E-Devlet

E-Devlet Bursluluk Sınav Sonuçları

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) Nedir ?

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ilk öğretim ve lise öğrencilerine verilmekten olan bir burs çeşididir. 18 yaşına kadar süresi olup, beşinci sınıftan on birinci sınıf da dahil olmak üzere bu zaman aralığında okuyan öğrenciler burstan faydalanabilmektedir. Parasız yatılılık ve bursluluk bursunu alabilmenin tek koşulu, yıllık kişi başına düşen gelir miktarının altın bir gelir miktarının olmasıdır. Bu gelir sınırının üzerinde geliri olan kişiler bu burstan yararlanamaz. Gelir konusunda bir istisna bulunur o da şöyledir ki; öğretmen ve gazi çocuklarına burs verilirken gelir durumuna bakılmamakta. Bu parasız yatılılık bursu sınıflara göre değişkenlik gösteren bir burs olmaktadır. Bursu kazanabilmenin tek yolu ise yapılan sınavdan yüksek bir puan almaktır. Devlet parasız yatılılık bursu orta okul öğrencilerinin girdikleri seviye belirleme sınavı puanı sonucu verilirken, 5, 9. 10 ve 11. sınıf öğrencileri bu burs için özel olarak yapılan sınavlara girmek zorundadırlar.

PYBS Açıklandı

MEB tarafından yapılmakta olan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavlarının sonucu 18 Temmuz 2017 tarihinde açıklandı. Sınavın sonuçlarına ise ulaşılabilecek sadece iki seçenek var. Öğrenciler sınav sonuçlarını meb.gov.tr olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi sitesinden öğrenebilirler. Bunun yanı sıra diğer seçenek ise odsgm.meb.gov.tr sitesidir. Tüm öğrenciler bu iki site adresini girip kimlik numaralarını, doğum tarihlerini (gün, ay ve yıl şeklinde) ve sitede yer alan güvenlik kodunu yazarak sonuçlarını öğrenebilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınav ile ilk öğretim 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri ve lise hazırlık, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencileri burs alma hakkı kazandı. Bu sınav sonuçlarına göre Orta Öğretim Kurumları Bursluluk sınavlarında yaklaşık olarak 65 bin öğrenci burs almaya hak kazandı. Yasa kapsamında ise parasız yatılılık ve bursluluk hakkına başvuran tüm şehit ve gazi olan kişilerin çocuklarının tamamına burs verilmektedir.

10 Haziran 2017 tarihinden gerçekleştirilmiş olan sınava ülke genelinde toplam 1 milyon 185 bin 576 öğrenci katıldı. Geçtiğimiz yıllarda burs verilmiş olan öğrencilere ilave olarak Maliye Bakanlığı’ndan 2017 senesi için 65 bin kişilik ek kontenjan alınmıştır. Ek kontenjan ve önce ki senelerde burs alan öğrenciler ile beraber varılan sonuçlarda ; beşinci sınıf öğrencilerinden 24 bin 351, altıncı sınıf öğrencilerinden 13 bin 806, yedinci sınıf öğrencilerinden 11 bin 497, sekizinci sınıf öğrencilerinden 9 bin 826, hazırlık sınıfı öğrencilerinden 42, dokuzuncu sınıf öğrencilerinden 2 bin 632, onuncu sınıf öğrencilerinden bin 808 ve on birinci sınıf öğrencilerinden bin 41 öğrenci burs almaya hak kazandı.

Sınav sonucunda burs almaya hak kazanmış ya da sınava girmeden şehit ve gazi çocuğu olması sebebi ile burs alacak olan tüm öğrencilere ilk dönem 191 TL, ikinci dönem ise 204 TL ödenecek.

E-Devlet Öğrenim / Katkı Kredisi ve Burs Sorgulama İçin TIKLAYIN

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir