ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

TC ile Dava Dosyası Sorgulama E-Devlet ve UYAP

TC ile Dava Dosyası Sorgulama E-Devlet ve UYAP
16.10.2021

Kimlik numarası ile internetten dava dosya sorgulaması ücretsiz olarak e-Devlet ve UYAP dijital işlem portalları üzerinden yapılabilmektedir. Hakkınızda açılan davaları takip ederek olası sorunları ortadan kaldırmak için TC ile dava dosyası sorgulama işlemlerini sadece birkaç dakika içerisinde bilgisayarınızdan ya da akıllı cihazınızdan yapabilirsiniz.

Sorgulama işlemleri için e-Devlet ve UYAP arasında imzalanan protokol kapsamında her vatandaş, interaktif hizmet kapsamında işlemlerini kolayca yapabilmektedir. İşlem detayları ve sorgulama sonuçlarının ne anlama geldiği ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızdan takip edebilirsiniz.

Kimler Dava Dosyası Sorgulama Yapabilir?

Dava dosyası sorgulaması yapabilmek için e-Devlet şifresine sahip olmanız yeterlidir. PTT şubelerinden 2 TL’lik işlem ücreti ile temin edeceğiniz e-Devlet şifresi ardından hakkınızda açılmış davaları online olarak sorgulayabilirsiniz. Sorgulama hizmeti sadece e-Devlet şifresi sahibi için yapılabilmekte olup farklı kişilere ait dava süreçlerinin takibini bu yöntemleri kullanarak yapmanız mümkün değildir.

Dava Dosyasının İçeriğini Nasıl Görebiliriz?

Dava dosyası içeriklerine ulaşmak için UYAP portalını kullanabilirsiniz. Bilgi alma özgürlüğü kapsamında e-Devlet ve UYAP işbirliğine giderek dava dosyasına erişmek isteyen vatandaşlar için sorgulama hizmetini devreye aldı.

Geçmiş yıllarda adliyeden yapılan ve dosya gizliliği nedeniyle pek çok detayın öğrenilemediği süreç yerini online platformlarda bilgi alma özgürlüğüne bıraktı. UYAP ile yapılan anlaşma sonrası vatandaşlar, yaptıkları sorgulama sonrası dava dosyası ile ilgili şu içeriklere ulaşabilmekteler:

  • Sorgulaması yapılan dava dosyasının Yargıtay arşivine girip girmediği bilgisi,
  • Dava dosyasının Cumhuriyet Savcılığınca incelenip incelenmediği bilgisi,
  • Dava dosyasının gönderildiği ceza dairesi ve bu dairede dosyaya verilen esas numarası,
  • Gönderildiği ceza dairesince dava dosyasının geri döndürülüp döndürülmediği bilgisi,
  • Mahalline gönderilmesi için dava dosyasının postaya verilip verilmediği bilgileri.

UYAP Üzerinden Dava Dosyası Sorgulama

UYAP’tan dava dosyası sorgulama interaktif bilişim sistemi hizmetini kullanabilirsiniz. Hizmeti kullanmak için https://vatandas.uyap.gov.tr/ linkini kullanarak sorgulama portalına ulaşabilirsiniz. Sekme aracılığı ile açılan sayfada dava dosyası sorgulaması için takip etmeniz gereken işlem sıralaması şu şekildedir:

  1. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş Seçenekleri” butonuna tıklayın.
  2. Giriş için size sunulan E-Şifre Girişi, E-İmza Girişleri ya da M-İmza Girişleri seçeneklerinden herhangi birisini seçin.
  3. Yapılan seçim ardından yapılan yönlendirmede, istenen bilgilerin girişini yaparak devam seçeneğini kullanın.
  4. Yapılan kimlik doğrulama ardından adınıza açılmış ya da taraf olduğunuz davalara ilişkin listenin yer aldığı sayfaya ulaşabilirsiniz.
  5. Sorgulama yaparak bilgilerine ulaşmak istediğiniz davayla ilgili “Detay Görüntüle” butonu aracılığı ile dava ile ilgili duruşma listesi, taraflara ilişkin roller ve aktif dosya durumu hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Dava Dosyası Sorgulama

e-Devlet’ten mahkeme dosyası sorgulama işlemleri için PTT şubelerinden şifrenizi almış olmanız gereklidir. E-Devlet şifresini aldıysanız sorgulama için https://turkiye.gov.tr/davalarim adresini kullanarak doğrudan sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz. Link aracılığı ile ulaşmak istediğiniz sayfada TC ile dava dosyası sorgulama işlemini tamamlayabilmeniz için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:

  1. Açılan linkte “Kimliğimi Şimdi Doğrula” düğmesine tıklayın.
  2. İlgili alanlara “TC Kimlik Numarası” ve “E-Devlet Şifresi” bilgilerinizi yazın ve “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  3. Giriş ardından yapılan sorgulamada, adınıza açılmış ya da tarafı olduğunuz davaların tamamının yer aldığı listeye ulaşabilirsiniz.
  4. Dava ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için, listenin sağında yer alan “Detay Görüntüle” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Yargıtay Dava Dosyası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yargıtay dava dosyası sorgulaması işlemleri “Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başsavcılığı” ya da “E-Devlet” üzerinden yapılabilmektedir. Sorgulama işlemi ile dosyayla ilişkili arşiv bilgisi, Cumhuriyet Savcısı incelemesinin yapılıp yapılmadığı, gönderildiği ceza dairesi ve ceza dairesinden dosyanın dönüp dönmediği gibi bilgilere ulaşılabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başsavcılığı web sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemi şu şekilde yapılır:

  1. https://yargitaycb.gov.tr/ adresine giriş yapın.
  2. Açılan ana sayfada, “E-Hizmetler” menüsünü kullanarak “Dosya Sorgu” sekmesi üzerine gelin.
  3. Sekmede tercih olarak sunulan “Yargıtay Daire Bilgileriyle Dosya Sorgu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Bilgileriyle Dosya Sorgu, Yerel Mahkeme Bilgileriyle Dosya Sorgu, Yargıtay ilk Derece Bilgileriyle Dosya Sorgu” sekmelerinden uygun olana giriş yapın.
  4. Yaptığınız seçim sonrası açılan sayfada, istenen bilgilerin girişini ilgili alanlara yapın ve “Sorgula” butonuna tıklayarak dosya bilgilerine ulaşın.

E-Devlet’ten Yargıtay dava dosyası sorgulama işlemleri için aşağıdaki işlem sıralamasını kullanın:

  1. İşlemler için https://turkiye.gov.tr/yargitay-dava-sureci-sorgulama linkine tıklayın.
  2. TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak, kimlik doğrulamayı tamamlayın.
  3. Kimlik doğrulama ardından açılan sayfada, dosya bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Adalet Bakanlığı Dava Dosyası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Adalet Bakanlığı’ndan dava dosyası öğrenme işlemleri için UYAP ya da E-Devlet hizmetlerini kullanabilirsiniz. Sorgulama için UYAP Vatandaş Portalı ya da Adalet Bakanlığı Dava Dosyası Sorgulama sekmelerini kullanarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. İşlem ayrıntıları için yukarıda ilgili alt başlıklarda paylaşılan sıralamayı takip etmeniz yeterlidir.

Danıştay Dava Dosyası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Danıştay dava dosyası görüntüleme işlemleri için UYAP’ta hizmet veren “Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanlığı” online hizmetler menüsünü kullanabilirsiniz. Sorgulama sayfasına ulaşmak için https://vatandas.uyap.gov.tr/danistay/ linkini kullanarak sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

Açılan sayfada sorgulama için açılır menüyü kullanmanız gereklidir. Sorgulama işlemini tamamlamak için açılır menüde yer alan aşağıdaki iki seçenekten herhangi birisini kullanarak işleminizi istenen bilgiler aracılığı ile tamamlayabilirsiniz:

  • Danıştay esas numarasından dava dosyası sorgulama
  • Geldiği yer ve esas karar numarasından

Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

Mahkeme dava dosyasının öğrenilmesi UYAP ve e-Devlet üzerinden yapılabilir. İnternetten mahkeme dava dosyası sorgulama yapabilmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:

  • https://turkiye.gov.tr/davalarim
  • https://vatandas.uyap.gov.tr/

Şirket Adına Açılmış Dava Dosyası Sorgulama

Şirkete açılan davayı sorgulama işlemleri UYAP Kurum Portal üzerinden yapılır. İşlemin yapıldığı sayfaya ulaşmak için https://kurum.uyap.gov.tr/ adresi kullanılmalıdır. Adres üzerinden ulaşılan sayfada sorgulama işlemlerini tamamlamak için aşağıdaki işlem sıralamasını takip ederek şirketinize açılan dava dosyası bilgilerine ulaşabilirsiniz:

  1. “Giriş Seçenekleri” butonuna tıklayın.
  2. Açılan sayfada “E-İmza Girişleri” ya da “M-İmza Girişleri” seçimini yaparak, kimlik doğrulamasını tamamlayın.
  3. Kimlik doğrulama sonrası otomatik olarak şirketinize açılmış dava bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Kapanan Dava Dosyalarının Sorgulaması Yapılır Mı?

Kapanmış dava dosyalarının sorgulaması yapılabilmektedir. Daha önce açılmış ve gerekçeli kararı yazılan davalara ilişkin detay bilgilerine ulaşmak için yazımızda anlatılan TC ile dava dosyası sorgulama işlemlerini takip ederek, e-Devlet veya UYAP üzerinden sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba 2014 yılında açılmış bir 3600 çıkış davam 20 gün önce Yargıtay arşivindeyken incelemede olarak değişti bugün baktığım da tarafınıza ait Yargıtay dosyası bulunamadı yazıyor bu ne demek oluyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Dava sonuçlanmış veya düşmüş olabilir. Adliyeye giderek dava dosyasını sorgulatabilirsiniz.