ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilemesi Nasıl Yapılır?

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilemesi Nasıl Yapılır?
08.02.2022

Engelli sağlık kurulu raporu yenileme işlemi yapmak için İl Sağlık Müdürlüklerine ziyaret gerçekleştirilmeli ve engelli sağlık kurulu raporu yenileme talebini belirten dilekçe teslim edilmelidir. Bu kapsamda engelli vatandaşlar kendi ikamet illerinde yer alan Sağlık Müdürlüklerine giderek, temin ettikleri engelli sağlık kurulu rapor yenileme dilekçesini doldurmalı ve teslim etmelidirler.

Aynı anda, gerekli evrakların da teslimi yapılır. İşlem ardından müdürlükçe inceleme yapılarak, onay verilir. Bu kapsamda yönlendirme yapılan, tam donanımlı bir devlet hastanesinde yeniden muayene işlemleri gerçekleşir. Tüm tetkikler ardından güncel rapora sahip olunur.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Yenilenir?

Engelli sağlık kurul raporunun yenilenmesi sırasında var olan raporun kişilerin yanında bulunması gerekir. Engele konu olan durum değişebilecek düzeyde ise, raporların süreli olarak verilmesi sağlanmaktadır. Oranı değişebilecek otizm gibi durumlarda raporlar 2 ya da 5 yıllık sürelerle verilir. Ancak oranı doğuştan ya da kalıcı olarak sabitlenen durumlarda rapor süresiz verilir. Bu nedenle tekrar rapor başvurusunda bulunulması gerekmez.

Doğuştan gelen down sendromu gibi durumlarda rapor süresi belli değildir. Bu raporlar gerekli resmi adreslerde kullanılabilmesi için süresiz olarak verilir. Ancak raporun süreli olması durumunda rapor süresinin sonunda yenilenmesi gerekir. Aksi halde engelli birey, rapor ile kendisine verilen haklardan  yararlanamaz.

Malulen emeklilik durumunda da engel özelliklerine göre raporun yenilenmesi talep edilebilir. Aynı zamanda rapor üzerinde bulunan engel oranı ibaresinin değişmesini isteme taleplerinde raporun yenilenmesi gerekir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilemek İçin Gerekli Evraklar?

engelli sağlık kurulu yenileme başvurusu için evraklar:

  • Raporun güncellemesini yapacak engelli vatandaşa ait T.C kimlik kartı,
  • Kişinin önceden almış olduğu engelli sağlık kurulu raporunun aslı,
  • Son 3 ay içinde çekilmiş olan vesikalık fotoğraf,

Bu belgeler İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sırasında teslim edilmelidir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme Sebepleri Nelerdir?

Engelli sağlık kurulu raporu yenileme nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • 20/02/2019 tarihinde resmi gazetede yer alan yeni yürürlüğe göre eski engelli raporlarının yenilenmesi gerektiği belirtilmiştir.
  • Bu tarih sonrası sahip olunan haklardan yararlanmaya devam etmek için raporlar yenilenir.
  • Engellilik durumunun ilerlemesine sebep olacak, ek sağlık problemlerinin gündeme gelmesi halinde rapor yenilenir.
  • Engellilik durumunun gerilemesine sebep olacak başarılı bir tedavinin geçilmesi halinde rapor yenilenir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporunu Yenilemek Neden Gerekli?

Engelli sağlık kurulu raporunu yenileme işlemi, yeni yürürlüğe giren yönetmeliklere uygun bir rapora sahip olabilmek için gereklidir. Yeni yürürlüğe giren yönetmelikler kapsamında, eğitim, sosyal destek ve istihdam alanlarında engellilerin ne gibi şartlardan yararlanacakları güncellenmiştir. Mevzuat yenilemesinden doğabilecek hak kayıplarının önüne geçilmesi için ise yeni mevzuata uygun olarak hazırlanan engelli sağlık kurulu raporlarının alınması gerekir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli sağlık kurulu raporu alınabilmesi için engel oranının %40 üzerinde olması gerekmektedir. Eğer rapor yenileme işlemi sonucunda engel oranının düştüğüne karar verilirse, (otizmli bireyler için otizm oranının %40 altında kalması gibi) yeni rapor verilmez. Rapor verilmesi durumu ortadan kalkar.

Engelli sağlık kurulu raporunun yenilenmesi işlemleri, sadece sağlık kurulunun toplandığı günlerde yapılmaktadır. Kişi eski raporunu alırken olduğu gibi yine farklı branşlardan muayene edilecektir. Muayene sonucuna göre rapor oranı belirlenir.

Hangi hastanede, hangi günlerde sağlık kurulu raporu alınabileceği, hastanenin danışmanlık servisinden öğrenilebilir. Hastaneye, engelli sağlık kurulunun toplandığı gün gidilmesi gerekir. Danışma tarafından verilecek listede yer alan tüm branşlardan muayene edildikten sonra kurul kararı ile raporun verilmesi sağlanır.

İlk defa rapor alacaklarda işlemler 2- 3 iş günü sürebilir ve bir sonraki kurul toplantısına kalabilir. Ancak rapor yenileme işlemleri daha hızlı bir şekilde yapılır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileyecek Kişi İçin Kaç Hekimin Muayenesi Gereklidir?

Engelli sağlık kurulu raporunu yenilemek ya da yeniden almak isteyen kişiler, 8 farklı branştan muayeneye tabi tutulur. Bu nedenle raporun alınacağı gün hastaneye erkenden gitmek gerekir. Eski raporunun var olması, kişiyi her branştan muayene olma zorunluluğundan kurtarmaz. Yeni raporda verilecek engel oranının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için 8 farklı branşın muayenesi gerekmektedir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme İşlemi Ücretli Midir?

Engelli sağlık kurulu raporunu yenilemek için vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Daha önce raporu olan kişinin rapor süresinin sonunda alacağı yeni engelli sağlık kurulu raporu, bir zorunluluk olarak görülür.

Özellikle okul çağında olup kaynaştırma olarak okula giden ve aynı zamanda rehabilitasyon merkezine devam eden çocuklarda,  eğitim aldıkları kurum tarafından engelli sağlık kurulu raporunun tarihi randevu ile alınır ve bu çocukların eğitimlerinin aksamaması sağlanır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme Koşulları Nelerdir?

Engelli sağlık kurulu raporunun yenilenmesi için gerekli koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru sırasında eski kurul raporunun kişilerin elinde olması ve hastane tarafından alınması gerekmektedir. Ancak bu şarttan, rehabilitasyon merkezinde eğitim alan çocuklar muaftır. Raporların tamamının rehabilitasyon merkezi kayıtları içinde durması gerekir.
  • Raporun yenilenmesi için %40 engel oranına sahip olunması gerekir. Önceki raporda %40-50 civarındaki engel oranının yenileme sürecinde %40 altına düşmesi durumunda yeni rapor verilmez.
  • Raporun yenilenmesi sırasında danışmadan alınacak tüm muayene birimlerine gidilmesi gerekmektedir. Eksik branş olması durumunda sağlık kurulu raporu yenilenemez.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilenirken Nelere Dikkat Edilir?

Engelli sağlık kurulu raporunun yenilenmesi sırasında dikkat edilecek konular şu şekildedir:

  • Kurul raporu, hastaneden en az 2 nüsha şeklinde alınmalıdır. Kopyası ile alınması, eğitim alan çocukların rehabilitasyon merkezlerinin kayıtlarında sorun yaşamaması açısından önem taşımaktadır.
  • Hastaneden kopyalı olarak alınan raporlarda, her kopyada ‘ Aslı Gibidir’ ibaresi yer almalıdır. Aksi halde rapor, resmi olarak işleme tabi tutulamaz.
  • Hastaneden alınacak raporda Aslı Gibidir ibaresi yer almıyorsa, noter tarafından onaylanması zorunluluğu ortaya çıkar. Bu da vatandaşın para ödemesi anlamına gelecektir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Yararlar Sağlar?

Engelli sağlık kurulu raporunun engelli bireye sağlayacağı yararlar şu şekildedir:

  • Toplu taşımada şehir içinde ücretsiz, şehirlerarası seyahatte indirimli fiyatlardan yararlanma avantajı sunar.
  • Vergi indirimlerinden yararlanma imkanı verir.
  • Sınav ve okullarda öncelik sağlar.
  • Araç alımlarında ÖTV indirimi sağlar.
  • GSM operatörleri tarafından sağlanan kolaylıklardan yararlanma olanağı sunar.
  • Özel araç yerleştirme, özel park alanı ve ücretsiz otopark kullanımı olanağı sağlar.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Üzerinde Engel Oranı Bulunur Mu?

Engelli sağlık kurulu raporlarında engel oranı, raporun arkasında bulunan karekod bölümünde bulunmaktadır. Karekodun okutulmasından sonra engele ait tüm bilgilere ulaşılabilir. Ancak raporun ön yüzünde engel oranı yerine oranın denk geldiği engel derecesine yer verilmiştir. Engelli bireylerin hakları bu engel derecelerine göre belirlenmektedir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılır?

E- devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama adresinden rapor sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Raporun geçerlilik süresi ve rapor özelliklerinin tamamına buradan ulaşılabilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E- devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile e-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından alt kısımda hizmetler bölümüne gidilmelidir. Buradan sağlık  hizmetlerine, sonrasında sorgulama işlemlerine gidilmelidir. Sorgu seçenekleri arasında sağlık kurulu raporu bulunmaktadır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Sağlık kurulu raporlarının geçerlilik süresi, raporun ve engelli bireyin özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Engelli bireyin engel durumunda değişiklik olmayacağına kanaat getirilmesi durumunda sürekli rapor verilebilir. Ancak en düşük engelli sağlık kurulu raporu süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Hastaneden Nasıl Alınır?

Engelli sağlık kurulu raporunu hastaneden almak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • İl Sağlık Müdürlüğüne yapılan başvurunun onaylanması ile kurum kişiyi bir devlet hastanesine yönlendirir.
  • Kişi, ilgili devlet hastanesine giderek, hasta kabul bölümüne yönlendirme belgesini ve TV kimlik kartını teslim eder.
  • Bu kapsamda engelli sağlık kurulu raporunu yenilemek istediğini aktarır.
  • İşlemler ardından aşamalı muayeneler ve tetkikler gerçekleştirilir.
  • Uzman doktorlardan oluşan kurul, tetkikler ardından gerekli puanlandırmaları yaparak, güncellenen engelli sağlık kurulu raporunu, engelli vatandaşa iletilirler.

Engelli Raporu Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Engelli raporu yenileme randevusu almak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Telefon ile ‘’ ALO 182’’ MHRS sistem numarası aranır.
  • Arama ardından sesli yanıt sistemine bağlantı sağlanır.
  • Bu sisteme, vatandaşlık temsilcisi ile görüşülmek istendiği sözlü olarak iletilir.
  • İşlem ardından temsilciye bağlantı sağlanır.
  • Temsilciye TC kimlik numarası hakkında bilgi sunulur.
  • Temsilci İL Sağlık Müdürlüğünce yönlendirme sağlanan hastanenin randevu sistemini görüntüler.
  • Bu kapsamda boş olan ve engelli vatandaşın müsait olduğu tarih ile uyuşan bir gün için randevuyu sisteme tanımlar.
  • İletilen tarihte engelli sağlık kurulu rapor alımına ilişkin muayeneye katılım sağlanır.

Engelli Raporu Veren Hastaneler Hangileri?

Engelli raporu veren hastaneler

  • Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma,
  • Haseki Eğitim Araştırma,
  • İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi,
  • Ankara Eğitim Araştırma ve Türkiye’nin diğer illerinde yer alan tam donanımlı devlet hastanelerinin tümü engelli sağlık kurulu raporu vermektedir.

Sürekli Engelli Raporu Yenilenir Mi?

Engelli sağlık kurulu raporu yenileme işlemi sürekli olarak yapılamaz. Rapor 2022 senesinde alınmış ise 2023 mevzuatına uygunluk sağlamak amacı ile 1 kere yenilenir. Bunun haricinde engellilik durumunun ilerlemesine neden olan bir kaza ardından veya gerilemesine neden olan başarılı bir operasyon ardından yenileme yapılır.

Engelli Sağlık Raporu Nasıl Hesaplanır, Nereden Alınır ?

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır ve Belgeler Nelerdir?

Malulen Emekli Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimler Alabilir?

Yorumlar

  1. mehmets dedi ki:

    merhaba,
    Annemin %93 engelli raporu Kasım 2021 de süresi bitti. uzatmak için hastaneye götürmemiz gerekiyor mu? Felçli olduğu için götüremiyoruz. Yenilemek için raporu ne yapmamız gerekiyor.

  2. Abdülkadir bağdaş dedi ki:

    Benim babamın 2012 %75 engelli raporu var süresiz malulen emekli doğuştan kalbi delik bunun tedavisi yok geçen sene bi gözünde pıhtı attı ve o gözü tam net görmüyor bundan ayrı başka hastalıklarda meydana geldi şuan biz araba almayı düşünüyoruz ve engelli raporunu yeniletsek bu engelli yüzdesi %90 üzerinde çıkma olasılığı olurmu yada düşme olasılığı varmı

  3. Mehmet dedi ki:

    Ben yüzde kırk iki yıl engelli rapor aldım. İtiraz etmedim fakat aynı ay içinde başka hastaneye yeniden rapor almak için müracaat ettim. Bana aldığın son rapor üzerinden altı ay geçmesi gerekir dediler. Yeni baş vurduğum rapor için bölümleri gezip, sağlık kurulu heyeti için altı ay sonrasına gün alıp heyete girsem alacağım yeni rapor geçerli olurmuş?

  4. Havva dedi ki:

    Merhaba kardeşim in 100de 50 li raporu var2008 yılında çıkmıştı rapor da aslı gibi yazıyor fakat çok eskimiş yani kardeşim arkasına falan kağıt yapıştırmış önceden maaş alınıyordu şimdi almak istiyoruz rapor geçerli olurmu

  5. Tuğçe dedi ki:

    Merhaba, oğluma çözger raporu çıkarttım 1 yıllık sureli. Eğitimi bitince raporumu yenileyip özel gereksinimi yoktur sürekli geçerli raporu aldim. Sorum şu özel gereksinimi yok(sağlam) raporu sürekli mi olur yoksa sureli mi olmalı? 2. Sürekli özel gereksinimi yok (sağlam) raporu yenilenecek mi?

  6. sedat kalelioğlu dedi ki:

    Merhaba, Babamın %60 engelli raporu var şeker hastalığından dolayı, daha sonra felç ve birkaç ağır rahatsızlık geçirdi şu an daha ağır durumda, engelli raporunu yenilemek istiyoruz fakat herkes başka birşey söylüyor, nasıl bir yol izlemeliyiz il sağlık müdürlüğünden nasıl randevu alabiliriz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporun üzerinden 6 ay geçti ise direkt hastane bölüm doktorundan heyet için randevu talep edebilirsiniz.

  7. Esin dedi ki:

    Slm. İyi günler. Oğlumun yüksekten düşme sonucu tibia alt uç kırığı,el radius opere alt uç kırığı icin%46_klinefelter sendromu için %20 rapor verildi balt kanunu ile toplam %57 raporu var engelimiz sürekli vergi indirimi için başvurduk sonuç geldi ama tekrar tam belirtilmediği için diye ibare var kurula tekrar girersek bu oran düşermi tekrar belge isteniyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Belirttiğiniz durumlarda yaklaşık sizin aldığınız oranlar veriliyor. Düşeceğini düşünmüyorum.

  8. Tuğçe dedi ki:

    6.5 yasindaki Çocuğuma cozger raporu almıstim bir yıllık süreli. Eğitimi bitince raporu yenileyerek cozgerden ozel gereksinimi yok(sağlamdır) raporu aldım. Bu aldığım 2. Saglamdir raporunun süresi SUREKLİ. ( Yani sürekli olarak özel gereksinimi yok anlamında). 2021 kasim ayında aldık Özel gereksinimi yok sürekli raporunu. Yapmam gereken baska bir islem varmı? Ve ozel gereksinimi yok raporları sürekli olarak mi verilir yoksa aldığımiz 2. Özel gereksinimi yok raporu da mı süreli olmaliydi?

  9. Nesime bakaç dedi ki:

    Kolay gelsin benim babaannem %85 ağır engelli babam vasisi ve annem ise bakıcısı bu durumda rapor yenilemek için babanneminde gitmesi gerekli mi yatalak zaten nasıl dolaştırılacak koca hastanede bununla ilgili bilginiz varmı gitmesi gerekli mi vasisi ve bakıcısı gitse yeterli olur mı

  10. Salih ünal dedi ki:

    67 yaşındaki Kız kardeşim 2017 yılında % 83 oranında engelli raporu var taporu yenılemem gerekır mi

  11. umutege dedi ki:

    slm ıyı gunler %50 oran var başka hastalık ropor oran yuksek olur bana her 2 yıl ropor duzenlme ben devamlık hısterım her 2 yıl bır yenıılme oluyor bunun hakında ban bılgı versın saygımlar dılerım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Devamlı raporu takdire edecek heyettir Tedavi edilebilir bir durum söz konusu ise süreli rapor verilir.

  12. Hayriye Akıncı dedi ki:

    Merhaba abim %90engelli raporu zihinsel ve fiziksel 2009 raporu yenilenmiş.simdi arac için başvurduğumuz da raporu yenilemeniz gerekiyor denildi.ama nasıl yapmalıyız ya da gerekli midir?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporun üzerinden 10 yıl geçmiş yenileme istenebilir. Bölümünden randevu alarak engelli raporu talebinizi iletebilirsiniz.

  13. Ömür dedi ki:

    Merhaba, 2016 yılında epilepsi rahatsızlığımdan dolayı %40 “sürekli” engelli raporum var, ancak engelli maaşına başvurduğumda sürekli olmasına rağmen 8 yıl geçmiş diyerek raporumu yeniletmem istendi bu normal mi?..
    Birde raporu yeniletirken tekrardan muayeneden, testlerden geçmemiz gerekiyor mu?..
    Şimdiden teşekkürler..

