Trafik

2024 Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafı

Çekme belgeli araç, çeşitli nedenlerle trafikten men edilmiş taşıtlara verilen genel addır. Çekme belgeli aracı tekrar trafiğe çıkarmak mümkündür. Bunun için çeşitli prosedürleri yerine getirmek gerekir. Yönetmeliklere uygun şekilde yapılan işlemlerin neticesinde çekme belgeli araçlar tekrar trafiğe çıkabilirler.

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma masrafı 2024 yılında ne kadar oldu? Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkarılır, nasıl bir süreç işler? Çekme belgesi olan bir aracı tekrar trafiğe çıkarmak istiyorsanız sizin için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ NEDİR?

Çekme belgeli araç, trafikten çeşitli sebeplerle geçici olarak çekilmiş ve bu süre zarfında trafik vergilerinden muaf tutulan araçlardır. Çekme belgeli araçlar, trafiğe çıkamazlar. Tekrar trafiğe çıkabilir duruma gelene kadar araçlar için istenen birçok gereklilikten muaftırlar. Trafikten çekilen araçların vergi, muayene ve sigorta gibi masrafları olmaz.

Bir Araç Neden Çekme Belgeli Olur?

Araçlar, uzun süreli seyahat nedeniyle kullanılmama, kaza sonucu hasar veya kullanılmayacak durumda olmaları gibi nedenlerle çekme belgesi alabilir.

Çekme Belgeli Araç Devir Verilir Mi?

Evet; çekme belgeli araçlar, ilgili trafik birimine başvurularak gerekli işlemler yapıldıktan sonra devredilebilir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ?

Çekme belgeli araçların trafiğe çıkması yasal olarak mümkün değildir. Ancak, belirli işlemler yapılarak bu durum değiştirilebilir. Çekme belgesi ile ilgili yapılması gerekenleri yazımızın devamında bulacaksınız.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkarılır?

Çekme belgeli aracınızı trafiğe çıkarmak için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız ve aracınızı 7 gün içinde muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından aracın çekme belgesi statüsü iptal edilir ve araç trafiğe çıkabilir duruma gelir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ NASIL ALINIR?

Çekme belgeli araç almak için aracın borçlarının ödenmesi ve notere gidilerek çekme belgesi talep edilmesi gerekmektedir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ NASIL SATILIR?

Çekme belgeli araçların satışı, noter aracılığıyla yapılır ve Trafik Şube Müdürlüğüne başvurularak muayene işlemleri tamamlandıktan sonra gerçekleştirilebilir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ TRAFİĞE NASIL ÇIKAR?

Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için muayene randevusuna gitmek gerekir. Trafik Tescil Şubesinden ek 33/A belgesini alınarak gerekli işlemler yapılır.

ÇEKME BELGELİ ARACIN TRAFİĞE ÇIKMASI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Trafik sigortası ve araç muayenesi gibi işlemler tamamlandıktan sonra aracın trafiğe çıkması için gerekli olan belgeler araç tescil belgesi ve kimlik fotokopisidir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ MUAYENEYE NASIL GİDER?

Çekme belgeli araç, Trafik Tescil Şubesinden alınan Ek 33/A belgesiyle muayeneye gidebilir. Belgenin alınmasının ardından muayene randevusu da alarak 7 gün aracı trafikte kullanabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı itibarıyla çekme belgeli araç muayene ücreti, aracın tipine göre değişiklik göstermektedir.

  • Motosiklet: 927,60 TL
  • Motorlu Bisiklet: 927,60 TL
  • Otomobil: 1.821,60 TL
  • Minibüs: 1.821,60 TL
  • Kamyonet: 1.821,60 TL
  • Özel Amaçlı Taşıt: 1.821,60 TL
  • Arazi Taşıtı: 1.821,60 TL
  • Römork ve Yarı Yömork: 1.821,60 TL
  • Otobüs: 2.432,40 TL
  • Kamyon: 2.432,40 TL
  • Çekici: 2.432,40 TL
  • Tanker: 2.432,40 TL
  • Traktör: 927,60 TL

ÇEKME BELGELİ ARACI TRAFİĞE ÇIKARMA MASRAFI NE KADAR?

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma masrafı, trafik sigortası, muayene ücreti ve noter masrafları dâhil olmak üzere ortalama 8.000-9.000 TL civarındadır.

ÇEKME BELGELİ ARACIN NOTER ÜCRETİ NE KADAR?

Noter ücretleri, plaka masrafları da dâhil olmak üzere ortalama 1.000-1.500 TL arasında değişmektedir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Çekme belgeli araç sorgulama, turkiye.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ SORGULAMA LİNKİ: turkiye.gov.tr/ulastirma-ticari-arac-sorgulama

Çekme Belgeli Araç E-Devlet’te Görünür Mü?

Evet, çekme belgeli araçlar E-Devlet üzerinden sorgulanabilir ve görüntülenebilir.

ÇEKME BELGELİ ARAÇ KULLANMA CEZASI NE KADAR?

Çekme belgeli araç kullanma cezası, Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezasıdır.

ÇEKME BELGESİ NASIL KALDIRILIR?

Çekme belgesini kaldırmak için aracın hasarlarının giderilmesi, geçici trafik sigortası yapılması ve TÜVTÜRK’ten muayene yaptırılması gerekmektedir.

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma masrafı 2024 güncel bilgilerini sizlere anlattık. Çekme belgeli araçlarla alakalı aklınıza takılanları, merak ettiğiniz hususları yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Shares:

2 Yorumlar

  • Gökhan
    18.01.2024

    Merhaba, çekme belgeli bir aracı aldıktan sonra bütün işlemlerini yapıp trafiğe çıktıktan sonra bu aracın geçmişte çekme belgeli olduğu belli olur mu?

    Cevapla
  • Özkan
    21.03.2023

    2018 de aracımın muayenesi vardı 2022 de cekme Belgesine düşürdüm ortalama trafiğe sokmak için muayene borcu ne kadar çıkar

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir