden 1-3 iş günü içerisinde tamamlanacaktır.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi yapılması iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki E devlet sistemi üzerinden kişinin bizzat kendi bilgilerini hane içerisinde yaşayan diğer kişilerin bilgilerini girerek test sonucu beklemesi iken bir diğeri de kaymakamlıklara bağlı olan ilçe SGK merkezleridir.

SGK merkezleri aracılığı ile başvuru yapılacaksa kişinin bizzat orada olması gerekir. Bu esnada kişinin iki adet biyometrik fotoğrafı ve kendisine ait TC kimlik belgesi olması gerekmektedir. Birinci derede yakınları ile de başvuru yapmaya gelen kişiler formu doldurduktan sonra SGK’ye bunu teslim edebilirler.

Gelir tesi kişi tarafından yapılmaz, belgeler iletildikten sonra bizzat devlet tarafından hane içerisindeki gelir çeşitli unsurlar baz alınarak hesaplanmaktadır. Bireyin gelir testi sırasındaki tek sorumluluğu kendisine sorulmakta olan bilgileri ve aile üyeleri ile ilgili kısımların doğru şekilde girilmesidir.

Gelir testi sonuçlandıktan sonra E-devlet üzerinden ya da SMS yolu ile kişiye bildiri gitmektedir. Bunun dışında yine SGK’ya yapılan ziyaretler sonucunda da gelir testinin sonucu öğrenilebilmektedir.

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Gelir testi sonuç öğrenme için en kolay yöntem E-devlet üzerinden başvuru ekranına tekrar ulaşım sağlanmasıdır. Gelir testinin sonucu ortalama olarak 1-3 iş günü içerisinde tamamlanabilmektedir. Devlet tarafından incelenen ve sonuçlanan test size E-devlet sistemi üzerinden ilan edilir.

  • E-devlet ekranına erişim sağladıktan sonra Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı aracılığı ile açılan yeni ekranda karşınızdaki seçeneklerden ‘Gelir Belgesi’ tıklandıktan sonra daha önce yapmış olduğunuz başvuruya dair detaylar gözlemlenebilir.
  • Burada yer alan belgede aile içerisindeki mevcut geliri ve günlük bazda harcanabilecek tutarı gösterir.
  • Belge içerisinde GSS primlerinin tarafınızdan mı yoksa devlet tarafından mı ödeneceği ibaresi bulunmaktadır.

Gelir Testi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gelir testi hesaplama devlet tarafından yapılmaktadır. Burada;

  • Hane içerisinde kaç kişinin yaşadığı
  • Hane içerisinde aktif olarak çalışan kişi sayısı
  • Çalışan kimse yoksa hanenin kira olup olmadığı
  • Günlük yemek, ulaşım, sigara gibi her türlü gider
  • Kaç çocuk bulunduğu ve çocukların yaşı

Gibi kalemler ayrı ayrı olarak değerlendirilmektedir. Oturduğunuz ev size aitse hesaplamalar 240/1 olacak şekilde yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu gelir testinizin belirlenen tutardan düşük çıkması durumunda GSS primleri devlet tarafından ödenmekte ve böylece gelir testi için başvuru yapan kişi ücretsiz sağlık imkanlarından faydalanabilmektedir. Bu devlet tarafından sunulan ücretsiz bir hizmet olmaktadır.

Gelir Testi Formu Doldurulmuş Örneği

Gelir testi formu örneği SGK aracılığı ile başvuru yapıldığında, kurumun kapısında yer almaktadır. Bunun dışında E devlet gelir testi yaptırma seçeneği aracılığı ile yapılan başvurularda ezbere bilgi girmeniz gerekmez. Size verilen sorulara doğru şekilde verilen cevaplar, testin hızlı bir şekilde sonuçlanması için yeterli olacaktır. Bu noktada önemli olan beyanın doğru olmasıdır. Beyanın hatalı olması durumunda primler devlet tarafından ödenmez.

GSS Borç İtirazı Nereye Nasıl Yapılır? İtiraz Dilekçesi

GSS Prim Borçları Nasıl Silinir?

GSS Primi Ödeyerek Nasıl Emekli Olunur?

Yorumlar

  1. Özer Özdemir dedi ki:

    E devlet üzerinden gelir testi yapılmıyor. Bu yüzden yanlış yönlendiren bu paylaşımın silinmesi ya da güncellenmesi gerekiyor.

  2. Ümit dedi ki:

    Gelir testi yapılmıyor e-devlet üzerinden. Sadece önceden yapılmış olan varsa sorgulanıyor o kadar.

  3. Orhan dedi ki:

    Selam ben yurt dışında yaşıyorum Kıbrıs’ta ikametgahım türkiyede bana genel sağlık sigortasından borç çıktı ne yapmam gerek

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      Ülkeye döndüğünüzde yurt dışında oldupğunuzu ispatlayıcı bir belge ile dilekçe ekinde borcunuzu sildirebilirsiniz.

  4. Hakkı dedi ki:

    İnsanlar çalışamıyor birde borç çıkıyor devlet kişilerin çalışıp çalışmadığını bilmiyormu sanki balgibi biliyor insanların hayatına bir sürü birokrasi sokup zaten zor olan hayatı dahada zor hale getirmenin vatandaşa zulumden başka birşey değildir hayır birde işsiz olanı borçlandırmak nedir bu nasıl bir mantık

    1. erdoğan dedi ki:

      Burada mantık, işsizde olsa sigorta hizmeti vereceğim. Buna belli katkıda bulunmalısındır.

      İşsİzsin ama para bulursun bi şekilde görüşü de mevcut.

  5. Erkan dedi ki:

    2016 da işsiz kaldım 2018 de emekli oldum o dönem gelirim yoktu esimnevde bakım maaşı alıyordu toplam ailede 5 kişiyiz 3500 tl borç çıkarmışlar hangi gelire baktılar gelir testi daha önce yatırmadım ne yapmaliyim

  6. Kıymet şahin dedi ki:

    Merhaba çalışmadığım halde borç çıktı bana şimdi de bsğkurluyjm onla bir alakası olabilirim be ödiycek durumum da yok malul bir annem var onla taşıyorum %85 raporlu o bir maaş alıyor ben çalışmıyorum evlilik dışı bir bebeğim var hiç bir yardımda almıyorum nasıl sildirebilirim bu borcu etşraz ettim bir ken silinmemiş lütfen bana bir yol gösterin birde faiz koymuşlar ve ödeme şansım sıfır kendin zor geçiniyorum

  7. Semra Özer dedi ki:

    Merhaba, Oğlum 25 yaşında ikinci bölümünü bitirmek üzere birkaç dersi kaldı.Mezun olduktan olduktan sonra yüksek lisans yapmak istiyor.Ben SSK den emekliyim ve eşimden bağlanan dul maaşımı almaktayım.Oğlum adına GSS ye müracatta bulundum.18.05.2018 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereği oğluma yapılandırma kapsamında 500 bin borç çıkardılar.Benim devlete borcum yoktu alacağım vardı 5-6 yıl önce iki oğlum için 600 bin ödeme ypmıştım.Gelen affla benim alacağım silindi.Ben kimseden birşey dilenmek istemiyorum sadece haksız yere borçlandırıldığımı düşünüyorum bunun düzeltilmesi için ne yapmalıyım?

  8. Hatice Kırmızı dedi ki:

    18 yaşını doldurmus oğlum liseden mezun oldu. Üniversiteye hazırlık kursuna gidiyor. Ben ve eşim emekliyiz. ama parttime calısıyoruz. oturdugumuz ev icin kredı taksıtlerı ödüyoruz. Kullandıgımız arac yıne kredı ıle alınmıs ödemelerı var. Oglum unıversıte hazırlık kursuna gıdıyor her ay 1400 lıra gıbı bır ödemesı var. Gelir testi yapılırken ev-araba kredısı ve eğitim icin ödenen kurs ücreti gelırden ındırılıyormu.

    1. Veysel dedi ki:

      Benim anlıyamadığım gelir testi yapılıyorsa acaba o gelir testinde giderler neden gözönüne alınmıyor ben 14.9.2019 dan beri işsizim ve annemle kalıyorum annemin babamdan kalma emekli maaşı var şuan 1750 TL nasıl oluyorsa 1/3 te gelir var diyorlar giderleri neyapacağız sadece işsiz olduğum için kredi taksitim 700 TL bin üstünde kredi kartlarımın ödemeleri hariç annemin bazen altı bağlanıyor bez paraları bile düşülmüyormu ama Suriyeli vatandaşlara her türlü yardım yapılmakta ama TC vatandaşından yardım esirgeniyor

  9. Yalçın küçükay dedi ki:

    Merhaba. Ben yurtdisinda calismaktaydim. Türkiye’ye dondum. Uzerime kayitli bir evim var ve suan issizim. Daha once gelir testi yaptirmadim. Gelir testi yaptirmak ve saglik sigortasindan ucretsiz yaralanmak istemekteyim. Evimin olmasi gelir testinde G-0 seviyesine cikmasina engel olur mu ? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

    1. Mücahit dedi ki:

      GSS primini yatiranlar sskli gibi hastanelerden ve özel hastanelerden faydalanıyor mu?

  10. irfan Erdem dedi ki:

    2022 kanunun son haline göre özürlü adına özürlü aracı olarak kayıtlı bulunan aracın gelir tespitinin hesaplanmasında hangi değeri ( Vergi indirimli değerimi yoksa vergi indirimsiz fatura değerimi) göz önüne alınıyor
    ilgileriniz için teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin TL’yi aşmayan araçlar için uygulanıyor.

  11. HÜSEYİN dedi ki:

    BEN 28 YAŞINDA BEKAR BİR ERKEĞİM.
    2018 ŞUBAT AYINDA İŞSSİZ KALDIM VE HALA İŞSİZİM. ŞU AN AYNI İKAMETTE ANNEM BABAM 27 YAŞINDA KIZKARDEŞİM 22 YAŞINDA ERKEK KARDEŞİMLE YAŞIYORUM.

    GENEL SAĞLIK SİGORTASI İÇİN BAŞVURU YAPSAM GELİR TESTİNDE GENE AİLEMİN MALVARLIKLARI DEĞERLENDİRİLİR Mİ BEN 28 YAŞINDAYIM 18 FALAN GEÇTİM.
    KENDİ ÜZERİME SADECE 25 BİN TL LİK 2. EL BİR ARABA VAR ?

    1. Mustafa dedi ki:

      Sorum su olacak,
      Acaba dogrumu anladim bilmek istiyorum…
      Gelir testi yaptirmadan 70/80tl gibi olan ucreti oduyerek GSS yaptirabiliyormuyum? Sskli degilim.
      Cevap evet ise nereye basvurmam gerekiyor?
      Saygilar..

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet 78 tl gibi bir ücreti kaymakamlıklarda bulunan sosyal hizmetler müdürlüğünde kayıt açtırarak sgm ye ödüyorsunuz.