• EMEKLİLİK HESAPLAMA SORU VE CEVAPLARI


    EMEKLİLİK HESAPLAMA SORU VE CEVAP

    Soru 1: Emekli Sandığı’nda çalıştıktan sonra SSK’dan emekli olmak istediğimde son 3,5 seneyi SSK primi olarak ödemem gerekiyormuş, bu doğru mu? Eğer 3,5 sene yatırılmazsa borçlanma yapabilir miyim?

    Cevap: Evet doğrudur. Borçlanma durumu olamıyor.

    Soru 2: Hem SSK hem BAĞ-KUR’dan prim gün sayım var. Askerlik borçlanması yaparak emekli olabilir miyim?

    Sponsorlu Bağlantılar

    Cevap: Askerlik tarihiniz SSK giriş tarihinizden önce ise borçlanma durumunda emeklilik yaşınızı geriye çekecektir. SGK müdürlüklerine başvurunuz.

    Soru 3: Hem SSK hem de BAĞ-KUR’a prim yatırdım. Hala BAĞ-KUR’luyum. Emeklilik tarihim nasıl olur?

    Cevap: Hizmet birleştirmesi için SGK müdürlüklerine başvurunuz. Orada emeklilik şartlarınız belirlenecektir.

    Soru 4: Hem BAĞ-KUR hem SSK prim günüm var. Yüzde 45 oranında özürlüyüm ve son yıllarda primlerim SSK’dan özürlü olarak yatmakta. SSK’dan mı BAĞ-KUR’dan mı emekli olurum?

    Cevap: Emekliliğe kalan son yıllarda SSK’dan prim yatmışsa SSK’dan emekli olabilirsiniz. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    Soru 5: Doğum yapmadan önce sigorta girişim var. Ardından 3 tane çocuğum oldu. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Yaparsam ne zaman emekli olurum?

    Cevap: Doğum borçlanması yapabilirsiniz. 3600 prim gününü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

    Soru 6: Yurtdışında yaşıyorum ve o ülkenin vatandaşıyım. Türkiye’den nasıl emekli olabilirim?

    Cevap: Yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Ancak Türkiye’de SSK girişinizin bulunması gerekiyor. Konsolosluğa başvurabilirsiniz.

    Soru 7: Babam sadece sezonluk işlerde çalıştığı için prim gün sayısı düşük. Emekli olmak için ne yapması gerekiyor?

    Cevap: En erken 3600 prim gününden emekli olabilir. Askerlik borçlanması ile prim günlerinizi arttırabilirsiniz.

    Soru 8: Ben ve eşim yurtdışında yaşıyoruz ama Türkiye’ye yerleşmek istiyoruz. Oradan emekli olmak istiyoruz ama Türkiye’de hiç çalışmadık, ne yapmalıyız?

    Cevap: Öncelikle Türkiye’de sigorta girişinizin bulunması gerekir. Daha sonra yurtdışında çalıştığınız günleri borçlanabilirsiniz. Emeklilik şartlarınızı sağladıktan sonra emekli olabilirsiniz.

    Soru 9: 10 yıllık SSK’lıydım sonrasında Emekli Sandığı’na geçiş yaptım. Emekli Sandığı’ndan emekli olursam emeklilik ikramiyemde düşüş olur mu?

    Cevap: Primlerinizin yüksek yatması ile alakalıdır. Pek bir fark oluşmaz. Hatta SSK zamanı düşük primden ödenmişse emekli sandığı maaşı daha iyi olabilir.

    Soru 10: 5 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra istifa ettim. Tekrar çalışmadım ve prim ödemedim. Emekli olabilmek için ne yapmalıyım?

    Cevap: 25 yıllık sigortalılık sürenizi, yaş haddinizi ve prim gün sayınızı doldurmanız gerekmektedir.

    Soru 11: Emeklilik günüm doldu ancak prim borcum gözüküyor. Acaba borçlu olduğum ayları sildirmek için dilekçe versem emekli olacağım tarih değişir mi?

    Cevap: Borçlarınız ödenmeden emeklilik durumu olamaz. Bu durumda borçlarını sildirmeniz veya kapatmanız durumunda emekli olabilirsiniz.

    Soru 12: Eşim vefat etti ve hem SSK hem de BAĞ-KUR’a prim ödemesi yapıyordu. Şimdi hangisinden emekli sayılacak? Eşimin maaşını almak için ne yapabilirim ve dul olduğum için babamdan da maaş alabilir miyim?

    Cevap: Çifte maaş alma durumu son yasalarla birlikte kalkmıştır. Diğer sorularınız için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

    Soru 13: SSK’ya prim yatırdıktan sonra memur olduğum için Emekli Sandığı’na geçiş yaptım. Hala çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

    Cevap: Emekli sandığından emekli olabilmeniz için yaş ve prim gün şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Diğer sigorta günlerinizi emekli sandığına eklemek için SGK’ya başvuru yapabilirsiniz.

    Soru 14: Yurtdışında 3 yıl primimi tavandan yatırmayı düşünüyorum. Ancak Türkiye’ye döndüğümde çalışmak zorundayım ve asgari ücretten prim yatırılacak. Yurtdışındaki günlerimi tavandan yatırdığım zaman sonrasında Türkiye’de yatacak olan asgari ücretten ödemelerin tavandan yatırdığıma bir faydası olmayacak, doğru mudur?

    Cevap: Siz borçlanmanızı tavandan yapsanız dahi buradaki ödemeleriniz asgari ücretten olduğu zaman yine normale dönmüş olacak, tamamen nötrler gibi bir şey söyleyemiyoruz ancak ne kadar yüksekten yatarsa o kadar iyi. Ancak şöyle bir imkanınız olabilir; borçlanmalarınızı dediğiniz gibi tavandan ödersiniz, Türkiye’de bir işe girdiğinizde eğer mümkün olursa işverenle anlaşarak onun primlerinizi yüksekten yatırmasını sizin de bu ücreti ona vereceğiniz şeklinde bir anlaşma yaparak buradaki primlerinizi de tavandan ödemiş olursunuz.

    Soru 15: Yaptığım staj süreleri sigortalılık prim gün sayısına ekleniyor mu?

    Cevap: Staj için yapılan giriş ve primler emeklilik hesaplama için etkilememektedir.

    Soru 16: Askerlik borçlanması yaparak emeklilik prim gün sayımı doldursam ve işten ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim?

    Cevap: Kıdem tazminatı alabilmeniz için haksız bir sebepten işten çıkarılmanız veya haklı bir sebepten dolayı işten ayrılmanız gerekiyor. Askerlik borçlanması yaparak prim gün sayısını doldurabilirsiniz. Emeklilik şartlarını sağlamışsanız da tazminat hakkınız bulunmaktadır.

    Soru 17: Sigorta başlangıç tarihim ve ilk sigorta primi yatırdığım tarih farklı. Emeklilik hesaplamasında hangisi esas alınacak?

    Cevap: SGK priminiz ilk ne zaman ödenmeye başladıysa SSK giriş tarihiniz o olarak kabul edilir. E-Devlette işe giriş tarihi olarak görülmektedir.

    Soru 18: Prim gün sayım emeklilik maaşı mı etkiler mi?

    Cevap: Evet etkiler, prim gün sayısı ne kadar yüksek olursa maaş o kadar artacaktır.

    Soru 19: Emekli maaşının yüksek olması için ne yapmalıyım?

    Cevap: Emekli maaşının yüksek olması için SGK’ya bildirilen günlük kazancınızın yüksek olması gerekir. Ayrıca üst seviyeden prim yatırmanız da doğrudan maaşınızı etkilemektedir.



    tıkla sorunu sor

    EMEKLİLİK HESAPLAMA SORU VE CEVAPLARI İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.