ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 BAĞKUR Affı Var Mı? İhya ve Silme

2024 BAĞKUR Affı Var Mı? İhya ve Silme
23.01.2024

BAĞKUR affı, BAĞKUR prim borçlarının yapılandırılması, silinmesi veya ihya edilmesi anlamına gelir. BAĞKUR’luların emeklilik haklarını korumak, borç yükünü hafifletmek ve sosyal güvenlik sistemini rahatlatmak için zaman zaman çıkarılan bir yasal düzenlemedir. BAĞKUR’luların prim borçlarını ödemelerine imkân tanırken aynı zamanda prim gün sayılarını artırarak emekli olmalarını kolaylaştırır.

2024 yılında BAĞKUR affı çıkacak mı? Bu sorunun cevabı henüz net değil. Ancak vergi affı paketinde BAĞKUR prim borçlarına yapılandırma veya silme hakkı tanınmadığı için BAĞKUR affı bekleyenlerin umutları azalmış durumda. Bu nedenle BAĞKUR affı çıkması için yeni bir torba yasa veya kanun teklifi hazırlanması gerekiyor.

2024 BAĞKUR affı ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız. BAĞKUR affının nasıl olacağı, kimleri kapsayacağı, nasıl başvurulacağı, ne zaman yürürlüğe gireceği gibi konuları ele alacağız.

2024 BAĞKUR YAPILANDIRMASI NASIL OLACAK?

BAĞKUR yapılandırması, BAĞKUR prim borçlarının taksitlendirilmesi veya indirimli olarak ödenmesi anlamına gelir. BAĞKUR’luların prim borçlarını ödemelerini kolaylaştırırken aynı zamanda gecikme zammı, faiz ve cezalardan kurtulmalarını sağlar.

2024 BAĞKUR yapılandırması nasıl olacak sorusunun cevabı, BAĞKUR affı yasasının içeriğine bağlıdır. Ancak önceki BAĞKUR affı yasalarına bakarak 2024 BAĞKUR yapılandırmasının şu şekilde olabileceğini tahmin edebiliriz:

  1. 2024 BAĞKUR yapılandırması, belirli bir tarihe kadar olan BAĞKUR prim borçlarını kapsayacak. Bu tarih yasanın çıkış tarihi veya yürürlük tarihi olabilir.
  2. BAĞKUR prim borçlarının peşin veya taksitli olarak ödenmesine imkân tanıyacak. Peşin ödemelerde, borçlara uygulanan gecikme zammı, faiz ve cezalar silinecek. Taksitli ödemelerde ise borçlara uygulanan gecikme zammı, faiz ve cezalar indirilecek.
  3. BAĞKUR prim borçlarının en fazla 48 ayda ödenmesine olanak sağlayacak. Taksitler aylık veya iki aylık olarak belirlenecek. Taksitlerin düzenli olarak ödenmesi halind, yapılandırma bozulmayacak. Taksitlerin gecikmesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma bozulacak ve borçlar eski hale dönecek.

BAĞKUR YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

BAĞKUR yapılandırma başvurusu, BAĞKUR affı yasasının yürürlüğe girmesinin ardından belirlenen süre içinde yapılması gereken bir işlemdir. BAĞKUR yapılandırma başvurusu BAĞKUR’luların prim borçlarını yapılandırmak için başvurdukları bir formdur.

BAĞKUR yapılandırma başvurusu nasıl yapılır af yasasının detaylarına bağlıdır; fakat daha önceki BAĞKUR affı yasalarını inceleyerek yapılandırma başvurusunun şu şekilde yapılacağını tahmin ediyoruz:

  1. E-devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne giderek yapılabilir. E-devlet üzerinden yapılan başvurularda, e-devlet şifresi veya mobil imza kullanılması gerekecektir. Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne giderek yapılan başvurularda ise BAĞKUR sicil numarası ve kimlik belgesi ibraz edilmesi gerekecektir.
  2. BAĞKUR prim borçlarının peşin veya taksitli olarak ödenmesi seçeneğini içerecektir. Başvuru formunda bu seçeneklerden biri işaretlenecektir. Peşin ödeme seçeneği işaretlenirse borçların tamamı veya bir kısmı peşin olarak ödenecektir. Taksitli ödeme seçeneği işaretlenirse borçlar belirlenen sayıda taksitle ödenecektir.
  3. BAĞKUR prim borçlarının yapılandırılmasının yanı sıra ihya borçlarının yapılandırılmasını da içerebilir. BAĞKUR ihya borçları, BAĞKUR prim borçları nedeniyle silinen veya dondurulan prim günlerinin geri kazanılması için ödenmesi gereken borçlardır. BAĞKUR yapılandırma başvurusunda BAĞKUR ihya borçlarının yapılandırılması için ayrı bir form doldurulması gerekebilir.

İNTERNETTEN BAĞKUR YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İnternetten BAĞKUR yapılandırma başvurusu, e-devlet üzerinden yapılan bir başvuru işlemidir. İnternetten BAĞKUR yapılandırma başvurusu BAĞKUR’luların prim borçlarını kolayca ve hızlıca yapılandırmalarına olanak tanır.

BAĞKUR YAPILANDIRMA İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

BAĞKUR yapılandırma için gerekli evraklar, BAĞKUR affı yasasının içeriğine göre değişebilir. Ancak genel olarak BAĞKUR yapılandırma için gerekli evraklar şunlardır:

  1. BAĞKUR Yapılandırma Başvuru Formu

BAĞKUR prim borçlarının peşin veya taksitli olarak ödenmesi seçeneğini içeren bir formdur.

  • BAĞKUR İhya Başvuru Formu

BAĞKUR ihya borçlarının yapılandırılması için gerekli bir formdur.

  • BAĞKUR Sigortalılık Belgesi

BAĞKUR sigortalılık süresini gösteren bir belgedir. Tarım BAĞKUR’lular için 2926 İB formu, esnaf veya şirket ortakları için 1479 İB formu olarak adlandırılır.

  • Kimlik Belgesi

BAĞKUR sicil numarasını ve kimlik bilgilerini içeren bir belgedir. Nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport veya avukatlık kimlik kartı olabilir. BAĞKUR yapılandırma başvurusu sırasında ibraz edilmesi gereken bir belgedir.

2024 BAĞKUR BORÇ SİLDİRME NASIL OLACAK?

BAĞKUR borç sildirme, BAĞKUR prim borçlarının tamamen veya kısmen silinmesi anlamına gelir. BAĞKUR’luların prim borçlarından kurtulmalarını ve emeklilik haklarını kaybetmemelerini sağlar. 2024 BAĞKUR borç sildirme nasıl olacak sorusunun cevabı yasanın içeriğine bağlıdır.

2024 BAĞKUR DONDURMA NASIL OLACAK?

BAĞKUR dondurma, BAĞKUR prim borçlarının ödenmemesi nedeniyle sigortalılık süresinin durdurulması anlamına gelir. BAĞKUR’luların prim borçlarını ödeyemedikleri dönemlerde emeklilik haklarını kaybetmemeleri için uygulanan bir işlemdir. BAĞKUR’luların prim borçlarını ödedikleri takdirde dondurulan süreleri geri kazanmalarını sağlar. 2024 BAĞKUR dondurma nasıl olacak yasa şekillendikten sonra buradan bilgi vereceğiz.

2024 BAĞKUR AFFI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

2024 BAĞKUR affı yürürlüğe girme zamanı ile alakalı şu anda net bir bilgi bulunmuyor. On binlerce BAĞKUR’lu yasanın seçim öncesinde yürürlüğe girmesi için bekliyor. Resmi bilgiler gelmeye başlayınca sizlerle buradan paylaşacağız.

Yorumlar

  1. yasin dedi ki:

    Merhaba 1991 Tarım Bağkur girişim var.2009 yılına kadar düzenli primlerimi ödedim.Ama sonra ödeyemedim.58 yaş 5400 prim günden emekli oluyorum.Şuanda yaşı doldurdum ama primim 4770 gün.
    2018 yılındaki kanun kapsamında borcum olduğundan yaklaşık 3090 günüm silinmiş.2018 yılında tekrar başlamış ama ben şimdiye kadar da ödeyemedim.2018-2020 yılları arasında yaklaşık 28.000 TL prim borcum var yapılandırma kapsamında 20.000 civarına düşüyor.18 ay da askerlik borçlanması yaptığımda Şubat 2021’ye kadar da prim ödeyerek emekli olabiliyorum.Ama 20.000 TL mevcut borç 17.000 TL de askerlik borçlanması 2 ay daha prim ödesem yaklaşık 40.000 TL civarında bir parayla emekli olabiliyorum.
    Bir başka seçenek ise bu silinen 3090 günün ihyasını yapmak ama burda Sgk bana bunu yaparsam borcumu şuanda söyleyemiyor.Kendim o dönemdeki prim tutarları ile borcumu hesapladım yakşalık 30.000 TL çıkıyor benim hesaplama göre.Sizin yorumunuz nedir 30.000 TL den fazla mı çıkar en düşük maliyetle emekli olmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz