Emeklilik

Emeklilere İşe Girdiklerinde Sigorta Yapılması Zorunlu Mu?

5510 sayılı Reform Yasası sigorta statüsüyle ilgili olan hak ve yükümlülükleri yeniden düzenlemiştir. Reform Yasasının dördüncü maddesi ve 1. fıkrasının a, b ve c bendinde yer alan çalışanlar, yani eski SSK’dan emekli olanlar 4\a sigortalı olarak bağımsız olarak çalışanlar, yani eski Bağ-kur’dan emekli olanlar 4/b sigortalı, kamu kurumlarında memur olarak çalışan, yani eski Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar ise 4/c sigortalı olarak adlandırılmışlardır.

Emekli İşçinin İşe Giriş Bildirgesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na Kim Tarafından Bildirilmelidir?

5510 numaralı Reform Yasası gereğince, emekli olan sigortalının sahip olduğu niteliği göz önünde bulundurularak emekli olan sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi de farklı esaslar ile belirlenmiştir. 4/a’ya bağlı sigortalının SGK’ya bildirilmesi yükümlülüğü işverene aittir. Emekli aylığına sahip sigortalının SGK’ya bildirilmesi yükümlülüğü de yine işverene aittir.

Emekli İşe Giriş Nasıl Yapılır?

İşveren ilk olarak emekli kişinin işe giriş bildirgesini ve sonra da hizmet belgesini e-sigorta üzerinden internetten göndererek bildirimde bulunur.

Emekli Olarak Çalışacak Kişilerin 2 Seçeneği Vardır

Herhangi bir işverenin yanında işbaşı yapacak olan emeklilerin, 2 seçeneği bulunmaktadır. Emekli olan sigortalı iş başı yaptığı günden itibaren emekli maaşının kesilmesini ve sigorta kollarına ait hükümlerin tamamının uygulanmasını tercih edebilir. Diğer bir seçenek olarak ise maaş ödemesinin devamını talep ederek kendisi ile alakalı destek primi şartlarının uygulanmasını tercih edebilir. Emekli olan sigortalı bireysel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak bu tercihini iletemez. Tercihini yazılı/sözlü olarak öncelikle işverenine bildirmelidir. İşveren bu talep doğrultusunda e-sigorta ile SGK’ya bildirimde bulunur.

İşe Girerken Emekli Olduğunuzu İşvereninize Mutlaka Belirtin

İşe giren emekli sigortalılar maaş alma konusundaki tercihlerini işverenine mutlaka bildirmelidirler. E-sigorta yolu ile bildirilen emekli işe giriş sigorta kolu tercihi bildiriminde bulunurken işveren çalışanına tercihini mutlaka sormalı ve çalışanının tercihi yönünde olan sigorta kolunu tercih etmelidir. Emekli olan kişinin işe giriş bildirgesinin e-sigorta yoluyla internetten bildirilmesi işleminin ardından, bildirimde bulunduğunuzu gösteren işe giriş bildirim belgesinin sigortalıya mutlaka imzalatılması gerekmektedir.

Shares:

4 Yorumlar

  • Aydın
    05.04.2019

    Aynı iş yerinde çalışırken emekli oldum. Tazminat almadım sigorta yapmadılar. Emekliye sigorta gerekmez dediler ilk 3 yılda emekliliğimi hak Ka, andım ve emekli oldum halen aynı iş yerinde tazminat almadan çalışmaya devam etmekteyim 2004 yılında emekli oldum halen çalışmaktayım beni bilgilendirir isiniz bu durumda

    Cevapla
  • fatma aslan
    05.10.2018

    soma halk eğitim merkezinde müdür yardımcısıyım emekli usta öğretici sigorta girişini sistemden yapamıyorum. il müdürlüğü ile görüşünüz masajı alıyorum ne yapmam gerekir. manisa il müdürlüğünde bu konu ile hangi numara ile görüşmeliyim

    Cevapla
  • Ali Örgün
    30.04.2018

    Emekli iken işe girince sigorta istemesem iş verene zararı varmı

    Cevapla
  • hüseyin avni delikıran
    10.04.2018

    şimdi emekliyim. 2.nci baharımı yaşamak istiyorum.taliplerimi bekliyorum.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir