Engelli

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

engelli bakımı

Ülkemizde birçok engelli yaşamaktadır ve engelli vatandaşlarımızın yaşam seviyelerinin artırılması ve topluma kazandırılmaları için bazı bakımlar uygulanmakta ve engelli vatandaşlara haklar tanınmaktadır. Bu haklar sayesinde hayatları daha kolay olur. Hayatlarını başkalarının yardımı olmadan sürdüremeyecek olan kişiler özel ilgi görmelidir. Biz de bu yazımızda engelli bakımı ve rehabilitasyondan söz edeceğiz.

Engelli insanlar, engel durumlarına göre farklı bakımlar alabilirler. Genel olarak bakıldığında engelli insanlar eve mahkum ve tedaviye ya da bakıma muhtaç olarak görülmektedir. Bu yüzden engelli kişiye bakım yapan kişinin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Engelli bakımı yapan kişiler özel eğitim görmektedir ve bu sayede özelliklere sahip olmaktadır. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu yapacak kişi, engellileri tanımalıdır.
  • Kişi, bakımını yapacağı engel türünü tanımalıdır.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonu yapan kişi, engelli kişinin günlük bakımını yapabilmelidir.
  • Fizyoterapi yapabilmelidir.
  • Engelli kişinin odasını toplayıp düzenleyebilmelidir.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu yapan kişi, engelli kişiye yatak dışı ya da yatak içi egzersizleri yaptırabilmelidir.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonu yapan kişi, engelli kişi ilaç kullanıyorsa ilacın takibini yapabilmelidir.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu yapan kişinin ilk yardım eğitimi olmalıdır.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunun Temel Amaçları

Son zamanlarda Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde engelli bakımı daha da gelişmiştir. Gelişmiş ülkelerde, engellilerin yaşam seviyelerin ve refahlarının artırılması için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla birlikte engelli vatandaşların yaşadıkları alanlar temel hizmetler, sağlık gibi konular açısından düzeltilmeli ve sosyal hayattan kopma olmadan yaşayabilmeleri sağlanmalıdır.

Araştırmalara göre, hayatını sürdürdüğü ortamda kendisine gereken desteğe sahip olan engelli bireyler, kendilerini daha güvende hissetmektedir ve böylece davranışları daha olumlu olmaktadır. Bu yüzden engelli bakımı ve rehabilitasyonu önemsenmelidir.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunu Olumsuz Etkileyen Faktörler

Engelli bakımı ve rehabilitasyonu sırasında bazı durumlar engelli bakımını olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda engelli birey hayata karşı bakışını değiştirebilir ve bu da olumsuz bir durumdur. Bizim asıl amacımız engelli bireyleri sosyal hayata geri kazandırmak ve güçlendirmektir. Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu olumsuz etkileyen durumları şöyle maddeleyebiliriz:

  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunda engelli bireyin fikrinin alınmaması.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunun yapıldığı ortamın ısı, gürültü, ışık ya da havalandırma durumlarının uygun ve yeterli olmaması.
  • Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu yapan kişiler arasındaki uyumsuzluk.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıdaki belirttiğimiz maddeler engellileri olumsuz etkileyebileceği için engelli bakımı ve rehabilitasyonu yapan kişilerin bunlara dikkat etmesi önemlidir. Şimdi ise engelli bakımı ve rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gereken durumları inceleyelim.

Engelli bakımı ve rehabilitasyonunda engelli bireylere güler yüzlü ve hoşgörülü olunmalıdır. Onlarla samimi ve içten bir şekilde ilgilenilmelidir. Empati yapılarak ilgi gösterilmelidir. Eğer bakım konusunda bir tıbbi açıklama ya da bu tarz bir durum gerekiyorsa, bu engelli kişiye anlaşılır bir dilde anlatılmalıdır. Engelli kişinin mahremiyetine önem verilmelidir.

Engelli bakımı ve rehabilitasyonu sırasında bazen engelli birey tanıdığı ve aşina olduğu birinin yanında olmasını isteyebilir. Buna olumlu yaklaşılmalıdır. Herhangi bir bakım durumunda engelli bireyle iş birliği yapılmalı ve olaylara o da katılmalıdır.

Engelli bakımı ve rehabilitasyonunu yaparken eğer engelli yakını da ortamdaysa o kişiye karşı da güler yüzlü ve hoşgörülü olunmalıdır. Engelli yakını ile emreder gibi konuşulmamalıdır. Beden dili kullanılırken de dikkat edilmelidir ve engelli yakınına adı ile hitap edilmelidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir