Emeklilere İkinci Tazminat Nedir, Şartları Belli Oldu mu ?
Emeklilerin merakla bekledikleri ikinci tazminat konusunda şartları sağlamaları halinde tazminatları mümkün oluyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kimseler için belirli şartları yerine getirmeleri halinde tazminat hakkını elde edebilecekler. Ancak ikinci tazminat için özellikle 2008 tarihine dikkat etmek gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Destek Primi
Emekli olunmasından sonra SSK yani 4A kapsamında bulunanların çalışmaya devam etmek istemeleri için 1 Ekim 2008 tarihine dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tarihten önce sigorta girişi yapmış yani çalışmaya başlamış ya da emekli olmuş kimseler çalışmak istediklerini Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabii olarak çalışabilmektedirler. Fakat 1 Ekim 2008 sonrasında sigortaya giriş yapmış ya da emekli olmuş kimseler ise tekrar çalışmak isterlerse emekli maaşlarını kestirmeden çalışamamaktadırlar.
Sosyal Güvenlik Destek Primi ya da kısaca SGDP olarak bilinen uygulama, belirli yaş, sigorta süresi ve prim ödeme gün sayılarının şartlarını yerine getirerek emeklilik ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış olan emeklilerin, maaşlarında herhangi bir kesinti olmadan çalışmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, 1986 tarihinde başlatılmış olup emeklilerin çalışmak istemeleri halinde hem günlük yaşamlarını idame ettirme hakkının tanınması hem de gelir elde sağlama isteği ile ortaya çıkmıştır. Fakat 2008 sonrası için bu destek primi geçerli olmamaktadır.
Sosyal Güvenlik Destek Primi Nasıl Ödenir?
2008 yılında Ekim ayı öncesinde sigortalı ya da emekli olan kimselere, ilgili mevzuat kapsamında aylık bağlanıp bağlanmadıklarına bakılmadan, 4A kapsamında çalışma hakkı tanınmaktadır. Buna göre 4A kapsamındaki prime esas kazançları üzerinden kesilmekte olan yüzde 32’lik oranındaki sosyal güvenlik destek primi, işverenler tarafından ödenmektedir. Buna göre hizmet akdi kapsamında çalışandan bu oran kesilmemektedir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin ödenmesi kişinin aylığının kesilmeden çalışabilmesi için önemlidir. Bu yüzden bu desteği işverenin, çalışanın maaşına ayrı olarak ödemesi gerekmektedir. İşyeri sahibi tarafından SGDP için kesilecek tutar, çalışanın maaşından kesilmemektedir. Bunun için bu kapsamda olan çalışanların SGDP’yi işverenin ödemek zorunda olduğunu bilmeleri gerekiyor.
İkinci Tazminat Hakkı
Bu statüde çalışmak mümkün olmasına karşılık görünürde prim ödenmesine karşılık, tekrar emekli olamayacak kimseler emeklilik yüzünden kıdem tazminatı da alamamaktadırlar. Tazminat alabilmeleri için işten çıkarma, maaşın geç ödenmesi ya da psikolojik baskı gibi nedenlerden ötürü sözleşme feshi, en az 1 yıllık çalışma şartını yerine getirmeleri halinde tazminat alabilmektedirler. Fakat emekli olunduğu için kıdem tazminatı sıfırlanmış haldedir, bu durumda ise emekli maaşının kesilerek çalışmaya devam eden emekliler, tekrar emeklilik dilekçesi vererek emeklilik sonrası sürelerinin tazminatını talep edebilmektedir.
İhbar tazminatı ise çalışma süresine göre 1,5 maaşa kadar artış gösterebiliyor. Herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan işçiler bu tazminatı alabilmektedir. Emekli olarak çalışanlar da yine bu haktan yararlanarak ikinci tazminat hakkını elde edebilecektir.
Ayrıca konuyla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da emekli olduktan sonra SGDP kapsamında ödeyerek çalışmalarını sürdüren emekliler, iş yerlerinden ayrıldıklarında aynı emekli aylığını almaya devam etmektedirler. Bu çalışma dönemi içinde prim ödenmediği için emekli aylığında bir artış görülmemektedir. Fakat emekli olduktan sonra da çalışmayı sürdüren ve aylığını kestirmiş olanlar için durum farklılık taşımaktadır. Bu dönem içerisinde hem aylık almadıkları hem de yaşlılık sigortası kapsamında prim ödenmesine devam edildiği için süre sonunda aylıkları yeniden hesaplanarak tekrardan bağlanma sağlanır. Buna göre çalışan kişi emekli aylığını kestirerek, çalışmayı sürdürürse bu durumda çalışması sırasında SGK’ya prim ödemesi yapılacağı için tekrar emekli olacağı zaman yeniden hesaplama talep eder ve böylece yüksek emekli maaşı alabilir.
MERHABA ;
EŞİM SİGORTA GİRİŞİ 20.05.1991 VE EMEKLİ OLDU
EMEKLİ OLDUKTAN SONRA AYNI YERDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR .
BURDA 2 SENE ÇALIŞTIKTAN SONRA EŞİM TEKRAR KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ ?
YARDIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ?
Merhaba,
Evet çalıştığı süre boyunca tekrar kıdem tazminatı alabilir.