  14. Osman dedi ki:

    Merhabalar 2009 Yılında Yüzde 90 Sürekli böbrek yetmezliğinden dolayı raporum var bu ay araç alacağım yenilememe gerek varmı.

  15. Metin dedi ki:

    Merhaba
    Babam şu an 76 yaşında yaklaşık 5 sene önce %85 sürekli rapor aldı ama şuan hastalıkları dahada arttı malum yaşı gereği şuan biz %90 ve üzeri rapor alabilirmiyiz

  16. Mustafa Eskin dedi ki:

    Merhabalar .Bendeniz 3 yıl önce Yüzde 52 oranında engelli raporu aldım. Vergi inidirimi talebi ile başvurmuştum. Tarafıma
    yaşlılık aylığı normal emekli statüsünden maaş bağlandı. bu durumda ben önce il sağlık müdürlüğüne mi gitmem lazım.
    3 aylık bir süre kaldı raporun bitmesine. Raporda hastalıklarımın hepsi kronik ve ömür ilaç kullanmam gerekiyor.

    Yadımlarınızı beklerim. Teşekkürler

  17. Hakan Duman dedi ki:

    Merhabalar. 2010 yılında %53 sürekli engel raporum var. Yalnız raporum da araç alımı ve ehliyet ile ilgili bilgi yok. Dün B engelli ehliyet aldım. ÖTV indiriminden faydalanıp araç almam için yeni rapor mu çıkarmaliyim?? Birde yeni raporu sürekli vermeme ihtimali var mı? Belim de platinlerim mevcut ömür boyu takılı kalacak. Cevap verirseniz çok sevinirim teşekkürler

  18. Engin dedi ki:

    Merhabalar. 2012 yılında görme: %32, göz çukurunun yokluğu: %15 olmak üzere toplam %42 oranında engelli raporu aldım ve raporda “Süreklidir” ile “kontrol süresi: 5 Yıl” ibaresi yer alıyor. Rapor yeniletmede sağlık durumunda herhangi bir iyileşme değişiklik olmasa da engel oranının daha düşük çıkma ihtimali var mıdır?

  19. Engin dedi ki:

    Merhabalar. 2012 yılında %42 engelli raporu aldım ve raporda “Süreklidir” ile “kontrol süresi: 5 Yıl” ibaresi yer alıyor. bu durumda Raporum süresiz mi yoksa belirli süreli bir rapor mu oluyor?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporunuz süreklidir.

  20. ali kemal dedi ki:

    Merhaba,

    Uyku apne hipertansiyon bel boyun fitiktan süresiz %51 rapor aldım ankara vergi dairesine gönderdim,gelecekte engellik derecesinde değişiklik olabileceği dikkate alinarak 2 yıl sonra yeniden hastaneye şevki icap etmektedir yazısı geldi ve geçen hafta tekrar heyete basvurdum heyet 2 sene süreli rapor verdi,itirazda bulunmalimiyim yoksa bu süreli raporuda vergi dairesine gondermelimiyim emekli olursam sıkıntı olurmu hangi yolu izlemeliyim yardımlarınızı rica ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Belirttiğiniz hastalıklarda süreli raporlar verilmektedir. Emeklilikte sıkıntı olmaz. Ancak 2 yıl sonra tekrar müracaat ederek raporunuzun uzaması gerekir. Engeliniz yeterli oranda çıkmaz ise emekli maaşınız sona erer. Bu şekilde vergi dairesine göndermelisiniz.

  21. Ülker dedi ki:

    21 yaşında ağır otizimli bir oğlum var. 2006 yılında aldığımız %84 ve sürekli olan engelli raporumuz var. ÖTV den muaf araç alabilmek için raporumu yeniletmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor.

  22. Mehmet dedi ki:

    2017 yılında surekli yuzde 73 engelli raporu aldim ve şuan engelli maasi aliyorum durumum daha kötü oldu evde bakim maaşına başvuru yapmak istiyorum rapor oranında düşme yada engelli maasi iptal olurmu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2017 ile 2022 engel oran değerlendirme kriterlerinde fark yok. Bu nedenle oranın düşebileceğini düşünmüyorum.

  23. recep orhan dedi ki:

    Merhaba,

    Rapor yenilme süreli hastalıktan dolayı uzatıldı 2022 mart ayında süresi bitiyor uzatılan sürec 2022 yılında yapsıyor mu

  24. ramazan albayrak dedi ki:

    2006 yılından süresiz %80 raporum var 61 yaşında olmam dolayısıyle rapor oranımı %90 a çıkartabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Değişen kanunlarla rapor hesaplamalarına 65 yaş tan sonra % 10 eklenmektedir. Ekleme olsa dahi oran % 87 de kalır.

  25. Aysel sevindik dedi ki:

    Mrb bn 1 buçuk yıl önce rapor aldım %80 suresiz rapor verildi sol akciger ameliyatı olmusdum bu süreçte tekrar akciger ameliyati oldum ve sol akcigerim komple alindi rapor yenilemek istedik otv indirimi için gittiğim saglik kurulu bna %40 vermis eski raporum silinirmj yada ne yapmam lazim itiraz etsemde 80 e ulasirmi

  26. uğur dedi ki:

    merhaba yüzde 40 raporum var ve raporu 2002 senesinde aldım ve şimdi sanırım yenileme yapmam gerekiyormuş yalnız birde şu var raporum sürekli puanlama konusunda bir değişiklik olur mu rica etsem.

  27. Serdar dedi ki:

    merhaba, Göztepe Eğitim ARaştırma hst. 2018 Temmuzda 2 yıllık %45 rapor aldım. 2020 Temmuz da yeniledim. yine %45 2 yıllık verdiler. Crohn rahatsızlığı ve işitme kaybı. Bu yıl temmuzda tekrar yenileceğim. Ama şu an bakıyorum ve duyuyorum kimse sağlık kurulundan randevu alamıyor. 3. kez rapor verilirse süresiz mi olur? Çünkü işitme kaybım ve crohn kalıcı.
    Şimdiden teşekkürler.

  28. zeynep dedi ki:

    oğlumun ygb .hafıf zeka gerılıgı tanısı var.raqpor suresı doldu 18 yasında su an..suresız rapor cıkarmı cıkarsa oranı kac olur

  29. Ersin dedi ki:

    merhaba benim yüzde 82, 1 yıl süreli raporum var. Ocak sonu kurula çıkacam sağlık kurulundan yine 40 üstü rapor alırsam , işlem nasıl oluyor . ilk raporu aldığımızda vergi dairesine verip onlar Ankara ya yollamışlardı oradan sonuç gelmişti. rapor yenilemede nasıl süreç işliyor anlatırmısınız

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Rahatsızlıkların devam etmesi durumunda sürekli rapor verilir. Bu rapor için tekrar vergi indirimi başvurusu yapmanız gerekir.

  30. Osman dedi ki:

    20 yıl şeker hastası, sağ bacak nöropatik parmaklarda iyileşmeyen yara(alt ekstirme), sol göz % 95 görmüyor. 2018 yılında % 43 engelli raporu alındı ve vergi indirimi alındı şimdi de kalp damarları tıkalı, bypass ameliyatı olacak. Bypass ameliyatına ne kadar engelli raporu verilir. Toplam engelli raporu % kaç olur. Ayrıca daha önce verilen süresiz engelli raporu nasıl yenilenir ?
    İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bypass ameliyatından sonra tekrar rapor talep edilmeli. Ameliyattan sonra % 50 nin üzerine çıkabileceği kanaatindeyim.

  31. Osman Eryeşil dedi ki:

    Merhabalar
    Ağır engelli oğlum var hastalığı dünyada nadir görülen bir sendromu var engelli raporu en son 3 yıllık düzenlendi mevcut durumu gereği bakima muhtaç ilerleme düzelme şansı yok bunun yaninda kombine ümmin yetmezliği var.Raporu nasıl süresiz yapılabilir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      3 yıl sonunda yenilemesi yapılırken bir gelişme olmadı ise süresize döndürürler.

  32. Ahmet Bahadır Çevik dedi ki:

    Merhabalar benim hipertrofik kardiyomiyopati rahatsızlığım nedeniyle 2005 yılında aldığım bir sürekli rapor var fakat o zaman Akdeniz ateşi hastalığım yazılmamıştı 1.sorum Akdeniz ateşine oran veriliyor mu? 2.sorum hipertrofik kardiyomiyopati hastalığı %50 ve %100 olarak oranlanıyor hastalığın geçme şansı yok ve hayatımı olumsuz etkiliyor %100 alabilir miyim 3.sorum elimdeki rapor sürekli güncelleme yaptığım zaman 2 yıllık olmaz demi Akdeniz ateşini ekleyelim derken birde 2 seneye bir onunla uğraşmayalım 4. Ve son sorum rapor yenilemek için ücret alınıyor mu? Teşekürler

  33. Emine Özken dedi ki:

    Merhaba ben %68 engelli raporum var,2 aydır Colon kanseri 4 evre ,karaciğer ve karın içine metastaz var .16 kür kemoerapi alacağım.Yuzde kaç rapor verilir

  34. buket dedi ki:

    meme kanseriyim yüzde 60 bir yil süreli engeli roparım var vergi indiriminden emekliliğe baş vurabilirmiyim nasil bir yol cizmeligim tesekur ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşyerine bildirim yaparsanız onlar müracaatı gerçekleştirecektir.

  35. Elvan dedi ki:

    Merhaba 2020 %63 engelli raporum ile engelli vergi indirimi alıp emekli hazirann2021 emekli oldum. Raporum süresi bittiği için rapor yenileme işlemi için sağlık kuruluna başvurdum.
    İlk aldığım raporumda onkoloji %40 1 yıl süreli , hipertansiyon %10 süresiz kronik, kadın hastalıkları uterus kaybı premenopoz %32 süresiz kronik toplam % 63 engel oran verildi. Yeni başvurumda süresiz olan kadın doğum ve hipertansiyon oranım değişirmi düşermi ? Teşekkürler

  36. Muhammet ali dedi ki:

    İyi günler 2005 yılın da %50 engeli raporu aldım rapor ankaradan onaylandı süresiz olarak hastalıklarım burger hastalığı
    Sol el baş barmak doku kaybı ve kullanamıyorum
    Ve karnımın altın da sag ve sol da 10 cm 15 cm ameliyat var bacaklarım daki damarları açmak 0 araç almak için simdi raporumu yenilesem bir sorun olurmu hastane doktor heyetine girecekmiyim bilgi verirseniz memnun olurum

  37. ertan dedi ki:

    merhaba 28.07.2016 tarihinde yüzde 80 (süresiz) ortapedik engelli raporum var.2016 tarihinde ötv muafiyetli araç aldım tekrar araç alırken raporu yenilemem gerekiyor mu? ayrıca h sınıfı ehliyetimi b ile değiştrmedim. Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu altında rapor süresi 2 sene yazıyor. Bu raporlar ehliyetimi değiştiremem sanırım. Raporu yenilmek için ne yapmalıyım ayruca tekrar ötv muafiyetinden yararlanmak için iki raporda yenilenmeli mi teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ehliyetinizin B sınıfı ile değiştirmeniz talep ediliyor. bunun için de tekrar heyet raporu istenebiliyor. Raporunuz ortopedik olduğu için araç almanızda sıkıntı çıkmayacaktır. Ancak yenilemeler talep edilebilir.

    2. Yıldırım dedi ki:

      Merhaba bende sizin gibiyim ancak h sınıfı ehliyetimi b ye çevirmiştim.siz ne yaptınız ben yeni tip engelli ehliyetimle 2016 tarihli süresiz raporumla araç alabilirmiryim yoksa raporuda mı yenilemem gerekiyor

  38. Elif ece dedi ki:

    Merhaba,

    Tıp1 Diabet DM İnsülin bağımlı hastayım. Raporum 2008^de alınmıştı. emeklilik için ve araç alımı için başvuru yapacağım. Vergi muafiyetimde var ama. O zaman %40 rapor verilmişti. Buradaki yazılarda oran düşürülüyor gibi şeyler okuyunca nasıl yapmalıyım diye düşündüm. %40 altına düşünce yeni rapor alamam. öyle olursa elimde ki rapor hakkımı da kayıp mı ediyorum ?

  39. DİLEK CULFA dedi ki:

    merhaba, 2020 yılının aralık ayında babam için %62 oranla engelli kurulundan rapor verildi, ancak 1 sene süreliymiş aralık ayı gelmeden tekrar muayene olması gerekliymiş.. yine raporu aldığımız hastanenin engelli sağlık kuruluna mı başvurmak gerekli süreç nasıl bilemiyorum ?

  40. Kamikaze dedi ki:

    Merhabalar 2006 yılında aldığım pulmoner stenoz diye belirtilen hastalıkla ilgili yüzde 55 raporum var. Vergi dairesinden engelli indirimi isteyeceğim ancak raporu yenilemem gerekiyormuş. Yenileyince oran düşecekmiş nasıl bir yol izleyelim

  41. Mehmet dedi ki:

    Yanlış tanı koyulan engelli raporunda düzeltme yapilirsa devlet verdiği evde bakım maaşlarıni geri istermi ?

  42. Cihan ALBAYRAK dedi ki:

    Raporumuzu şimdi yeniledik ama yüzde oranı düşük geldi 2 yıllık rapor verildi.baska hastehaneden yeniden engelli raporu için başvuru yapılır mı. Belli bir süre geçmesi lazımmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1 ay içinde itiraz mürcatı ederek başka bir hastanede rapor muayenesi olabilirsiniz. İl sağlık müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz.

  43. Tolga dedi ki:

    Merhaba, 2017 yılında %49 sürekli rapor aldım ve 1 yıl vergi indirimi alarak Emekli oldum.Kontrol muayenesi sonucu oran %33 sürekli olarak değerlendirildi ve emeklilik iptal oldu. Raporda kurumda kalacağı söylenerek bana teslim edilmedi.
    Sürekli olan ilk raporum iş başvurusu ya da diğer haklarda kullanabilir miyim?
    Teşekkürler…

  44. Gülçin dedi ki:

    Merhaba
    2013 yılında sürekli ibresi ile verilmiş 100/71 oranında ortapedik engel raporum mevcut ve ikinci dereceden engelli belgem de vergi kurumundan iş yerime ibraz edildi.E devlette raporumun görünmediğini yüklenmesi için talep ilettim.Talebiniz ile ilgili Gerekli yazışmalar yapılmış olup başhekimlik tarafından beklemeye alınmıştir diye yaklaşık bir ay önce cevap gelmiş.Sürekli olan raporumun yenilenmesi istenebilir mi böyle bir ihtimal var mı?

  45. Saadet dedi ki:

    Mrb benim kaynım için bundan 20 sene önce rapor almışlar gözünde şaşılık elleri ayakları birleşik doğmuş amaliyet ile ayrılmış el parmakları arasında dikişler var ve eli titriyor sıcak bir çay icemiyor konumda ayağı aksıyor dik duramiyor en küçük taşa merdivene takılıp düşüyor ve beyninde damar tıkanıklığı var hem doğuştan hemde sonradan oluşan şuan 38 yaşında beyninde 10 sene gerileme varmış bu saydıklarıma rağmen 100/40 raporu vermişler raporunda yazan sadece bacak kısalığı diğer engelleri yansıtılmamis raporuna bacağı için Diyarbakır araştırmaya goturdugumuzde bacak kısalığı değil dediler ve geçmez dedikleri gözleri şimdi gözlük ile düzeldi zamanında doktorlar köylü bulup ilgilenmemisler muayene etmeden rapor yazıp göndermişler raporu yenilemek için tüm vücudundaki engellerinin rapora yansıtılması için nasıl bir yol izlemeliyiz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Rapora 1 ay içinde sağlık müdürlüğüne itiraz edip başka hastane için talep açın. Eğer bir ayı geçtiyse 6 ay da bir başvuru hakkı mevcut.

  46. 67 dedi ki:

    Merhaba. 2005 yılından %40 ortopetik sürekli raporum var. Engelli aracımın 5 yılı doldu. Yeni araç alacağım.
    İl sağlık kurulunda rapor yenilerken tekrar muayene olacakmıyım?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      “Mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.5) bölümünde, engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın araç alabilirler. ancak Ehliyetiniz H sınıfı ise bunu B sınıfı engelli ibrazlı ile değiştirmeniz istenebilir.

    2. Birol dedi ki:

      Merhaba.babama 6 ay süreyle 95 engelli raporu verildi.rapor bitiminde tekrar duzelme yoksa tekrar 6 ay verme ihtimali varmi suresizmi veriliyor 2.rapor?

  47. Ömer dedi ki:

    Merhaba tip1 diabet hastasıyım iki yıllık çözger raporu m var. Şu an 18 Yaşıma girdim ve raporumun süresi 1 ay sonra dolacak .raporumu Tekrar nasıl yenileyebilirim

  48. Selma dedi ki:

    Merhaba.Özel eğitim alan 4 yaşındaki kızımın konuşma terapisi alması gerekiyor rapora işlenmesi için tekrar sağlık kurulu çözger raporu içinmi başvurmam gerekli.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Önceki raporda olmayan bir durum ise rapor yenileme için başvuru yapmalısınız.

  49. Coşkun dedi ki:

    Merhaba
    10.12.2020 tarihinde karaciğer nakli oldumum. Arkasından 02.2021 tarihinde süresiz kontrol muayenesiz Malulen emekli oldum.
    Engelli kartı çıkarmak için ayrıca 06.04.2021 tarihinde başvurdum %71 oranlı 1 yıl süreli engelli raporu verildi. Benim gibi nakil olanların çoğu hatta herkes süresiz rapor alıyor, engel ibaresinde de kronik işaretli zaten, hastaneden hastaneyemi bu farkediyor süreli süresiz durumlar,
    Hatta nakilden sonra safra yolu tıkanıklığım devam ediyor 3 defa ERCP stent takma işlemi yapıldı, bu tedavi devam ediyor.
    Asıl sorum ben bu raporu süresiz olarak almak için ne yapmam lazım.
    Bilgilendirirseniz memnun olurum.

  50. Ceren Eren dedi ki:

    Merhabalar benim babamın %90 raporu vardı ablam bakım maaşı için başvuru yaptı ve tekrardan heyete girdiler ama çıkan rapor sonucunda puan %64 e düştü bu bizim maaşımızı etkiler mi %64 üzerinden mi maaşı alıcak babam yoksa bakım aylığı başvurusu olduğu için etkilemez mi

  51. MERAL YILMAZ dedi ki:

    Merhaba biz vergi indiriminden emekli olmak için rapor aldık, raporun süresi 1 yıldı ve bakanlıktan onay geldiğinde raporun süresinin bitmesine 7 gün kalmıştı
    rapor yenilemek için gelir idaresi başkanlığı işyeri yazısı ve doldurulması gereken bir form verdi ve kuruldan randevu alıp yenileme raporunu elden al buraya getir dedi
    ancak herhangi bir sevk yazısı alın demediler
    şimdi biz aynı hastane veya farklı bir hastaneden randevu alıp rapor yenileyebilir miyiz
    sevk almamıza gerek var mı varsa nerden alacağız
    rapor yenileme formu doldurmamız gerekiyormuş
    kurula gireceğim hastanede doldurabiliyor muyuz
    formu nerden temin edeceğiz
    aşamalarını detaylı yazarsanız çok sevinirim

  52. seevda dedi ki:

    merhaba annemin 10 sene önce %70 engelli raporu var (sol taraf felcli)
    daha önce şişli etfalden alınmış bir rapor tekrar şişli etfale mi gitmemiz gerekiyor yenilememiz için ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tam teşekküllü başka bir hastaneden de alabilirsiniz.

  53. Koray Kahraman dedi ki:

    merhaba. 2 senedir emekliyim. raporum 10 eylül’de bitiyor. yüzde 82 rapor oranım ve kalbimde pil var. raporu yenilemek için sağlık kurulundan 1 temmuz randevu aldım. il sağlık müdürlüğüne dilekçeyle başvuru yapmam gerekiyormu. yoksa sadece hastaneden gidip şahsi müracaat yeterlimi. ben sadece toplu taşımadan faydalanmak için yenilemek istiyorum. emekliliğim süresiz.

  54. Gökhan dalgıç dedi ki:

    Merhaba bipolar yuzde 40 2 yillik raporumun dolmasina 6 ay var. Unv hastanesinden prof. Gel surekli vereyim dedi… raporumun suresi dolmadan gidip alabilir miyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Rapor süresi 1 yıl geçtikten sonra yeni rapor alabilirsiniz. Sürenin bitmesini beklemenize gerek yok.

  55. Ersin Okcu dedi ki:

    Merhablar 2011 senesinden %42 raporum var ancak yakın zaman da beyinime pıhtı atması sonucu sol tarafım felçli durumda raporumu yenileyebilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yeni bir rahatsızlık doğduğu için raporunuzu daha yüksek bir oranla yenileyebilirsiniz.

  56. Deniz dedi ki:

    Merhaba, 46 yaşındayım, 5 yıl süreli %42 engelli raporum var, 4A’dan 7000’e yakın prim günüm var. Halen çalışıyorum. Emeklilik için başvuru yapabilir miyim? Doğrudan bağlı olduğum SGK’ya mı gitmeliyim? Teşekkürler

  57. Turgay Güner dedi ki:

    Merhaba, 67 yaşında olan annemin 1 yıl süreli yüzde 97 oran engelli raporu süresi dolduğu için yenileme yaptık ve yeni rapor yüzde 98 oran ve 5 yıl süreli çıktı. Sormak istediğim annem maaş alıyordu yenileme yaptığımız yeni raporu bir kuruma teslim etmemiz gereklimi yoksa otımatik sistem yenilenen raporu görüp maaş devam mı edecek?
    Birde ötv indirimli araç alırsak annemin engelli maaşı kesilirmi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporu siz her ihtimale karşı kuruma dilekçe ekinde bildirin. Ötv muafiyetli araç alırsanız engelli maaşı kesilmez.

  58. mehmet ali kula dedi ki:

    1989 sigorta 210 gün 1995 esnaf bağkuru 2008ekadar tam yattı 2019 işimi kapattım temmuz 2020 tekrar işe girdim sürekli yüzde 53 engelli heyet raporum var vergi indirimimde onaylandı sgk son 3.5 yıl sigortalı olman gerekiyor tekrar heyete gireceksin diyor.ne zaman emekli olurum yaş 49

  59. Mehmet can dedi ki:

    Bi sorum olucak yeni engelli ehliyetimvar kare kodlu ama engelli raporumda ötv muafiyeti veya özel tertibatlı araç kullanabilr yazmıyor araç almak için yeni engelli rapormu almamlazım ötv muafiyeti yararlanmak için %43 raporumvar saygılar

  60. Mustafa dedi ki:

    Merhaba
    2005 yılında sürekli rapor aldım. e-devlet üzerinde e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama kısmında raporum görünmüyor. hastalığımın gerileme gibi bir durumu yok, ilerleme durumu ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilerleyecek gibi durmuyor. Benim rapor yenilemem gerekir mi? kayıtlarda görünmesi için ne yapmalıyım?
    Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporunuzu yenilemenize gerek yok. Eski tarihli olduğu için e devlet sisteminde gözükmeyebilir.

  61. Ebru atesoglu dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin annemin yüzde 65 engelli raporu var şuan dahada kötü oldu durumu raporu yenilememiz gerekiyor bu raporu yenileyin e araba almak zorundayız bu hakkı kullanmak için yüzde kaç alması lazım ve süresizmi olması gerekiyor.tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      % 90 ı geçen raporlarda muafiyetli araç alınabilir. Süreli de olsa alabilir.

  62. İhsan gülcü dedi ki:

    2021. 7.ayda rapor günü doluyor arac alimi için rapor tarihi en az 6 ay olmasi gerekiyormuş bunun için şuan rapor yenilme işlemleri yapılırken çocuğumu tekrar en bastan muayene olması gerekiyormu.(sma 2 hastası)yoksa sadece rapor tarihi hastahanede uzatabiliyormuyuz.tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bölüm doktoruna başvurmanız yeterli

  63. deniz dedi ki:

    Merhaba,
    Ortopediden 35, işitmeden 2 toplamda %36 süresiz raporum var (1 sene önce almıştım).
    Rapor sonrası boyun düzleşmesi ve subakut tiroid için yeni teşhisler kondu, kortizon kullanıyorum.
    Bu doğrultuda tekrar başvuru yapmam eski raporun yüzdesini arttırır mı?
    teşekkürler

    1. deniz dedi ki:

      merhaba,
      yardımcı olursanız sevinirim. tşk

  64. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba Araç alımı için bayiye başvurdum 2011 yılında aldığım sürekli raporumda barkod olmadığı ve e devlet sisteminden görünmediği için raporu yenilemezsem araç alım işleri 3 4 ay sürer dediler.
    Benim raporum %90 görme ve süreklidir.
    aldığım hastahaneye gidip tekrar mı heyete girmek gerekiyor.

  65. Ahmet Akar dedi ki:

    Merhaba.
    2018 senesinde hastane sağlık kurulundan %40 sürekli engelli raporu aldım. İl sağlık müdürlüğündeki heyetten de Ötv indiriminden yararlanabilir, otomatik vitesli araç kullanır raporu aldım. Ehliyetimi engelli B’ye çevirmem gerekiyordu ama zaten aracım yok diye o zaman ehliyetimi engelli b’ye çevirmedim. Şimdi ehliyetimi engelli B’ye çevirmek istiyorum. Ayrıca ötv muafiyetiyle araç almak istiyorum. İlk sağlık müdürlüğünün raporunun üzerinden 2 yıl geçti. Onu yenilemem gerekiyor mu gerekiyorsa işlemlere nerden başlayacağım. En baştan hastane sağlık kuruluna mı gidecem yoksa il sağlık müdürlüğüne mi gidecem?

  66. adil altaş dedi ki:

    25.03.2019 da sürekli rapor aldım.Benimde raporu yenilemem gerekiyor mu ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sürekli raporunuzu yenilemenize gerek yok.

  67. Kemal dedi ki:

    Merhaba lar benim sürekli engelli raporum var 2016 da aldım bu raporum iptalmi olacak bilgilendirirseniz çok sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Usulsüz alınan raporlarda iptal işlemleri yapılabiliyor. Böyle bir durum yok ise tedirgin olmanızı gerektirecek bir durum yok.

  68. Zeki bicer dedi ki:

    Merhaba kızımın rapor suresi doldu şuan raporu yenilgiye bilirmiyiz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet yenileyebilirsiniz bir engel yok.

  69. U.p dedi ki:

    Mrb ortapeti engeliyim 2 yıl önce raporum yüzde 57 ydi ameliyat oldum skolyoz kifoz engel durumum yüzde 18 düştü ve sırtımda omurga ve omirilk kemiğin hepsi platin nasil rapor yuzdemi yukselte bilirim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yeni duruma göre verilen raporun hastalıklarınızda ilerleme olmaması durumunda yükselme şansı yok.

  70. Hülya dedi ki:

    Merhaba annemin 2 yıllık engelli raporu var diyaliz hastası %96 oranı var araç aldı vergi dairesi 2 yıl sonunda raporu yenileyip vergi dairesine vermemizi istediler pandemi nedeniyle korkudan yenileyemiyoruz bir sorun yaşarmıyız araç vergisi hakkında teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Pandemi nedeni ile rapor süreleri uzatıldı. bu nedenle vergisel açıdan sıkıntı olmaz.

  71. merve dedi ki:

    merhaba iyi geceler tip 1 diyabet hastasıyım yüzde 40 engelli raporum var ve yüksek şeker gözlerime ciddi zararlar verdi ve yüzde 15 görüyorum gözümdeki rahatsizliktan dolayı raporumu yükseltmek istiyorum ama raporum kayboldu elimde yok nasıl çıkartabilrim bilgi verirmisiniz ve raporumdn hangi konularda yararlanabilirim ve gözlerimdeki rahatsılığımdan dolayı engel durumumu yükseltirlermi ne yapmam lazım lütfen cevap yazın

  72. murat dedi ki:

    merhaba yüzde 75 sürekli raporum var şehir hastanesinden aldım ama raporu yenilemem gerekiyor. Aynı hastaneden almak istemiyorum (doktorum tıp fakültesinde) yeni rapor başvurusunu tıp fakültesine yapıp alabilir miyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İtiraz ederseniz kurumun atadığı bir hastanede tekrar kurula girmeniz gerekir.

    2. murat dedi ki:

      İtiraz süresi geçti. Sürekli raporlarda başka bir hastaneye başvurabilmek için ne kadar süre geçmesi gerekir yada başka bir hastaneye başvurabilir miyim

  73. Iskender YILDIZ dedi ki:

    Merhaba ,

    2005 yılında Tip1 Diabet ve Hipertansiyon ile ilgili olarak %46 oranında sürekli bir rapor aldım. Bu yılın başında iş yerimden vergi indirimi konusunda Vergi dailresine dilek vermek için gittiğimde bana raporun geçerli olmadığını ve yeniemem gerektiği konusunda yönlendirildim ve heyetten bana oran düşeceğini belirttileri eskiden %40 verilen oran %30 a düşürüldü endokrin bölümünden ve elimdeki raporun oranı düşürüleceği kesin ilk aldığım rapor durum tespti için aldığım rapordu sizce heyete girmeli miyim ? Oran düşürülmesi durumunda nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz ?

  74. muhammet dedi ki:

    benim ortapedik engelim var 2000 senesindeki aldığım sürekli ibareli raporu yenilemedim verilen engelli kartımı kullanıyorum yeniden heyete girsem yüzdem düşermi?

    1. Güven taşkın dedi ki:

      Merhaba 2020 8 ayda engelli sürekli %42 oran aldım vergi indirimi için başvurdum henüz sonuç gelmedi benimde rapor yenilemem gerekirmi acaba teşekkürler

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hayır rapor yenilemenize gerek yok. Vergi indirimi belgenizi beklemeniz gerekiyor.

  75. M.Refik Aksöz dedi ki:

    Haftada 3 gün diyalize giriyorum.Ayrıca şeker hastasıyım.Raporumun oranı kaç olur.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre oran % 58 63 arasında çıkabilir.

    2. Melih dedi ki:

      Surekli raporumu rapor tarihinden kaç ay sonra yeniden basvuru yapabilirim?