ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma ve Sorgulama

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma ve Sorgulama
01.02.2021

Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından alınması bakıma muhtaç kimselerin yetim kaldıklarında mağduriyet yaşamamaları için gerçekleşmekte olan devlet tarafından güvenceye alınmış bir haktır.

Ancak bu hakkın iddia edilebilmesi için bazı şartların ve koşulların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu koşullar hem maaşı alacak olan yetim kişinin, hem de vefat eden babanın sağlaması gereken koşullardır.

Babadan Maaş Alabilmek İçin Gerekli Koşullar

Ölen babanın maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı için bazı koşulların yerine getirilmesiyle verilir.

Ölen babanın maaşını almak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vefat eden babanın sosyal güvencesinin olması, ona bu sosyal güvenceyi sağlayan bir kurumda düzenli olarak çalışır durumda olmuş olması gerekmektedir.
  • Vefat eden babanın emekli maaşı üzerinde hak iddia edecek olan çocuklarının devlet memuru olmamaları gerekmektedir.
  • Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır. Ancak boşanan kız çocukları gerekli başvuruyu yaparak yeniden yetim aylığını almaya devam edebilir. Merhumun erkek çocukları için bu üst sınır yaşı, ortaöğrenime devam edilirken 20, yükseköğrenime devam edilirken ise 25’tir.

Kişilerin babalarının vefat etmeleri durumunda maaşlarını talep edebilmeleri için gereken koşullar bunlardır. Bu koşulları karşılayan kimseler babalarının vefatının ardından gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak babalarının maaşlarını talep edebilirler.

Ölen Ebeveynlerin Emekli Maaşlarının Talep Edilme Koşulları Nelerdir?

Ölen anne babadan emekli maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı maaşı talep edecek kişinin ve merhumun durumuna göre değişmektedir. “Ölen babanın emekli maaşı nasıl alınır?” sorusuna cevap verebilmek için şu durumların sağlanması gerekmektedir:

  • Vefat eden kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda güvencesi bulunmak durumundadır ve kişinin bu kurumlara bağlı şekilde çalışmış olması gerekmektedir.
  • Merhumun emekli aylığı öncelikli olarak eşine bağlanmaktadır. Eşinin vefat etmesinin ardından çocuklarına hisseleri uyarınca maaş aktarılmaktadır.
  • Merhumun çocuklarının yetim aylığı alabilmeleri için vefat eden kişinin emekli olmuş olması şart değildir. 900 günlük SSK priminin veya 1800 günlük Bağkur priminin yatırılmış olması, kişinin vefatının ardından çocuklarının yetim aylığı talebinde bulunmaları için yeterli olacaktır.

Vefat Eden Babanın Maaşı Üzerine Dul Kızının Hak İddia Edebilme Durumları

Vefat eden babanın dul durumunda bulunan kızının babasının maaşı üzerinde hak iddia ederek yetim aylığı alması mümkündür. Yukarıdaki şartların sağlanmış olması merhumun kızının an itibariyle evli bulunmaması başvuruda bulunabilmek için yeterlidir.

Ölen babadan dul kızına maaş bütün şartlar sağlandığı takdirde kızı yeniden evlenene kadar ödenmeye devam eder. Kızı tekrar evlendiği takdirde bu maaş üzerindeki hakkını yitirmiş olur, ancak tekrar bir boşanma gerçekleşirse merhumun kızı yine yetim aylığı başvurusunda bulunabilir.

Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar sıklıkla sorulmakta olan bir sorudur. Bu sorunun cevabı bazı durumların gerçekleşmesine bağlıdır. Eğer yetim kalan tek çocuksa veya yetim aylığı üzerine başka çocukların da hakları yoksa babanın aldığı ücreti yarısı yetim aylığı olarak kızına ödenmeye devam eder. Burada önemli olan babanın aldığı ücret değildir. Ücret her ne kadar olursa olsun, gerekli şartlar sağlanıyorsa kızına bu ücretin %50’si ödenmeye devam eder.

Ancak, babanın vefatının ardından merhumun eşi hala hayattaysa veya maaş üzerinde hak sahipliğinde bulunacak başka bir çocuk daha bulunuyorsa, bu oran %25’e düşer. Yani kişi babasının aldığı ücretin %25’ini kendisi almaya devam eder.

Annenin vefat etmesinin ardından ya da hak sahibi olan diğer çocuğun hakkının ortadan kalkması durumunda bu oran yeniden %50 olarak belirlenecek ve merhumun kızına ücretinin yarısı ödenecektir.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığının başvuru prosedürü vefat eden kişinin sosyal güvencesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Merhum Bağkur veya SSK üyesiyse bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması yeterli olacaktır.

Ancak eğer merhum devlet memuruysa yetim aylığı için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kamu Görevlileri Emeklilik Dair Başkanlığı Ankara’nın Sıhhiye semtindeki Mithatpaşa Caddesi’nde bulunmaktadır. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Başvuruda yetim aylığı talebinde bulunacak kişiden bazı belgeler istenmektedir. SGK emeklilik talep formunun ve başvuruda bulunacak kişinin kimlik fotokopisinin başvuru sırasında hazır bulundurulması gerekmektedir. Kişi aynı zamanda eğer boşanmışsa, eşinden ayrıldığına ve eşinde ayrı yaşadığına dair taahhütname veya gerekli belgeleri de başvuru belgelerinin arasında bulundurmak zorundadır.

Hem Anneden Hemde Babadan Yetim Maaşı Alınır mı?

Anayasanın 5510 sayılı kanununa göre yetim kimse için hem anneden hem babadan yetim maaşı almak mümkündür. Ancak bu durumlarda bağlanan yetim maaşının oranları düşebilmektedir ve bunun yanında bazı koşulların sağlanmaları gerekmektedir.

Bu koşullardan biri merhum kişinin belirli bir süre boyunca sigorta primlerini ödemiş olması gerekliliğidir. Sigortalı merhumun 1800 gün sigorta priminin ödenmiş olması, çocuğunun her iki ebeveyninden de yetim aylığı alabilmesi için şarttır.

SSK tarafından sigortalı olan kişiler için bu dün süre 900’dür. İki ebeveyninden de yetim aylığı talebinde bulunacak olan kız çocuğunun evi bulunmamalıdır. Kız çocuğunun aynı zamanda sigortalı bir işte çalışmıyor veya sigortalı bir şekilde çalışarak hak kazandığı bir emekli maaşının bulunmuyor olması gerekmektedir.

Her İki Ebeveynden Alınacak Yetim Aylığının Miktarları

Her iki ebeveyninden de yetim aylığı alma hakkı olan kız çocuğuna ödenecek olan yetim aylığı diğerlerine göre farklı şekilde hesaplanmaktadır. Koşulları sağlayan ve hem annesinden hem de babasından yetim aylığı alma hakkı olan kişilere ebeveynlerinden yüksek maaş alanının maaşının tamamı, düşük maaş alanın maaşının ise yarısı ödenmeye devam edilir.

Merhum ebeveynlerden birinin Emekli Sandığı kapsamında bulunması, yani memur emeklisi olması durumundaysa yetim kız çocuğuna iki ebeveyninin de maaşının tamamı ödenmektedir.

Yetimi aylığı başvurusunda bulunacak kişinin ebeveynlerinin vefatının tarihi de önem arz etmektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olan bir ebeveyn bulunmaktaysa, o zaman kız çocuğuna yüksek maaşın tamamı, düşük maaşınsa yarısı ödenir.

Ancak, şayet ebeveynlerden ikisinin de vefatı 1 Ekim 2008 tarihinden önce gerçekleşmişse ve sigortalı bulundukları kurumdaki statüleri farklı şekilde görüntülenmişse, o zaman yetim kız çocuğuna her iki ebeveynin maaşı da tam olarak ödenir.

Yetim Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

İki ebeveynin de SSK tarafından sigortalanmış olduğu durumlarda yetim kız çocuğuna yüksek maaşın tamamı, düşük maaşın yarısı ödenir. Ancak ebeveynlerin ikisinin de Bağ-kur tarafından sigortalarının bulunması haline kız çocuğuna yetim aylığı olarak tek maaş bağlanır.

Yetim Aylığı Konusunda Detaylı Bilgi Edinme Ve Başvuruda Bulunma

Hem annesi tarafından hem de babası tarafından yetim aylığı talebinde bulunacak ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunacak bu kişinin bu şartları sağlayıp sağlamadığından emin olması gerekmektedir.

İki ebeveynini de kaybetmiş yetim kişilerin yetim aylığı hakkında daha detaylı ve net bilgilere ulaşabilmek için kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne gitmeleri yeterli olacaktır. Kurumda gerekli bilgilerini vererek gerekli sorgulamaları yapabilirler, gerekli şartları yerine getiriyor olmaları takdirde istenen belgeleri tamamlayabilir ve eksiksiz bir şekilde yetim aylığı başvurularını gerçekleştirebilirler.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Hesaplama

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Kadınlar 3600 Günden Nasıl Emekli Olur? Tüm Detayları

Yorumlar

  1. E Kumcu dedi ki:

    Devlet memuru iken olen eşimden maaş alan kızım artık maaş almak istemiyor. Ne yapması lazım?

  2. Elif dedi ki:

    Mrb
    Ben almanyada yaşıyorum, eşimden bosandim, babam turkiyede maden işçisiydi 2018 de vefat etti. Ölüm aylığı alabirmiyim.
    (Turkiyeden daha boşanmadim). Almanyada devletten maaş alıyorum.

  3. Aslı dedi ki:

    Merhaba, ben meb de öğretmenim ve dulum. Babam 2023 ocak ayunda vefat ettipolis emeklisiydi. Babamdan maaş alabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz de emekli sandığına tabiyseniz yani 4 c iseniz babadan maaş alamzsınız.

  4. Volkan dedi ki:

    Merhaba annem SGK emeklisi dul şuanda SGK emeklisi eşinden ölüm aylığı alıyor. Babası 2006 yılında vefat etti. Emekli sandığı kapsamında emekli. Babası üzerinden de ölüm/yetim aylığı alabilir mi? Şartları varsa detaylıca madde madde olarak yazabilir misiniz?

  5. hülya dedi ki:

    babam sgk dan emekli. vefat etti. bende sigortalı işçi olarak çalışıyorum. kızı olarak maaş alabiliyor muyum. ne yapmam gerekiyor.

  6. SEDEF AKSU dedi ki:

    Merhaba,babam emekli sandığından emekli annem emekli maaşını alıyor,ben dulum ölmüş babamın emekli maaşına müracat etsem annemin maaşı kesilir mi ? Benden başka alacak başka çocuğu yok

  7. Abdulbaki dedi ki:

    20 yaşındayım 1. Sınıf öğrenciyim babam devlet memuruydu daha emekli olmamıştı ikramiyesini ve emekli maaşını alabilirmiyim alabilirsem nasıl alicam

    1. Filiz dedi ki:

      Merhaba hayirli günler Babam rahmetli Almanyadan emekliydi ben ise türkiyede yasiyorum esim veffat etti dulum babamin almanyadaki emekli parasini alabilirmiyim?

  8. Sevim dedi ki:

    Merhaba babam 2000 senesinde vefat etti annem ssk dan babamdan maaş alıyor.babası da vefat etti o da ssk emeklisiydi annem babasından maaş alabilirmi

  9. Edit Hason dedi ki:

    1970 yılınfa ssg dan emekli oldum 1999 yılında babam vefat etti onun bağkur maaşını alabilir miyim 2003 yılında ölen annemin de bağkur maaşını alabilir miyim(ben boşanmış 1987 yılından beri bir hanımım)

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SSK emeklisi olarak bağkur emeklisi babanızdan maaş alamazsınız.

  10. Sevim dedi ki:

    Bağkurdan emekli olan babam 2001 yılında vefat etti.
    Sgk emeklisi olan ve babamdan dul maaşı alan annem de 2022 yılında vefat etti. Kız cocukları olan ben de 2003 yılında Emekli Sandığından emekli oldum. Ben 10 yıl önce eşimden boşandım. Rahmetli babamın maaşı üzerinden herhangi bir hakka sahip miyim? Teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli sandığı emeklisi olarak babadan da annenden de emekli maaşı alamzsınız.

  11. Zeli dedi ki:

    Annesi babası emekli sandığından emekli olan tek kız çocuk sadece baba vefat etse ne kadar alır?
    Sadece anne vefat etse veya ikisi birden vefat etse ne kadar alır?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Teki vefat ederse % 30 olur. İkisi birden vefat ederse İkisinden de % 50 alır.

  12. Abdullah Çelik dedi ki:

    Merhabalar. Annem eşinden kalan ssk dulluk maaşı alıyor. Babasıdan dolayı bağkur yetim aylığınıda alabişiyor sanırım fakat bu maaşların oranları nasıl hesaplanacak. Bilgisi olan varsa çok sevinirim. Teşekkür ederim

  13. Gülsemin dedi ki:

    Merhaba eşimden kalan dul mahasi alıyorum oğlum 18yasina sevdi aylık kesildi oğlumun aldığı mahas anneye aktariliyormu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşin vefat tarihine göre % 60 a 30 oranda bölünmüş ise Çocuğun maaşının yarısı sizin maaşınıza eklenir.

  14. Aysel dedi ki:

    Dedem temmuz 2022 de vefat etti annem dul dedemin maasini alabiliyormu ve bunun icin ne yapmasi nereye hangi belgeyle basvurmasi gerekiyor ve belgeyi nerden alabilir

  15. yeliz dedi ki:

    iyi günler benim babam 2007 yılında vefat etti annem kendi emekliydi babamında emekli maaşını almaya başladı ikiside ssk emeklisiydi annemde bir yıl önce vefat etti bende eşimden ayrıldım ikisininde emekli maaşını talep edebilir miyim bir de 6yıldır icralık olduğumuz için aldığım maaşlardan kesinti olur mu abimde vefat etti ondan ortak miraslı bir ev kaldı ben kiradayım yenge oturuyor dava sürüyor maaş konusunda sorun olur mu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hem anneden Ham de babadan emekli maaşı alabilirsiniz. Emekli maaşına haciz konamıyor. Bu nedenle kesinti olabileceğini düşünmüyorum.

  16. Sema karadag dedi ki:

    Merhaba
    Dedem ve anaannem vefat etti . Dedemin emekli maaşını alan iki kızı var . Annem yeni boşandı ve dedemin emekli aylığından faydalanmak istiyor.
    Annem dedemin emekli maaşından alırsa kardeşlerinin aldığı para miktarı düşer mi ?
    Yardiminiz için teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Dedenizin vefatı 2008 öncesi ise bir düşüş olmaz % 25 pay alır.

  17. Reyhan dedi ki:

    Benim babam 1983 yılında vefat etti 2470 gün sigorta primi var 2003 yılına kadar maaşını aldım evlenince kesildi 1 buçuk ay önce eşimden boşandım baş vurduğum zaman ne kadar maaş alırım yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maaşlar enflasyon oranlarına göre çok güncellendi. Eğer en düşüktense 3500 tl nin size oranına göre ödenir. Diğer hesaplamaları yapabilmemiz imkansız

  18. Fidan dedi ki:

    Bekar kız çocuğuyum.
    Babam BAG KUR emeklisi olarak geçen sene vefat etti.
    Annem ile kızı olarak babamdan maaş alıyoruz.
    Dedem 2007 yılında SSK emeklisi olarak vefat etmişti.
    Şimdi annem Dedemden kalan maaşa da başvurup babamdan kalan maaşı da aynı anda alabilirmi. ?Teşekkürler.

  19. Tuba dedi ki:

    Merhaba babam 28 yıl önce vefat etti annem SGK’dan dul yetim maaşı alıyor, dedemde SGK işçi emeklisi. Annem hem dul ve yetim maaşı hemde dedemden maaş alabilir mi. Sorduğumuz bir kurum ikisinde SGK olduğu için olmaz dedi. Bilgi verirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eğer biri farklı bir sigorta kolundan emekli olsaydı iki maaşı da alabilecekti. Mevcut durumda alamaz.

  20. Birsen dedi ki:

    Merhaba ben emekli sandığı emeklisiyim babam vefat etti kendisi emekli öğretmen ben babamın maaşı benim maaşım dan yüksek olduğu için onun maaşını alak istiyorum bu durumda babamın emekli maaşının tamamı mı bağlanır teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      babanız 2008 sonrası vefat ise % 50 sini alırsınız. 2008 öncesi ise % 25 ini

  21. Erkan dedi ki:

    Bu arda ben kdinim oglumun e postasindan mesaj atiyorum

  22. Erkan dedi ki:

    Mehaba benim ablam babamin bağkur maaşini aliyor bende eşimden boşandim bende babamin maaşini almaya başlarsam ablamin maaşi nin yarisini.mi alirim yoksa ablamin aldiği maaş la alakasi olmaz mesela ablam şuan 2 bin aliyor bende alsam herbirimize 1000 lira aliriz bunu öğrenmek istiyorum saygilar

  23. Fidan dedi ki:

    Merhaba. Bekar kız çocuğuyum.
    Babam BAGKUR emeklisi olarak geçen sene vefat etti.
    Annem ile kızı olarak babamdan maaş alıyoruz.
    Dedem 2007 yılında SSK emeklisi olarak vefat etmişti.
    Şimdi annem Dedemden kalan maaşa da başvurup babamdan kalan maaşıda aynı anda alabilir mi. Teşekkürler.

  24. Kibar bahar dedi ki:

    Merhabalar. Ben dulum babam vefat etti annem sağ babamın emekli maaşını annem sağ iken alabilirmiyim ve ne kadarını alirim

  25. Cigdem dedi ki:

    merhaba bende 1 sene once bosandim . 2 tane 12 yasinda cocuklarim var. babam bagkur emeklisi. Annemle ayni oranda mi para alacagim. Birde yurt disindayim. vekalet vererek bu islerimi halledebilir miyim? Tesekkurler
    Iyi gunler

  26. Tuğçe dedi ki:

    Merhaba babam 2003 senesinde vefat etti annem abim ve ben 2007 senesinde ssk dan emekli ayligi almaya basladik 1 hafta önce anneannem vefat etti oda dedemden bağkur emeklisiydi. Anneannemin maasini annem alabilir mi

  27. Emine Hatice dedi ki:

    Merhaba ben eşimden ayrıldım 2008 öncesi vefat etti . Annemde emekli babamın maaşını alıyor . Babamın emekli maaşının tamamını alabilir miyim

  28. Emine sarı dedi ki:

    iyi günler babam imamdı ve emekli sandığı emeklisiydi 2021 yılında vefat etti ben tek kızıyım ve dulum. babamın maaşının yüzde kaçını alabilirim.

  29. ayşen tunç dedi ki:

    Merhabalar annem SSK emeklisi 2015 yılında vefat etti, babam bağ-kur (tarım) 1991 yılında ölümünden sonra bir miktar para yatırdık annemle birlikte bağ-kurdan maaş aldık. annem ve babam öldüler benden başkada dul maaşı alacak kimse yok ben her ikisinden de yüzde kaç oranında maaş alabilirim. ev hanımıyım herhangi bir sosyal güvencem yok

  30. Asena dedi ki:

    Merhaba ben babamdan yetim aylığı alıyorum. Sigortalı bir işe başladım. Maaş otomatik kesiliyor mu ?

1 38 39 40