ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekli Sandığı 10 Yılda Emeklilik

Emekli Sandığı 10 Yılda Emeklilik

Emekli Sandığı 10 yılda emeklilik konumuz hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Öncelikle emekli olmak ve emekli sandığı hakkında konuşalım. Emekli sandığı kamu kuruluşlarında çalışmakta olan memur görevlilerinin belirli bir zamandan sonra görev teslimi yapıp dinlenmeye çekilmesidir. Bu süre içerisinde belirli miktarda ücret alırlar buna da emekli maaşı denir. Emekli maaşını alabilmek için çalıma prim sayını doldurmuş olman gerekiyor. Bu sistem Maliye Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Maliye Bakanlığı bu görevi üstlenir.

Emekli Maaşı Kimlere Verilir?

Bu sistem yine yukarıda bahsettiğim gibi devlet himayesi altında çalışan sigortalı kamu görevlilerini kapsamaktadır. Devlet dairesinde emekli olduktan sonra kişilere emekli maaşı ödenmektedir. Emekli sandığı sayesinde yine devletten emekli memurlar ücretsiz bir şekilde işlem yapabilmekte ve yararlana bilmektedir. Ayrı eczaneden ilaç alımlarını da çok ucuza düşürmektedirler. Emekli Sandığı üzerinden yapılmış olan bu işlemler sadece memurluk döneminde ve emekli döneminde geçerliliğini konur. Onun dışında geçersizdir. Diğer vatandaşlarla aynı koşullara tabi tutulur. Emekli sandığı üzerinden hizmet almakta olan bir memur vatandaş emekli olmadan eğer memurluktan istifa ederse ilerleyen dönemlerdeki zamanda emekli olabilmesi için de yine ya Sosyal Güvenlik Kurumlarından ya da Bağ-Kur üzerinden emekli olmak için para yatırmaya devam etmesi gerekir. Bunu da yeni sisteme iletirler muhakkak.

Emekli Sandığının Aile Fertlerine Yararları

Emekli Sandığı üzerinden emekli olan memur vatandaşların ilerleyen yıllarda eşlerine, 18 yaşında küçük olan çocuklarına sağlık hizmetleri koşullarından yararlana bilme ve faydalanma olasılığı tanımakta, emekli maaşı ile hayatını en güzel şekilde idare ettire bilmektedir. Toparlamak gerekirse bizim ülkemizde kullanmakta olan emeklilik sisteminden biri olan ve yüz binlerce memur vatandaşımızı ilgilendirmekte olan bir emekli sandığı sayesinde yüz binlerce insan hem ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanıp hem de devletin sunduğu çeşitli hizmet durumlarından yararlana bilmekte ve en önemli bunların yanı sıra maaş alabilmektedirler.

Emekli Sandığına Kaç Yılda Dahil Olunur?

Devlette çalışan memurlarımızın pek çoğu ne zaman emekli olurum ya da kaç yılda pirimim dolar diyerekten düşünceler sarf ediyorlar. Bunu şu şekilde açıklayacak olursak eğer; emekli olmak için Türkiye’de en basit hali ile hem bayan hem de erkek sigortalı çalışanlar için 3600 veya 4500 gün primle emekli oluna bilir. Fakat şunu es geçmeyelim asla 10 yıl içerisinde emekli olunmaz. Emekli olunmak için en az 3600 primi doldurmak gerekir.

Önceliği bayanlara vererek onlardan başlayalım:

50 yaşını dolduran ve 3600 prim sayısını dolduran sigortalı çalışan bayanlar tamamladıkları tarihte emekli olabilirler. Erkek çalışan sigortalılar ise; 55 yaşını doldurduktan sonra ve yine en az 3600 prim ödemesini tamamladıktan sonra emekli olabilirler. Bu 15 yıl süresini kapsamaktadır. Fakat prim gün sayısı yetmeyen sigortalılar ise yaş itibari emeklilik hakkından yararlanıp 10 yılda, yani yine 3600 primi yatırıp emekli olabilirler. Şuna da değinelim gerçekten çok önemli sigorta gün sayınızı mutlaka takipte kalın eğer herhangi bir aksama ve yatırım yapmamaya dair bir durum görülürse yaş dolmuş fakat prim sayınız yetersiz gelir ve yine problem ile karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Bu sebepten dolayı kontrollerinizi muhakkak yapınız. İlk kez sigortalı olan her birey için bu hak tanınmaktadır. Yaştan emeklilik hakkınızı sorgulayınız. Ancak bu hakkında yine kullanıla bilinmesi için yaşın büyütülmesi gerekir. Çalışanların mutlaka sigortası yatırılmalı ve zor duruma düşürtülmemelidir. Daha farklı bir açıdan bakacak olursak belirli bir yaşın üzerindeki insanlar için bazen de çalışmak yerine emekli yaşını bekleyerek daha düşük rakamdaki bir prim ile emekli olmayı tercih etmesi de bir mantık ürünüdür.

Bazen özellikle de yurt dışındaki borçlanmayla emeklilikte yaştan emekli olmak bile daha az bir borç yapılmasına sebep olur. Buda olumlu bir yöndür. Son kez hatırlatmak istiyorum iş yerlerinize mutlaka sorun ve sizde sorgulayın E Devlet üzerinden sigorta priminiz yatmış veya yatmamış mı diye. Yatmadığı taktir de yetkili yerlere derhal şikayette bulununuz.

Yorumlar

  1. NAİL DURMAZ dedi ki:

    GÖREVE 16.04.1998’de başladım.10 yıllık süreye göre ne zaman emekli olabilirim.15 yıllık sigortalılık sürem 2013’te tamamlandı.10 prim ise 2015’te tamamlandı.

  2. MEHMET AKİF OFLAZ dedi ki:

    06.09.1953 Doğumluyum. 08.08.1994- 01.01.2006 tarihleri arasında sandık iştirakçisi olarak çalıştım..52 yaşında ayrıldım(iş akdim fesh edildi). anayasa mahkemesince iptal edilen sandığın geçici 206 maddesine istinaden istinaden(bir yıllık süre sonun da yeni düzenleme yapılmadan önce) 206 maddenin son haline istinaden emekli olmak için talepte bulundum ret edildi. buna istinaden İdare Mahkemesi nezdinde dava açtım o da ret edildi. Daha sonra 11 yıl 5 tutarındaki emekli keseneğin iadesi için sandık kanununun 82 mad. istinaden talepte bulundum. oda iş akdim fes edildiği için o da ret edildi.Halen 64 yaşındayım. sandığa tabi 11 yıl 5 ay tutarındaki primleri hiç bir şekilde değerlendiremedim. Bu konuda bana bir yol gösterirseniz memnun olurum. Saygılarımla,

  3. vahit alişoğlu dedi ki:

    Kafkas üniversitesinde 12 sene (1996-2008) öğretim üyesi olarak çalıştım. 01.01.2009’da 67 yaşımı doldurduğumdan dolayı işimden uzaklaştırıldım. 2008’in ekim ayında emeklilik ile ilgili çıkan yeni yasa (emekli olabilmek için en az 15 sene çalışmak gerekiyormuş) icabı bana emekli maaşı kesilmedi ve 12sene 10 ay ödemiş olduğum sigorta parasını 52.911,47 TL T.C.ZİRAAT Bankası vasıtasıyla bana iade edildi.
    Sorum şu. “Emekli-sandığı 10 yılda-emeklilik” den ben nasıl yararlana bilirim?
    Önerilen tüm şartları yerine getiririmse bana emekli-maaşı alabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SSK lı olarak başlangıcınız olup 3600 gün priminiz olsaydı bu durum geçerli olacaktı Ama Maalesef şuanda emekli sandığı için 10 yıl yeterli olmuyor.