ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?
04.08.2022

İcra dosyası sorgulama yapmak için farklı yöntemler vardır. İcra, borcun ödenmemesi durumunda alacaklının başvurduğu bir yoldur. Alacaklı icra mahkemeleri aracılığıyla borcunu tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte sürekli mahkemeye gidip gelmek zor olacağı için icra dosya sorgulama yoluyla süreç takip edilebilir.

İCRA DOSYA SORGULAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İcra dosya sorgulama yöntemleri arasında en bilineni E-Devlet üzerinden yapılandır. E-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı kullanarak uygulama ya da internet sitesi üzerinden sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına icra yazmanız yeterlidir.

Arama kısmına icra yazdığınız takdirde karşınıza farklı seçenekler çıkar. Bu seçenekler arasından “İcra Dosyası Sorgulama” sekmesine tıkladığınızda size ait tüm dosyalar karşınıza çıkar.

Yukarıdaki görselden anlaşılacağı üzere icra dosyası sorgulamanın yanı sıra murise ait icra dosyalarının sorgulaması da yapılabilir. Bunun anlamı size miras bırakan kişilere ait icra davalarını da takip edebileceğinizdir.

Hakkınızda herhangi bir icra takibi başlatılmamışsa ya da dosya henüz takibe düşmediyse yukarıda yer alan görseldeki gibi bir uyarı karşınıza çıkar. Bu gibi durumlarda hakkınızda takip başlatıldığından eminseniz icra mahkemelerine bizzat giderek bilgi almanız gerekir.

Dosya Numarasından İcra Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dosya numarasından icra sorgulama yapmak internet üzerinden mümkün değildir. Dosya numarasının yanı sıra E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası gibi bilgileri de kullanmanız gerekir. Dosyanın hangi icra müdürlüğünde olduğu biliniyorsa sadece dosya numarasıyla sorgulama yapmak mümkün olabilir. İlgili icra dairesine kimlik bilgileriniz ve dosya numaranızla başvurarak ödemeniz gereken miktarı, ödeme tarihini ve diğer bilgileri öğrenebilirsiniz.

T.C. Kimlik Numarası İle İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik numarası ile icra dosyası sorgulama yapmak için icra müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Bu sayede gerekli bilgilere ulaşarak bir ödeme planı oluşturmak mümkün olur.

Başkasına Ait İcra Dosyası Sorgulanır mı?

Başkasına ait icra dosyası sorgulama yapılması sadece belirli şartlar dâhilinde mümkündür. Yukarıda bahsedildiği gibi miras bırakanın icra davaları sorgulanabilir. Bunun yanı sıra avukatlar da yalnızca vekâletleri altında olan mükelleflerinin sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun dışında aranızda herhangi bir vekâlet ya da miras ilişkisi bulunmayan kişilerin icra dosyasına bakma şansınız yoktur.

UYAP’tan İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

UYAP’tan icra dosyası sorgulama işlemini, E Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı kullanarak yapabilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken vatandaş.uyap.gov.tr adresine girmektir. Adrese girdiğinizde karşınıza aşağıdaki ekran çıkar.

“Giriş Yapınız” kısmına tıkladığınızda karşınıza farklı seçenekler çıkar. Bu seçenekler şu şekilde sıralanabilir:

  • E Devlet şifresi ile giriş
  • E İmza girişi
  • Mobil İmza girişi

Yukarıdaki görselde yer alan seçeneklerden birine tıklayarak UYAP Vatandaş sistemine giriş yapabilirsiniz. E Devlet ile giriş yaptığınızda karşınıza T.C. kimlik no ve şifre ekranı gelir.

Yukarıda gösterilen ekranda bilgilerinizi girdikten sonra “Giriş Yap” kısmına tıklayarak sisteme kolayca erişebilirsiniz. Sisteme girdikten sonra karşınıza aşağıdaki şekilde farklı seçenekler çıkar.

Yukarıda yer alan seçenekler arasından “Dosya İşlemleri” kısmına tıklamanız gerekir. Ardından “Dosya Sorgulama” butonuna tıklamalısınız.

Dosya Sorgulama” kısmına tıkladıktan sonra artık son aşamaya geçebilirsiniz. Son aşamada yargı türü olarak icrayı ve mahkemeyi seçmelisiniz.

Dosya Sorgula” kısmına tıkladığınızda karşınıza davanıza ilişkin tüm bilgiler çıkar. Bu sayede gerekli detayları ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz. Dosyanıza ilişkin işlemler tamamlandıysa ya da henüz davanız UYAP’ta görünmüyorsa “Mahkeme” kısmında “Seçilen yargı biriminde dosyanız yoktur.” yazar.

UYAP icra dosya sorgulama işlemini farklı bilgiler ile de yapma şansınız vardır. Esas no, açılış tarihi ve kapanış tarihi ile de bilgilerinize erişebilirsiniz. Yukarıdaki görselde Esas No ile nasıl dosyanıza ulaşacağınız gösterilmiştir.

UYAP’tan Şirket İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şirket icra dosyası sorgulama da yukarıda anlatılan sıralamaya benzer şekilde yapılır. Şirket yetkililerin ilk önce “UYAP Kurum Portal” sistemine kayıt olması gerekir. Bu işlem için görevlendirilecek kişinin e-imza ya da mobil imza sahibi olması şarttır.

UYAP’ta Avukatlar Müvekkilinin İcra Dosyasını Nasıl Sorgular?

UYAP’ta avukatlar müvekkilinin icra dosyasını sorgulama hakkına sahiptir. Avukatlar için UYAP’ın ayrı bir portalı bulunur. “Avukat Portal” adı verilen bu sisteme giriş yapan avukatlar müvekkilinin borcunun durumunu öğrenebilir. Bunun için ilk önce borçlu tarafından avukata vekâlet verilmesi gerekir.

İCRA DOSYASI NE ZAMAN SİSTEMDE GÖRÜNÜR?

İcra dosyası sistemde görünme tarihi davanın açılış zamanıdır. Davanın açılması ise alacaklının ya da avukatının başvurusuyla gerçekleşir. Alacaklı, ödeme emri çıkardıktan sonra borçlunun yedi günlük bir itiraz hakkı bulunur. Borçlu bu itiraz hakkını değerlendirmezse yani ödeme yapmazsa icra takibi başlar.

Dosyamın Hangi İcra Dairesinde Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Dosyanızın bulunduğu icra dairesini öğrenmek için UYAP ve E Devlet üzerinden sorgulama yöntemlerini kullanmanız gerekir. Dosyanızın hangi icra dairesinde olduğu sistemde görünür. Öte yandan adresinize yapılan tebligatlarda da gerekli bilgiler bulunur.

İcra Dosyası Kaç Farklı Şekilde Açılır

İcra dosyası açılma şekilleri ikiye ayrılır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir. İlamlı takipte ilk önce icra davası açılır ve ardından takip başlatılır. İlamsız olanda ise doğrudan icra dairesine başvuru yapılır.

İlamsız icra takibi türlerinden biri, kambiyo senetlerine özgü takip olarak ifade edilir. Bu takip yoluna başvurulabilmesi için alacağın kambiyo senedi şeklinde olması gerekir. Kambiyo senetleri; poliçe, çek ve bonodur.

İcra Dosyasının Açılması İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İcra dosyasının açılması için gerekli belgeler aslında herhangi bir sınırlamaya sahip değildir. Alacaklı elinde herhangi bir belge olmadan da icra takibi başlatabilir. Fakat borçlu da buna itiraz ederek takibi durdurabilir. Bu nedenle borcu ispatlayan belgelerin sunulması son derece önemlidir.

İCRA DOSYASI OLANLARIN NELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİR?

İcra dosyası olanların dikkat etmesi gerekenler arasında en önemlisi borcu bir an önce ödemek olarak ifade edilebilir. Alacaklı kişinin amacı da bu yönde olduğu için mahkemeye başvurur. Borç ödenmediği takdirde borçlunun maaşına, ev ve iş yerinde bulunan eşyalara haciz konulabilir.

İcra borcunun ödenmemesi nedeniyle maaşına haciz konulan kişiler işinden de olabilir. Özellikle farklı borçlar nedeniyle uygulanan maaş haczi işlemi, işverene ekstra iş yükü getirir. Bu durum geçerli nedenle fesih hakkını doğurur.

İcra borcunun ödenmemesi durumunda hapis cezası da söz konusu olabilir. Buradaki hapis cezası tazyik hapsi şeklindedir ve yaklaşık üç aylık bir ceza öngörülebilir.

İCRA DOSYASI E DEVLETTEN NE ZAMAN KALDIRILIR?

İcra dosyasının E Devlet’ten kaldırılması, bazı koşullar altında söz konusu olur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İcra dosyasına ilişkin işlemlerin durdurulması
  • Alacaklının hakkından feragat etmesi
  • Alacağa konu olan borcun ödenmesi
  • Zaman aşımı
  • Borçlunun itirazı sonucu takibin kaldırılması

Yukarıda sayılan nedenlerden en az birisi gerçekleştiğinde dosya E Devlet’te ve UYAP’ta görünmemeye başlar.

İcra Borcumu Nereye Ödeyebilirim?

İcra borcunu ödeme yeri olarak farklı alternatifler vardır. Yetkili icra dairesine doğrudan ödeme yapılabilir. Aynı zamanda alacaklı kişiye ya da onun avukatına söz konusu tutar ödenebilir. Son olarak ise UYAP sistemi üzerinden kredi kartı kullanılarak borç kapatılabilir.

İcra Borcu Ne Zaman Düşer?

İcra borcu düşme zamanı kanunda on sene olarak belirtilir. Bu durumun istisnası ise avukat talebiyle takibin yenilenmesidir. Böyle bir durum söz konusu olursa zaman aşımı 20 senede gerçekleşir. İcra dosya sorgulama yaparak borcun düşüp düşmediğini takip edebilirsiniz.

SGK İdari Para Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

T.C Kimlik No İle Ehliyet (Sürücü) Belgesi Sorgulama

Köprü, Otoyol ve Tünel Ücretleri

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.